10 неща, които не знаете за пробиотиците, а трябва

Пробиотик - 10 неща, които не знаете за пробиотиците, а трябва!

Основни моменти в статията:

Въпреки, че темата “Пробиотик” е доста нашумяла все още има голяма доза неяснота какво са точно и какви са ползите от тях. Кога се приемат, имат ли недостатъци и т.н. В тази статия е описано всичко, което трябва да знаете за тези полезни бактерии. От статията ще разберете дали имате нужда от пробиотици.

Какво е пробиотик?

10 неща които не знаете за пробиотиците а трябва

Пробиотиците спомагат на организма да възвръща нормалното равнище на добри бактерии.

Да, не всички бактерии са лоши, въпреки лошата си слава на причинители на ред проблеми и заболявания. Докато някои вредят, други са незаменима част от организма и помагат правилното функциониране. Идеалният баланс е 85% добри бактерии към 15% лоши.

Но какво точно са пробиотиците?

Това са живи микроорганизми, които използвани в адекватно количество подкрепят здравето. Положителния си ефект осъществяват чрез подпомагане на храносмилателните функции и усвояване на хранителни вещества в червата.

Участват в синтеза на някои витамини, балансират чревната микрофлора, поддържат нормална моторика в храносмилателния тракт и подкрепят имунната дейност на червата, като по този начин допринасят за укрепване на защитната функция на организма.

Често се говори и за пребиотик. Не това не е грешка или дублетна форма. Но има ли разлика?

Каква е разликата между пробиотик и пребиотик?

10 неща които не знаете за пробиотиците а трябва

Пребиотикът инулин е подходяща хранителна среда за чревната микрофлора. Той подпомага развитието на пробиотиците и съответно повишава тяхната ефективност. Влияе положително на чревната флора и цялостното здраве на храносмилателната система.

Тоест, за да бъдат усвоени правилно пробиотиците е добре да се използват в комбинация с пребиотици.

Кога се използва пробиотик?

10 неща които не знаете за пробиотиците а трябва

Тези полезни бактерии под формата на лекарства могат да се използват ежедневно. Не е нужно приемът им  да е свързан с проблеми с храносмилането, а може да се приемат профилактично или като част от ежедневната диета.

Добре е да се приемат сутрин преди храна.

Оставете 30 минутен прозорец без да поемате течности или храна след това. Това се прави с цел по-голяма част от външно приетите бактерии да оцелеят в силно киселинната среда на стомаха. Киселините в стомаха са нормализирани рано сутрин, а производството им се увеличава с храна и течности.

Важно: Силно препоръчителна е употребата на добавки за полезна чревна микро флора след или по време на прием на антибиотик.

Антибиотиците са силни медикаменти, които имат пагубен ефект върху добрата флора в стомаха. Подсилването на тази флора е добра стъпка да неутрализирате негативния ефект върху стомашния баланс.

Или казано по-ясно – хлабителният ефект на антибиотиците е в следствие точно на дисбалансът на чревната флора и избягването му се постига чрез навременни мерки за неговото регулиране.

Но това далеч не са единствените ползи. В следващата секция са изброени още много и неочаквани добринки, които полезната микрофлора осигурява за организма.

Какви са ползите от пробиотик?

10 неща които не знаете за пробиотиците а трябва

Ползите от тези хранителни добавки може да са изключително много. Изненадващо, добрите бактерии се отразяват върху състоянието на цялостния организъм, а не само стомаха и храносмилателната система. Все пак бактериите съществуват в цялото тяло.

Ето и някои от основните положителни ефекти:

 • На дебелото черво се подпомага имунната функция и като един страхотен бонус има и антитуморен ефект;
 • При тънките черва спомагат контрола на свръхрастежа им;
 • Пробиотиците спомагат при сърдечно-съдови проблеми, като нормализират нивото на холестерол в организма;
 • И да, странно, но факт, имат ефект и върху уринарния и вагиналния тракт. Спомагат при бактериални инфекции и дисбаланс на флората;
 • Наличието на добри бактерии в стомаха, може да е и превантивна мярка срещу хеликобактер (в отбора на лошите бактерии) и намаляване ефекта му;
 • Предпазват от алергии като не позволяват на антигените да се транслокират;
 • Всички с лактозна интолерантност ще се зарадват да разберат, че пробиотиците подпомагат смилането на лактоза;
 • Една от страхотните добавени ползи е, че влияят благоприятно върху кожата  успокоява различни кожни раздразнения, екзема и акне. Това не е толкова очудващо имайки предвид, че по повърхността на кожата има до 250 различни вида бактерии. Логично, хората с по-здрава кожа имат повече защитни бактерии;
 • И нещо, от което всички биха се зарадвали е положителният ефект върху усмивката. Само след няколко седмици прием на добавки за добра чревна флора се забелязва подобрение на цялостното здраве на устната кухина. Променя се съотношението на добри и лоши бактерии и се радвате на по-здрави венци и свеж дъх. Дори рискът от парадонтоза намалява, като добрите бактерии ефективно се борят с бактерията – причинител. Ако страдате от кървене, събеж, тръпнене и болки в областта на венците, то сте тръгнали по пътя на парадонтозата.

Една таблетка, хиляди бактерии и толкова много ползи. Звучи лесно и неангажиращо. Дори твърде хубаво, за да е истина. Крият ли се опасности – научете в следващата точка в статията.

Имат ли пробиотиците негативен ефект?

Добрата новина е, че не могат да окажат негативен ефект.

Това е разбира се, ако нямате съответната алергия. За това е добре винаги да тествате и следите ефекта от приема своевремнно. При признаци на алергия спрете приема на пробиотик и установете дали той е причинител.

Лошата новина е, че все пак е възможно да усетите леки странични ефекти. Рядко се случват, но все пак са възможни.

В началните етапи на прием на някои хора могат да усетят лек дискомфорт като подуване и газове, главоболие.

И сравнявайки негативи срещу позитиви става ясно каква благодат са всъщност.

Има ли естествени пробиотици?

Възползвайте се да обогатите диетата си като хапвате храни, които да спомагат естесвения баланс на флора в стомаха. Храни и напитки, които благоприятстват развитието на добрите бактерии са:

 • Ферментирали храни – кисело зеле, слънчеви кисели краставички, комбуча;
 • Кисело мляко или айрян (ако нямате лактозна интолерантност);
 • Плодове и зеленчуци: банани, ябълки, артишок, аспержи, копър, резене, праз, лук и чесън.

Добавете храните или зачестете приема им. Това би помогнало чревната флора, но имайте предвид, че ефектът на храната не може да се доближи до приемането на пробиотик под формата на хранителна добавка. Обяснението е просто – количеството добри бактерии в храната е в пъти по-ниско от това в хранителните добавки.

Пробиотици и отслабване?

10 неща които не знаете за пробиотиците а трябва

Много хора имат ниски нива на приятелски бактерии. Дали това е в следствие на заболяване, на лоша диета или приемане на медикаменти, значение няма. Фактът е, че дисбалансът на бактерии е на лице.

Но какво общо има това с теглото?

Много повече калории могат да бъдат усвоени с храненето, ако нивото на полезни бактерии е в спад. Тогава дори диетата ви да не се е променила, лесно могат да се натрупат излишни килограми.

Така че, приемането на пробиотици е от особено значение за теглото.

Те спомагат бактериалното ниво и също така взаимодействат с хормони в червата, които регулират апетита (лептин и грелин).

Но нека се върнем на лошата диета …

Имат ли враг пробиотиците?

10 неща които не знаете за пробиотиците а трябва

Лошата диета, включваща храни с високо съдържание на захар, рафинирани въглехидрати, преработени храни и изкуствени подсладители могат да унищожат полезните бактерии. Ето защо е важно да се храним правилно и да помагаме на тялото си за запазването на приятелските бактерии.

Освен това, при напредване на възрастта ни се наблюдава естествено понижаване на киселинността в стомаха То е от съществено значение за растежа на добри бактерии и при твърде ниска киселинност лошите бактерии се задържат по-дълго. Основният виновник за това явление е твърде много захар.

И не винаги е възможно да кажем “Не” на тортата, която ни преследва в съзнанието ни. Или да изпием кафето си без лъжичката щастие, която да го подслади. По-добре е да го направим, но в случай, че тази мисия е по-голяма от нас, то замислете се да добавите външен прием на добри бактерии към ежедневната си диета.

И като стана въпрос за щастие…

Подобряват ли пробиотиците настроението?

10 неща които не знаете за пробиотиците а трябва

Добрите бактерии в чревния тракт произвеждат стотици химикали за нервната система, които регулират настроението ви. Всъщност умственото и емоционалното ви равновесие зависи до голяма степен от баланса на хормони. Имайки предвид, че почти цялото производство на серотонин (хормон на щастието) в тялото е свързано именно с чревните бактерии. За това трябва по-добре да се грижим за тях.

В извод – приемането на пробиотик често е едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да поддържате добро настроение и здравословна емоционална функция.

До момента научихме много за тези полезни добавки. И ако вече сте на мнение, че трябва да ги включите в режима си, то отправете се бързо към следващата секция.

Пробиотик и цена – каква да бъде тя?

На пазара има много продукти, чиято цена варира драстично. Факторите, които влияят на цената са няколко.

От една страна стои броят на бактерии в тях. Колкото повече, толкова повече. Не винаги е по-добре, защото се намесват и другите фактори като начина на производство, капсулация и съхранение.

Оформянето на капсулите е важен за живота на добрите бактерии и успешния им път сред киселинната среда на стомаха. Съществуват варианти за двойна капсулация с бавно разграждане в стомаха, което подпомага повече бактерии да преживеят неблагоприптните условия. Но струват ли си високата цена? По-скоро не. И нека обясним защо. По-добри резултати се постигат чрез редовното им приемане и ако цената е фактор, то по-добре изберете, нещо което можете да си позволите дългосрочно.

Също така е добре пробиотиците да се ротират през няколко седмици, защото така получавате различни щамове бактерии и по-голямо разнообразие. Логично е да заложите на утвърдени продукти, които са на достъпни цени.

Още един фактор за цената на пробиотика е съхранението му. Има такива, които се съхраняват в хладилник. Това допълнително повишава тяхната цена, но няма основателно предимство пред останалите.

Извод:

Евтини или скъпи, важно е пробиотиците да се приемат с постоянство. Изберете тези, които може да използвате дългосрочно. Избягвайте захарта. Хапвайте храни, които допринасят за стимулиране на полезната чревна флора и вижте как тялото ви ще ви се отблагодари.

Не пропускайте да се запознаете с Lactobalance – пробиотик с внимателно подбран пробиотичен състав в комбинация с пребиотик. В него е синтезирано всичко, от което се нуждаете, за да усетите ползите от редовно приемане на пробиотик.

Ако имате и други полезни съвети и практики споделете ги с нас в коментар.

(Продуктите на Мирта Медикус можете да намерите в най-близката до Вас аптека.)

Други материали на Мирта Медикус за стомашно-чревен тракт:

( За още полезни и интересни статии разгледайте нашия блог. )

Вашият коментар

Ние използваме „бисквитки“, за да улесним Вашето сърфиране. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с Общите търговски условия  и нашата политика за защита на лични данни .