Горещи вълни при менопауза: Причини и лечение

Горещи вълни при менопауза

Климактериумът или така наречената критическа възраст е поредица от естествени процеси, които настъпват в тялото на всяка жена около 50-годишна възраст или по-рано. Менопаузата не се случва изведнъж. Различни симптоми преди, по време и след нея притесняват жените, като им създават дискомфорт. Всеки човек е една индивидуалност, затова и всеки усеща различни симптоми и в различна степен.

Две от най-често срещаните оплаквания при менопаузата са горещи вълни и нощно изпотяване. Тези симптоми причиняват дискомфорт на приблизително 8 от 10 жени в перименопауза (времето преди действителната менопауза). След като жената достигне менопауза, тя може да продължи да ги усеща в продължение от 6 месеца до 5 години, а при други се задържат до 10 години или дори повече.

Горещите вълни – онази внезапна топлина и изпотяване, свързани с менопаузата и перименопаузата – започват при повечето жени на около 40 години. Ако това е новина за вас, поемете дълбоко въздух. Първо, горещите вълни се появяват по-рядко в перименопаузата, отколкото по време на менопаузата. Второ, има начини, с които ще сте в състояние да се справите с дискомфорта и нощното изпотяване.

Какво представляват, каква е причината и как да се справите с горещите вълни при менопауза? Прочетете, за да научите отговора на тези и още много други въпроси!

Какво представляват горещите вълни при менопауза

Какво представляват горещите вълни

Горещите вълни, известни също като вазомоторни симптоми, често се описват като внезапно усещане за топлина, което не е предизвикано от външен източник, и обилно изпотяване. Появяват се внезапно и продължават от 30 секунди до около 5 минути.

Може да изпитате:

 • Изтръпване в пръстите;
 • Сърцебиене;
 • Внезапно усещане за топлина по кожата;
 • Зачервяване на кожата или поруменяване на лицето;
 • Изпотяване, особено в горната част на тялото.

Лицето и шията ви могат да се зачервят, пулсът ви може да се ускори и най-вероятно ще плувнете в пот. Зачервяването и изпотяването, понякога са последвани от обратното – студени тръпки.

За 10 до 15 процента от жените горещите вълни са толкова силни, че нарушават нормалното им ежедневие, като например водене на среща или изпълняване на рутинни задачи. Ако чувствате, че ежедневните ви дейности се влияят от горещите вълни, не забравяйте да говорите с вашия гинеколог.

Нощно изпотяване при менопауза

Нощно изпотяване при менопауза

Лекарите често чуват пациентите си да се оплакват от нощно изпотяване. Нощното изпотяване се отнася до обилно потене през нощта. Но, ако спалнята ви е необичайно гореща или носите твърде много спално бельо, може да се потите по време на сън и това е нормално. Истинското нощно изпотяване са силни, горещи вълни, които ви обливат през нощта, което не е свързано с прегрята среда и може да напои дрехите и чаршафите ви в пот. Важно е да се отбележи, че зачервяването (топлина и поруменяването на лицето или тялото) може да бъде трудно да се различи от истинското нощно изпотяване.

Има много различни причини за нощно изпотяване. Едно от известните състояния, които могат да причинят нощно изпотяване, е менопаузата. Горещите вълни и нощното изпотяване при менопауза са едно и също нещо, само че вие ​​спите и се събуждате от усещането за топлина и пот, поглъщащи тялото ви. Тези внезапни изблици, особено през нощта, могат да причинят умора, раздразнителност и дори разсеяност. Горещите вълни и изпотяването, които се появяват по време на сън, могат да затруднят добрата нощна почивка.

Нощното изпотяване, както при горещите вълни, е изключително непредсказуемо. Някои жени ще изпитват нощно изпотяване като основен или единствен симптом на менопаузата, други ще открият, че това е един от цял куп други симптоми. Няма конкретно време през нощта, през което се появява нощно изпотяване. На практика обаче е по-вероятно то да се случи, ако спалнята ви е прекалено топла. Броят на нощните изпотявания всяка вечер е променлив и често непредсказуем. Единственото утешение е, че както горещите вълни – не продължава дълго.

Каква е причината за горещите вълни при менопауза

Каква е причината за горещите вълни при менопауза

Причината за горещите вълни се дължи на промяна на нивата на хормоните преди, по време и след менопауза. Не е ясно как точно хормоналните промени ги причиняват. Повечето изследвания показват, че горещите вълни се появяват, когато намалените нива на естроген карат “термостата на тялото” (хипоталамуса) да стане по-чувствителен към леки промени в телесната температура. Когато хипоталамусът мисли, че на тялото ви му е прекалено топло или студено, той предизвиква верига от събития, за да ви затопли или охлади.

Рядко горещите вълни и нощното изпотяване се причиняват от нещо различно от менопаузата. Други потенциални причини включват странични ефекти от лекарства, проблеми с щитовидната жлеза, някои видове рак и страничните ефекти от неговото лечението.

Фактори, които предизвикват горещи вълни

Фактори, които предизвикват горещи вълни

Не всички жени, преминали през менопаузата, имат горещи вълни и не е ясно защо някои имат, а други – не. Факторите, които могат да ги предизвикат, са различни при всяка жена и това са:

 • Пушене и излагането на цигарен дим;
 • Затлъстяване;
 • Консумацията на алкохол;
 • Кафето и кофеиновите напитки;
 • Пикантни храни;
 • Горещи помещения;
 • Навеждане.

Колко време продължават горещите вълни при менопауза

Колко време продължават горещите вълни при менопауза

Може да ви се наложи да живеете с усещането за горещи вълни при менопауза между 10 и 15 години. Въпреки че са спорадични, тяхната непредсказуемост е крайно неприятна. Нека разгледаме какво можете да очаквате:

 • 40-те: Тогава повечето жени преминават в перименопауза. Започва появата на горещи вълни и нощно изпотяване (за някои перименопаузата започва на 30-годишна възраст).
 • 46-53: Това е средната възраст за менопаузата, която се определя като 12 поредни месеца без овулация. Горещите вълни обикновено са най-чести през двете години след менопаузата.
 • 50-те години: Повечето жени продължават да ги обливат горещи вълни от 4 до 10 години след менопаузата, но те намаляват по честота и тежест.

Как да избегнем горещите вълни при менопауза

Как да избегнем горещите вълни при менопауза

Има няколко начина за справяне с горещите вълни. Тъй като нивата на хормоните се променят през цялото време, ние не лекуваме хормоналните нива – ние лекуваме симптомите. Започнете с промени в начина на живот, но ако това не помогне, говорете с вашия гинеколог за лекарствата, отпускани с рецепта.

Ще успеете да намалите честотата на горещите вълни, като разберете какво ги предизвиква и как да го избегнете. Въпреки че това няма да ги предотврати напълно, ще забележите, че по-рядко се случват. Няма гарантирано лечение за предотвратяване на горещи вълни, но има опции, които могат да ви помогнат да контролирате симптомите си. Целта на лечението обикновено е да намали тежестта и честотата.

Най-лесният начин да избегнете горещите вълни при менопауза е като направите прости промени:

 • Избягвайте консумацията и употребата на: алкохол, пикантни храни, кофеин, тютюневи изделия;
 • Носете леки дрехи или се обличайте с такива, които ще съблечете лесно, когато ви залеят горещи вълни;
 • Дръжте вентилатор до леглото. Това ще помогне при нощно изпотяване;
 • Поддържайте стайната температура ниска. Отворете прозорците и използвайте вентилатор или климатик, за да поддържате циркулацията на въздух в стаята;
 • Вземете хладен душ през деня и преди лягане;
 • Облейте ръцете си с хладка вода. В тях много кръвоносни съдове, така че това може да е добър начин за бързо охлаждане;
 • Поддържайте здравословно тегло. Горещите вълни могат да бъдат по-чести и тежки при хора с наднормено тегло или затлъстяване. Не ги допускайте, като правите редовни упражнения и имате активен начин на живот;
 • Отпуснете се и намалете стреса. Бавното и дълбоко дишане и медитация са техники, които могат да помогнат за облекчаване на стреса и намаляване на горещите вълни.

Методи за бързо облекчение на горещи вълни

Методи за бързо облекчение на горещи вълни

Някои жени са в състояние да контролират горещите си вълни с прости инструменти или техники. Ето няколко прости начина за намиране на облекчение:

 • Обличайте няколко ката дрехи, за да се приспособите бързо според това как се чувствате;
 • Отпийте няколко глътки ледено студена вода в началото на горещите вълни;
 • Носете памучни нощни дрехи и използвайте памучно спално бельо;
 • Дръжте пакет с лед на нощното шкафче, за да се разхладите бързо при нощно изпотяване.

Билки за горещи вълни и нощно изпотяване при менопауза

Билки за горещи вълни и нощно изпотяване при менопауза

Някои хора предпочитат да използват естествени или алтернативни средства за лечение на горещите вълни. Билки и добавки за менопауза се продават в много аптеки. Трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да приемате такива обаче, защото понякога те влияят на лекарствата, които приемате в момента.

Полезните билки за горещи вълни и нощно изпотяване при менопауза са:

 • Черен кохош;
 • Червена детелина;
 • Китайска ангелика (пищялка);
 • Масло от едроцветна пупалка (вечерна иглика – погрешен, но разпространен превод, може да остане в скоби);
 • Екстракт от соя.

Лекарства за топли вълни при менопауза

Лекарства за топли вълни при менопауза

Ако промените в начина на живот не ви помагат, говорете с вашия гинеколог за лекарства за топли вълни при менопауза.

 1. Хормонозаместителна терапия (ХЗТ): Популярността на хормонозаместителната терапия (ХЗТ) нараства и намалява през годините. Лечението със синтетични хормони може да е опция за някои жени, чиито горещи вълни са изтощителни и оказват значително влияние върху качеството на техния живот.
 2. Нехормонални лекарства: За жени, които не желаят да използват хормонална терапия или не могат да я използват, поради медицински проблеми, има нехормонални лекарства като габапентин, селективни инхибитори на обратното поемане на серотонин (SSRI) и клонидин.
 3. Нови лекарства: Изпробват се нови лекарства и инжекции, които могат да се погрижат за специфични симптоми на менопаузата.

Алтернативни методи за справяне с горещите вълни при менопауза

Алтернативни методи за справяне с горещите вълни при менопауза

Акупунктурата е полезна, без страничните ефекти на лекарствата. Проучване, публикувано през 2011 г., установява, че жените, които се подлагат на акупунктура, имат значително по-малко симптоми на менопауза, включително горещи вълни

Медитацията също може е много успешна като помага за управление на нивата на стрес. Стресът е често срещан фактор, предизвикващ горещи вълни за много жени. Да се научите да контролирате стреса и негативните емоции ще донесе множество други ползи за вашето здраве и качество на живот.

Заключение

Горещите вълни са неизбежна част от това да си жена. Но с промени в начина ви на живот и помощ от вашия гинеколог, ще ги контролирате с минимални смущения в живота си.

17.94 лв.
Клима Форте (40 капсули)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *