Засилване на имунитета при възрастни

засилването имунитета възрастните - възрастна двойка на разходка
Засилването на имунитета при възрастните хора е от изключително значение за по-лесното преминаване през вирусни (в т.ч. коронавирусни) и друг тип инфекции и заболявания. Имунната система на хората в напреднала възраст е по-слаба от тази в разцвета на младостта. Но това, че човек е възрастен съвсем не значи, че не може да се чувства млад и пълен с енергия, всичко зависи от неговата позитивна нагласа и воденето на здравословен и балансиран начин на живот.
Промяната на вредните навици, приемът на повече полезни вещества с храната и напитките, редовната физическа активност са част от нещата, които можете да включите в ежедневието си, за да направите своята имунна система по-силна и устойчива на атаки. Слабата имунна система може да доведе до редица сериозни здравословни проблеми като автоимунни, възпалителни или злокачествени заболявания.
Иновирон банер мобилно
Ето защо във всеки етап от живота си е важно да се грижим за своя имунитет, а грижата за здравето да се превърне в един постоянен процес. По този начин ще подобрим качеството си на живот. Останете със следващите редове, в които ще поговорим подробно за засилването на имунитета при възрастни. Ето основните моменти в статията:
 • Методи за засилване на имунитета при възрастни;
 • Имуностимулатори за възрастни;
 • Продукти за засилване на имунитета при възрастни от Мирта Медикус.

Методи за засилване на имунитета при възрастни

Методи за засилване на имунитета при възрастни - баба пие от чаша
С напредване на възрастта системите в човешкия организъм постепенно започват да забавят своята дейност. Имунната система е сложен механизъм, чиято основна функция е да се бори с причинителите на различни заболявания.
Отслабването на защитните способности на организма е обвързано донякъде с напредването на възрастта, но не изцяло. Ако съвестно и целенасочено полагаме грижи за своя имунитет, той ще бъде достатъчно силен дори в напреднала възраст.
Така стигаме до първото правило за подобряване на функциите на имунната система, а именно – постоянството, което се изразява в системното полагане на грижи за здравето. Тези грижи най-общо могат да бъдат събрани в следните групи:
 • Разнообразно хранене – прием на храни богати на полезни вещества;
 • Редовна физическа активност – движението и спортът благоприятстват добрия тонус на човешкия организъм;
 • Пълноценна почивка – добрият сън зарежда организма със сили;
 • Ограничаване на стреса – макар да е трудно постижимо в динамиката на ежедневието, опитайте се да намалите нивата на стрес и психическо натоварване;
 • Свеждане до минимум на вредните навици;
 • Обръщане към даровете на природата – в природата можем да открием редица полезни билки, благодарение на които можем да подсилим организма и имунитета си, без да прибягваме до медикаменти.
Важно е да отбележим, че имунитетът губи своята пълна сила след продължително боледуване. В напреднала възраст се отключват и редица хронични заболявания. В тези случаи е повече от наложително да обърнете специално внимание на имунната си система и нейното стимулиране.
Най-добрата рецепта за това са природните имуностимулатори, благодарение на които можете да снабдявате организма си с полезни вещества, които ще се отразят благоприятно върху всичките му функции. Редица билки, които могат да се приемат под формата на чайове, отвари и тинктури, ще се погрижат за силата на Вашия имунитет и ще Ви държат далеч от лекарския кабинет. Пресните плодове и зеленчуци пък са богати на много витамини и минерали, които благоприятстват метаболизма и цялостния тонус на тялото.

Имуностимулатори за възрастни

Имуностимулаторите са най-ефективните помощници за засилване на имунитета при възрастните хора. Основната причина да се налага възрастните да приемат повече имуностимулатори е, че в по-напреднала възраст тялото не синтезира достатъчно количество полезни вещества, затова те трябва да се набавят отвън.
В аптечната мрежа се предлагат редица добавки за повишаване на имунитета, проблемът при тях е, че са произведени в лаборатория и голяма част от тях са синтетично синтезирани. Една огромна част от възрастните всеки ден приемат лекарствени продукти за лечение на хронични заболявания като хипертония, сърдечно-съдови, неврологични болести и т.н.
Ето защо е по-добре да се приемат повече естествени имуностимулатори на билкова основа. Тези субстанции се усвояват лесно от организма, като не го натоварват излишно. Затова когато избирате имуностимуланти, се спирайте на онези от тях, които съдържат най-малко химия в състава си. В  следващите редове ще разгледаме някои от даровете на природата, които се нареждат сред най-добрите имуностимулатори, благодарение на своите лечебни свойства и полезните вещества, които съдържат.

Мед, прополис, пчелен прашец и пчелно млечице

мед за здрав имунитет
От векове хората се възползват от мощните имуностимулиращи свойства на меда и неговите производни. Пчелният мед съдържа в себе си редица полезни вещества. Ще започнем с витамините. Както знаете те са от първостепенно значение за имунната система. Качественият натурален мед ще Ви снабди с витамини A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, D, E, K.
Освен това медът е богат да ценни за здравето минерали и аминокиселини, сред които така важните за доброто състояние имунната система цинк и селен. Той има изразени противовъзпалително, антибактериално и антиоксидантно действие. Повлиява благоприятно върху целия организъм, особено върху функциите на дихателната система, стомашно-чревния тракт и черния дроб. Хора страдащи от диабет и такива алергични към мед, не бива да го приемат.
Във всички останали случаи медът е добре да бъде част от хранителния режим. Пчелният прашец е изключително полезен натурален продукт, богат на ценни витамини, аминокиселини, въглехидрати, протеини и ензими. Укрепва сърдечно-съдовата и кръвоносната система. Антиоксидантното му действие подпомага борбата със свободните радикали и възпрепятства образуването на ракови клетки.
Пчелният прашец е подходящ за прием и от диабетици, като дори стимулира синтеза на инсулин. Понижава количеството на холестерол в кръвта. Отразява се добре при лечение на заболявания на дихателните пътища. Спомага за по-бързото възстановяване и укрепване на силите при продължително боледуване.
Прополисът също е продукт на дейността на малките вълшебници – пчелите. Както дотук споменатите, и той е богат на редица полезни вещества – витамини, етерични масла, минерални соли, микроелементи. На вид представлява смолисто вещество, което има отлично антибактериално действие.
Основните му свойства, които се отразяват благоприятно върху организма, са антивирусното и антимикробното. Пчелното млечице е изключително полезна добавка към хранителния режим на възрастните хора.
Съдържа аминокиселини, въглехидрати, белтъчини, ензими, минерални соли, витамини A, B, C, D, E. Благоприятните аспекти от него се отразяват на черния дроб, паметта, бори се с лошия холестерол, има антиоксидантно действие.

Чесън

чесън за здрав имунитет
Неслучайно чесънът редовно е наричан с определението “суперхрана”. В себе си той съдържа редица полезни вещества, които подсилват имунитета и спомагат за здравето на целия организъм. Богат е на витамини от група B, C, D, E. Съдържа минералите селен и цинк. Съдържа и множество полезни минерали и аминокиселини. Повлиява отлично при редица заболявания, сред които:
 • Болести на сърдечно-съдовата система;
 • Хипертония;
 • Заболявания на дихателните пътища;
 • Предпазва от развитие на злокачествени заболявания;
 • Понижава холестерола;
 • При болести на храносмилателната система;
 • Помага при диабет, като намалява кръвната захар;
 • Препоръчва се при атеросклероза.

Билки

билки за здрав имунитет
Билките са природен дар, който от векове се използва в медицината. Те са градивен елемент на редица лекарства и помагат за лекуване на множество болести. Приемът на билки има и профилактично действие, с цел подобряване на защитните сили на организма и предпазване от вирусни и друг тип заболявания. Билковите екстракти могат да се приемат под различни форми – отвара, чай, тинктура, сироп и т.н.

Ехинацея

ехинацея за здрав имунитет
Билката ехинацея е наистина силен имуностимулатор. Тя играе важна роля за подсилване на имунитета по време на грипни епидемии. Корените, стъблото и цветовете на това лечебно растение се отразяват добре при възпаления, инфекции и хронични проблеми на дихателните пътища. Освен това се препоръчва и при други болестни състояние като цистит, главоболие, рани и изгаряния, язви на стомаха. Най-често билката се приема под формата на тинктура и чай. Имуностимулиращата функция на ехинацеята се дължи на факта, че повлиява върху производството на имунни T-клетки. Лечебното растение има доказано противовирусно действие, в това число и срещу коронавируси.

Черен бъз

Черният бъз е сред билките, имащи най-голям ефект върху функциите на имунната система. Лечебните й свойства са огромни. Още от древността хората са прибягвали до нейните качества за лекуване на редица болести.
Противовирусните ѝ свойства я нареждат сред най-добрите природни имуностимулатори. На практика всяка част от билката се използва – от корените най-често се прави отвара, плодовете се приемат под формата на настойка, от листата се прави отвара за външно прилагане, а от цветове на черния бъз се прави запарка.
Тази билка се препоръчва при заболявания на дихателните пътища – пневмония, бронхит, кашлица и др., повлиява добре при проблеми с бъбреците, използва се и при лечение на хипертония. Има силно антиоксидантно действие.
Бъзакът е повече европейско лековито средство (включително в българската народна медицина, при Петър Димков). Неговите плодове са както имуностимулиращи, така и защитават кръвоносните съдове и редица основни органи и системи от микробните токсини и различни други вредни фактори. Тонизират надбъбречните жлези, чрез което доставят на организма повече енергия, необходима за преодоляването на затруднени обстоятелства.

Андрографис

Андрографис паникулата е индийска билка с мощно детоксикиращо действие по отношение на черния дроб и други вътрешни органи, както и на клетъчно ниво. Има и имунозащитни влияния. Важно е да се отбележи, че по време на световната грипна епидемия в края на Първата световна война, в районите където местното население я е ползвало за превенция, почти е нямало случаи на заболели или те са прекарвали заболяването необичайно леко.

Шийтаке и Чага са топ медицински гъби.

Те съдържат уникални полизахариди, витамини, микроелементи и фитохимикали с противовирусно, антибактериално, противомикробно, противовъзпалително, противотуморно и възстановяващо кръвообращението действие.
Благоприятстват естествените имунни функции и дейността на Т-клетките. Подпомагат и нормалната чревна флора, за която има нарастващи данни, че е важна в борбата с инфекциите, както и за общото добро състояние на храносмилането и организма като цяло. Чагата освен това е и действен антиоиксидант.

Екстрактът от гъба Шийтаке и гъба Чага съдържат Бета-глюкани.

Бета-глюканите принадлежат към пребиотичните полизахариди и се отличават с висока способност да подхранват нормалната чревна флора. Като непосредствен ефект от това следва повишено производство на имунни тела, подобряване на храносмилането и обмяната на веществата и експресия на редица полезни гени.
В Шийтаке и Чага – едни от най-добре изследваните медицински гъби – както процентът, така и усвояемостта на бета-глюканите са по-високи от повечето други източници. Специално при гъбите освен това преобладава подвидът на тези съединения – 1,3/1,6-бета глюкан, който се отличва със значително по-голяма физиологична активност в сравнение с 1,3/1,4-бета глюканът, който преобладава в овеса и ечемика.

L – лизинът е незаменима аминокиселина с възстановяващи и изграждащи функции.

По-специалното в нейното действие е задържащото влияние, което тя оказва върху репликацията (развитието) на многобройни вирусни щамове. Също така е основна съставка на съединително-тъканния „щит“ на различните органи, който ги предпазва от разпространението на възпалителните и дегенеративни процеси.

Продукти за засилване на имунитета при възрастни от Мирта Медикус

продукти за засилване на имунитета при възрастните
Ние от Мирта Медикус вярваме, че природата е най-добрият лечител. Ето защо продуктите, които ще откриете при нас носят в себе си лечебната сила на природата.
Всеки един от тях събира полезните свойства на редица билки, минерали, витамини,  аминокиселини и други благоприятни за здравето вещества. Отделили сме специално място на продуктите за засилване на имунитета, защото знаем, че силната имунна система означава здрав организъм.
С напредване на възрастта трябва да обърнете по-сериозно внимание на имунитета и неговото подсилване. Това може да стане с помощта на природата и продуктите на Мирта Медикус.

LONG LIFE – сироп, 200ml

Сиропът LONG LIFE се отразява благоприятно върху организма, забавяйки процесите на стареене. Повишава тонуса и обменните процеси на клетъчно ниво. Благоприятства функциите на сърдечно-съдовата, дихателната, храносмилателната и отделителната система. Съдържа комплекс от билкови екстракти, които играят огромна роля в процеса на обновяване на клетките и подобряване на имунитета.

Към Продукта

Клеева тинктура с чесън – 50ml

Клеева тинктура с Чесън

Клеевата тинктура с чесън – 50 ml съчетава в себе си свойствата изключително полезните за имунната система прополис (пчелен клей) и чесън. В статията вече поговорихме подробно за лечебните им свойства. Тинктурата на Мирта Медикус ще подсили имунитета Ви и ще защити клетките от оксидативен стрес и свободни радикали.

Към Продукта

Имуноефект Антивирал – капсула, 475 mg

Имуноефект Антивирал – капсула, 475 mg

Имуноефект Антивирал е друг мощен имуностимулатор. Под формата на капсули той събира в себе си комбинация от билкови екстракти, минерали, витамини и аминокиселини, които засилват съпротивителните сили на организма срещу инфекции. В състава му ще откриете ехинацея, лизин, малина, бъзак, кръвен здравец, гъба шийтаке, петопръстен очиболец, сминдух, цинков цитрат, сладък корен. Наред със имуностимулира си функции, този продукт има и антиоксидантно действие. Подходящ е за продължителен прием.

Към Продукта

Бронховитал Макс – сироп, 200 ml

Бронховитал Макс – сироп, 200 ml

Бронховитал Макс има комбинирано действие насочено към подобряване на функциите на имунната система, самопочистването на дихателните пътища, антиалергичните механизми, подпомага процесите на обмяна на веществата и клетъчното дишане. Предлага се под формата на сироп. Формулата му залага на комплекс от полезни билки, минерали, витамини и аминокиселини.

Към Продукта

Имуноефект Антивирал Универсал – сироп, 100ml

Имуноефект Антивирал Универсал – сироп, 100ml
 • Допринася  за нормалния клетъчен и хуморален имунитет;
 • Благоприятства естествените имунни функции и дейността на Т-клетките;
 • Подпомага нормалните самоочистващи функции на лигавиците на дихателните пътища;
 • Способства за нормалното клетъчно дишане и обмяна на веществата;
 • Допринася за защита на клетките от оксидативен стрес – антиоксидантен ефект;
 • Поддържа устойчивостта на организма към различните фактори на околната среда.
Уникален състав по отношение на видове биоактивни компоненти и количество на всяка субстанция в препоръчителната дневна доза.
Към Продукта

16.80 лв.
Иновирон (20 капсули х 425mg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *