Хората в състояние на стрес са склонни да се заразяват с 65% повече с COVID-19

Хората в състояние на стрес са склонни да се заразяват с 65% повече с COVID-19

Г-н Монов, като кризисен психолог, с дългогодишен опит, как бихте оценил днешната обстановка и нейното влияние върху психиката на хората?

Това, което преживяваме няма аналог. Безспорно е критична ситуация, но с нови характеристики, освен че застрашава здравето и живота ни. Новото са нейната глобалност и продължителност. Всеки от нас е засегнат, независимо от възраст, социално и материално положение, народност или държава, в която живее .

И така е вече осем месеца . Вече толкова много време живеем в състоянието на стрес, а няма досегашна практика , която да покаже до какво води толкова дълго и силно по интензивност преживяване на състояние на стрес, освен при космонавти например.

Споменахте стреса, защо?

Смисълът на кризисната психологична интервенция е да управляваме стреса в критични ситуации и да не се стига до посттравматично стресово разстройство, което вече е болест.

Досега екипите, които работят в България се справяхме  успешно при локални или по-големи критични събития. Но ситуацията е качествено различна. Обект на работата ни е цялото общество.

Доказано е, че стресът е мощен агресор на имунната система. Изследвания показват, хората в състояние на стрес са склонни да се заразяват с 65% повече с COVID-19 . Ето защо управлението на стреса е решаващо в сегашната ситуация, ресурсите ни като кризисни психолози са изчерпани и трябва да търсим нови възможности.

Стрес в условията на Covid-19

Какви например?

Моделът за кризисна психологична интервенция, който екипът ни разработи преди повече от 15 години и който получи международно признание, включва задължително взаимодействие и с лекари. Тяхната експертиза е много нужна, особено при нужда от медикаментозна подкрепа, тъй като психолозите нямаме право да предписваме лекарства. Затова бях приятно изненадан , когато мой клиент насочи вниманието ми към продуктa Депревитал, насочен към укрепване устойчивостта на нервната система към състоянието на стрес.

Също така, много психотерапевти се затрудняват да практикуват перспективните си методи поради слабата степен на сътрудничество от страна на пациентите. А при много от тях по различни причини не може да се прилага продължително лечение със силни антидепресанти. Тук остава възможността по-мекото, практически безопасно въздействие на Депревитал да подпомогне и тези важни опции за изход от положението.

Депревитал

ДЕПРЕВИТАЛ – 40 КАПСУЛИ Х 475mg

Предназначение:

 • Допринася за нормалното функциониране на централната и вегетативна нервна система;
 • Подкрепя нормалната физиологична функция при панически възприятия, емоционалност, немотивираност и ниско самочувствие;
 • Допринася за нормалната функционална хормонална дейност;
 • Подкрепя неврохормоналните процеси в организма, способства за нормални физиологични нива на допамина и серотонина;
 • Допринася за нормално функциониране на надбъбречните, щитовидните и половите жлези;
 • Допринася за намаляването на чувството на отпадналост и умора.

Как действат останалите съставки?

 • Магнезият е най-важният минерал за нервната система, който участва в синтеза на неврохормоните и защитава от „прегаряне“ нервните клетки. Известно е и благоприятното му действие при сърдечно-съдови проблеми и  мускулни спазми. Като немаловажни бонуси, той участва в ензимното синтезиране на редица други хормони, които също са във връзка с мозъчното и общото здраве – хипофизни, надбъбречни, щитовидни и др.L-тирозинът е аминокиселина, от която се синтезират основните тонизиращи неврохормони – допамин и норепинефрин. Тя е безкофеинов вариант за повдигане на енергията и мотивацията за полезни дела, чрез което се подобрява и работоспособността.
 • L-триптофанът е незаменима (есенциална) аминокиселина, от която пък се синтезира серотонин. Достатъчно много проучвания подкрепят извода, че почти при всички депресивни и голяма част от разпространените невротични проблеми има недостиг именно на този неврохормон. Стабилизирането на нивата му води до повече самочувствие и удовлетворение от живота, по-добри взаимоотношения и здравословно импулсиране към защита на собствените интереси, вместо към поведения, които водят до „синдрома на жертвата“.
 • Босилекът е утвърдена през хилядолетията полезна билка и подправка. Уникалното й въздействие върху дихателната и имунната системи се придружава от психорегулиращо  –  то е ободряващо при омърлушено настроение, но едновременно с това успокоява тревожните реакции и вегетативните процеси.
 • Розмаринът е не по-малко утвърдено средство за подобряване на мозъчното кръвообращение. Това води до естествено повишено снабдяване на необходими за централната нервна система, съставки (включително които са в състава на този продукт!) и съответно – подобряване на паметта и съобразяването. Розмаринът има и директно урегулиращо действие върху нервните процеси, както и ценни терапевтични свойства по отношение на имунитет, дихателна система, жлъчно-чернодробна кооперация и др.
 • Витамин В5 е основен фактор за подкрепа на надбъбречните жлези, които често биват изтощени, поради прекалено отделяне на стресови хормони. Освен пряко антидепресивно действие, той подобрява храносмилането, обмяната и състоянието на кожата (включително против алергии) – все важни допълнителни стимулатори на нашето настроение.
 • Витамин В3 едновременно стабилизира серотонина и подобрява кръвообращението, включително на нивото на главния мозък. Съвременни проучвания потвърждават, че хората, които допълват хранителния му прием с добавка, по-успешно преодоляват разнообразните душевни предизвикателтва.
 • Витамин В6 е мултифункционален фактор за обменните процеси на клетъчно ниво, с което допринася пряко и косвено и за нервнопсихичното здраве. Все пак, от най-голямо значение в случая е участието му именно в синтезирането на основните неврохормони – серотонин и допамин. Това е подчертано важно с две линии в случаите, когато има генетично или придобито нарушение в тяхното образуване, а такива случаи са много чести!
 • L-Метилфолиевата киселина е далеч по-полезен вариант на обикновената фолиева киселина (витамин В9). Последният е необходимо да бъде метилиран, за да извърши полезната си дейност във връзка със структурата на нервите, състава на кръвта и клетъчната стабилност. Следователно, обикновеният фолат от храните и неметилираните добавки има ограничен ефект и даже може да не е желателен при нарушена съответна обмяна; неактивизираният фолат не ни е потребен, а само може да подхранва някои патогени. Смело може да се заключи, че суплементарната терапия се разви буквално по-високо ниво чрез въвеждане на метилфоратите и други подобрени физиологични добавки.
 • Витамин В12 е най-често дефицитният витамин. От недоимък страдат не само вегани, но и хора в напреднала възраст, или във всяка възраст, но със стомашно-чревни проблеми (усвояването му е трудно), както и при употреба на лекарства, които се проявяват като антивитамини. Освен анемията и нарушенията в периферната нервна проводимост, все по-често се изтъкват психоемоционалните прояви на този дефицит, сред които депресивността е на челно място.

Депревитал е една убедителна илюстрация на споделените съображения.

 • Синергична (взаимно допълваща и усилваща се) комбинация от аминокиселини, витамини, минерали и билки, с рецептура, съставена от опитни специалисти.
 • Продуктът е оптимизиран, както по отношение на ползата, така и на минимизирането на всякакви възможни странични ефекти.

17.94 лв.
Депревитал (40 капсули х 475mg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *