Какво е синузит, симптоми, как да се предпазим и справим с него?

Синузит лечение симптоми

Ако имате главоболие, чувствате тежест около очите и скулите или сте отпаднали, това не задължително е знак за настъпващ грип или настинка. A може да сигнализира за синузит!

Това са и основните симптоми на синузита. Ако той не бъде диагностициран навреме, може да бъде опасен и много неприятен за боледуващия. Но какво точно представлява синузитът и какви са симптомите, може да разберете в статията по-долу.

Какво е синузит?

Какво е синузит, симптоми, как да се предпазим и лечение?

Синузитът е сред най-често срещаните възпалителни заболявания на околоносните кухини – синусите. Причинителите му са много – бактерии, вируси, гъбички, но най-често инфекцията е смесена.

По своята същност синузитът представлява остро или хронично възпаление, което преминава от носната кухина в кухината на синуса. Това възпаление може да засегне както фронталния, така и максиларните, етмоидалните и сфеноидалните синуси.

Най-често срещаната причина за проявата на синузит е обикновената хрема.

Други, провокиращи възпаление на синусите фактори, могат да бъдат изкривяването на носната преграда, увеличена трета сливица и отслабена имунна система. Синузитът може да се развие и при грипни заболявания, при инфекции в устната кухина и възпаления на самите зъби. Други причинители на синузита могат да са различни болестотворни микроорганизми, като при хроничния синузит причинителят не е постоянен, а различен при всеки цикъл на засилване действието на болестта.

Какви са симптомите на синузит?

Какво е синузит, симптоми, как да се предпазим и лечение?

Симптомите на синузит са най-често хремавост, запушен нос, главоболие, кихане, набъбване на носната лигавица. Други характерни признаци са зачервено гърло, висока температура, втрисане, мускулни болки, оток около очите. От  ноздрите изтича слузно-гноен или гноен секрет с неприятна миризма.

Най-честото болните от синузит се оплакват първо от главоболие.

 • При възпаление на максиларния синус, болката е в областта на горната челюст, и често може да ни заблуди, че имаме проблем със зъбите или венците. Болката също така може да е в корена на носа или вътрешния очен ъгъл.
 • При синузит на челните синуси, болката е съсредоточена в челото. Когато е засегнат сфеноидалният синус, главоболиетo е в тилната област на главата по дълбочина на орбитите. Главоболието е придружено с тежест при навеждане и завъртане на главата.

При неправилна или ненавременна грижа и понижени защитни сили на организма, острият синузит може да премине в хроничен.

Какво е синузит, симптоми, как да се предпазим и лечение?

Той се характеризира клинично с по-слабо главоболие, трайно намаляване на обонянието, дишането през носа е значително затруднено и секретите са гнойни и с неприятна миризма.

 • Остър синузит

В повечето случаи острият синузит се причинява от бактериална инфекция. Възниква поради късно усложнение от респираторни вирусни инфекции – например обикновена настинка, грип или недоизлекувано подобно състояние. Острият синузит е най-често срещаният вид.

 • Хроничен синузит

Най-често причината се дължи на възпалително заболяване като например бронхиална астма, но може също да бъде причинен и от бактериална инфекция. Сезонните алергии могат да възпламенят лигавицата на синусите и носа, да възпрепятстват и предотвратяват премахването на бактерии. Тъй като това състояние се появява няколко пъти годишно, особено при смяна на сезоните, хроничният синузит е широко разпространен и е по-труден за справяне.

Справянето с хроничния синузит е по-сложно и може да бъде симптоматично или хирургично. Предписват се антибиотици срещу съответния бактериален причинител, капки или мехлем за носа и инхалации.

Ако конвенционалните методи не покажат резултат, се прави пункция на синуса с цел извличане на гнойта. Усложненията от неизлекувания синузит се дължат на разпространението на инфекцията по съседство. Възможно е засягане на очните орбити, възпаление на зрителния нерв, отит и дори менингит.

Pиcĸoви фaĸтopи за синузит

Какво е синузит, симптоми, как да се предпазим и лечение?

Съществуват редица фактори, които могат значително дa пoвишат pиcĸa oт paзвитиe нa cинyзит:

 • Πpeдишни инфeĸции нa диxaтeлнитe пътищa (oбиĸнoвeнa нacтинĸa или грипно заболяване);
 • Haзaлни пoлипи, или мaлĸи нapaнявaния в нocния пpoxoд, ĸoитo мoгaт дa дoвeдaт дo възпaлeниe;
 • Oтcлaбeна имунна система;
 • Aлepгични peaĸции ĸъм пpax, полени и живoтинcĸa ĸoзина;
 • Cтpyĸтypни пpoблeми в нoca, нaпpимep, oтĸлoнeнa пpeгpaдa;

Kаĸ дa се предпазим от cинузит?

За да избегнете появата на синузит, може да следвате тези прости правила:

 • Πоддържайте дoбpa xигиeнa нa pъцeтe;
 • Избягвaйтe пyшeнeтo, включително силно задимени пространства;
 • Ваксинирайте се, спрямо препоръките на Вашия лекар;
 • Избягвайте контакт с xopa c нacтинĸи и дpyги pecпиpaтopни инфeĸции;
 • При възможност изпoлзвaйтe oвлaжнитeл зa въздyxa y дoмa и гo пoддъpжaйте чиcт;
 • Πoддъpжaйтe ĸлимaтицитe у дома чисти, зa дa пpeдoтвpaтитe cъбиpaнeтo нa плeceни и пpax;
 • Koгaтo e възмoжнo, избягвaйтe aлepгeни и поддържайте дома и офиса си чисти от прах;

Справяне със синузит

Какво е синузит, симптоми, как да се предпазим и лечение?

Ако страдате от едно от тези две заболявания – остър или хроничен синузит – вижте следните съвети за облекчение на възпаление на синуси. Те ще помогнат да предотвратите или подпомогнете излекуването на проблема. Макар да е вярно, че резултатите ще отнемат повече време, за да се забележат, отколкото при използването на антибиотици или направата на пункция, натуралните варианти атакуват сърцевината на проблема и помагат за предотвратяване на повторното развитие на тази болест.

Ако страдате от някой от видовете синузит и искате да избегнете това или пък имате опит с него в миналото, това е белег, че имате инфекция. За да подпомогнете излекуването на инфекцията трябва да започнете да се храните по-здравословно. Една детоксикираща диета ще помогне като начало. След това поддържайте по-балансирана диета, като изберете пълнозърнести продукти вместо рафинирани, яжте много плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти и витамини, и не се хранете в ресторанти за бързо хранене.

За синузита от огромно значение е витамин С.

Какво е синузит, симптоми, как да се предпазим и лечение?

Той помага за предотвратяването на заболявания и появата на вируси и бактерии, които, могат да предизвикат синузит или възпаление на носните проходи. За овкусяване на салатите използвайте лимон и за десерт избирайте по-често цитруси – мандарини, портокали или грейпфрути. По този начин не само ще набавите достатъчно количество витамин С на тялото, но също така ще помогнете за балансиране на нивата на рН.

В допълнение към тези плодове, съществуват и други храни, които съдържат същото (или повече) количеството витамин С – като люти чушки, броколи и моркови.

От друга страна, опитайте да избегнете консумацията на млечни продукти, преработени меса и захари, за да не пречите на действието и усвояването на този хранителен елемент. Когато имате хроничен синузит е добре да не приемате известно време сирене, мляко, сладолед, захар и шоколад, защото те са проводник на слуз в синусите.

В допълнение към балансираното хранене и приема на витамини (най-вече чрез храната), може да се обърнете и към други природни дарове, които помагат при болестни състояния, а именно билките. Босилекът, петопръстникът, джинджифилът, живовляка и белия равнец имат доказано действие върху заболявания на горните и долните дихателни пътища, както и благоприятстват общото здраве и подсилват имунната система.

Ако нямате време или сигурно място, откъдето да се снабдявате с тези билки, е най-добре да ги приемате като извлек под формата на тинктури или хранителни добавки. Добър пример за комбинация от горните билки е Синувитал, който съдържа още черен бъз, известен като най-добрата билка за силен имунитет, и бяло подъбиче, което има антибактериален ефект и благоприятства борбата с инфекции.

Обръщайте внимание на заобикалящата среда, трябва да бъдете нащрек и да избягвате, доколкото е възможно, места, където има:

 • Пушачи;
 • Токсични отпадъци (заводи, фабрики, строителни площадки);
 • Места, които се почистват с много силни продукти – като белина или кислол;
 • Концентрация на замърсяването на околната среда.

Упражнения срещу синузит

Какво е синузит, симптоми, как да се предпазим и лечение?

За изчистване на запушения нос може да използвате следните две упражнения.

Първото може да Ви изглежда малко смешно, но е доказано много ефективно. Покажете върха на езика си между зъбите, приберете го обратно в устата и натиснете леко с показалеца и средния пръст на едната си ръка между веждите. Редувайте изплезване на езика и натискане с пръстите за 20 секунди.

За да изпълните второто упражнение наведете главата си леко назад, стинете носа с пръстите на едната си ръка и задръжте дъха си възможно най-дълго. Накрая поемете въздух и носът ще се прочисти.

Други процедури при синузит

Какво е синузит, симптоми, как да се предпазим и лечение?

 • Физиотерапия – При синузит най-ефикасна е електротерапията – електромагнитните вълни с висока честота, УВЧ, импулсен ток и др. Изборът на метода зависи от локализацията на процеса и степента на изразеност на проявите. Например микровълнова терапия се предпочита при възпаление на големите синуси под очите, а УВЧ – на решетъчните синуси. Електрофореза се използва за въвеждане на лекарствени разтвори, включително и болкоуспокояващи.
 • Масаж – Ако бъде направен правилно, с леки движения и без натиск, масажът облекчава симптоматиката. Особено полезен е при главоболие. Вниманието се съсредоточва в основата на носа и челото.
 • Нагревки с инфрачервена лампа – Мненията тук са противоположни. Някои специалисти считат, че сухата топлина може да е от полза за болния, а други категорично я забраняват. Основното притеснение тук може да бъде, че нагревките ще увеличат възпалението и дори може да провокират появата на менингит. Възприема се като правило, че нагревките идват само след пълното премахване на гнойните секрети  и кухините да започват да се възстановяват.
 • Лампа с хималайска сол – Тя не може да бъде смятана за лечебно средство в чистия смисъл, но като естествен йонизатор на въздуха. Създава по-подходяща среда за предразположените към синузит хора. Също така подобрява качеството на въздуха и го насища с отрицателно заредени йони, което действа благоприятно на лигавицата на носа и горните дихателни пътища.

Трябва да се има предвид, че използването на благоприятсващи методи е препоръчително и не би повлиало негативно. Но използването на хранителни добавки и регулирането на хранителния режим не бива да заместват професионалната лекарска намеса. Ако симптомите на синузита се засилят или продължат по-дълго време, най-добре потърсете лекарска помощ.

(Продуктите на Мирта Медикус можете да намерите в най-близката до Вас аптека.)

Вашият коментар

Ние използваме „бисквитки“, за да улесним Вашето сърфиране. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с Общите търговски условия  и нашата политика за защита на лични данни .