Съвети за здрава простата – предпази се от болести

Съвети за здрава простата - Защо е важно да се предпазим от болести

Акценти

Помощ! – Простата алармира!

Това е най-честата мисъл на голям процент от мъжете не само в България, но и в чужбина. Около 25% от мъжете на възраст над 40 години страдат от проблеми с простата;

Основни моменти в статията:

50% от мъжете над 50-годишна възраст също; До 80% – над 60 години, и над 90% при мъжете над 80 години; Само 5,6% от мъжете на възраст 40-70 г. се консултират с уролог, андролог или фитотерапевт по повод на уринарните си проблеми.

Тази статистика е отчайваща именно заради последния, най-нисък процент, а именно на хора, които търсят помощ от специалист. Наситеният свят с информация, с която разполагаме дават свобода още в съвсем ранен стадии да откриете наличие на проблем и да бъдете отговорни по неговото отстраняване. Разгледахме здравословни проблеми и техните решения, които касаят женските представители на обществото, които също имат проблем с вземането на мерки по личното здраве. Мъжете, като една по-отговорна част на обществото, има ангажираността да бъде за пример и да се справя с най-често срещаният за мъжката част проблем, този с простата!

Простатата

Съвети за здрава простата

Не е заболяването, което предизвиква неудобствата и проблемите. Това е жлеза от мъжката репродуктивна система. Разположена е непосредствено под пикочния мехур и маншетоподобно обгражда уретрата – каналът, през който урината се пренася от пикочния мехур през центъра на жлезата и пениса извън тялото. Простатната жлеза достига големината на кестен и неправилна сферична форма около ранните 20 години. Жлезата остава с такава големина до около 40-ата година, когато започва да нараства.

Всъщност, най-често проблемите с простатната жлеза се появяват в късна възраст, т.к през целия си живот мъжът е натрупвал в организма си неприятели, които се отключват на по-късен етап и се проявяват върху тази част от мъжката репродуктивна система. Именно поради тази причина, всеки мъж трябва да знае за потенциален такъв проблем и да се грижи за неговото отстраняване, още преди да е дал признаци на присъствие. Целият живот на силния пол дава отражение на това дали и на каква възраст ще се появят проблемите с простатната жлеза.

Ние препоръчваме всеки мъж да бъде отговорен за своето здраве и с напредването на възрастта да предприема възможно най-безвредните мерки за предотвратяване или забавяне на този проблем. В наситеното време, в което живеем пазарът е отрупан с продукти, които са създадени изцяло изкуствено и се смята, че имат благоприятен ефект за предотвратяване или отдалечаване във времето на евентуалния проблем. Уви, повечето, създадени по химичен път продукти крият рискове за други части на организма и ефектът им е под въпрос. Продуктите на „Мирта Медикус“, създадени изцяло на билкова основа имат всички необходими свойства и екстракти от съответните билки, за да насочат действието си върху слабото мъжко място и да се отразят благоприятно на най-често проблемната за мъжа жлеза! Тинктурите и билковите продукти са специално създадени, за да бъде мъжът здрав и да не усеща или да забави максимално появата на толкова неприятните и дори опасни симптоми.

Какви са симптомите при проблеми с простата?

Съвети за здрава простата

Всъщност признаците, по които се разпознават проблемите с простатната жлеза са толкова подчертани, колкото по-голяма е хипертрофията ѝ и последващото стеснение на уретрата. Някои мъже имат по-широка уретра, така че те нямат оплаквания. При други и най-лекото уголемяване на тази жлеза до трудности при уринирането.

Симптомите се изразяват в:

 • учестено уриниране /особено през нощта/;
 • затруднения в началото на самото уриниране;
 • намаляване на количеството и силата на пикочната струя.
 • парене при уриниране;
 • чести позиви за уриниране;
 • болки в корема, особено в долната част;
 • затруднена ерекция и/или еякулация;
 • кръв и/или гной в урината;
 • остра миризма на урината;
 • втрисане;
 • висока температура;
 • болки по време на дефекация;
 • болки в долната част на гърба, около бедрата или гениталиите;
 • пронизваща болка между скротума и ануса;
 • водниста секреция от пениса;
 • болезнена и/или преждевременна еякулация и кръв в спермата.

На пръв поглед симптомите не са кой знае колко сериозни и се предполага, че гордият и до тук здрав мъж, не би взел под внимание симптоми от този вид. Това може да е предшественик на още по-сериозни здравословни проблеми.

Какви са причините  за проблем с простата?

Съвети за здрава простата

Причините за появата и развитието на проблеми с жлезата от мъжката репродуктивна система все още не са напълно изяснени. Счита се, че етиологията и патогенезата на заболяването са комплексни и зависят от много неща, като хормони, възраст, растежни фактори, начин на живот, хранене, околна среда.

След 40-та годишнина при мъжете настъпват естествени хормонални промени, по подобие на менопаузата при жената. Определят се с термина „андропауза” и могат да бъдат повлияни в зависимост от начина на живот на мъжа и ежедневните му навици. Проявленията ѝ са свързани именно с прогресивно намаляващите нива на свободния тестостерон, докато нивото на естрогените (женските полови хормони) остава същото или относително нараства.

Повишаване нивото на естрогените е все по-често явление. Причината е в присъствието на така наречените ксеноестрогени (фалшиви естрогени). Най-чести източници са различните деривати на нефтохимията: пестициди, пластмаси, емулгатори (съдържащи се в почти всички козметични продукти); месо от третирани с естрогенни препарати животни. Всички ксенохормони са токсични и болшинството от тях имат естрогенно въздействие върху мъжкия и женския организъм.

Разграждането на естрогена се извършва в черния дроб, т.е. всякакви проблеми с него (възпалителни процеси, хепатит, цироза) допълнително биха допринесли за увеличаване нивото на естрогена, а оттам и потенциалната опасност от ДПХ.

Сред причините се крият също:

Съвети за здрава простата

 • Сексуалните контакти без предпазни средства;
 • По-високата честота на това заболяване е свързана с начина на живот, който мъжете водят – дълго време, прекарано зад волана, обездвижване, нездравословни хранителни навици, липса на достатъчна грижа за здравословното състояние и др.
 • Предразполагащи фактори са стеснения и аномалии на уретрата, травми по простатната жлеза, причинени в следствие на следоперативно инфектиране;
 • Много често използването на катетър е свързано с наличието на бактерии в пикочния мехур, които много лесно могат да нахлуят в жлезата и да създадат проблеми с нея.
 • Клетъчният растеж се стимулира от превръщането на тестостерона в DHT (дихидротестостерон – силно активно производно на тестостерона), под влияние на ензима 5-α-редуктаза.
 • Друга причина е превръщането на тестостерона в естроген под влияние на ензима ароматаза, който също влияе на растежа на епителните клетки на простатата.
 • Предположенията за съществуващата връзка между ДПХ и възпалителните заболявания, камъните в простатната жлеза, склеротичните промени в областта на шийката на пикочния мехур и кръвоносните съдове засега все още не са потвърдени.

Усложнения при липса на лечение на възникнал проблем с простата

Всички симптоми, изброени по-горе не винаги са достатъчен фактор мъжът да вземе нужните мерки. За да не се стига до изпитване на симптомите или да се забавят максимално, то е необходимо всеки мъж да бъде отговорен за здравето си и да взема превантивни мерки, за да си спести този проблем. Липсата на внимание най-често се изразява в усложнение и развиване на различни по характер заболявания, сред които:

Доброкачествено уваличение на простатата (простатна хиперплазия)

Съвети за здрава простата

Преди да разясним това заболяване нека припомним, че тя е малка жлеза, която е неизменна част от мъжката полова система. Разположена точно под пикочния мехур и през нея преминава уретрата /тръбичката, която отвежда урината от пикочния мехур към пениса/. Жлезата има функцията да произвежда безцветна течност /простатен секрет/, която се смесва със сперматозоидите и образува спермата. С напредване възрастта на представителите на силния пол, бавно, постепенно и неусетно тя започва да нараства и увеличава размерите си. Ако не бъдат взети мерки веднага и не бъдат предприети действия се наблюдава т.нар. доброкачествен процес или доброкачествена простатна хиперплазия /ДПХ/. Всъщност този процес е хормонално и генетично обусловен и свързан със стареенето.Процесът започва около 35-40 години и постепенно напредва, като около 50-75% от мъжете над 50 години вече имат увеличена жлеза. Това категорично не означава, че всички тези мъже имат оплаквания и се налага задължително лечение.

Не е изключен вариант, при който простата е увеличена, но не създава никакви проблеми и не пречи по никакъв начин на качеството на живот на мъжа. Този процес е съпътстван с едно „активно наблюдение“, при което специалистите консултират пациента, но не назначават строго лечение. В тези ситуации употребата на билкови продукти, които освен да помагат, нямат други странични действия, е препоръчително.

Разбира се, не винаги ДПХ няма нужда от строго назначено лечение. В случаите, в които увеличението започне да се усеща от мъжа и се появят симптомите на затруднено уриниране:

 • изпускане на урина
 • тънка струя
 • често уриниране денем и нощем и др.

намесата на специалист с ясна пътека на лечение е наложителна. Употребата на подходящите билкови продукти може да бъде верен спътник и на този процес, т.к влиянието им върху проблемната зона може да бъде единствено позитивно.

Простатит

Съвети за здрава простата

Най-често забелязваният проблем е простатитът. Простатната жлеза е изпълнена с много канали, които лесно могат да се възпалят, инфектират или запушат от сгъстена секреция или малки камъчета, това увеличава възможностите за възникване на проблем имено по един или няколко канала на жлезата.

Заболяването простатит е възможно да се прояви и при по-млади мъже и често се развива при по-активните в полово отношение. Симптомите му наподобяват тези на ДПХ, но понякога възпалението на жлезата не е задължително да протече с увеличаване на нейния обем.

В зависимост от своите характеристики, простатитът се разделя на няколко вида:

Остър бактериален простатит

Той е бактериална инфекция. Механизмите за проникване на бактериите са няколко:

 • Каналикуларен – в случаите на възпаление на уретрата по съседство след колонизация на задната уретра причинителите попадат простатната жлеза и започва инфекциозният процес;
 • По съседство от други органи – възможно е заразяване с бактерии от ректума чрез директна инвазия през стената му или по лимфогенен път. Бактерии могат да нахлуят също от бъбреците или пикочния мехур;
 • Хематогенен /кръвен/ път – най-често се случва след прекарано инфекциозно или гнойно заболяване на друг орган. Причинителите лесно попадат в простата по кръвен път, което е предшественик на сериозно възпаление на жлезата и последващи сериозни проблеми.

Хроничен бактериален простатит

Съвети за здрава простата

Статистиката ни дава информация, че 20% от представителите на силния пол под 40 години и трима от всеки пет в по-напреднала възраст имат хроничен бактериален простатит. Той може да протече без външни симптоми. Обикновено е следствие от неправилното или ненавременно лекуван уретрит или остър простатит. Тази хронична бактериална инфекция е следствие на пренебрежително отношение към възникнал, макар ѝ почти незабележим симптом или комплекс от симптоми.

Небактериален простатит

Това заболяване най-често се забелязва сред мъжете между 30 и 50-годишна възраст. Симптомите му са характерни с остро възпаление, при което простатната жлеза отделя бели гнойни клетки, но не и бактерии. Това страдание се причинява от ненормално изпразване на пикочния мехур, вследствие на което урината се отделя в каналите на простатата и предизвиква химическо дразнение и възпаление. Предпоставка за появата и влошаването на този вид простатит е активността на мъжа. Проучванията сочат, че мъже, които тренират активно и правят това с пълен пикочен мехур, могат да развият това заболяване.

Във вид на синдром на хроничната тазова болка

Съвети за здрава простата

Това състояние се характеризира с типични симптоми на простатит, но липсват признаци, които подсказват за инфекция или възпаление. Понякога симптомите се предизвикват от тазовите мускули или от заболяване на пикочния канал. Третирането с продукти, които са на билкова основа и имат силата и всички нужни свойства да предотвратяват подобен тип проблеми, автоматично биха могли да предотвратят и проблем с хроничната тазова болка.

Хиперплазия на простата

Това заболяване е израз на прогресирането на ДПХ, което значително влияе върху качеството на живот на мъжете, но рядко е животозастрашаващо състояние. Този вид усложнение се овладява чрез използването на различни методи, сред които:

 • При почти незабележимо увеличение на простатната жлеза и липса на остри симптоми се прилага диета, която често води до подобрение и възвръщане на размерите ѝ :

Съвети за здрава простата

Съвети:

 • Употребявайте билкови продукти, които имат всички необходими свойства да спрат обострянето на ДПХ и задълбочаването в хиперплазия.
 • Намалете консумацията на мазни меса, млечни продукти и рафинирани въглехидрати.
 • Предпочитайте храни, богати на цинк. Установено е, че нормално в простатата се съдържа няколко пъти по-голямо количество цинк, отколкото във всеки друг орган в човешкото тяло. Проучвания показват, че цинкът блокира превръщането на тестостерона в дихидротестостерон.
 • Редовно консумирайте леща, ядки и царевица. Те са с високо съдържание на глутаминова киселина – аминокиселина, възпрепятстваща растежа на клетките на простатната жлеза.
 • Избягвайте кофеиновите напитки, тютюнопушенето, алкохола и пикантните храни.
 • При умерени симптоми класическата медицина предписва медикаменти, облекчаващи спазмите и честотата на уринирането. Съществуват два вида лекарства, които се предписват при хиперплазия на простатата.
 • Алфа-блокерите отпускат гладката мускулатура на кръвоносните съдове, простатната жлеза и шийката на пикочния мехур. Тези лекарства нямат добър ефект при всички мъже. Някои от страничните ефекти включват замаяност, умора и обърканост.
 • Инхибиторите възпрепятстват дейността на ензима 5-алфа-редуктаза да превръща хормона тестостерон в DHT, в резултат на което увеличената жлеза може да спадне с 20% и страданието да се облекчи. Тези лекарства също не помагат при всички пациенти. Страничните ефекти се изразяват в: спад на сексуалния нагон, трудно постигане на ерекция, проблеми при еякулация и др.
 • Лечението на тежките форми според класическата медицина е оперативно.

Съвети за здрава простата

 • Пигеум (Pygeum Africanum) има ефект при лечението и профилактиката на ДПХ. Възпрепятства растежа на епителните клетки на жлезата, действа диуретично и имуностимулиращо.
 • Върбовките (Epilobium parviflorum, Epilobium angustifolium) имат силно влияние върху простатната жлеза. Epilobium parviflorum възпрепятства нарастването ѝ. Съдържащите се в билката активни вещества, от една страна, инхибират ензима ароматаза, който превръща тестостерона в естроген, а, от друга – инхибират ензима 5-α-редуктаза, превръщащ тестостерона в дихидротестостерон. Освен това предотвратява и растежа на самите епителни клетки. Растението има диуретични и противовъзпалителни свойства. Повлиява добре цялата отделителна система.
 • Палмата-джудже Сао Палмето (Sеrenoa Repens) се прилага за лечение на увеличена и възпалена жлеза, болезнена еякулация и уриниране. Води до намаляване на хормоналната чувствителност.
 • Коренът от коприва действа на хормонално ниво, има диуретичен и противовъзпалителен ефект.
 • Листата от смокиня действат антибактериално и прочистват организма. Имат диуретично действие и подобряват кръвообращението.
 • Репеят заздравява самата тъкан и балансира хормоните.
 • Тиквените семки са източник на цинк, както и на полезни аминокиселини – глицин, аланин и глутамин.
 • Бразилският орех е богат на селен – благотворен за дейността на простатата.
 • Лененото семе доставя на организма омега-мастни киселини, които повлияват успешно хормоналното равновесие.

Рак на простатата (карцином на простатата)

Съвети за здрава простата

Е най-страшното усложнение, което може да настъпи при забавяне на мерките по отстраняване на възникнал проблем с тази жлеза. Не случайно представяме необходимата информация по симптоми и подробно разбиване на по-леките заболявания. Основната ни цел е да увеличим споменатият по-горе процент, от едва 5.6% от представителите на силния пол, които търсят съвети от специалисти при наличие на симптоми. Колкото по-късно се появи и колко по-рано бъде открит проблем с простата, толкова повече намаляват шансовете до достигането до най-страшната диагноза – рак.

Ракът на простатата е най-честото раково заболяване при мъжете.

При него е характерно бавното развитие, в продължение на години, най-често без никакви специфични оплаквания. Симптомите (ако ги има) много наподобяват тези на доброкачествената простатна хиперплазия, т.е. проблеми с уринирането. Макар и със сходна симптоматика, ДПХ и ракът на простатата са две коренно различни заболявания, които нямат общо помежду си – увеличената жлеза не води до рак, а при рак не е задължително да има увеличение на жлезата.

Съвети за здрава простата

Пълното излекуване на този вид рака е възможно само в началните стадии, когато и възможностите за лечение са много – медикаментозно, хормонално, лъчелечение и хирургично, като дори е възможно запазване на еректилната функция и възможността за извършване на полов акт.

Ежегодния профилактичен преглед при уролог след 50 години, съчетан с кръвно изследване на туморния маркер PSA, е достатъчно сигурна комбинация за ранното диагностициране на заболяването и навременното започване на активно лечение.

Информираността за болестите на жлезата от мъжката репродуктивна система е изключително важна, защото всички тези заболявания са лечими, когато са диагностицирани навреме. Страхът от нарушения в сексуалната функция при лечението им е напълно неоправдан.

Редовният преглед на простатата не е нито страшен, нито болезнен и може да бъде само полезен.

Съвети за здрава простата

Съвети за здрава простата

Избягвайте вредни храни и напитки – пържено, люто, твърде солено и твърде кисело, кафе.

Фокусирайте се върху правилен хранителен режим още преди да е възникнал проблема с простатата и отстранете вредните храни и напитки!

 • Оризовите и соевите продукти, зеленчуците, зърнените храни, кръстоцветните растения (роднини на зелето и ряпата) са богати на слаби растителни хормони (изофлавоноиди, фитоестрогени), които се отделят по време на храносмилането. Заменете вредните храни и напитки с правилни продукти, каквито са оризовите и соевите продукти, които във взаимодействие с естествените мъжки хормони, те играят защитна роля. За разлика от ксеноестрогена в полуфабрикатите и околната среда, получен от синтетични източници, растителният естроген е толкова близък до естествения човешки естроген, че е в състояние да предизвика производството на протеин, който абсорбира (и неутрализира изкуствените естрогени, както и ендогенните мъжки хормони. Така жлезата е по-малко изложена на хормонално въздействие и на риск от заболяване.
 • Антиоксидантите имат също своята роля в защитата на организма от вредните влияния на околната среда. Абсорбирайки свободните радикали, които се образуват в организма при нормалните процеси на обмяна на веществата, те намаляват риска от коронарна болест и рак. Обогатете ежедневния си прием на антиоксиданти, полезни за здравето на простатата – витамини C и E, селен и др.
  Приемайте много броколи, зеле, карфиол. Tе са богати на специфичен вид антиоксиданти, наречени „изотиоцианати”, известни със своето антиканцерогенно действие.
  Например, селенът е много силен антиоксидант. Освен това има способността да елиминира токсини и тежки метали от тялото. Действа имуностимулиращо, като подобрява дейността на белите кръвни телца, макрофагите, което допълнително увеличава собствените защитни сили на организма. Минералът насърчава производството на глутатион пероксидаза – антиоксидант, който е проучван за здравето на простатната жлеза. Селенът може да забави растежа на туморите чрез потискане развитието на кръвоносните съдове в раковите клетки.
 • Според последни проучвания, Гроздовото семе има голямо значение за профилактика на рака на простатата. Съдържащите се в него проантоцианидини са едни от най-силните антиоксиданти. Екстрактът от Гроздово семе причинява апоптична (апоптозата е физиологичен процес на клетъчно самоунищожаване) клетъчна смърт на раковите клетки.

Алкохол и простата – елиминирайте това съотношение

Алкохолът не е приятел на човека. Особено при мъжа, той може освен да предизвика проблеми с жлезата, но и да спомогне за бързото им усложнение и развиване на сериозно заболяване. Ограничете консумацията на алкохол!!! Вместо това:

 • Увеличете приема на течности. Приемайте по 3-4 литра вода на ден, за да стимулирате допълнително отделянето на урина. Това ще спомогне за елиминирането на бактериите и е добра профилактика за възпаленията на пикочния мехур и бъбреците, както и за обезводняването.
 • По време на лечението се препоръчва въздържане от полови контакти.

Движете се!

Съвети за здрава простата

 • Дългото стоене в непривична поза създава условия за инфекции. Постоянното седене на работното място, пред телевизора у дома, пред компютъра, зад волана и т.н. предизвиква застой в кръвта в малкия таз и създава условия за развитието на простатит.
 • Яжте богати на селен храни, като пшеничен хляб и чесън. 1-2 бразилски ореха на ден са достатъчни да поддържат оптималната дневна доза. Селенът участва в образуването на семенна течност, подобрява кръвообращението и микроциркулацията, което способства за по-доброто проникване на активните лечебни вещества в простатата. Освен това стимулира имунната система и образуването на Т-лимфоцитите, които са отговорни за справяне с инфекциите в организма.
 • Съвременни проучвания показват, че витамин С има особен ефект върху сперматогенезата. Той спомага да се прочистят токсичните химикали. Хапвайте повече червени чушки, броколи, магданоз, ягоди, портокали, киви.
 • Консумирайте по 30-60 гр сурови тиквени семки на ден. Те са богати на цинк. Цинкът е изключително необходим за премахване на евентуално възпаление на жлезата и за поддържане на нормалната сексуална функция при мъжа.

ПРОФИЛАКТИКА – НАШИЯТ ПРИЗИВ!

Съвети за здрава простата

В натовареното ежедневие, толкова много изпълнено със стрес и напрежение намирайте време за профилактика! Профилактични прегледи, диети, прочиствания и т.н. са животоопределящи и със сигурност имат силата да предотвратят сериозни и много неприятни здравословни проблеми.

Винаги трябва да се намира време за здраве! Всеки един ден, всеки един час! Грижете се за своето и здравето на вашите близки! Много е модерно да не се вземат необходимите мерки навреме. Проблемите с простата не се появяват от днес за утре, а са част от един дълъг процес, който дава възможност да бъде открит навреме, в случай че дори е позволено да се случи.

Колкото по-навреме, толкова по-добре!

Билки за здрава простата

Съвети за здрава простата

 • Билковите продукти са най-издържаното средство за профилактика и дори за лечение от време оно! Билката е чудотворното средство за предотвратяване и справяне с конкретни здравословни проблеми и тяхното предпочитане не бива да закъснява. Специалистите на „Мирта Медикус“ се грижат да извличат всички нужни, чудотворни свойства на различни по вид билки и да насочват действието им към конкретна част от човешкия организъм. Профилактиката чрез билки е сред най-популярните и ефективни мерки, които всеки може да прилага, за да докаже грижата за своето здраве и да се предпази от неприятните здравословни проблеми!
 • Ограничете контакта с пестициди и други замърсители.
 • Пийте достатъчно вода. Нужното за организма количество се измерва, като теглото (в кг) се умножи по 0,03, т.е. ако тежите 70 кг, то на ден трябва да консумирате 70 х 0,03 = 2,100 литра. Увеличете приема при жега, усилена физическа работа, треска, разстройство и други фактори, които предизвикват увеличена загуба на течности.
 • Спазвайте добра лична хигиена и избягвайте сексуални контакти без предпазни средства.
 • Не носете твърде тесни дрехи. Притискането създава условия за възникване на застойни явления и инфекции.

Съвети за здрава простата

 • Движете се! Движението подобрява кръвообращението. Но не карайте велосипед – това само оказва допълнително налягане върху простатата. Ходенето е благотворно за този вид проблеми. Простатната жлеза се нуждае от специално упражняване. Мускулът с форма на осморка, който захваща задния отвор и пениса, трябва да бъде обект на „тренировка”. На всеки час по 10 минути този мускул е добре ритмично да се свива, но много бавно. На 1-2-3-4-5 напрягаме, а на 6-7-8-9-10 отпускаме. Може да се прави при всяко положение на тялото.
 • Свикнете често да изпразвате пикочния мехур. Застояването на урина може да бъде предпоставка за появата на бактерии и инфекции.
 • Старайте се да поддържате „редовен стомах”. Храносмилателните смущения могат да бъдат предпоставка за инфектиране и уголемяване на размера на жлезата.
 • Грижете се на трапезата Ви да присъстват постоянно храни, богати на селен, цинк и витамин С.
 • Намалете приема на пикантни подправки, избягвайте прекалено лютите, кисели, солени храни.
 • Пазете се от влага и от студ.
 • Правете редовни профилактични прегледи.
 • Приемайте повече домати, дини и кайсии. Те са богати на ликопен, който има своята роля в профилактиката на рака на простатата.

Важно е всеки, който е потенциален потърпевш на проблеми с простата да взема превантивни мерки още от най-ранна възраст! Благодарение на профилактиката, билковите продукти, правилният начин на живот, правилното хранене, движението, осъзнатото поведение, може да забавите появата на проблеми с простата или да ги преведете до най-лека или почти незабележима форма.

(Продуктите на Мирта Медикус можете да намерите в най-близката до Вас аптека.)

Други материали на Мирта Медикус за секс стимуланти и полово здраве.

16.38 лв.
Простатилефект (капсули х40)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *