Синусите – Как да ги лекуваме правилно?

Синуси - Функция, проблеми. Възпаления и инфекции на синусите.

Какво са синусите

Синусите са кухи пространства, изпълнени с въздух, които се намират в черепа и костите на лицето около носа ви. За целите на тази статия “синус” ще се отнася до онези кухини, които са в черепа и са свързани с дихателните пътища чрез тесни отвори в костта (остиуми). Хората имат четири двойки от тези кухини, всяка от които е наречена на костите, в които се намират:

 • Максиларни синуси. Това са най-големите синуси и са разположени зад скулите в близост до максилите или горните челюсти.
 • Фронтални синуси. Те са разположени в центъра на челото (челната кост) точно над всяко око.
 • Етмоидални синуси. Те са разположени в етмоидалната кост, която отделя носната кухина от мозъка. Делят се на предни, средни и задни групи.
 • Сфеноидални синуси. Те са разположени в сфеноидната кост близо до зрителния нерв и хипофизната жлеза отстрани на черепа.

Името идва от латинската дума sinus, което означава залив, извивка или кухина. Четирите двойки често се описват като едно и се наричат с общото наименование ​​„параназални синуси“. Клетките на вътрешната обвивка на всеки синус са секретиращи слуз клетки, епителни клетки и някои клетки, които са част от имунната система (макрофаги, лимфоцити и еозинофили).

Каква е функцията на синусите

Синусите са част от носа и дихателната система, a основната им функция е да произвеждат слуз, която овлажнява вътрешността на носа. Когато вдишате въздух през носа и устата, той частично се придвижва и през синусовите канали. Синусите произвеждат слуз, която покрива и овлажнява носните ви канали, както и тях самите.

Този слой слуз предпазва носа от замърсители, микроорганизми, прах и мръсотия. Както въздухът, така и слузта преминават през синусите ви и се оттичат в носа ви през малки отвори, наречени остиуми. Освен това, малки космени власинки, наречени реснички, бавно придвижват слузта назад в гърлото, където тя се поглъща.

Носът и синусите са тясно свързани чрез остиумите. Носът е разделен на две кухини от носната преграда. Горната, средната и долната спирална кост са заоблени издатини, които преминават по дължината на носната кухина. Областта между всяка спирална кост се нарича медус. Синусите се оттичат през устната кухина в зоните на медуса между всяка спирална кост, като различните видове се оттичат в различни области.

Синусите също:

 • Дават на вашия глас резонанс, докато въздухът вибрира;
 • Защитават лицето в случай на травма;
 • Предпазват от бързи температурни промени в носа;
 • Осигуряват имунологична защита.

sinusi-mirta

Често срещани проблеми със синусите

Проблеми и инфекция в синусите може да имате когато вируси, бактерии или гъбички се заселят в тях и причинят възпаление. Синусовата кухина, която е като тъмна пещера, се запълва с течност и се запушва. Това е идеалното място за развитие на микроби.

Хората, които имат назални алергии, изпитват дразнене на синусите. Ако имате слаба имунна система, е по-вероятно да развиете инфекция на синусите от бактерии или гъбички. Други причинители могат да са настинки, сезонни алергии, назални полипи.

Всяка инфекция на горните дихателни пътища може лесно да се разпространи в синусите. Полученото възпаление и болка се нарича синуит (синузит). Известен е още като риносинуит. Синусовите инфекции са често срещани и могат да бъдат основен здравословен проблем.

Какви са видовете инфекции на синусите

Синуитът (синузитът) е възпаление или подуване на тъканта, покриваща синусите. Здравите синуси са изпълнени с въздух, но когато се запушат и се напълнят с течност, микробите могат да се развият и да причинят инфекция.

Може да чуете вашия лекар да използва следните термини:

Остър синузит

Острият синузит има най-кратката продължителност. Вирусната инфекция, предизвикана от обикновена настинка, може да причини симптоми, които обикновено продължават между една и две седмици. В случай на бактериална инфекция на синусите, тя може да продължи до четири седмици. Сезонните алергии също могат да причинят остър синузит.

Субакутен (подостър) синузит

Симптомите са с продължителност до три месеца. Това състояние обикновено се дължи на бактериални инфекции или сезонни алергии.

Хроничен синузит

Симптомите на хроничен синузит продължават повече от три месеца. Те често са по-малко тежки. Причината за тази инфекция в синусите вероятно е бактериална. Освен това хроничният синузит често се появява заедно с постоянни алергии или структурни проблеми с носа.

vazpaleni-sinusi-mazh-zhena

Кой е изложен на риск от инфекция на синусите

Всеки може да развие инфекция на синусите. Въпреки това, някои други здравословни състояния и рискови фактори могат да увеличат шансовете ви за развитие, като например:

 • Изкривена носна преграда;
 • Костен израстък в носа;
 • Назални полипи, обикновено неракови образувания в носа;
 • Алергии
 • Скорошен контакт с гъбички;
 • Слаба имунна система;
 • Тютюнопушене;
 • Скорошна инфекция на горните дихателни пътища;
 • Муковисцидоза, състояние, което води до натрупване на гъста слуз в белите дробове и лигавиците на дихателните пътища;
 • Зъбна инфекция;
 • Среда, която може да ви изложи на висока концентрация на микроби, токсини и прахови частици.

Възпалени синуси – как да се справим

Повечето хора със възпалени синуси ще се почувстват по-добре в рамките на две или три седмици, когато се грижат за себе си у дома.

Можете да помогнете за облекчаване на симптомите, като:

 • Приемате болкоуспокояващи без рецепта като парацетамол или ибупрофен;
 • Използвате назални деконгестанти, но не повече от една седмица, тъй като това може да влоши нещата;
 • Редовно почиствате вътрешността на носа с физиологичен разтвор, който да приготвите у дома или да използвате продукти, закупени от аптека;
 • Почивате достатъчно, за да помогнете на тялото да се бори с инфекцията и да ускорите възстановяването;
 • Спрете цигарите, защото тютюневият дим дразни възпалените синуси;
 • Увеличите приема на витамин С. Това може да помогне за по-бърза борба със синусовата инфекция, да намали възпалението и да облекчи симптомите.

Не посягайте към антибиотиците твърде бързо. Поради прекомерната употреба на антибиотици през последните години и развитието на антибиотична резистентност, алерголозите препоръчват прием на антибиотик, само ако симптомите продължават повече от 7 до 10 дни.

mazh-sinusi-zapusheni

Запушени синуси – как да ги облекчим?

Запушването на носа е сред най-честите симптоми на инфекция на синусите. За да намалите усещането за болка от синусовия натиск, прилагайте топла, влажна кърпа върху лицето и челото си няколко пъти на ден. Промивките с физиологичен разтвор на носа могат да помогнат за изчистването на лепкавата и гъста слуз.

Пийте обилно количество течности, за да останете хидратирани и да помогнете за разреждането на слузта. По този начин ще облекчите запушването.

Използвайте овлажнител в спалнята си, за да повишите влажността на въздуха. Хората си мислят, че сухият въздух може да помогне за отпушване на носа, той всъщност има обратен ефект. Изсушаването на синусите ще ги раздразни допълнително.

За да облекчите запушените синуси:

 • Използвайте стаен овлажнител или изпарител.
 • Вземете горещ душ или си направете инхалация (вдишайте пара от тенджера с топла, но не твърде гореща, вода.
 • Пийте много течности. Това ще разреди слузта ви, което може да помогне за предотвратяване на запушените синуси.
 • Използвайте назален физиологичен спрей. Това е солена вода, която ще ви помогне да предпазите носните си канали от изсъхване.
 • Поставете топла мокра кърпа върху лицето си. Това може да облекчи дискомфорта и да отпуши носните ви канали.
 • През нощта легнете на няколко възглавници. Поддържането на главата вдигната може да направи дишането по-лесно.
 • Избягвайте хлорирани басейни. Те могат да раздразнят носните ви канали.

Облекчение на болката в синусите

Синусовата инфекция може да предизвика главоболие или усещане за напрежение в челото, които се засилват, когато се навеждате напред.

За да облекчите запушването и болката в синусите, можете да направите следните неща:

 • Всичко, което можете да направите, за да охладите главата си, може да облекчи симптомите на синусова болка. Може да помогне ледена маска, торба с лед или студен компрес.
 • Избягвайте внезапни промени в температурата или навеждане на главата надолу.
 • Стресът често е причина за влошаване на симптомите. Лекото масажиране на врата и раменете, макар и да не е свързано със синусите, може да ви помогне да се отпуснете и да ви даде облекчение.
 • Лекарствата също действат. Парацетамол или нестероидни противовъзпалителни средства, като ибупрофен, може да помогнат за облекчаване на болката в синусите и главоболието.
 • Деконгестантите също облекчават запушения нос и болката. Те се предлагат под формата на капки, назални спрейове, таблетки и сашета, от които могат да се направят топли напитки.

Синувитал

Синувитал е 100% е безопасна натурална добавка за здрави синуси, която не води до пристрастяване. Това е билкова формула, специално разработена за подпомагане на отпушването и облекчаване на болката по време на настинки, алергии и сенна хрема.

Формулиран от нашия екип от експерти по природна медицина, Синувитал се използва за безопасно и ефективно насърчаване на здравето на синусите без риск от странични ефекти.

Синувитал съдържа селекция от билки, известни с благоприятното си действие и постигане на чисти синусови канали. Тази 100% натурална хранителна добавка може да се използва няколко пъти през деня, като средство за профилактика или облекчаване на възпалените синуси.

9.90 лв.
Синувитал (течна форма 50ml)

One thought on “Синусите – Как да ги лекуваме правилно?

 1. Григор Григоров says:

  Всяка нощ една от ноздрите ми се запушва. При използване на ксилогел запушената ноздрите се отпуска. След няколко минути се запушва и другата ноздрите. За да спя спокойно се налага да впръскам ксилогел и в двете ноздри. Лекарите не можаха да ме излекуват. Ползвал съм най-различни лекарства. За съжаление няма излекуване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *