4 основни принципа за лесно и бързо отслабване

Отслабване - 120 доказани метода

Акценти

Всички се питаме “Как да отслабна?”, но знаем ли всъщност с кои излишни килограми искаме да се разделим? И преди да навлезем в многобройните методи за бързо отслабване, нека вникнем в същността на това, какво е отслабването.

Основни моменти в статията:

Често си мислим, че имаме определен брой килограми за сваляне и сме във вечното търсене на по-ефективна и бърза диета. Но проблемът е по-комплексен и строго индивидуален. Това, което работи за един, може да не е спасението за друг. Това се случва тъй като организмът на всеки преработва веществата с различен темп и нивото на токсини е различно. А добавим ли възраст, телосложение и активност, картинката се променя коренно. Има много фактори и на база на долупосочените методи можете да тествате и изберете правилната комбинация за бързо сваляне на килограми.

Първи аспект – Физиология на отслабването, хранене и режими

1. Какво е отслабването?

Отслабване - какво е то?

Когато си мислим за намаляване на собственото тегло, всъщност имаме предвид загуба на мазнина. Мускулите са основен двигател на този процес и това телата ни да изглеждат стегнати и атлетични. Тях не искаме да ги губим, а в случаи на силно заседнал начин на живот, по-скоро да подпомогнем техния растеж и оформяне.

2. Килограм срещу килограм. Сантиметрите са важни.

Отслабване - сантиметрите са важни

Често в началния стадий на отслабване мускулната маса се покачва за сметка на мазнините. Което е желаният ефект! Но кантарът показва, че стоим на едно място, а ние се чудим какво сме объркали. Ето защо е добре да забравим за кантара и да се съсредоточим върху резултатите, които можем да измерим с метър. Тъй като мускулната маса тежи повече от мазнините спрямо обема, топим сантиметри в обиколките, но не и килограмите.

3. Бързо срещу дългосрочно намаляване на личното тегло

Бързото отслабване е възможно! Но по-важното е изграждането на правилните навици в процеса, за да бъде също така здравословно и дълготрайно. Препоръчително е да не се сваля повече от половин килограм на седмица, за да се избегне йо-йо ефект и да се даде време на кожата да отреагира на постъпилите промени, предотвратявайки увисването ѝ.

Хранене и режими за отслабване

Отслабване - храна за отслабване

4. Въглехидрати

Въглехидратите са важни, за да имате енергия през деня и мотивация да продължите в битката с килограмите. Но ограничете сложните въглехидрати (ориз, картофи, боб) в хранителния си режим и кажете сбогом на простите (сладкиши, тестени изделия).

5. Мазнини

Мазнините са ваш приятел. Те ви държат по-сити по-дълго. Старайте се да приемате полезни мазнини, като например такива от авокадо, риба, сурови ядки, зехтин.

6. Протеини

Основен проблем в процеса на сваляне на килограми е недостатъчното набавяне на протеини в организма. Чрез тях вие захранвате тялото си за активност, подхранвайки мускулатурата, която гори калории. За неспортуващи се приема, че дневният прием е около 1 грам за всеки килограм от теглото ви. А при леко и средно активни хора трябва да се увеличи между 1,5 и 3 грама на всеки килограм. Набавяйте си ги чрез яйца, меса (избягвайте червените), бобови култури или добавки ежедневно.

7. Калориен режим

Отслабване - броене на калории

За да сте ефективни в опита да постигне идеалното тегло е ясно, че трябва да приемаме по-малко калории отколкото горим на ден. Има специални машини, чрез които може да изследвате колко калории горите в състояние на покой и да прецените колко калории трябва да приемате дневно, за да достигнете запаса от мазнини в тялото ви. Тоест този запас да се превърне в източник на енергия.

8. Приложения за телефон

Записвайте с какво се храните, а в днешно време е сравнително лесно и да пресметнете колко калории има в ястието ви. Така ще имате ясен поглед над дневния сбор калории и лесно ще можете да прецените, точно кои храни не повлияват позитивно на отслабването ви. Отнема само секунди и има голям избор на мобилни приложения, които автоматично да изчисляват калориите според посоченото ястие.

Най-нашумялото приложение в последните години: My Fitness Pal

9. Метаболизъм

Отслабване - Метаболизъм

Нередовното и недостатъчно хранене води до “приспиване” на метаболизма ви.

Събудете го като подхранвате тялото си често – през няколко часа, и с бавно разграждаеми храни. Метаболизмът играе основна роля в бързото сваляне на килограми.

10. Режим 8 – 16

Хранете се на интервали. Изберете удобен за вас старт, препоръчително до 30 минути след събуждане и отбройте осем часа, в които да приемете дневната доза калории. В останалите 16 се концентрирайте върху хидратация на тялото.

11. Брой хранения

Оптимален брой хранения няма. Проследете дали предпочитате да се храните 2, 3 или 4 пъти в 8 часовия прозорец. Хранете се толкова пъти, с колкото виждате най-добри резултати в намаляване на теглото си.

12. Време за хранене

Отслабване - хранене под час

Старайте се да спазвате график. Така вероятността да огладнеете внезапно и да посегнете на нещо непредвидено е по-ниска. Тренирайте тялото си да се храни по едно и също време всеки ден и ще ви е значително по-лесно да отслабнете бързо.

13. Продължителност и дъвчене

Отделете поне 20 минути на всяко хранене, за да може сигналът за ситост да бъде подаден към мозъка. През това време режете храната на малки хапки и сдъвквайте добре и предобре.

14. Апетит

Намалете видимите изкушения около вас. Не възбуждайте напразно апетита си, защото това ще ви остави раздразнени или гузни и във всеки случай стъпка назад в опита да отслабнете.

15. Гладуване

Отслабване - Гладуване

Периодичното и продължително гладуване води до забавяне на метаболизма и подтиква тялото да влезе в режим на тревога. То не знае кога ще е следващия момент на захранване и автоматично трупа всичко постъпило като запас (мазнини). Това е обратния процес на отслабването.

16. Скука

Скучно ви е? Не мислете за храна! Не разглеждайте съдържанието на хладилника, защото ще си хапнете нещо малко. То ще събуди апетита ви и тогава ще добавите още едно непланирано хранене.

17. Преяждане

Порциите са важни, а също и адекватното вслушване кога точно е настъпила ситост. Дайте си време и не преяждайте, колкото и да ви е вкусно.

Втори аспект – Психология и социални фактори при отслабване

Психология на процеса

18. Стрес

Отслабване - стрес

Кортизолът е тъй нареченият хормон на стреса и има пряка връзка с метаболитните процеси в тялото. Той контролира хормоните на апетита и глада и забавя отслабването, когато е в превишена норма. Контролирайте стреса и предприемете мерки за намаляването му, за да има видими резултати в процеса на понижаване на собственото тегло .

19. Почивка

Активната почивка е важен момент, за да не пренапрягате тялото си и то ще ви се отблагодари. Отдайте се на моменти с лека активност и приятни ненатоварващи емоционално и психически занимания. Често и в кратки интервали е златната среда.

20. Баланс

Търсенето на баланс в живота е нелека задача. Но намирането на правилната формула ви гарантира удовлетворение и бързо постигане на елегантна фигура.

21. Анализ

Отслабване - анализ

Настоящото състояние на тялото трябва да бъде подробно анализирано. Колко килограма трябва да бъдат свалени? Колко мазнини има в тялото? Какви предпоставки има за отказване или минимален ефект? Какви техники да използваме?

22. Цели и планиране

Когато имаме конкретна и ясна представа от къде започваме и кои биха били “препънките” по пътя към свалянето на килограми, то е време мечтата за здраво и стегнато тяло да се превърне в цел. Поставяйте си ясни цели с конкретен период за постигането им. Планирайте как бихте ги постигнали и какви биха били следващите етапи.

23. Дневник

Водете си дневник с килограмите и обиколките. Така проследявате колко близо сте до постигането на целта ви за бързо отслабване, било то дневна, седмична или месечна.

24. Снимки

И тъй като всеки ден се виждаме в огледалото, привикваме към малките промени без те да ни правят впечатление. Правете си снимки на прогреса, защото окото лъже, а няма по-добър мотиватор за свалянето на килограми от видимите резултати.

25. Стари дрехи

Отслабване - стари дрехи

Удовлетворението да облечеш нещо старо и то да ти е широко е чудесен трик, който да ни мотивира за продължаване по пътя към слабеенето.

26. Дрехи с по-малък размер

Всички имаме по една рокля в гардероба, която стои с етикета и тихо ни шепти “Облечи ме!”. Бъдете търпеливи и реалистични и не се поддавайте на негативни емоции, ако роклята остане необлечена още известно време. Този момент за някои е мотивиращ, но за други е точно обратното. Преценете от кой тип сте и ако спадате към втория, просто дарете дрехата и тя няма да ви тежи.

27. Истории чрез клипчета и снимки

В днешното силно виртуално време е лесно да намерите историите на хора, които са изпробвали различни методи за отслабване и са били успешни. Проследете пътя им и се уверете, че мисията за постигане на елегантна фигура е възможна!

28. Визуализация на успеха

отслабване - успех

Представяйте си успеха всяка сутрин и вероятността да кривнете през деня е по-малка. Как бихте изглеждали и се чувствали, когато отслабнете? Искайте го и положите усилия.

29. Обогатяване на знанията

Четете и се образовайте. Нови изследвания излизат постоянно, които често опровергават нашумели методи за бързо понижаване на теглото.

30. Активно хоби

Отслабване - активно хоби

Намерете, нещо което ви радва да правите и е свързано с активност. Така горите калории и сте щастливи в процеса. Също ви предпазва от фикс идеята за отслабване, която не бива да контролира живота ви.

31. Щастие

Когато сте щастливи тялото ви се отблагодарява, а вероятността да се откажете от процеса да намалите килограмите си спада драстично.

32. Посуда

Инвестирайте в малки сини чинии. Според проучвания синият цвят има силен психологически ефект върху потискането на апетита. А и така лесно ще следите големината на порциите.

33. Хранене пред огледало

Поставяйте огледало срещу вас докато се храните, когато е възможно. Отражението ви дори на подсъзнателно ниво ще повлияе на апетита и подобри резултатите в опита да отслабнете.

Социалният фактор при отслабването

Отслабване - социални фактори

34. Споделяне

Когато споделите целите си и разкажете за прогреса на ваши близки, то е по-вероятно да се придържате към предначертания път.

35. Подкрепа

Потърсете подкрепа в семейството, приятелите и колегите си. Когато те са наясно с трудностите ви, няма да ви предлагат изкушения и ще внимават какво хапват около вас.

36. Социална система

Намерете съмишленици за борбата с килоrрамите. Следете прогреса си заедно и се мотивирайте взаимно.

Трети аспект – Храна, напитки, билки и хранителни добавки за отслабване

Храна – правилният подбор на продукти е 80% от пътя към отслабването

37. Повече зеленчуци

Отслабване - зеленчуци

Прибавете зеленчуци към всяко хранене. Те трябва да са около ⅔ от порцията ви за това хранене.

38. Правилните зеленчуци

Те са тези, които ви носят по-малко калории и повече нутриенти. Концентрирайте се върху зелени (маруля, зеле, спанак, краставици, броколи) и лилави (патладжан, цвекло) на цвят, по възможност в суров вид.

39. Неправилните зеленчуци

Зеленчуци с високо съдържание на нишесте обикновено засищат повече (картофи, тиквички), но водят със себе си и излишни калории. Ограничете ги до веднъж или два пъти седмично.

40. Не на сосовете

Отслабване - сосове

Забравете за овкусяващи сосове, особено купени от магазина (майонезен, чеснов, доматен, кетчуп), защото съдържат високо количество захари и сол, и директно се трансформират в мазнини.

41. Дресинги

Заменете тежките сосове с леки дресинги. Например овкусете салатата си със зехтин и оцет или лимон. А в случаите на нужда на нещо по-кремообразно използвайте пасирано авокадо или лъжичка хумус.

42. Месни протеини

Ако не постите и сте месоядни, то набавянето на протеини за вас не е толкова трудна задача. Хапвайте по-леките меса (пилешко, пуешко, заешко) и всякаква риба. Оставете свинското за Коледа и не се подавайте на изкушенията от мляно месо.

43. Безмесни протеини

Яйцата са чудесен източник на протеин. Хапвайте по две всяка сутрин.

Отслабване - безмесни протеини

45. Млечни продукти

Ограничете приема си на млечни продукти. Изпробвайте обезмаслена извара и кажете чао на кашкавалите и сирената. Те се усвояват трудно и забавят процеса на отслабване.

46. Бобови храни

Приемайте бобови храни 4-5 пъти седмично. Те са вкусни, засищащи и богати на протеини (леща, нахут, червен боб, грах). Не прекалявайте с количеството, все пак искате да отслабнете.

47. Хляб и тестени

Знаете, че много трябва да внимавате с тестените изделия. Колкото и да са вкусни, полезните им качества не са повече от негативния ефект. За да отслабнете, не си позволявайте филийка хляб (черен или пълнозърнест) повече от 3 пъти седмично.

48. Десерти и заместители

Отслабване - заместители на сладкото

За да отслабнете бързо, откажете още по-бързо и пристрастяването си към сладко. Захарта води до моментна еуфория и прилив на енергия, но в дългосрочен план е вредител и причинител на много болести. Използвайте подсладители като стевия и мед.

48. Консервирани храни

Консервираните храни не запазват хранителната си стойност и носят много повече калории от консервантите. Те съществуват в една среда с висока киселинност, която пречи на вашето отслабване.

49. Полу-готови и опаковани храни

Заготовките в магазина може да изглеждат като добра опция в моменти на умора и глад, но в тях се крият много повече сол и захар, отколкото в същото ястие приготвено от вас. Също така “бързите” хапвания, опаковани и готови за вас, обикновено са малки на порция, а носят толкова калории, колкото и едно стабилно хранене.

50. Колбаси

Захар и сол и множество неизвестни съставки обръщат процеса на намаляване на теглото. Изключете ги от менюто си и бързо ще забравите, че някога са били в него.

51. Ядки

Отслабване - Ядки

Малка шепа сурови ядки носят множество витамини и полезни мазнини. И тук препоръчително е да не пълните цялата си шепа с тях, защото колкото полезни, толкова и калорични.

52. Плодове

Въпреки, че са сладки заради фруктозата си, това също е захар. Не се препоръчват обилни количесва плодове. Оптималното време за техния прием е на закуска или подхапване преди обед.

53. Ферментирали храни

Киселото зеле е изключително полезно за храносмилателния тракт като балансира флората и предпазва от рак на дебелото черво. Води до много добри резултати в отслабването.

54. Супер храни

Отслабване - супер храни

Използвайте супер храните, за да подсилите имунитета и метаболизма си. Някои от тях са амарант, арония, годжи бери, чия и киноа.

Подправки за отслабване

55. Забързване на метаболизъм

Подправките са чудесен метод в процеса на намаляване на теглото. Не само овкусяват храната, но и забързват метаболизма. Намерете любимите си и експериментирайте с нови.

56. Отслабване с куркума

Куркумата е силен антиоксидант и активен агент в борбата с мазнините. Започнете с четвърт лъжичка на ден, прибавена към ястие и постепенно увеличете до една.

57. Лют червен пипер

Отслабване - червен пипер

Вкусен и забързващ метаболизма, лютият червен пипер може да се прибавя както в сокове, така и в салати.

58. Сол

Солта е незаменимо вещество, регулиращо вътреклетъчното налягане и водно ниво. Предозирането води до задържане на течности, трудно храносмилане, затлъстяване и сърдечно-съдови болести. Препоръчителният максимум на ден е около 3 грама, чрез които се набавя достатъчно количество натрий.

59. Захар

Заменете захарта със стевия. Това е растение с до 300 пъти по-голяма сладост от захарта и почти незначително влияние върху кръвната захар и съответно натрупването на мазнини. Може да отслабвате и чаят ви да е сладък.

60. Джиндифил

Отслабване - Джинджифил

С леко лют привкус, влияе благотворно върху стомашно чревния тракт и подпомага отделителната система.

61. Кардамон

Със своя силен и неповторим вкус кардамонът царува при методите за отслабване. Благоприятства за стомаха и успокоява червата. Може да се използва както за десерти, така и за чай.

62. Кимион

Още една билка, която овкусява храната приятно и благоприятсва храносмилането. Спомага прозводстовото на киселинни ензими и по-бързото усвояване на веществата.

63. Черен пипер

Отслабване - черен пипер

Познат на всички и подходящ за всяко хранене. Подпомага намаляването на личното тегло и повишава имунитета.

64. Черен сусам

Черният сусам е чудесен за балансиране на хормоните и производството на храносмилателни ензими. За по-добър ефект в отслабването го използвайте и в салати.

65. Ленено семе

Лененото семе е пълно с полезни Омега 3 мастни киселини и фибри. В храносмилателния тракт продуцира лепкаво-слузеста течност, спомагаща здравето на червата.

Приготвяне на храна

Отслабване - готвене в къщи

66. У дома

Старайте се да приготвяте храната си у вас. Така винаги знаете с какво точно се храните и лесно преценявате какво да бъде то.

67. Обяд за работа

Планирайте храненето си на работа и носете домашно приготвен обяд. Ползите за спазването на режим за безспорни и това ви води към скоростната пътека.

68. Подхапвания в чантата

Пригответе се за моментите, в които сте гладни, но нямате достъп до здравословна храна. Изкушенията са навсякъде, но вие ще сте подготвени с шепа ядки или домашна гранола.

69. Списък за пазаруване

Отслабване - списък за пазаруване

Премислете седмичното си меню и опишете количествата храна в списък. Влезте като кон с капаци и купете само храната описана в списъка.

70. Пържена и панирана храна

Изберете здравословния начин на готвене – задушаване на пара или гриловане с малко кокосово масло. Пържените и панирани храни носят твърде много калории и наситени мазнини, които се превръщат в мастни паласки.

71. Хранене по заведения

По-лесно е да се храним в заведения. И не внимаваме какво се прибавя в храната. Било то излишен сос или твърде много въглехидрати в гарнитурата. А уханието от кухнята ни кара да забравим, че искаме да отслабнем. Ограничете посещенията си и винаги избирайте най-здравословния вариант, дори и порцията да е малка.

72. Бюджет

Изгответе си ясен бюджет за храна и помислете дали не искате да инвестирате повече в правилната храна. Тя е по-скъпа, но води до бързи резултати и цялостното здраве.

 

Напитки за отслабване

Отслабване - напитки

73. Вода

Пийте много вода. Средно изчислете по 400 мл на ден за всеки килограм телесно тегло и увеличете при силна активност и летен сезон. Водата е нужна за съществуването ни и има множество ползи, от които раздялата с токсини и храносмилането на протеините.

74. Алкохол

Алкохолът е изцяло пълен с празни калории и се преработва директно в мазнина. Също така повишава нивото на котризол и може да забави метаболизма до 70%. Консумирайте рядко и умерено, за да отслабнете бързо.

75. Кафе

Отслабване - кафе

Не пийте кафе на гладно или след 3 следобед. Едно кафе на ден има благоприятно действие върху организма. Избягвайте мляко, сметана или захар.

76. Комбуча

Това е чаена гъба, която се оставя до ферментиращ процес във вода и има чудотворен ефект върху баланса на стомашно-чревната флора.

77. Чай

Топъл зелен чай с лимон е известен метод за отслабване. Влияе върху баланса на вещества и стимулира организма.

78. Газирани

Газираните напитки, дори тези, които нямат захар или калории, не носят хранителна стойност или ситост. Но пък водят до възбуждане на апетита.

79. Смутита и млечни шейкове

Отслабване - смутита

Освен, че са пълни със захар, но и мазнините от млякото имат обратния ефект на отслабването. По-добре изпийте две чаши вода и ще сте сити за течните лакомства.

80. Фрешове

Фрешовете покачват драстично нивото на кръвната захар, тъй като влизат в стомаха във вече преработена форма и са пълни с фруктоза. Да, съдържат много витамини, за това се старайте да пиете до 150 мл. фреш и то не на гладно. Имайте предвид, че това е заместител на едно хранене по калории и превишаването на количеството не води до намаляване на теглото.

Билки за отслабване

Отслабване - билки

81. Екстракт от земна ябълка

Грудките на Земната ябълка съдържат висок процент на инулин, който по естествен път притъпява усещането на глад и по тази причина прави растението много добро средство при намаляване на теглото, а също така захранва организма с важни минерали.

82. Естествени диуретици

Билки като полския хвощ и азиатската центела са много добри диуретици, които насърчават изхвърлянето на течностите от организма и подобряват водния баланс в тялото. С излишната вода се изхвърлят и токсините от тялото, а то придобива по-стегнат вид, като отокът и подуването спадат.

 

Хранителни добавки за отслабване

Отслабване - хранителни добавки

83. Протеинови шейкове

Протеинът на прах е добър начин за набавяне на необходимото количество протеин на ден. Има много голям избор на пазара от такива, които са за топене на мазнини, до такива, които са за покачване на мускулна маса, изцяло растителни или животински, за преди или след тренировка. Използвайте това богатство когато искате да отслабнете и не забравяйте да увеличите водния прием с тези шейкове.

84. Аминокиселини

Ускорители на метаболизма, които също спомагат при горенето на мазнини. Предпазват от изгубване на мускулна маса и отслабване в неподходяща посока, при усилени тренировки.

85. Ензими

Пазарът е богат на хранителни добавки, които подпомагат свалянето на килограми. Например липазата е такъв ензим, който е двигателя на мастните клетки в тялото. Съдържа се в слюнката и черния дроб, но може да бъде приет и перорално.

86. Витамини

Отслабване - Витамини

В днешно време хранителната стойност на самите продукти е спаднала, поради масовото използване на пестициди и изкуствени торове върху почвите. Това има ефект не само върху флората, но и фауната. Добрият баланс на организма се подпомага с прием на витамини от всички групи или мултивитамини. А тези, които конкретно влияят върху отслабването са от групи B, C и D, както и магнезии и манган.

87. Минерали

Всички минерали са важни за постигането на оптималното телесно тегло. Приемът им благоприятства на тялото като балансира обмяната веществата, контролира нивото на кръвна захар, регулира чувството за глад и ускорява горенето на калории.

88. L –Таурин

Това е супер аминокиселина, която се съдържа в мускулите и е мощен антиоксидант. Подпомага сърдечно съдовата дейност, зрението и глюкозния баланс (с което и понижаването на теглото).

89. L-Триптофан

Още една аминокиселина, която упешно понижава стреса и повишава отделянето на растежен хормон. Благоприятсва за отслабването с намаляване на апетита и контролира телесното тегло.

90. L-Селенометионин

L-Селенометионин е селен в усвоима форма, предпазваща от стрес и със силно антиоксидантно действие. Подпомага процеса на регенериране на клетките.

91. Колаген

Колагенът няма конкретно действие когато се опитвате да отслабнете, но е важен за възстановяването на кожата при бързото сваляне на килограми. За да бъде кожата еластична и да се прибере след намаляване на обиколката, тя трябва да бъде подрханена. С годините нивото на естествено произведен от телата ни колаген намалява и спада драстично при тютунопушене.

92. Пробиотици

Отслабване - пробиотици
Обогатяването на чревната флора чрез полезни бактерии прави храносмилането и усвояването на веществата по-бързо и ефективно. Помага за цялостния баланс на стомаха.

Четвърти аспект – Отслабване с активност и използване на изградени навици

Физическа активност

93. Планиране

Спонтанните тренировки са супер, но се случват рядко. В натовареното ежедневие трябва да се планират или вероятността да се пропуснат е голяма.

94. Честота

Минимумът за бързо сваляне на килограми е за 3 седмици, а максимумът е до 6. При пренатоварване на тялото се получава негативен ефект и времето за регенрация на мускулите е недостатъчно. Тогава се получава ефектът на загубена мускулна маса. Увеличавайте броя и интензивността им постепенно.

95. Сутрин или вечер

Отслабване - Сутрешни разходки

Най-добър ефект имат рано сутрин, което дава позитивен заряд на деня. Разбира се по-добре е да се тренира по обед или след работа от това да се пропусне тренировка.

96. Продължителност

Времетраенето, за да бъде ефективна тренировката за отслабване, е между 45 минути и 80 минути. По-продължителните тренировки само изтощават тялото, но не го правят по-слабо.

97. Треньор

Инвестирайте в треньор, който да ви помогне с изготвяне на правилната структура на тренировка за вас и вашето тяло. При продължително използване на треньор, резултатите за намаляване на личното тегло са по-видими, тъй като упражненията и интензивността им се променят спрямо резултатите и направените измервания.

98. Тренировка у дома

Отслабване - Тренировки у дома

Разбира се, ако бюджетът ви не позволява наемането на инструктор или посещения във фитнес зала винаги можете да тренирате в своя дом. Материалите в интернет пространството са безкрайни и има много инструкционни видеа, които да ви съпроводят по пътя към желаното тяло. Уреди почти не са нужни с малко креативност и пространство. Важно е да  имате достъп до проветливо място, тъй като чистият въздух е неизменен елемент в горенето на мазнини.

99. Загрявка

Важно е всяка тренировка да започва със загрявка. Това предпазва от разтягане на мускул или сухожилие и ред други травми. Между 10 и 15 минути е достатъчно за организма да влезе в режим на активно натоварване.

100. Тежести

Използването на тежести при тренировка е силно препоръчително. Особено, ако няма оформена мускулна маса преди това. За развитието на мускулите и бързото отслабване е нужно те да бъдат натоварвани. Грешка е изводът, че мускули не са нужни, а само премахване на мазнини. Резултатът би бил отпуснато тяло и кожа при изключително рестриктивен хранителен режим.

101. Кардио

Отслабване - Кардио

Кардиото след силова тренировка вкарва тялото в режим на горене на мазнини. Добре е да не се пропуска или да се прави само то. При наличието на атрофирал мускул и активно кардио в повечето случаи мускулът се “самоизяжда” и така си заминава основният активист в борбата с излишните килограми.

102. Разтягане

Подценен етап на тренировката за отслабване е нейният правилен завършек. Чрез разтягането мускулите и сухожилията се успокояват и се регенерират по-бързо от микропукнатините предизвикани от натоварването. Тялото става по-гъвкаво с времето. 10 минути са достатъчни.

103. Групови спортове

Ако пък губите интерес или мотивация да тренирате сам, винаги имате много опции с групови спортове. Някои от тях са доста активни и носят колективно удовлетворение. Потърсете групи за пилатес, йога, аеробика, катерене, плуване и много други. Или отидете със семейството и приятелите си в парка на разходка, колоездене.

104. Разнообразие

При продължително трениране може да загубите мотивация тъй като факторът “новост” е преминал и ви е станало скучно. Периодично преглеждайте тренировките си и увеличавайте както техния интензитет, така и тяхното разнообразие. Така ще тренирате и различни мускулни групи и ще ви бъде интересно. Заменете някоя тренировка във фитнеса с излет сред природата. Отидете на групов спорт веднъж седмично. Започнете да тренирате спорт като хоби.

105. Оптимизация на времето

Отслабване - управление на времето

Времето на всички е ограничено. И оптимално е да се концентрирате върху самата тренировка, но с постоянство можете да преместите съзнанието си върху нещо друго. Сменяйте плейлиста си или слушайте аудиокниги докато тренирате.

Навици и тяхното използване

106. Чистене

Неочаквано, но чистенето и отслабването вървят ръка за ръка. Активният процес гори толкова, калории колкото една тренировка. А е момент, който поне веднъж седмично не можем да пропуснем. Направете го активно и си задайте кратко време, в което вашият дом да заблести. Това не само ще ви изпоти, но и ще ви даде време за заслужена активна почивка след това.

107. Умствено натоварване

Засиленото умствено натоварване понякога изгаря повече калории и от активно бягане. Също така води със себе си повече стрес и застояване. Добре е да се комбинират интервали на умствена и физическа активност за оптимални резултати и в дадената задача и в целта за премахване на излишните килограми. Не разчитайте на дългосрочно натоварване като метод за отслабване. Това би довело до стрес и психическа умора.

108. Разнообразно хранене

Отслабване - разнообразно хранене

Разнообразното хранене благоприятства на различни вещества да бъдат преработени и да подхранят тялото. Важно е да се цели разнородство целенасочено като храните могат да бъдат редувани през няколко дни. Това също благоприятсва за подсилването на метаболизма.

109. Разходка след хранене

Тялото ви ще ви поощри за старанието, ако го разходите след хапване. Храносмилателният процес ще се случи по-бързо и рискът да ви се доспи рязко намалява.

110. Медитация

Медитацията е ефективен метод за пречистване на съзнанието и фокусиране върху целта за бързо отслабване. Може да отделите малко време преди тренировка, за да бъдете активни и съзнателни в нея, като стъпка за достигане на целта. Подходящо време също е преди сън и след събуждане.

111. Сън

Отслабване-сън

По време на съня тялото се възстановява. При недостатъчно време за сън до 40% от въглехидратите приети през деня може да не бъдат преработени. Това води до мастни складове, от които се опитваме да се освободим. Не намалявайте съня на повече от 6 часа, като е препоръчително да са около 8.

112. Какво ни пречи да заспим

Редица от фактори могат да повлияят на добрият и дълбок сън. Например кафето късно следобед или твърде късната тренировка, гледане на телевизия или облъчването от компютър / телефон, светлина. Всички тези дразнители на организма го държат буден.

113. График на съня

Минимизирайки факторите, описани по-горе, е добре да добавим и график на заспиване. Един два часа преди сън може да почетете книга или да вършите нещо ненатоварващо и релаксиращо. Притъмнете и лягайте по едно и също време всяка вечер.

114. Студен душ

Взимайте душовете си хладки към студени. Не се къпете с ледена вода, това би имало обратен ефект. А позитивите на студения душ са по-стегната кожа и изгорени калории от желанието на тялото да се затопли.

115. Спа релакс

Отслабване - СПА

Още един много приятен метод за сваляне на излишните килограми е глезенето със спа процедури. Масажът има вълшебни свойства върху оформянето на тялото и раздвижването на лимфата в него. Парната баня и сауната изкарват токсините от тялото чрез потта и клетките се пречистват. Ако сте отслабнали веднага след посещение в сауна, не бързайте да се радвате. Това е вода, не забравяйте да пиете много от нея по време на детоксикацията си.

116. Награди

Често ли ви се случва да се възнаградите за постигнати резултати? Мечтаете си за едно парче от любимата торта? От време на време не би имало голям ефект върху тялото ви, но имайте предвид, че връщането към стари навици е опасен тест за вашата воля. Бъдете внимателни с любимите си изкушения и следете зорко да не се отпускате.

117. Излизане от ритъм

След като с много старание сте постигнали един работещ ритъм е изкушаващо да се отдадете на дълга почивка. Имайте предвид, че този процес спира или регресира вашето отслабване, ако през това време не внимавате с какво се храните, не тренирате и не използвате другите полезни методи. Ползвайте кратки почивки за няколко дни и възстановяването на нормалния ритъм ще ви е по-лесно. При дълги почивки се наслаждавайте на живота, но не изкоренявайте напълно полезните си навици.

118. Вредни навици

Тютюнопушенето потиска апетита, но съвсем не бива да бъде използвано като метод за намаляване на теглото. Негативният ефект върху тялото е твърде голям. Прекратете този навик възможно най-скоро и се радвайте на пълните вкусови и обонятелни възможности на тялото си.

119. Постоянство

Бързото отслабване изисква усилия и постоянство. За дългосрочни резултати трябва да полагате и дългосрочни мерки.

120. Упорство

Отслабване - постоянство

И дори да не срещате целите си с предвидения темп, не се отказвайте и експериментирайте с още методи за отслабване. Вашето мечтано тяло ви очаква, не спирайте да го искате!

(Продуктите на Мирта Медикус можете да намерите в най-близката до Вас аптека.)

Други материали на Мирта Медикус за ефективно сваляне на килограми:

Килолек - продукт на билкова основа за отслабване и оптимално тегло произведен от Мирта Медикус
Разгледай продукта

16.38 лв.
Килолек (капсули х40)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *