Психичното здраве – истинската жертва на COVID-19

Психичното здраве - истинската жертва на COVID-19

Извънредната обстановка, в която живеем в момента, съдържа множество рискове за физическото и психичното здраве на човека. Тя е сериозно изпитание и предизвикателство по посока на това да се съхраним и да продължим живота си пълноценно и ефективно.

Заплахата от заразяване с коронавирусната инфекция присъства във всички измерения на ежедневието ни и променя в голяма степен това, което приемаме за познато и обичайно. Свързана е с усещането за невидим враг, което създава повишено напрежение, потиснатост и тревожност. Събужда редица съзнателни и несъзнавани страхове и опасения.

Безсилието пред опасността ни кара да изпитваме колебания и съмнения

Безсилието пред опасността ни кара да изпитваме колебания и съмнения

В психичен смисъл опасността, с която се срещаме, носи характеристиките на общ травматизъм. Травмата е състояние, при което психиката на човека не е способна да преработи и преодолее голям брой дразнения и може да изпадне в ситуация на безпомощност, паника, шок и др. На индивидуално равнище в психичния апарат преобладава претоварването със стимули, съдържащи заплашващи съдържания, при които водеща е липсата на конкретни представи за заплахата.

Опасното притежава голям брой елементи и има множество разнородни симптоми. Съпроводено е от чувството за липса на перспектива и преживяването за загуба на контрол. Под въпрос е нагласата, че ефективно управляваме живота си. Безсилието пред опасността ни кара да изпитваме ежедневно редица колебания и съмнения, трудности при взимането на решения за неща – на пръв поглед елементарни. Такива, за които обикновено не се замисляме.

Преживяването на интензивен стрес, който се натрупва неусетно, води до редица соматизации – състояния, при които човек реагира с телесни симптоми спрямо психичните причини. Индивидът е склонен да соматизира тогава, когато е трудно да се понесе произтичащото и има нужда да се отреагира и „вентилира“ натрупаното напрежение.

Каналите за редуциране на тревогата са значително ограничени. Стресът от акумулирането на постоянни напрежения  и тревоги води до натрупване на неудовлетвореност и страх. Невидимите аспекти на заплахата затвърждават преживяването на несигурност, обърканост и генерална неопределеност. Липсата на перспективи се асоциира с празнотата и депресивността.

Процеси на преувеличаване и процеси на отричане

Процеси на преувеличаване и процеси на отричане
Психичните измерения на ситуацията са
образ на външните, но и на вътрешните заплахи. Не знаем дали сме заразени, дали сме носители на заразата, дали представляваме опасност за останалите. Психиката използва редица защитни механизми – качества, които притежава, за да предпазва и съхранява човека.

Защитните способи в настоящата ситуация се осъществяват в две основни крайности – процесите на преувеличаването и процесите на отричането. От една страна сме склонни да се страхуваме прекомерно, да позволим на паниката да вземе надмощие, а от друга – да се успокояваме, че няма нищо чак толкова страшно. Тенденцията е психичният апарат да реагира с регресия – състояние, при което да започнем да функционираме на по-ниско равнище от обичайното.

Психичните последствия от подобен травматизъм, с който се срещаме, със сигурност ще присъстват дълго време в живота ни. Ще се налага да се справяме с тях продължително и с редица усилия – индивидуални, семейни, социални и др. Към настоящия момент е необходимо да се опитаме да конкретизираме страховете си, за да можем да видим ситуацията под формата на някакъв вид разрешими проблеми.

Най-важното е да мобилизираме личните си сили в грижата за другите – за близките, за децата, за възрастните хора. Подходящо е да заменим негативния език, изпълнен със застрашаващи послания, с вид положителни думи. Позитивните значения могат да ни дадат известна форма на контрол върху ситуацията, да станат вид подкрепа за останалите и опора в една сложна реалност.

Добре е да осигуряваме загриженост и спрямо самите себе си с проекцията на бъдещето – с представата за добрите неща, които може би ни очакват в по-близкото и по-далечно бъдеще. Нужно е да се обърнем към позитивния си опит, когато сме се справяли с трудни и критични ситуации в живота си и когато сме имали чувството, че сме силни, сигурни и успешни.

Извънредността е нещо преходно

Извънредността е нещо преходно

Не е лесно да се дават насоки и напътствия в извънредна и сложна ситуация, в която всички са уязвими. Съветите, инструкциите и алгоритмите на действие не са сигурно средство тогава, когато никой не знае ясните отговори и алтернативи. Поведението на внимание, зачитане и грижа е в състояние да донесе известно успокоение и увереност в оптимистичния изход. Извънредността е нещо преходно. Тя е внезапна, ужасяваща, но все пак ще приключи.

В този смисъл е важно да се опитаме да се съхраним физически и психически, отлагайки мисленето за ужасяващите сценарии. Без да подценяваме опасността, подходящо е да се опитаме да си представим и позитивните картини на предстоящото.

Затова от огромно значение е да търсим тези средства, които помагат да понижим равнището на стреса, депресията и тревожността, и които са вид профилактична мярка с оглед избягването на тежки психични състояния за вбъдеще.

В тази връзка продуктът Депревитал – за поддържането на нормалната психична функция е ориентиран към това да предлага ефективни начини на грижа, внимание и подкрепа за хората с цел съхраняването и оптимизирането на психичното здраве.  Насочен към това да редуцира емоционалните рискове и да създава усещането за добра перспектива.

проф. Румяна Крумова-Пешева, д.пс.н.

Допълнителна информация за Депревитал от Мирта Медикус

Депревитал
Предназначение:
ДЕПРЕВИТАЛ – 40 КАПСУЛИ Х 475mg

 • Допринася за нормалното функциониране на централната и вегетативна нервна система;
 • Подкрепя нормалната физиологична функция при панически възприятия, емоционалност, немотивираност и ниско самочувствие;
 • Допринася за нормалната функционална хормонална дейност;
 • Подкрепя неврохормоналните процеси в организма, способства за нормални физиологични нива на допамина и серотонина;
 • Допринася за нормално функциониране на надбъбречните, щитовидните и половите жлези;
 • Допринася за намаляването на чувството на отпадналост и умора.

Как действат отделните съставки:

 • Магнезият е най-важния минерал за нервната система, който участва в синтеза на неврохормоните и защитава от „прегаряне“ нервните клетки. Известно е и благоприятното му действие при сърдечно-съдови проблеми и  мускулни спазми. Като немаловажни бонуси, той участва в ензимното синтезиране на редица други хормони, които също са във връзка с мозъчното и общото здраве – хипофизни, надбъбречни, щитовидни и др.
 • L-тирозинът е аминокиселина, от която се синтезират основните тонизиращи неврохормони – допамин и норепинефрин. Тя е безкофеинов вариант за повдигане на енергията и мотивацията за полезни дела, чрез което се подобрява и работоспособността.
 • L-триптофанът е незаменима (есенциална) аминокиселина, от която пък се синтезира серотонин. Достатъчно много проучвания подкрепят извода, че почти при всички депресивни и голяма част от разпространените невротични проблеми има недостиг именно на този неврохормон.
 • Стабилизирането на нивата му води до повече самочувствие и удовлетворение от живота, по-добри взаимоотношения и здравословно импулсиране към защита на собствените интереси, вместо към поведения, които водят до „синдрома на жертвата“.
 • Босилекът е утвърдена през хилядолетията полезна билка и подправка. Уникалното й въздействие върху дихателната и имунната системи се придружава от психорегулиращо – то е ободряващо при омърлушено настроение, но едновременно с това успокоява тревожните реакции и вегетативните процеси.
 • Розмаринът е не по-малко утвърдено средство за подобряване на мозъчното кръвообращение. Това води до естествено повишено снабдяване на необходими за централната нервна система, съставки (включително които са в състава на този продукт!) и съответно – подобряване на паметта и съобразяването.
 • Розмаринът има и директно урегулиращо действие върху нервните процеси, както и ценни терапевтични совйства по отношение на имунитет, дихателна система, жлъчно-чернодробна кооперация и др.
 • Витамин В5 е основен фактор за подкрепа на надбъбречните жлези, които често биват изтощени, поради прекалено отделяне на стресови хормони. Освен пряко антидепресивно действие, той подобрява храносмилането, обмяната и състоянието на кожата (включително против алергии) – все важни допълнителни стимулатори на нашето настроение.
 • Витамин В3 едновременно стабилизира серотонина и подобрява кръвообращението, включително на нивото на главния мозък. Съвременни проучвания потвърждават, че хората, които допълват хранителния му прием с добавка, по-успешно преодоляват разнообразните душевни предизвикателства.
 • Витамин В6 е мултифункционален фактор за обменните процеси на клетъчно ниво, с което допринася пряко и косвено и за нервнопсихичното здраве. Все пак, от най-голямо значение в случая е участието му именно в синтезирането на основните неврохормони – серотонин и допамин. Това е подчертано важно с две линии в случаите, когато има генетично или придобито нарушение в тяхното образуване, а такива случаи са много чести!
 • L-Метилфолиевата киселина е далеч по-полезен вариант на обикновената фолиева киселина (витамин В9). Последният е необходимо да бъде метилиран, за да извърши полезната си дейност във връзка със структурата на нервите, състава на кръвта и клетъчната стабилност. Следователно, обикновеният фолат от храните и неметилираните добавки има ограничен ефект и даже може да не е желателен при нарушена съответна обмяна; неактивизираният фолат не ни е потребен, а само може да подхранва някои патогени. Смело може да се заключи, че суплементарната терапия се разви буквално по-високо ниво чрез въвеждане на метилфоратите и други подобрени физиологични добавки.
 • Витамин В12 е най-често дефицитният витамин. От недоимък страдат не само вегани, но и хора в напреднала възраст, или във всяка възраст, но със стомашно-чревни проблеми (усвояването му е трудно), както и при употреба на лекарства, които се проявяват като антивитамини. Освен анемията и нарушенията в периферната нервна проводимост, все по-често се изтъкват психоемоционалните прояви на този дефицит, сред които депресивността е на челно място.

Допълнително предимство на продукта е, че допълва полезните ефекти на здравословното хранене, спорта и психотерапията, действа и като частичен имуностимулатор. Установено е например, че споменатите аминокиселини се конкурират с много други за проникване към мозъка, но ако тези „съперници“ са привлечени към мускулите при умерено, но редовно физическо упражняване и хранене с повече цели растителни продукти, произведените неврохормони са много повече, при една и съща дозировка на Депревитал!

 

17.94 лв.
Депревитал (40 капсули х 475mg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *