Безсъние и как да се справим с безсънието

Безсъние - проблемите със съня трябва да се решават.

Безсъние – все по-често срещано оплакване. Всъщност, докато неотдавна този проблем се свързваше основно с по-възрастните хора, в днешно време безсънието е проблем на всички поколения. Това се дължи на предпоставки от разнообразно естество, които повлияват физиологичния баланс.

Истината е, че има безброй много начини да се справим с проблемите със съня. Можем да ги изпробваме още сега и не изискват нито особена подготовка, нито средства или постоянство.

Безсъние и празно легло - проблем на различни поколения.

За да знаем как да подходим към смущенията в съня, трябва да сме наясно какво ги предизвиква. Когато се изправим лице в лице с проблема, ще го преодолеем много по-лесно. Причинителите на безсъние варират от очевидни, като стрес и напрежение, до съвсем неподозирани елементи от ежедневието и навиците, които влияят на съня и почивката. Затова е нужно да следим как собственият ни организъм реагира на различни стимули и дразнители.

Най-честите причини за безсъние

Ежедневния стрес води до безсъние.

Стрес в работата

Едва ли сред читателите на тази статия има хора, които смятат, че не са подложени на стрес и въобще животът им е завидно спокоен. В действителност сме свикнали да асоциираме стандартната работна среда с напрежение. To може да е свързано с огромен обем задължения, които считаме за непосилни. Такава ситуация неминуемо предизвиква или усещане за безсилие, от което произтича и гняв, или с чувство за неефективност, което прераства в срам.

От своя страна, срамът и гневът са емоции, които сме склонни да прикриваме. Именно за това те не ни оставят на мира нощем и смущават съня ни.

Личните проблеми водят до безсъние.

Проблеми от лично естество

Проблемите, свързани с личния ни живот, няма как да бъдат пренебрегнати. Дори успешно да се абстрахираме от професионалните неуспехи, вечер се прибираме вкъщи а там ни чакат неуредици от битов, финансов или междуличностен характер.

Колкото и да е трудно да разрешим или да пренебрегнем затрудненията в работата, когато става дума за семейството и дома, проблемите винаги са на първо място. След като сме се погрижили за домашните задължения, когато цялата къща притихне и всички лампи угаснат, оставаме сами със себе си и грижите за най-близките си хора в поредната безсънна нощ.

Физически и здравословни смущения на съня

Режимът на хранене и храната влияят на качеството на съня.

Лошо храносмилане

Малцина си дават сметка колко важна роля има храносмилането за здравословното състояние на целия организъм. Консумацията на тежки храни, особено късно вечер, причинява сериозен дискомфорт, който не ни оставя да заспим. Тежестта в корема, киселините и подуването са едни от най-разпространените причини за лош и непълноценен сън.

Иронията е, че много често консумираме вредна бърза храна във вечерите от работната седмица, когато времето не ни стига, за да приготвим нещо за хапване вкъщи. Това от своя страна не ни позволява да се наспим преди следващият напрегнат работен ден. Съвсем прости стъпки като хранене в разумни часове и избягване на мазна и трудносмилаема храна вечер, биха ни спестили ценни часове за отмора.

Лошият сън може да е свързан с употребата на лекарства.

Медикаменти

Нека не забравяме, че безсънието и тревожността са страничен ефект на редица лекарствени средства, чието предназначение често дори няма връзка с нервната система. Дори стандартни и на пръв поглед безобидни лекарства като някои сиропи за кашлица и капки за нос могат да предизвикат бодърстване. Важно е преди да приемате лекарства да се запознавате добре с листовката и нежеланите реакции, които могат да предизвикат.

Затова, ако приемате медикаменти от какъвто и да било характер, задължително проверете дали нямат потенциално влияние върху нервната система и дали безсънието не е сред възможните странични ефекти.

Умствената преумора влошава добрия сън.

Преумора

Колкото и парадоксално да звучи, преумората съвсем лесно може да предизвика проблем със спането. В случая обаче не става дума за физическо претоварване. Когато сме извършвали тежък или продължителен физически труд, обикновено спим спокойно и дълбоко. Умствената преумора обаче е съвсем различна.

Докато мускулите и сухожилията с най-голяма охота приемат почивката и ѝ се отдават, умът прави тъкмо обратното. Когато набере инерция, той продължава да работи, понеже е под напрежение. Докато чисто физически можем да спрем на едно място, няма начин да кажем на ума да се успокои и моментално да го изведем от работния режим. Затова в най-натоварените периоди, когато имаме най-голяма нужда от отмора, не успяваме да се наспим добре.

Внимание! Редовното безсъние е проблем, които трябва да разрешим.

Опасно безсъние

Огромният дискомфорт, който недоспиването причинява, далеч не е най-голямата заплаха, която това състояние крие. Всъщност, безсънието има реални и сериозни последици за човешкото здраве и благоденствие.

Най-прекият ефект от редовното недоспиване са лесното раздразнение и постоянното напрежение. Тук човек влиза в порочен кръг. Колкото по-напрегнати сме в ежедневието си, толкова по-непълноценен е сънят ни; колкото по-лошо спим, толкова по-напрегнати сме.

Паметта и аналитичните способности също драстично отслабват в следствие на смущенията в съня. Капацитетът на мозъка да обработва информацията намалява, което притъпява вниманието. Ежедневни дейности като шофиране и боравене с техника се превръщат в изпитание за съзнанието и тялото ни. Инцидентите далеч не са рядкост.

Трябва да имаме предвид, че тук става дума за регулярни проблеми със съня, чийто дългосрочен ефект върху организма подлага на изпитание всеки един аспект от ежедневието ни. Еднократните случаи на бодърстване също не трябва да се пренебрегват. Достатъчно е в един конкретен момент да не сте напълно работоспособни и съсредоточени, за да допуснете фатална грешка.

Всъщност, усещането за сънливост и проблемите с концентрацията, които са преки последици от непълноценен сън, неминуемо повлияват способността за вземане на решения. Много проблеми могат да бъдат избегнати, ако просто се вслушаме в нуждите на тялото и ума си и си дадем почивка, без значение какви са причините за безсънието.

Отделяйте достатъчно време за почивка - това е важно.

Как да се справим с безсънието

След като сме установили какви са причините за смущенията в съня ни, можем да предприемем конкретни действия, за да подобрим състоянието си.

Спокойна среда срещу проблеми със съня

Пулсиращата светлина е дразнител и пречи на съня.

Светлинно замърсяване

Когато трудно заспиваме търсим причините в проблемите. Смятаме, че от нас нищо не зависи, за да подобрим състоянието си. Това обаче далеч не е така. Ако умът ни не е в състояние да се отпусне, ние можем да го предразположим чрез някои малки промени в обстановката.

Ако живеете в централната част на града, яркото осветление през нощта най-вероятно има пряка връзка с безсънието Ви. Светлинното замърсяване е проблем от световни мащаби и не трябва да го подценяваме. Силната, дори пулсираща светлина е силен дразнител, който следва да изолирате. Плътните завеси или щори ще Ви свършат чудесна работа. Плюсът им е, че сутрин също няма да се будите с първите слънчеви лъчи.

Интериорът на помещението за спане има отношение към съня.

Интериорът и лошият сън

Друга честа причина за смущенията в съня е интериорът на помещението. Претрупаната с вещи спалня напряга организма, тъй като се чувстваме притиснати и ограничени, а състоянието на сън е свързано с лекота и спокойствие. Махнете всички излишни предмети, подредете спалнята си и не забравяйте да проветрите добре преди да си легнете.

Чистият въздух и свободното пространство ще имат изненадващ ефект върху съня Ви. Освен подредбата в помещението, неговите цветове също имат важна роля за състоянието на ума. Ярките и агресивни тонове като червено и оранжево са крайно непрепоръчителни и ако спалнята Ви е в тази гама, неслучайно имате проблеми със съня.

Ако нямате възможност да пребоядисате, не е фатално. Изберете завивки, завеси или други текстилни аксесоари в меки нюанси, които да компенсират ефекта на смущаващите стени и мебели.

Още съвети при безсъние

Лека спортна активност вечер, подобрява съня.

Спорт

Както споменахме по-рано в статията, физическото натоварване се отразява отлично на съня. Ако в момента не спортувате, леко натоварване вечер би Ви се отразило добре. Топлите месеци са идеалното време за бягане късно вечер например. Това ще подобри и храносмилането. Ако бягането не е за Вас, колоезденето или просто кратката разходка също имат благоприятен ефект. Изобщо, всяка лека физическа дейност вечер помага за съня. Приятната умора от упражненията и топлият душ ще Ви помогнат да се отпуснете по-лесно.

Нощното четене на книга улеснява заспиването.

Книга

Четенето преди сън е абсолютната класика в борбата с безсънието. Първо, хубавата книга помага на ума да се изолира от проблемите на настоящето. Ароматът на хартията и допирът до гладките страници има успокояващ ефект, тъй като ги свързваме с уют и сигурност.

Изборът на четиво обаче е много важен. Идеалната книга няма да Ви напрегне с тежки нравствени дилеми и житейски трагедии. Ужасите и трилърите също ще продължат да Ви държат в напрежение и са известни с това, че буквално не оставят читателите си да заспят. Разбира се, ако това са любимите Ви жанрове и знаете, че Ви действат добре, няма причина да не посегнете именно към тях.

Въобще, изберете това, което знаете, че работи за Вас. Четенето унася бързо и е изпитан метод да потънете в дълбок и здрав сън.

Секс вечер, улеснява заспиването и стимулира добрият сън.

Секс

Няма как да пропуснем да споменем и влиянието на секса върху съня. Всъщност, най-простото обяснение е, че физическата активност преди сън има положителен ефект. Научно погледнато обаче, причините са по-дълбоки. Първо, при секс се освобождават ендорфини и хормонът окситоцин, пo-известен като хормон на любовта. Същевременно, интимната близост намалява нивата на хормона кортизол, който е свързан със стреса. Затова, спокойно можем да кажем, че сексът е истински хормонален коктейл и един естествен лек против безсъние. 

Упоритото безсъние, посочва проблем на нервната система

Лечение на упорито безсъние

Упоритото безсъние сочи за по-сериозни проблеми, които изискват да помогнем на нервната система да преодолее дразнителите и смущенията.

Хомеопатия при безсъние и тревожност

Както вече казахме, има редица лесни и природни средства срещу бодърстването. В тази статия искаме да Ви помогнем да установите сами причините за смущенията и да откриете най-правилния лек сън без лекарства и без излишни вредни съставки, които може да навредят по други начини.

Сънят е естественият начин на организма да се зареди със сили за предизвикателствата, които сами си поставяме. Именно затова трябва да търсим единствено естествени средства за подобряването му.

Билки за сън - използване на билкови продукти за добър сън.

Билки при безсъние

От незапомнени времена, хората познават и използват билките. Съвременният човек често няма нито възможност, нито време да научи билките или да се интересува от техните действия. Именно затова на пазара има готови билкови комбинации, на които можем да се доверим. Те успокояват нервите без потенциални нежелани ефекти.

Невроефект

Невроефект е течна хранителна добавка от Мирта Медикус, която се състои единствено от чисти билкови екстракти. Невроефект е комбинация от седем билки, известни с благотворното си влияние върху нервната система.

Сред тях са коренът майоран, който има изявено успокоително действие и още от древността се използва при безсъние.

Освен това, Невроефект съдържа мащерка, която има силен благотворен ефект върху нервната система. Тя облекчава напрежението и има успокоително действие.

Жълтият кантарион се слави като естествен антидепресант. Той повлиява не само настроението, но и цялостното състояние на нервната система, което пряко се отразява върху съня.

Невроефект за подкрепа на нервната система, 50ml.
Разгледай продукта

Неврофлор

Неврофлор е друг билково-витаминен продукт, който има отличен ефект върху проблемите със съня. Силата на неговото действие също се дължи на семплия и изчистен състав. Той подпомага не само нервната, но и сърдечно-съдовата система.

Неврофлор представлява мощна комбинация от три билки и три витамина.

Глогът в състава му предпазва сърдечния мускул и кръвоносните съдове, като същевременно успокоява нервите.

Ментата има силен ефект срещу стреса, а билката валериана е най-силният и доказан помощник за здрав и спокоен сън.

Освен това, Неврофлор съдържа витамини B3, B5 и B6. Те имат пряка връзка с правилното функциониране на нервната система, като подобряват обменните процеси в организма и стимулират производството на хормони като серотонон и меланин, от които сънят зависи пряко.

Неврофлор, билково-витаминен елексир за здрави нерви, 50ml
Разгледай продукта

Проблемите със съня зачестяват при хора от всички поколения. Натовареното ежедневие, семейните грижи и нездравословният живот са само част от причинителите на смущения в съня. Той от своя страна е жизнено важен за цялостното състояние на организма и безсънието причинява още по-големи смущения в ритъма ни на живот. Затова е важно да предприемем възможно най-ефективните и същевременно естествени мерки, за да възстановим най-бързо добрия си сън.

Лесно можем да въведем здравословни навици в поведението и средата си, за да си гарантираме ефективна отмора през нощта. Светът на билките обаче както винаги остава верен съюзник в борбата ни за здраве и спокойствие.

Добър и пълноценен сън - предпоставка за добро здраве

(Продуктите на Мирта Медикус може да намерите в най-близката до Вас аптека.)

Други материали на Мирта Медикус за памет и мозъчна дейност:

8.82 лв.
Неврофлор (течна форма 50ml)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *