Разширени вени: Причини, симптоми и как да се справим

Разширени вени - причини, симптоми и лечение

Разширени вени – ужасът за всяка жена

Има моменти, в които любимата къса рокля вече не е удачен избор. Настъпват вечери, в които леглото е най-добрата алтернатива за краката. Познати са болки, схващания и тежести, които само изпиталите досадата от разширените вени могат да разберат напълно. Не е справедливо дейната, красива, работлива и всеотдайна жена, майка, приятелка, спътница да се поддава на неприятните усещания, които се появяват в следствие на разширените вени. Самочувствието, красотата и комфорта вървят ръка за ръка и още със самата поява на симптоми, подсказващи потенциален проблем с разширени вени, е важно да бъдат взети всички възможни мерки за предотвратяването на появата на разширените вени.

Краката бързо се уморяват, с наближаване на вечерта ходилата отичат. Появява се чувство на тежест и скованост в мускулите на прасците.

Знаем, че това е проблемът на всяка трета жена, която усеща тежест в краката, страда от оттоци и болки.

Какви са симптомите на разширени вени?

разширени вени

 • лесна умора, концентрирана преди всичко в долните крайници;
 • болка;
 • тежест в краката;
 • зачервяване;
 • чувство на затопляне;
 • мравучкане;
 • подути глезени в края на деня;
 • схващане през нощта;

В повечето случаи още преди да е наближил края на работния ден, в краката започва да се усеща първо, леко, а в последствие и силно напрежение. Най-често този първоначален знак се усеща от жени, които имат заседнал начин на живот и ежедневието им преминава статично. Много жени в днешно време имат подобно ежедневие и съответно имат проблем с отичането на краката и с обездвижването си рискуват да се сдобият с едно от най-досадните и упорити заболявания – разширените вени.

Какво всъщност представлява заболяването – разширени вени и какви са причините за неговата поява?

Разширени вени

 

Заболяването е познато, но само благодарение на симптомите и популярността си. За да бъдат взети правилните мерки за предотвратяването на неговата поява, всички специалисти на „Мирта Медикус“ са единодушни, че трябва да се познава същността на самото заболяване – разширени вени и причините за неговата поява. Знаейки какво точно представлява и от какво се отключва, вероятността за справяне още преди да е възникнал проблема, а защо не и след това е по-голяма.

Може би всеки се е сблъсквал и знае същността на проблема и съпътстващите го симптоми. Това един огромен низ от тежест в краката, болка, дискомфорт, схващания и т.н. До скоро тази болест е смятана за проблем на по-възрастните хора, но напоследък все по-често засяга и младежите. Не само жени, но и мъже дори в диапазона между 20-25 години са податливи на това заболяване.

Терминът разширени вени или варикоза /както е медицинското им наименование/ е заболяването, което създава редица трудности на нежния пол. Състоянието е обозначаващо на разширение, увиване и удължаване на вените.

А каква е функцията на вените и как се разширяват?

Вените са съдове, по които кръвта се отправя към сърцето. За разлика от артериите, венозните стени нямат собствени мускулни влакна. Еднопосочното движение на кръвта в тях се дължи на венозните клапи и на съкращението на околните мускули. От всичко това следва, че когато ходим и мускулите ни се съкращават, със съкращението си е подпомагат придвижването на кръвта по вените. Обратно на това, при застояване и липса на движение, кръвта забавя движението си и се задържа в най-ниско разположените части на тялото – долните крайници. В дългосрочен план, повишеното налягане води до отпускане на венозните стени, а венозните клапи, които се грижат кръвта да се движи само към сърцето, вече не работят правилно.

Разширени вени: Причини, симптоми и как да се справим

Не само при застояване, обаче, е увеличен рискът за поява на разширени вени. Вследствие на увреждане на венозните клапи, част от изпомпаната кръв се връща обратно в долните крайници, развива се венозна хипертония и ето причината за така нашумелият проблем – разширени вени.

Важно е да се има предвид че и в изправено положение има огромен риск, поради това, че кръвта от краката трябва да се придвижи обратно към сърцето, преодолявайки земното притегляне. Този процес се извършва с помощта на физическо движение, при което мускулите на долните крайници се съкращават и действат като помпа, подпомагайки оттичането на кръвта през вените към сърцето. Деликатните клапи във венозната система прекъсват колоната на кръвта, движеща се от глезените към атриума, като възпрепятстват връщането на кръвта надолу към глезените.

Ако работата на човек предполага стоене на едно място, особено прав, кръвта в долните му крайници започва да се застоява и около венозните клапи започват да се образуват кръвни микро-съсиреци, които с времето нарастват. Това от своя страна води до стесняване на отвора при венозните клапи и съответно до увеличаване на налягането в кръвоносните съдове под тях. В резултат клапите се затлачват, а вените се разширяват. Венозната кръв се застоява в долните крайници и предизвиква тежест, болки, парене, нощни крампи и подуване на подбедриците. Постоянният оток на подкожието води до нарушаване на храненето на кожата с последващо развитие на кожно възпаление или образуване на трудно зарастващи рани.

Причини за появата на заболяването – разширени вени

разширени вени

Причините могат да бъдат от най-различно естество, като:

 • липса на физически упражнения – както стана ясно по-горе липсата на движение с отразява лошо на вените, от което се получава и разширението им най-долу в човешкото тяло;
 • физическа травма на долен крайник;
 • наднормено тегло – тежестта, която пада върху всяка част на долните крайници влияе пряко на венозното здраве;
 • тютюнопушене – вредителят на всичко друго, включително и на вените, чието разширение се наблюдава отново в най-долните крайници;
 • проблеми със съединителната тъкан и увреждания на венозната система.
 • Бременността също е фактор за поява на разширени вени поради хормоналните промени, които настъпват през този период, повишаването на обема на циркулиращата кръв в съдовете и постепенното увеличаване на размерите на плода и на налягането в областта на съдовете на долните крайници. Прекомерната консумация на сол също може да увеличи общото количество кръв в организма, поради задръжката на вода.
 • наследствено предразположение;

Като всяка болест и за тази има рискови фактори, които могат да отключат изброените по-горе симптоми и не след дълго да е налице диагнозата – разширени вени.

Рискови фактори за поява на разширени вени:

 • затлъстяване;
 • злоупотреба с алкохол;
 • храна, бедна на фибри;
 • нередовна двигателна активност;
 • загуба на тонус на тъканите и изтъняване на венозните стени;
 • прием на контрацептивни или хормонозаместителна терапия;

С повишен риск от развитие на венозна болест са хирурзи, учители, фризьори, готвачи, касиери, компютърни специалисти, счетоводители, шофьори и всички, които стоят дълго в едно и също положение по време на работа. Без значение дали стоят прави или седнали, след като не променят положението си за дълъг период от време за страшни значително повече, отколкото хора с по-динамична работа, която изисква ежедневно физическо движение.

Въпреки че проблем с разширени вени може да се появи навсякъде във венозната система, включително и в долната част на езофага /областта, в която се стеснява хранопровода/, аноректалната област и сперматиковата връв, най-честата поява е в долните крайници и то в подколенния сегмент на голямата повърхностна вена.

Хронични разширени вени на краката

Разширени вени: Причини, симптоми и как да се справим

Като всяко друго заболяване, това също има опасност да бъде хронично, ако не бъдат взети мерки

Хроничната венозна болест (ХВБ) показва симптомите си в сравнително ранна възраст. Статистиките показват, че засяга около 50% от населението, като се среща по-често сред женския пол. За съжаление заболяването често остава недиагностицирано и нелекувано, което води до сериозни последици.

В този стадий все още не се забелязват трайно разширени венозни съдове, поради което рядко се обръща внимание на ранните симптоми, които са:

С времето, обаче, венозните стени се отпускат под натиска на все по-голямото количество кръв и течността започва да преминава от вените към тъканите, вместо обратно. Краката се подуват и започват да болят.

Поради забавения кръвоток, във вените се задържат голямо количество отпадни продукти и формени елементи на кръвта (еритроцити, левкоцити, тромбоцити). Те благоприятстват развитието на възпалителни процеси, водещи до структурни и функционални изменения на вените.

Появяват се външни изменения на съдовете под формата на „звездички” и разширени вени. Кожата в областта на глезените става суха и чувствителна към травми.

Хроничната венозна болест (ХВБ) не трябва да се пренебрегва, рано или късно тя води до проблеми, които не са само от естетичен характер – флебит, тромбоза, екземи и язви.

Интензивното и ранно лечение на хроничната венозна болест може да предотврати прогресията й към по-тежките стадии (язви на долните крайници), осигурявайки по-добри медицински грижи за пациентите.

Какви са усложненията от разширени вени?

Последствията от хроничната венозна болест се изразяват най-често във:

 • строфични изменения на кожата (екземи, язви);
 • кръвотечение от варикозните възли;
 • остър флебит.

Разширени вени

Най-сериозното усложнение е образуването на тромби в разширените вени. Те причиняват тежко разстройство на функцията на засегнатия крайник. Състоянието може да се усложни с развитието на венозна гангрена или хеморагична некроза в острата фаза, което може да доведе до загуба на крайника.

Ако тромбът се откъсне, той най-често попада в белите дробове и води до остро животозастрашаващо състояние – белодробната тромбемболия.

Съвети за справяне с разширените вени и кремове за разширени вени

За да запазите нормално състоянието на вените си, правете упражнения за подобряване на венозната циркулация. Ограничете обстоятелствата, които могат да доведат до развитие на болестта, като извървите с малки крачки десетте стъпки към здравите крака.

 • Компресионни (еластични) чорапи – най-безопасният метод. Тези чорапи оказват 3 вида компресия в зависимост от степента на засягане на кръвоносните съдове.
 • Оперативен метод, при който хирургично се отстранява поразеният участък от вената.
 • Лазертерапия. Съвременните лазерни технологии предлагат принципно нов подход на базата на селективната фототермолиза: светлината се поглъща избирателно от кръвта на обработвания кръвоносен съд, като локално се повишава температурата му над точката на коагулация.
 • Склетотерапия. Най-широко разпространеният метод за лечение на разширени вени в  страните с най-напреднала медицина като Израел, САЩ, Канада и други.

Вениперфект Комплекс – 40 капсули x 425mg

18.84лв.

Вениперфект комплекс от Мирта Медикус.

За здрави вени и перфектно кръвообращение!

Още

Всички продукти, които са базирани изцяло на билкова основа  може да откриете на официалният сайт на „Мирта Медикус“. Не забравяйте, че превантивните мерки са най-сигурният начин за предотвратяването на проблем.

16.38 лв.
Вениперфект комплекс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *