Гинко билоба – Ползи, прием и възможни странични ефекти

Гинко билоба – Ползи, прием и възможни странични ефекти

Имате проблем с концентрацията? Ръцете и краката Ви са непрекъснато студени? Работите с голям обем от информация и имате напрегнато ежедневие? Тогава може би трябва да помислите за прием на гинко билоба. Но това са само част от ползите, които това уникално по вида си дърво може да донесе на Вашия организъм. Какво е гинко билоба, как се приема и каква е ролята й в грижата за човешкото здраве, можете да научите в този материал.

Основни моменти в статията:

Какво е гинко билоба?

Гинко билоба (Ginkgo biloba) е семенно дърво, достигащо височина от 25 до 30 метра. За съжаление в наши дни не се срещат негови близки от биологична гледна точка сродници. Дървото било смятано за изчезнал вид преди няколко века, но било преоткрито като диворастящ вид сравнително скоро в две отделни китайски провинции. Ето защо Китай се смята за родината на застрашеното от изчезване дърво – гинко. То било използвано още в древната китайска медицина, преди хората да започнат да мислят, че е изчезнало.

Гинко билоба – Ползи, прием и възможни странични ефекти

Чудодейната билка бива забелязана от съвременната медицина едва през Втората световна война, след хвърлената над Хирошима атомна бомба (август, 1945 година). В епицентъра на взрива е имало храм, в който растяло дървото гинко и храмът бил разрушен до основи, но дървото оцеляло непокътнато. Скоро след войната местните решили да възстановят обичния си храм, но тогава видели дървото, на чието място трябвало да бъде построена стълба. Архитектите запазили растението и обградили ствола му със стълбата. Тогавашният император Танкан бил учуден как дървото гинко оцеляло невредимо след мощния взрив и наредил да бъде изследвано, защото подозирал, че има необикновени качества.

Открито е, че въпреки високата радиация, в ствола, клоните, листата и корените на растението няма никакви мутации или изменения.

С години изследвания станало ясно, че всъщност гинко билоба съществува от преди цели 270 млн. години. Неслучайно то е наречено “дървото на живота”. Вкаменелостите, открити от учените, показали, че дървото не се е променило изобщо оттогава досега. Това е и единственият съществуващ и до днес вид в отдел Ginkgophyta. За щастие това дърво може да достигне на възраст до 2500 години. Ако не сте виждали как изглежда дървото, листата му имат ветриловидна форма и на дължина достигат петнадесет сантиметра. Семето му е дълго около 2 см и има месеста обвивка с формата на джанка, която съдържа специфична маслена киселина с натрапчива лоша миризма. Тази зловонна миризма се предава и на плода на дървото гинко. Въпреки това, обелено, семето се използва за храна в Япония и Китай.

Гинко дървото е пренесена в Европа през 18 век и дори днес все още бива една от най-обстойно изследваните билки по целия свят. В наши дни гинко се отглежда навсякъде и бива засаждано в градски паркове и градини, тъй като понася замърсения въздух и спомага за неговото пречистване без това да вреди на структурата на растението. Може да видите “дървото на живота” и в българските паркове или широколистни гори, но ако желаете да се възползвате от качествата на растението, не го берете, а най-добре го вземете от място с доказан произход или го употребявайте в преработен вид.

Какви ползи носи гинко билоба?

Гинко билоба - капсули и растение

 • Има положително влияние върху някои от фaĸтopите зa pacтeжa нa мoзъĸa;
 • Пpeдoтвpaтявa cмъpттa нa ĸлeтĸитe oт aмилoидoви пpoтeини (това са пpичинитeлите нa Алцxaймep);
 • Зaщитaвa митoxoндpиитe в ĸлeтĸитe;
 • Пpeдпaзвa от нeвpoдeгeнepaтивни зaбoлявaния;
 • Повлиява положително пpoдължитeлнocттa нa живoтa;
 • Подпомага лечението на проблеми с дихателната система – астма, бронхити, кашлица, туберколоза;
 • Благоприятства кръвообращението и предпазва от т.нар. „студени крайници“;
 • Помага при лечение на гонорея;
 • Ефективна е при кожни проблеми;
 • Регулира високото кръвно налягане;
 • Намалява пристъпите на тревожност и др.

Какво съдържа гинко билоба?

В листата на гинко дървото има две основни групи активни вещества – флавоноиди и терпен-лактони, сред които гинкоглиди А, В и С, билобалид, кверцетин и кемпферол. Вероятно никое от гореизброените не Ви говори нищо конкретно, затова нека разгледаме набързо най-важните съставки и как те повлияват човешкия организъм. Флавоноидите на гинко директно разширяват най-малките кръвоносни съдове и повишават скоростта на кръвообращението. Повишава се нивото на кислород в мозъка и във всички останали органи в тялото. Това е основната причина “дървото на живота” да се използва при лечението на различните неразположения, които се дължат на недостатъчно кръвоснабдяване като проблеми с паметта, деменция, Алцхаймер, шум в ушите, световъртеж, глаукома, мигрена, главоболие и други.

Гинко билоба – Ползи, прием и възможни странични ефекти

Флаваноидите не преминават през кръвно-мозъчната бариера, а действат в периферията, докато гинколидите и биобалидът навлизат в мозъка. Различните типове флавоноиди и фактът, че са с относително ниска токсичност (в сравнение с други активни фитохимикали), значи, че човешкият организъм се нуждае от тях. Флавоноидите са наричани още „натурални защитници”, заради доказано положителните им свойства при борбата на организма с алергени, вируси и карциногени. Те имат антиалергични, антивъзпалителни и антивирусни свойства.

Терпеновите лактони  пък потискат струпването на кръвни плочки, като по този начин предотвратяват образуването на съсиреци. Установени са пет вида гинколиди. Гинколидите, и билобалидът са намерени единствено в гинко билобата. Точно заради тези вещества, съдържащи се в листата на дървото гинко, екстрактът, който се извлича за медицински цели е добре да бъде 24% flavonol glycosides и 6% terpene lactones. При тази концентрация веществата се смятат за активни. При екстрактите трябва да се съблюдава и количестовото ginkgolic acid в милиграм на 1 кг. 5 ppm е максималното количество,  което Световната здравна организация определя като нормално и препоръчително.

Счита се, че в това количество киселината на гинко не дразни стомаха. Добре е да следите за тези характеристики на продуктите, които купувате. Иначе рискувате да получите някой страничен ефект от приема на билката, а какви странични ефекти може да има тя, ще научим малко по-долу. Нека първо разгледаме основните приложения за подобряване на някои аспекти в човешкото здраве.

За какво и как можем да прилагаме гинко билоба?

Гинко Билоба - Чай и листа

Проведени са над 200 клинични изследвания за ефекта на гинко билоба при различни заболявания на човешкия организъм. Някои от изследванията установяват, че приемът на 40  милиграма екстракт от хора в напреднала възраст може да доведе до подобряване на краткотрайната памет, общо подобряване на настроението, намаляване проблемите, свързани със световъртеж и липса на баланс, намаляване главоболието и шума в ушите. Ето и някои от другите приложения на билката:

Болест на Рейно

Световната здравна организация препоръчва приема на гинко билоба при този вид болестно състояние. Положителният ефект на билката върху кръвообращението е основна причина да се смята, че може да помогне в лечението на болестта и да предотврати появата на усложненията, свързани с нея.

 Мозъчна недостатъчност

Използването на билката е полезна при поява на ранните симптоми на мозъчната недостатъчност като отслабване на паметта, отпуснатост, обърканост, тревожност, депресия, световъртеж и главоболие.
Възстановяване след мозъчни увреждания – Специалистите в гериатричната практика започват все по-често да препоръчват използването на гинко билоба за подобряване на мозъчното кръвоснабдяване, за предпазване от хипоксия и за възстановяване от мозъчни увреждания.

 Предпазване от атеросклероза

Това растение притежава много силни антиоксидантни свойства. Те спомага предпазването от образуване на атеросклеротични плаки върху вътрешните стени на кръвоносните съдове.

Подобряване общото състояние на спортуващите

Гинко билоба – Ползи, прием и възможни странични ефекти

Изследванията показват, че билобалидите и гинколидите, които се съдържат в листата на гинко дървото, имат ноотропен характер върху човешкия организъм. Това означава, че могат да действат като подобрители на паметта и концентрацията. Това е много полезно при тежко спортуващи хора, които имат оплаквания от замаяност и нaмалена способност за концентрация след тренировки. Съдоразширяващият ефект, който екстрактът от гинко дърво носи, се смята и за изключително полезен от гледна точка на тъканното хранене.

Против деменция

Поради ефекта върху кръвоснабдяването на мозъка, както и влиянието на билката върху продължителността на живота на клетките се смята, че тя има особена роля в борбата с деменцията.

При витилиго

Интересно приложение гинко билобата намира и в лечението на това необикновено състояние. При някои изследвания е установено, че приемът на екстракт от тази билка може да измести нуждата от фототерапия. В тези случаи е добре да се комбинира с витаминен комплекс, който да подсили лечебния ефект на билката.

 При глаукома 

При това заболяване засягащо зрителния нерв при човека, също се наблюдава положителен ефект. Билката стимулира кръвообращението при нерва и това води до облекчаване състоянието на индивида.

При депресия

Гинко билоба – Ползи, прием и възможни странични ефекти

Способността да влияние върху централната нервна система, се смята, че е ефективна и в борбата с депресията. Премахва чувството на тревожност, потиснатост, главоболие и отпадналост. Може да се комбинира с чай от червена боровинка и витаминозни комплекси.

При целулит

Едни от най-ефикасните продукти за справяне с най-наболелия козметичен проблем при жените – целулитът, съдържат гинко билоба. Това отново се дължи на ефекта на билката върху малките кръвоносни съдове – стимулиране на скоростта на кръвообращението. Така, кислородът достига до периферните кръвоносни съдове. Именно забавеното кръвообращение, изразяващо се в застой на лимфата, е главната причина за появата на портокалова кожа. Добре е да комбинирате външноприложими продукти заедно с такива за вътрешен прием – чай или добавки.

При разширени вени

Приемът на екстракт от зеленото дърво подобрява тонуса на вените и въздейства пряко върху застойните състояния. Билката елиминира застоя на кръвта и отоците, отново стимулирайки циркулацията на кръвта в целия организъм.

За нерви

Гинко билоба - Отпускане на нервите

Гинко билоба може да служи успокояващо при нерви особено в комбинация с магнезий. Неприятните симптоми на повишена тревожност и раздразнителност отшумяват благодарение на комбинацията от двете съставки и синергичния ефект, който имат върху централната нервна система.

За щитовидна жлеза

В комбинация със селен гинко билоба може да благоприятства значително случаите на смущения в екскретирането на хормони от щитовидната жлеза. Билката и минералът(селен) стимулират притока на кръв към малките кръвоносни съдове, а снабдяването на кръв и кислород до жлезата е изключително важно за балансиране на процесите, които протичат в нея. Тази комбинация е един от най-добрите регулатори на хормоналното равновесие в организма.

Както сами виждате използването на продукти от гинко дърво има приложение при много болестни състояния. Значителна част от тях са всъщност често срещани в наши дни. Но освен големия брой положителни въздействия, които билката има върху човешкия организъм, трябва да се уточни, че тя може да предизвика и някои странични ефекти.

Кои са страничните ефекти при увеличен прием на гинко билоба?

Предозирана употреба на билката може, например, да причини прекомерно кървене, което може да стане животозастрашаващо. В някои случаи се увеличава рискът от появата на синини. Ако вече имате нарушения на кръвосъсирването или Вашият лекар Ви е предписал определени медикаменти, които могат да увеличат този риск, избягвайте използването на гинко билоба. Билката не трябва да се комбинира с други разредители на кръвта като аспирин или ибупрофен. Ако Ви предстои операция, трябва да прекратите нейния приема  поне две седмици преди интервенцията. Предозирането може да доведе и до нежелани алергични реакции – кожни обриви, възпаления, усещания за ужилвания, зачервявания, изтръпвания, подувания, задушаване, затруднено дишане и други.

Гинко билоба – Ползи, прием и възможни странични ефекти

Замаяността е един от най-често срещаните странични ефекти при прекомерен прием на гинко билоба. Ако имате диабет в никакъв случай не прекалявайте с билката, тъй като може да промени количеството на произведения в организма инсулин. Наблюдавайте внимателно нивата на кръвната си захар и при необходимост веднага прекратете приема. Всички билки са ефективни, докато се консумират в препоръчаните количества. Различните екстракти съдържат различна концентрация от активните вещества – гинколиди и билобалиди.

Дозите могат да варират между 40 и 240 милиграма на ден, разделени на два или три приема. Най-добре е да следвате указанието на листовката към продукта, който закупувате. Гледайте той да е с доказан произход и да има съдържание на 24% флавонни гликозиди. Малко по-трудно се намират подобни екстракти, затова заместването им с гинко билоба, под формата на капсули, е по-предпочитано. Такива капсули са например „Гинко-КО“, които благодарение на умерено съсредоточеното съдържание на активните вещества на билката подпомага дейността на имунната система. Оказват всички положителни ефекти, които самата билка има – подобряване на кръвообращението, храносмилането, белтъчната и клетъчната обмяна на веществата и дейността на сърдечно-съдовата система.

Гинко билоба е уникално растение с безброй положителни ефекти върху човешкото здраве, но трябва да се имат предвид и страничните му ефекти, както и че сама по себе си тази билка не е панацея. Ако имате някоя от гореспоменатите болести или симптоми, най-добре се консултирайте с лекар, тъй като освен приема на гинко билоба може да имате нужда от допълнително лечение.

(Продуктите на Мирта Медикус можете да намерите в най-близката до Вас аптека.)

Други материали на Мирта Медикус за памет и мозъчна дейност:

13.10лв.
Гинко-КО (капсули х30)

One thought on “Гинко билоба – Ползи, прием и възможни странични ефекти

 1. Веселка says:

  Здравейте. Приемам всяка вечер Натаспин, предписани от кардиолог, защото ми откриха исхемична болест на сърцето. Мога ли да вземам гинко било а. Благодаря ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *