Настинка: Симптоми, Разлики с грипа, Лечение у дома

настинка

Настинката е едно от най-честите инфекциозни заболявания в света. Това вирусно заболяване се предава лесно и може да засегне хората от всяка възрастова група. Независимо от това, колко внимателни сме с хигиената си, настинката може да ни нападне, когато имунната ни система е ослабена. Но каква всъщност е настинката и колко опасна е тя? В тази статия ще проучим симптомите, разпространението и начините за лечение в домашни условия на този разпространен вирус.

Какво е настинката?

Настинката, известна също като активен вирусен ринит, е инфекциозно заболяване, поразяващо горните дихателни пътища. Този вирусен обмен на дихателния тракт е предизвикан от група вируси, известни като риновируси, които са често причинители на сезонни респираторни инфекции. Вирусите от групата на риновирусите са разнообразни, стотици различни видове, които могат да предизвикат настинка.

Симптоми на настинка

В следващите абзаци подробно разглеждаме основните симптоми на настинката и начините, по които те засягат заразените:

 • Зачервяване и болка в гърлото

  Зачервяването и болката в гърлото са чести първи симптоми на настинката. Заразените хора често се оплакват от болка, която може да бъде остра или просто неприятна. Това се дължи на възпалението на гърлените тъкани, предизвикано от вирусната инфекция.

 • Кашлица

  етикет при киханеКашлицата е обичаен симптом при настинката. Тя може да бъде суха или продуктивна, съпроводена от изхарчване на малки количества секрети от дихателните пътища. Това неприятно състояние е опит на тялото ни да се отърве от вируса чрез изхарчването на секретите.

 • Запушен нос и секрети

  Настинката често води до зачервяване и носни секрети. Носът става запушен поради възпаление на носните пътища, а изпускането на носна секреция е реакция на възпалителния процес.

 • Често кихане

  Кихането е защитен механизъм на тялото за премахване на вирусни частици и други алергени от дихателните пътища. Хората с настинка често кихат често, което може да бъде досадно и уморително.

 • Мускулни болки и умора

  Настинката може да предизвика мускулни болки и умора в цялото тяло. Тези симптоми са резултат от имунния отговор на тялото към вируса и обикновено се усещат в началния период на заболяването.

 • Общо неразположение

  Сещате се как понякога чувате, че някой “се чувства отпаднал” – хората с настинка се чувстват общо неразположени и без енергия. Това може да бъде резултат от борбата с инфекцията, която изисква много енергия от тялото и организма ви.

Важно е да се отбележи, че тези симптоми могат да варират в интензивност и продължителност в зависимост от имунната система на човека и от типа настинка, предизвикан от конкретния вирус. Лечението обикновено включва симптоматично лечение за облекчаване на дискомфорта и отдих, за да се помогне на тялото да се бори с инфекцията. В случай на сериозни симптоми или усложнения, е важно да се консултирате с лекар.

Настинка или грип – как да разпознаем от какво сме болни?

Разпознаването между настинка и грип може да бъде предизвикателство, тъй като тези две болести имат общи симптоми. Въпреки това, има няколко характерни разлики, които могат да помогнат в разпознаването на вирусната инфекция.

ОБЩИ симптоми на Грип и Настинка Симптоми, характерни предимно за ГРИП
 • Кашлица
 • Запушен нос
 • Болка в гърлото
 • Кихане
 • Внезапна поява на висока температура. Грипът обикновено се характеризира с висока температура (над 38 градуса). Високата температура рядко се появява при настинка, освен ако не настъпят усложнения.
 • Грипът може да предизвика интензивни мускулни и ставни болки. Тези болки са обичайни и се усещат по цялото тяло.
 • Ако страдате от много силно и продължително главоболие, е добре да знаете, че това е типичен симптом за сезонния грип.

И двете заболявания могат да се предават чрез кашлица и кихане, често се разпространяват на оживени обществени места. Периодично миене на ръцете, избягване на контакт със заразени лица и редовно почистване на общи повърхности могат да помогнат в предотвратяването както на настинка, така и на грип. Моля, имайте предвид, че лечението с антибиотици на тези две заболявания не е препоръчително.

Заразна ли е настинката?

Да, настинката (или активен вирусен ринит) е вирусно заболяване и се предава лесно от човек на човек. Вирусите, предизвикващи настинка, се наричат риновируси и са често срещани в околната среда, особено през студените месеци. Заразата се случва по въздушно-капков път, като се разпространява при кашляне, кихане или дори при говорене при много близък контакт с инфектирания човек.

Когато инфектираният човек кашля, киха или говори, той освобождава милиони микроскопични “капки” във въздуха. Ако здрав човек вдиша тези капки или ако те попаднат в устата, носа или очите, той може да бъде заразен с настинката.

Освен това, вирусът на настинката може да остане активен на повърхности като дрехи, ръце и предмети за кратко време. Ако здрав човек докосне замърсената повърхност и след това си докосне лицето (особено устата, носа или очите), може да се зарази с настинката.

Затова е изключително важно да се спазват добрите хигиенни практики, включително често миене на ръцете с топла вода и сапун, избягване на пипане по лицето, покриване на устата и носа при кашляне или кихане, за да се намали риска от зараза с настинка.

Настинка при бременност – 5 съвета за бъдещи майки

Настинката е обикновено леко вирусно заболяване, но за бременните жени може да бъде по-трудно, тъй като бременността може да направи жената по-уязвима към различни инфекции. Въпреки това, в повечето случаи настинката при бременност не представлява сериозна опасност за майката или бебето. Важно е обаче да бъдете внимателни и да следвате някои основни насоки, за да се справите по-ефективно с настинката по време на бременност:

 1. Консултирайте се с лекар

  Ако сте бременни и се сблъсквате със силни симптоми на настинка, консултирайте се със своя лекар. Той може да ви предложи съвети и подходящо лечение, което е безопасно за бременността.

 2. Лечение на симптомите

  Лечението на настинката по време на бременност се съсредоточава върху облекчаване на симптомите. Медикаментите като парацетамол могат да бъдат безопасни за употреба при бременност и да помогнат при облекчаването на болките и температурата. Не приемайте антибиотици.

 3. Почивка и възстановяване

  Отпочиването е важно за възстановяването. Вземайте си почивка, пийте много течности и се стремете да спите повече, за да подпомогнете имунната си система в борбата с инфекцията.

 4. Поддържане на хидратация

  Правилната хидратация е ключова, особено при настинка. Пийте много вода, супи и сокове, за да се осигурят достатъчно течности за вашия организъм.

 5. Използване на натурални средства за справяне със състоянието

  Използването на солни разтвори за изплакване на носа и гаргарата с топла солена вода може да помогнат за облекчаване на носното запушване и болките в гърлото.

Винаги е добре да се консултирате със своя лекар, преди да започнете каквато и да било терапия или лечение по време на бременност. Той може да ви предостави персонализирани съвети, съобразени с вашето здравословно състояние и бременност.

Лечение на настинка у дома

Какво да пием при настинка?

Лекарствата срещу настинка често се наричат симптоматично лечение, тъй като не съществува лек за самия вирус. Най-добрият начин за лекуване обикновено включва отдих, пиене на много течности, като вода, супи и чай, избягване на алкохол и тютюн. Парни инхалации и горещ душ могат също да помогнат при запушен нос и облекчаване на болките в гърлото.

Бабите често притежават мъдростта на поколенията и техните рецепти за настинка и други болести могат да бъдат изключително полезни. Ето някои традиционни бабини съвети и рецепти, които могат да помогнат при настинка и лечение в домашни условия:

какво да пием при настинка

 • Вода

  Пийте много вода, сокове и топли напитки. Топлите течности могат да помогнат на релаксацията на гърлото и да подпомогнат разреждането на носната секреция.

 • Топли течности и супи

  Чай с мед и лимон, супи с пилешки бульон са отлични избори при настинка. Те помагат да се осигури хидратация и могат да облекчат болките в гърлото.

 • Сокове с Витамин С

  Сокове от портокали, лимони и други цитрусови плодове са богати на витамин C, който може да подпомогне имунната система.

 • Горещи напитки с мед и лимон

  Топла вода с мед и лимон може да облекчи болките в гърлото и да помогне при кашлицата.

 • Препарати за гърло

  Използвайте препарати за гърло като спрейове и билкови бонбони, които могат да облекчат раздразнението в гърлото.

 • Спрей със солена вода

  Използвайте носни капки или спрейове със солена вода, за да помогнете на носа да се изчисти от секреции и да облекчите гърлото.

Приемайте хранителни добавки за борба с настинката – увеличете имунитета и бъдете здрави!

При борбата с настинката, важно е да поддържате силна имунна система и оптимално функциониращи дихателни пътища. Помощта може да дойде от правилната хранителна подкрепа. Разгледайте продуктите на Мирта Медикус – лекарства за нос и гърло, които подпомагат нормалното функциониране на лигавиците в дихателните пътища – носа, синусите, гърлото, трахеята и бронхите.

Как помагат тези добавки:

 • способстват за ефективния имунен отговор
 • поддържат нормалната функция на слуховия анализатор и обонянието
 • подкрепят гласовата функция
 • стабилизират реактивността към факторите на външната среда
 • допринасят за защитата на клетките от оксидативен стрес.

Залагайте на здравословния начин на живот и правилната хранителна подкрепа, за да се борите успешно с настинката и да поддържате оптималното си здраве.

 

Винаги се консултирайте с лекар или фармацевт, преди да започнете прием на каквито и да било лекарства или добавки, особено ако имате други здравословни състояния или приемате други лекарства.

В заключение, настинката може да бъде неприятна, но често се лекува успешно с грижа за себе си. Въпреки това, в случай на сериозни симптоми или при лица със слаб имунитет, е важно да се потърси медицинска помощ. Правилната хигиена, предпазливост, като редовното миене на ръцете и избягването на контакт със заразени хора, прием на хранителни добавки могат да помогнат в предотвратяването на настинката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *