Добрите бактерии в стомаха – Кои бактерии са наши съюзници?

Пробиотик - добрите батерии в стомаха. Показани са пробиотици от фамилия Lactobacillus.

С развитието на науката и провеждането на задълбочени биологични, микробиологични и медицински изследвания все повече и повече се изяснява и доказва ролята на добрите бактерии като съюзници на човека. Те участват в процесите на човешкият организъм за постигне на балансирано здраве.

Добрите бактерии и лошите бактерии. Схемата показва, че и двата вида съществуват в човешкия организъм.

Преди няколко десетилетия медицината все още се фокусираше изключително върху вредните микроорганизми и силно подценяваше полезните (добрите бактерии).

Сега, достатъчно внимание се отделя и на двете групи микроорганизми. Всяка от тях има своите специфични особености и за да се справим с патогенните бактерии, трябва да познаваме и непатогенните.

Как добрите бактерии участват в укрепване здравето на човешкия организъм и как да ги съхраним?

Пробиотични бактерии – добрите бактерии

Пробиотичните бактерии се разполагат на огромна площ по хода на храносмилателния тракт. Те присъстват още в урогениталната система и кожата. Допринасят за защитата на тялото от патогенните, агресивни микроби, както и за производството на някои витамини и имунни тела…

Пробиотична бактерия - колонии от такива бактерии са разположени по стените на стомашно-чревния тракт.

Нови данни свързват тяхното количество и качество даже и с емоционалната ни кондиция. Твърди се, че намалява риска от депресивни състояния, във връзка с обмяната на неврохормоните.

  • Доброто състояние на пробиотичната система и в частност на чревната флора (най-важната ѝ част) се определя от редица фактори от вътрешната и външната среда.
  • Начинът на хранене определя подходящата или неподходяща среда за тези микроскопични сътрудници.
  • Цялостните растителни храни (плодове, зеленчуци, зърнени, бобови, ядки) са в най-висша степен благоприятни за развитието на пробиотичните бактерии (добрите бактерии).  Това се дължи на съдържанието на особени въглехидратни молекули – пребиотици, които се „грижат“ за тяхната прехрана.
  • Естествено ферментиралите продукти пък доставят директно някои от тези наши съюзници.

В обратна посока действат тежките концентрирани храни, многото захар, антибиотичните и други мощни медикаменти, които за съжаление не са избирателни по отношение на своето действие. Даже и хлорът от чешмяната вода според някои проучвания, може да въздейства неблагоприятно в това отношение.

Стомашно-чревен тракт и движението на бактериите от стомаха през червата.

Какво може да се направи за предпазване и възстановяване на полезната флора (добрите бактерии)?

Освен да се внимава с храненето и терапевтичните интервенции, все по-често се налага да се приемат пробиотици и пребиотици. Обикновено те са под формата на добавки и в съчетание те образуват т.нар. синбиотици.

Синбиотиците са модерният, най-добър вариант за суплементиране.

Важно е полезните организми да са съчетани, за да отговорят по-пълно на нуждите на симбиозата между себе си и между тях и човешкия организъм.

Кои са по-важните от добрите бактерии – пробиотици и пребиотици?

Пробиотици

Lactobacillus-bulgaricus - добрата бактерия в киселото мляко - снимка.

Lactobacillus bulgaricus – създава реакция, неподходяща за патогенните бактерии, ограничава самоотравянето на организма (поради гнилостни процеси) и способства за дълголетието.

 

Lactobacillus-gasseri - добра бактерия за човека с формата на къси свързани пръчици.

Lactobacillus gasseri – участва в нормалната чревна и вагинална флора, подобрява жлъчните функции и повишава устойчивостта към грипните вируси.

 

 

Lactobacillus-casei е от добрите бактерии. Потиска развитието на хеликобактериите

Lactobacillus casei – подпомага растежа на ацидофилните бактерии и усвояването на нишестето в червата, потиска развитието на хеликобактериите.

 

 

Lactobacillus rahmnosus е добра бактерия - подобрява имунитета и снижава риска от алергии.

Lactobacillus rahmnosus – възпира развитието на чревни и урогенитални микроби, подобрява имунитета, снижава риска от алергии, редуцира стресовите хормони.

 

Streptococcus-thermophilus е от добрите бактерии за човека и участва в млечно-киселата ферментация.

Streptococcus thermophilus – Тя е единствената безвредна за човека алфа-хемолитична стрептококова бактерия, която не формира спори. Подобрява растежа на българските лактобактерии, разгражда млечната захар и др.

 

Bifidobacterium-bifidum - обитават чревния тракт у хората. Подпомагат храносмилането и взаимодействат с имунната система.

Bifidobacterium bifidum – населява още от ранното детство здравите лигавици на червата и женските полови органи, предпазва от бактериални стомашно-чревни разстройства, синтезира аминокиселини, витамини от В-групата, както и витамин К.

 

 

Пребиотици

От пребиотиците като особено важни могат да бъдат посочени:

Прбиотик - Инулин. Естествено вещество, което служи за храна на добрите бактерии в чревния тракт.

Инулин – подхранва полезните бактерии, подобрява и усвояването на някои минерали.

 

 

Пробиотик - Цитрусов пектин - за здрава стомашна среда и детокс. Получава се от кората на цитрусови растения.

Пектинът – с най-високо качество е цитрусовият. Той участва в детоксикацията на организма, като свързва и извежда ред тежки метали, пестициди, холестерол, жлъчни соли и други.

 

Продукт на Мирта Медикус

Какво бихме казали за продукт, който съдържа всички тези съставки и е произведен от лизенциран производител с доказано качество? Точно това е Лактобаланс. „Мирта Медикус“ го предлага в удобни опаковки и на разумни цени – за всички нуждаещи се, на техните близки и консултанти, за постигане на най-добрите възможни резултати!

13.10лв.
Лактобаланс пробиотик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *