Домашно лечение на цистит

Цистит - Жени, деца и мъже - Причини, симптоми, лечение

В по-голямата част от времето живеем живот, свободен от физически несгоди. Приемаме динамиката и здравето си за даденост. Доста често обаче човешката природа се оказва по-крехка отколкото очакваме и ни се иска. В такива моменти е съвсем възможно да се сблъскаме с един често срещан и много сериозен здравословен проблем, който блокира целия живот и ежедневие, а именно циститът. Често се говори за него и могат да се намерят много бабини рецепти за цистит, но истината е, че знаем твърде малко за това заболяване.

Какво е цистит?

Най-просто казано циститът е вид възпаление. То се локализира в пикочния мехур, пикочните пътища и по-конкретно лигавиците, а навременните мерки с хапчета или домашно лечение на цистит са наложителни.

Колко често се среща цистита?

Факт е, че това е едно от най-често срещаните урологични заболявания и със сигурност най-често срещаното сред жените. Около половината жени на земята получават, получавали са или ще получат симптоми на циститна криза през живота си. Повечето от жените по нашите географски ширини не просто са се сблъсквали с тази неприятна инфекция веднъж, а са я преживяли повече от веднъж като в повечето случаи домашното лечение с чай за цистит например е дало позитивен ефект.

Жените са в пъти по-застрашени от мъжете. За това явление си има ясно научно обяснение, свързано с анатомичните особености на пикочния канал при двата пола. При жените пикочния канал е по-широк и по-къс.

Какви видове цистит съществуват?

prichini-cistit

Има 3 вида.

 • Остър цистит
 • Той протича с неконтролируема болезнена нужда за уриниране и болка при самото уриниране. Звучи ужасяващо и страшно, но това е краткотраен проблем. Макар и да протича с по-обострена симптоматика, острият цистит преминава сравнително бързо. Обикновено той протича в рамките на няколко дни до една седмица, като този период може да бъде значително по-кратък при прилагането на домашно лечение или при приемането на билкови хапчета за цистит.

  Ако обаче не бъдат взети навременни мерки капсули, хапчета или прахче за цистит, острият цистит може да се превърне в хроничен такъв.

 • Хроничен цистит
 • Хроничният цистит протича с малко по-лека симптоматика. Той обикновено се характеризира не с болка, а с константен дискомфорт и със спорадични ситуации на обостряне, зависещи от фактори на околната среда и здравословното състояние на пациента.

 • Вторичен цистит
 • Той обикновено е инфекция, създадена в резултат от друго заболяване като усложнение. Обикновено това усложнение продължава с месеци. Решението обикновено е справяне с основното заболяване, което е причинило възпалението. Междувременно е добре да прилагаме домашно лечение на цистит с чай, да приемате билкови хапчета или друг вид хомеопатия, за да облекчим симптомите на болестта.

  Симптоми на цистит

  Циститът е изключително неприятно здравословно отклонение. То създава непрестанен дискомфорт за болния. Симптоматиката се характеризира с константен порив за уриниране и подуване в областта на корема. При уриниране се наблюдава изключително силна болка, която пациентите описват като „срязваща“. Поривите за уриниране са толкова чести, че доста често са „фалшива тревога“, която обаче е неизменно съпътствана от именно гореспоменатата срязваща болка, а тя се засилва с всеки следващ опит за уриниране. Симптомите могат да бъдат стопирани или значително облекчение чрез хомеопатия за цистит.

  Причини за разболяване от цистит

  prichini za cistit

  Вероятно имате много въпроси като:

 • От какво се получава цистит?;
 • Колко време продължава?;
 • Какви са болките?;
 • На какъв лекар трябва да отидете?;
 • Какви изследвания трябва да се направят и др.
 • В следващите редове отговаряме на тези въпроси.

  Бактериални инфекции

  Бактериалните инфекции са най-честата причина за цистит. В повечето случаи става дума за бактерии. Особено често срещано явление са тези инфекции при жени, които са анатомично устроени така, че имат по-къса уретра. Именно това позволява по-лесното придвижване и проникване на бактериите, които живеят и се размножават във външните части на половите органи, както и в ануса.

  Друг вариант, който също наблюдаваме често, е свързан с наличието на бактерии в пикочния мехур. Това не означава, че урината ни е „богата“ на бактерии. Тя изначално е напълно стерилна. Ако обаче има колония от бактерии в пикочния мехур, те чрез урината може да се превърнат в голям проблем, локиран не само в пикочния мехур, но и пикочните пътища. Най-опасното в този вариант е, че в повечето случаи пациентите не показват симптоматика до момента, в които ситуацията не е влошена до краен предел.

  Трети случай, при който наблюдаваме заболяване от цистит, е отново чрез урина. Както вече споменахме, урината изначално е стерилна. След уриниране обаче в пикочния мехур и част от пикочните пътища остава така наречената „остатъчна урина“. Тя е пряка предпоставка за развитие на инфекция.

  Има много здравословни състояния, които могат да доведат до заболяване от цистит. Всички видове хормонален дисбаланс като периода на бременност или този на менопауза са предпоставка за прилагане, ако не на антибиотично лечение, то поне на хомеопатично или домашно лечение на цистит.

  Диабетът и лавирането на нивата на кръвната захар могат да са причина за цистит. Дехидратацията, неправилната или недостатъчната хигиена в областта на половите органи и ануса, всякакви състояния и медикаменти, които могат да изтощят имунната система и естествения клетъчен имунитет предполагат предприемането на превенция и домашно лечение на цистит.

  Домашно лечение на цистит

  Циститът не е нещо ново в нашия свят. Бабите и прабабите ни са се сблъсквали с него многократно и са успявали успешно да използват различни билки против цистит. Най-ефективния бабин трик за успокояване на болката и подуването в долната част на корема и домашно лечение на цистит е прилагането на топлина. Това може да е просто топла кърпа или бутилка с топла вода. Хомеопатията препоръчва консумацията на червена боровинка при цистит.

  Ако искате да приложите домашно лечение на цистит, задължително трябва да облечете леки, прохладни, широки дрехи и бельо, които да не притискат както корема, така и половите органи.

  Следващата стъпка в домашното лечение на цистит, както бабините рецепти гласят, е усиленият прием на течности. Вода трябва да се приема непрекъснато на малки глътки, а течности като кафе, алкохол и цитрусови сокове трябва да се избягват тъй като те могат значително да влошат болката при уриниране и порив за такова, като така саботират останалите методи за домашно лечение на цистит.

  Цистат – 20 капсули х 425mg

  Домашно лечение на цистит с билкови продукти от Мирта Медикус

  Съвсем нормално е първата ни реакция да е да отскочим до аптеката, за да закупим антибиотик, с които да борим инфекцията. Може би обаче понякога е добре да обмислим вариант за хомеопатия при цистит. Билковите хапчета за цистит, създадени от Мирта Медикус с любов към здравето и природата, са отлична алтернатива на антибиотика. Цистат е естествена натурална добавка, която може да използваме за домашно лечение на цистит.

  Съставът на Цистат е създаден като комбинация между витамини и билки против цистит, специално предназначени за справяне с неприятните симптоми. Червената боровинка, брезата и златната пръчица заедно с магнезия и комплекса витамини B спомагат за поддържането на нормалните функции на пикочния мехур, уретрата и пикочните пътища. При цистита червената боровинка се е доказала като силен естествен продукт в борбата срещу инфекции на пикочните пътища и унинарния тракт. Червената боровинка е полезна не само за бъбреците и отделителната система, но и за сърдечно-съдовата. Цистат допринася за активиране на естествените механизми и за пречистване на областта на пикочните пътища.

  Тази хранителна добавка от Мирта Медикус има за цел не просто да е широкодостъпна хомеопатия при цистит, но и превенция при първи симптоми или среда, предполагаща развитието на възпаление. Билковите хапчета за цистит може да дадат резултат малко по-бавно от антибиотика, но са значително по-щадящи за тялото.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *