Маймунска шарка: Симптоми, разпространение и как да се предпазим

Маймунска шарка: Симптоми, разпространение и как да се предпазим

Научете какво е маймунска шарка, какви са симптомите на заболяването, как се разпространява, както и какви мерки, можете да предприемете, за да защитите организма си срещу предпоставките за развитие на болестта.

Бележка: Статията е информативна и не замества консултация с експерт. Да не се използва като средство за самодиагностика или самолечение. В случай на притеснения за наличие на заболяването или симптоми, моля, обърнете се към вашия лекуващ лекар, за да предприемете мерки.

Какво е маймунска шарка? Произход и история

Маймунската шарка е рядко вирусно зоонозно заболяване, което се предава на хората от животните. Състоянието е във фокуса на обществеността от 2022 г. поради бързото му разпространение по света в следпандемично време.

Вероятно много от вас се чудят за произхода на вируса и неговото име. Разбира се, днес в онлайн пространството има множество спекулации по темата. Истината е, че вирусът на маймунската шарка е открит за първи път при лабораторни изследвания и наблюдения върху маймуни в Дания. Тогава макаците, които са обект на проучване, се разболяват от вируса, откъдето идва и името „маймунска шарка“. Първоначално вирусът се среща само по животните.

Първи случай на маймунска шарка

Важно е да отбележим, че първият случай на маймунска шарка не е през 2022 г. И е абсурдно да се твърди, че това е поредно “лабораторно изпуснат” вирус.

Всъщност, първият случай на маймунска шарка при хора е докладван през 1970 г. в Република Конго. Оттогава е характерно за африканските страни да бъдат ендемични за този вирус, където състоянието не е нещо ново.

За първи път болестта излиза от Африка през април 2003 г. и достига до САЩ, когато екзотични животни от Гана заразяват домашни любимци (кучета) в Тексас.

Маймунска шарка и Едра шарка: Прилики и разлики

Вирусът на маймунската шарка е роднина на естествената едра шарка. Той принадлежи към същия род Orthopoxvirus, но има по-леко протичане на заболяването и относително ниска смъртност. Вероятността от тежко протичане е по-висока при деца, бременни жени и хора с понижен имунитет.

Причини за заразата

Не е ясно каква е причината маймунската шарка да зарази човека и да се прехвърли от животни на хора. Ето някои теории и предположения за причините за заразата:

 • Нов щам?

Според някои предположения, бързото разпространение на маймунската шарка през 2022 г. може да бъде причинено от нов щам, адаптиран при предаване от човек на човек.

 • Колективно отпаднал имунитет?

Другата причина, за която се говори в публичното пространство, е вероятността човешкият организъм да страда и да е отслабен имунитета ни срещу едра шарка, което ни прави по-податливи на заразяването.

 • Постковид светът?

Избухването на болестта може да бъде причинено и от възобновяването на туризма на масовите пътувания след карантина заради COVID-19.

Как се предава маймунската шарка?

Традиционно, заболяването се предава на хората от дребни гризачи и примати чрез ухапвания и директен контакт с животни. Смята се, че вирусът на маймунската шарка е умерено предаван между хората, т.е че е възможно заразяване, но не говорим за опасности, както при ковид.

Как можем да се заразим?

Предаването на вируса от човек на човек изисква много близък контакт с вече болен. В повечето случаи инфекцията се осъществява по въздушно-капков път, чрез биологични течности (сперма, слюнка, кръв), както и при контакт със замърсени материали (спално бельо, дрехи), ако е нарушена целостта на кожата. Рискът от предаване се счита за висок по време на полов акт, а нисък – във всички останали случаи.

Разпространение на маймунска шарка през 2022 г.

През 2022 г. учените от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) проследяват множество случаи на маймунска шарка, отбелязани в страни, които до момента не са били огнища на заразата. Разпространението на маймунската шарка се увеличава през май 2022 г.

Не е ясно как хората са изложени на заболяването, както и защо новите случаи се увеличават толкова бързо. Оказва се, обаче, че повечето случаи на заразени имат нещо общо – заболелите са мъже, които имат сексуален контакт с мъже.

Медицинските органи по света призовават здравните служители да бъдат нащрек за пациенти, които имат обривни заболявания, съответстващи на маймунската шарка, особено ако пациентите са често пътуващи граждани или имат наличие на специфични рискови фактори и предпоставки за развитие на маймунска шарка в организма.

Заразата се разпространява независимо от пола или сексуалната ориентация на човека.

Специфичното и различното за бума на заболяването и случаите през 2022 г., е че този път болестта се разпространява по необичаен начин: повечето от заразените не са пътували до Африка. Няма очевидна верига от инфекции, не е ясен и “нулевият пациент” – случаи на маймунска шарка се регистрират в различни части на света, въпреки че повечето от тях за момента са в Европа.

Брой болни и случаи на маймунска шарка през 2022 г.

Към май 2022 г. случаи на маймунска шарка са регистрирани в Австралия, Белгия, Канада, Франция, Израел, Германия, Италия, Холандия, Швеция, САЩ, Швейцария и Гърция. По брой на случаите сега водещи са Португалия, Испания и Обединеното кралство.

Ваксина срещу маймунска шарка

Е, нужно ли е да се ваксинираме срещу маймунска шарка?

Ваксината срещу маймунска шарка не е задължителна. Със сигурност не можем да сравним нуждата от ваксинация с тази от пандемичната обстановка с COVID-19. И въпреки че досега са регистрирани малък брой случаи на хора с маймунска шарка, Световната здравна организация (СЗО) вече започна да говори за нова пандемия и необходимостта от ваксиниране на населението.

Симптоми на маймунска шарка: Как протича заболяването

Симптомите на маймунска шарка са обрив, треска, главоболие, повишена темпераатура, усещане за отпадналост, болки в мускулите. Отличителен белег при по-тежките случаи е възпалението на лимфните възли.

Пациентите често съобщават за грипоподобни симптоми със засягане на дихателните пътища. Самите обриви често се описват като много болезнени, независимо къде се намират.

Ето едни от основните неща, които трябва да знаете относно протичането на заболяването:

  • Инкубационният период за маймунска шарка обикновено е 6 до 16 дни, рядко до 21 дни.
  • Периодът на инвазия (0-5 дни) се характеризира с трескаво състояние с повишаване на температурата над 38,5 ° C, силно главоболие, болки в гърба и кръста, мускулна болка, отпадналост и слабост.
  • Някои пациенти развиват тежка лимфаденопатия (уголемяване/възпаление на лимфните възли), което е отличителен белег на маймунската шарка.
  • Период на кожни обриви (1-3 дни след началото на треската), които първо се проявяват по лицето (в 95% от случаите), по дланите и стъпалата (в 75% от случаите), след което се разпространяват по други части на тяло.

Как да разпознаем обрива на маймунската шарка?

Ако считате, че имате обрив на маймунска шарка, моля, свържете се незабавно със специалист. В почти всички случаи обривът ще е разпространен по лицето, а много често по дланите и стъпалата. След това обривът се разпростира и по други части от тялото.

Обривите преминават през няколко етапа на развитие – от макулопапули (кожни лезии с плоска основа) до везикули (малки пълни с течност мехури) и пустули, които се образуват коричка след около 10 дни. Може да отнеме до три седмици, докато коричките напълно изчезнат.

Обривът, свързан с маймунска шарка, може да бъде объркан с прояви на други заболявания, срещани в клиничната практика (напр. вторичен сифилис, херпес, шанкроиди и варицела, херпес зостер).

Ще има ли пандемия от маймунска шарка, подобно на COVID-19?

За момента няма предпоставки за избухване на пандемия от ранга на COVID-19.

Експертите от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията също считат, че вариантът за глобална епидемия от маймунска шарка, като COVID-19, все още е малко вероятен.

Как да се предпазим от маймунска шарка?

Важно е да разберете, че няма универсално решение, което да елиминира шанса да се заразите със заболяването. Въпреки това, както и при всеки друг вирус, хората се заразяват с маймунска шарка и влошават състоянието си именно поради липса на достатъчно силна имунна система.

Един от начините, по които можете да защитите организма си срещу маймунска шарка и други вирусни заболявания е, чрез предприемане на мерки за подобряването на общото ви здравословно състояние. Съветваме ви да спортувате, да живеете здравословно, да се храните правилно. Напомняме, че хранителните добавки и природни продукти на Mirta Medicus подсилват имунната система и помагат на организма при борбата с вирусите, като укрепват органите и тъканите.

Едно от най-ефикасните решения за подсилване на имунния отговор на организма са продуктите за имунна система от нашата специална селекция:

Иновирон – 20 капсули x 425mg

Original price was: 19.20лв..Current price is: 16.32лв..

Иновирон от Мирта Медикус.

Мощна, съвременна, оптимизирана формула за имунната и дихателната система. Срещу най-голям брой вируси!

Още

Имуноефект Антивирал Универсал – сироп 100ml

23.40лв.

Имуноефект Антивирал Универсал, сироп, от Мирта Медикус.

Мощна, съвременна, оптимизирана формула за защита на имунитета и дихателната система!

Още

Разгледайте нашия онлайн магазин и се запознайте с продуктите, които могат да подобрят вашето здраве, да дадат на организма нужните сили, за да се справя с вирусите, независимо от епидемиите и пандемиите. Избягвайте близък контакт с хора, които са във влошено здравословно състояние и е възможно да са носители на вируса от маймунска шарка в периода ви на взаимодействие. Поддържайте имунната си система, за да избегнете потенциални влошавания и вирусни заболявания. Нашите продукти са изключително полезни и срещу грипоподобните симптоми на маймунската шарка, както и проблемите с дихателната система, която тя предизвиква.

Бъдете отговорни към здравето си! Бъдете здрави с Мирта Медикус!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *