Тестове за тревожност

Тестове за тревожност

Тревожността е нормална реакция на стрес, която повечето хора изпитват през целия си живот. Човек може да се чувства притеснен, когато говори публично, явява се на изпит или взема важно житейско решение. Но ако тревожността е повече от временна тревога или страх, не изчезва или се влошава с времето, това може да е признак на тревожно разстройство.

Диагноза тревожност не може да бъде поставена лесно. Тя не се причинява от микроби, които могат да бъдат открити в организма чрез кръвен тест. Тревожното разстройство се проявява под различни форми при всеки човек и може да е придружено от други медицински състояния.

За диагностициране на тревожност е от съществено значение пълният физически преглед. Това помага на лекаря да открие или да изключи други заболявания, които могат да причиняват симптомите. Нито един лабораторен тест не може конкретно да диагностицира тревожно разстройство.

 

Тревожност и депресия

За щастие има няколко ефективни тестове за тревожност и самооценка на състоянието ви под формата на въпросници, които може да направите у дома. Научете кои са те и какво ще разкрият за вас.

Страдам ли от тревожност

Да сте разтревожени от време на време е нормално за всеки човек. Въпреки това, хората с тревожни разстройства често имат интензивна, прекомерна и постоянна тревога и страх от ежедневни ситуации. Често тревожните разстройства включват повтарящи се епизоди на внезапно чувство на интензивно безпокойство и страх или ужас, които достигат връх в рамките на минути (панически атаки).

Ако безпокойството и паниката пречат на ежедневните дейности, трудно се контролират, не са пропорционални на действителната опасност, не изчезват или се влошават с течение на времето. Това може да е признак за тревожно разстройство. Възможно е да избягвате места или ситуации, за да предотвратите тези чувства. Симптомите могат да започнат през детството или тийнейджърските години и да продължат и в зряла възраст.

 • Честите признаци и симптоми на тревожност са:
 • Чувство на нервност, безпокойство или напрежение;
 • Усещане за предстояща опасност, без основание;
 • Наличие на повишен сърдечен ритъм;
 • Учестено дишане (хипервентилация);
 • Обилно изпотяване;
 • Треперене на мускулите;
 • Чувство за слабост или умора;
 • Проблем с концентрацията или трудност да се мисли за нещо различно от настоящия проблем;
 • Проблеми със съня;
 • Стомашно-чревни проблеми;
 • Желание да избягвате неща, които предизвикват безпокойство.

Диагностика на страха и безпокойството

Клинична скала за тревожност и депресия (HADS)

Създадена през 30-те години на XX век, Клиничната скала за тревожност и депресия (HADS) се превръща в популярен инструмент за измерване на интензивността на тревожни и депресивни състояния. Представлява тест, който се прилага в непсихиатрични организации, и не отчита признаците, проявяващи се само сред хората с психично заболяване, като физическа болка и загуба на тегло.

Хубавото на този тест е неговата простота, бързина и лекота на прилагане. Много малко хора изпитват трудности за попълването му на хартия или в електронен вариант. Той оценява както тревожното разстройство, така и депресията, които обикновено съществуват заедно.

Тревожността често предшества депресията в отговор на стресови фактори и ранното идентифициране на прекомерното безпокойство помага на специалистите за превенция на депресивни състояния. Това би било пропуснато, ако се използва тест само за депресия.

Тревожно разстройство

Клиничната скала за тревожност и депресия (HADS) се фокусира върху нефизични симптоми, за да може да се използва за диагностициране на депресия при хора със значително физическо влошаване. HADS не включва всички диагностични критерии за депресия, затова трябва да се зададат допълнителни въпроси относно апетита, съня и мислите за самоубийство.

Тестът включва седем въпроса за тревожност и седем въпроса за депресия и отнема от 2 до 5 минути за попълване.

Тестове за изследване на тревожността

Съществуват няколко популярни тестове за тревожност под формата на въпросник за самооценка, които е препоръчително да попълните, преди да потърсите помощта на лекар или психолог. Това може да ви помогне да решите дали страдате от тревожно разстройство, или реакцията ви е предизвикана от определена ситуация или събитие. Ако някой от тестове за тревожност покаже положителен резултат, консултирайте се с лекар за клинична оценка.

Тест за тревожност на Спилбъргър

Тестът за тревожност на Спилбъргър, известен още като STAI, е често използван за отчитане на състоянието. Може да се прилага в клинични условия за диагностициране на тревожно разстройство и за разграничаване от депресивни синдроми. Също така често се използва в научните изследвания като показател за дистрес на болногледача.

Най-популярната версия на теста за тревожност на Спилбъргър включва общо 40 въпроса. 20 от тях са с възможни отговори: „Аз съм напрегнат”; “Притеснявам се ”; “Чувствам се спокоен”; “Чувствам се в безопасност”. Другите 20 въпроса са с възможни отговори: „Прекалено се притеснявам за нещо, което наистина няма значение“ и „Аз съм доволен”; “Аз съм стабилен човек”.

Всички елементи се оценяват по 4-степенна скала. По-високите резултати показват по-голяма тревожност. Тест за тревожност на Спилбъргър (STAI) е подходящ за тези, които имат ниво на грамотност шести клас.

Тест с въпроси за тревожност

Тест за тревожност на Тейлър

Тестът за тревожност на Тейлър (TMAS) първоначално се разработва като средство за подбор на субекти, които са подходящи за включване в психологически експерименти върху стреса, мотивацията и човешките действия. Впоследствие започва да се използва като общ тест за тревожност.

Тестът на Тейлър се състои от петдесет въпроса под формата на твърдения за вас. Вие трябва да отговорите на всеки един от тях с “вярно” или “невярно”. Оценката е от 0 до 50, като по-високият резултат представлява по-високо ниво на безпокойство. Ще ви отнеме около 10 минути, за да направите теста за тревожност на Тейлър.

-15%
Original price was: 17.94лв..Current price is: 15.25лв..

Тест за тревожност на Цунг

Тестът на Цунг е въпросник, съставен от 20 точки. Отговорите на въпросите, представляват оценка на вашата разтревоженост от „малко от времето“ до „през повечето време“ по теми като:

 • Нервност;
 • Безпокойство;
 • Треперене;
 • Учестен пулс;
 • Припадък;
 • Често уриниране;
 • Кошмари.

Изследване на тревожността

Тест за тревожност при деца

Как да разбера дали детето ми има тревожно разстройство? Много родители си задават този въпрос и с основание. Децата не осъзнават, че нещо с тях не е наред, а ранното диагностициране на проблема още в детска възраст е ключово.
Проблемите, свързани с безпокойството при децата, споделят четири общи черти:

 • Обикновено е страх или фиксация, които пречат на способността им да изпитват радост или да изпълняват
 • ежедневните си задачи;
 • Озадачаващо е както за детето, така и за родителите;
 • Не се подобрява след логични обяснения за справяне с притесненията;
 • Лечимо е.

Тест за тревожност на Филипс

Британският психотерапевт Адам Филипс в средата на ХХ век провежда няколко десетки наблюдения на ученици от различни възрасти в класните стаи и излага теорията, че за да се формира спокойна и всеобхватно развита личност, е необходимо да се диагностицира тревожността навреме, за да се намалят нивата ѝ.

Състояние на духа, при което човек изпитва интензивно вълнение по незначителни причини, причинява значителни щети на самочувствието и засяга всички аспекти на емоционалното и личностното развитие на децата.

Тестът на Филипс е от особено значение за по-малките деца в училищна възраст и учениците в 5-8 клас, тъй като за адекватна социализация в кръга на връстниците децата трябва да приемат и разбират себе си.

Тестът представлява въпросник, състоящ се от 58 въпроса, изискващи еднозначен отговор: „да“ или „не“. Въз основа на резултатите от изследването, използвайки метода на Филипс, може да се заключи за степента на тревожност при децата и естеството на нейните прояви.

тестове за самооценка на безпокойството

Що се отнася до последния показател, тестът на Филипс помага да се идентифицират следните аспекти:

 • Социален стрес – състояние, свързано с изграждане на взаимоотношения с връстници;
 • Безразлично отношение към личния успех;
 • Страх да покажат своите умения в клас;
 • Очакване на отрицателна оценка от другите;
 • Неспособност да издържат на стрес, което се проявява в нестандартна реакция на дразнещи фактори;
 • Неспособност и нежелание за изграждане на взаимоотношения с възрастни.

Заключение

Какво да направите, ако сте с диагноза – тревожност?
Съсредоточете се върху това да контролирате симптомите, а не върху опасението дали ще се излекувате. Научете се как най-добре да контролирате тревогата си, за да водите по-пълноценен живот. Стремете се да ограничите въздействието на симптомите върху постигането на вашите цели.

-15%
Original price was: 17.94лв..Current price is: 15.25лв..

За още информация от същата категория, посетете:

17.94 лв.
Депревитал (40 капсули х 475mg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *