Какво е синузит, симптоми, как да се предпазим и справим с него?

Синузит лечение симптоми

Ако имате главоболие, чувствате тежест около очите и скулите или сте отпаднали, това не задължително е знак за настъпващ грип или настинка. A може да сигнализира за синузит! Това са и основните симптоми. Ако той не бъде диагностициран навреме, може да бъде опасен и много неприятен за боледуващия. Но какво точно представлява  и какви са симптомите, може да разберете в статията по-долу.


Какво е синузит, симптоми, как да се предпазим и лечение?

Какво е синузит?

Синузитът е сред най-често срещаните възпалителни заболявания на околоносните кухини – синусите. Причинителите му са много – бактерии, вируси, гъбички, но най-често инфекцията е смесена. По своята същност той представлява остро или хронично възпаление, което преминава от носната кухина в кухината на синуса. Това възпаление може да засегне както фронталния, така и максиларните, етмоидалните и сфеноидалните синуси. Най-често срещаната причина за проявата му е обикновената хрема.

Други, провокиращи възпаление на синусите фактори, могат да бъдат изкривяването на носната преграда, увеличена трета сливица и отслабена имунна система. Синузитът може да се развие и при грипни заболявания, при инфекции в устната кухина и възпаления на самите зъби. Други причинители могат да са различни болестотворни микроорганизми, като при хроничния синузит причинителят не е постоянен, а различен при всеки цикъл на засилване действието на болестта.


Какво е синузит, симптоми, как да се предпазим и лечение?

Какви са симптомите на синузит?

Симптомите на синузит са най-често хремавост, запушен нос, главоболие, кихане, набъбване на носната лигавица. Други характерни признаци са зачервено гърло, висока температура, втрисане, мускулни болки, оток около очите. От  ноздрите изтича слузно-гноен или гноен секрет с неприятна миризма.

Оплаквания от главоболие

При възпаление на максиларния синус, болката е в областта на горната челюст, и често може да ни заблуди, че имаме проблем със зъбите или венците. Болката също така може да е в корена на носа или вътрешния очен ъгъл. При синузит на челните синуси, болката е съсредоточена в челото. Когато е засегнат сфеноидалният синус, главоболието е в тилната област на главата по дълбочина на орбитите. Придружено е с тежест при навеждане и завъртане на главата.

Остър или хроничен синузит

Какво е синузит, симптоми, как да се предпазим и лечение?

Той се характеризира клинично с по-слабо главоболие, трайно намаляване на обонянието, дишането през носа е значително затруднено и секретите са гнойни и с неприятна миризма.

Остър синузит

В повечето случаи острият синузит се причинява от бактериална инфекция. Възниква поради късно усложнение от респираторни вирусни инфекции – например обикновена настинка, грип или недоизлекувано подобно състояние. Той е най-често срещаният вид.

Хроничен синузит

Най-често причината се дължи на възпалително заболяване, като например бронхиална астма, но може също да бъде причинен и от бактериална инфекция. Сезонните алергии могат да възпламенят лигавицата на синусите и носа, да възпрепятстват и предотвратяват премахването на бактерии. Тъй като това състояние се появява няколко пъти годишно, особено при смяна на сезоните, то е широко разпространено и е по-трудно за справяне.

Справянето с хроничната форма е по-сложно и може да бъде симптоматично или хирургично. Предписват се антибиотици срещу съответния бактериален причинител, капки или мехлем за носа и инхалации. Ако конвенционалните методи не покажат резултат, се прави пункция на синуса с цел извличане на гнойта. Усложненията от неизлекуване се дължат на разпространението на инфекцията по съседство. Възможно е засягане на очните орбити, възпаление на зрителния нерв, отит и дори менингит.

Рискови фактори за синузит

Какво е синузит, симптоми, как да се предпазим и лечение?

Съществуват редица фактори, които могат значително дa пoвишат риска oт paзвитиe нa cинyзит:

 • Предишни инфекции нa дихатeлнитe пътищa (обикновена настинка или грипно заболяване);
 • Haзaлни пoлипи, или малки наранявания в носния проход, които могат да доведат до възпаление;
 • Oтcлaбeна имунна система;
 • Алергични реакции към прах, полени, животинска козина;
 • Структурни проблеми в носа, например отклонена преграда.

Kак дa се предпазим от cинузит?

За да избегнете появата на синузит, може да следвате тези прости правила:

 • Πоддържайте дoбpa xигиeнa нa pъцeтe;
 • Избягвaйтe пyшeнeтo, включително силно задимени пространства;
 • Ваксинирайте се, спрямо препоръките на Вашия лекар;
 • Избягвайте контакт с хора c настинки и други респираторни инфекции;
 • При възможност изпoлзвaйтe oвлaжнитeл зa въздуха y дoмa и гo пoддъpжaйте чиcт;
 • Πoддъpжaйтe климaтицитe у дома чисти, зa дa предoтвpaтитe cъбиpaнeтo нa плесени и прах;
 • Когато e възмoжнo, избягвaйтe aлергeни и поддържайте дома и офиса си чисти от прах.


Какво е синузит, симптоми, как да се предпазим и лечение?

Справяне със синузит

Ако страдате от едно от тези две заболявания – остър или хроничен синузит – вижте следните съвети за облекчение на възпаление на синуси. Те ще помогнат да предотвратите или подпомогнете излекуването на проблема. Макар да е вярно, че резултатите ще отнемат повече време, за да се забележат, отколкото при използването на антибиотици или направата на пункция, натуралните варианти атакуват сърцевината на проблема и помагат за предотвратяване на повторното развитие на тази болест.

Ако страдате от някой от видовете синузит и искате да избегнете това или пък имате опит с него в миналото, това е белег, че имате инфекция. За да подпомогнете излекуването на инфекцията трябва да започнете да се храните по-здравословно. Една детоксикираща диета ще помогне като начало. След това поддържайте по-балансирана диета, като изберете пълнозърнести продукти вместо рафинирани, яжте много плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти и витамини, и не се хранете в ресторанти за бързо хранене.

Витамин C при синузит

Какво е синузит, симптоми, как да се предпазим и лечение?

Той помага за предотвратяването на заболявания и появата на вируси и бактерии, които, могат да предизвикат синузит или възпаление на носните проходи. За овкусяване на салатите използвайте лимон и за десерт избирайте по-често цитруси – мандарини, портокали или грейпфрути. По този начин не само ще набавите достатъчно количество витамин С на тялото, но също така ще помогнете за балансиране на нивата на рН.

В допълнение към тези плодове, съществуват и други храни, които съдържат същото (или повече) количеството витамин С – като люти чушки, броколи и моркови.

От друга страна, опитайте да избегнете консумацията на млечни продукти, преработени меса и захари, за да не пречите на действието и усвояването на този хранителен елемент. Когато имате хроничен синузит е добре да не приемате известно време сирене, мляко, сладолед, захар и шоколад, защото те са проводник на слуз в синусите.

В допълнение към балансираното хранене и приема на витамини (най-вече чрез храната), може да се обърнете и към други природни дарове, които помагат при болестни състояния, а именно билките. Босилекът, петопръстникът, джинджифилът, живовлякът и белият равнец имат доказано действие върху заболявания на горните и долните дихателни пътища, както и благоприятстват общото здраве и подсилват имунната система.

Ако нямате време или сигурно място, откъдето да се снабдявате с тези билки, е най-добре да ги приемате като извлек под формата на тинктури или хранителни добавки. Добър пример за комбинация от горните билки е Синувитал, който съдържа още черен бъз, известен като най-добрата билка за силен имунитет, и бяло подъбиче, което има антибактериален ефект и благоприятства борбата с инфекции.

Обръщайте внимание на заобикалящата среда, трябва да бъдете нащрек и да избягвате, доколкото е възможно, места, където има:

 • Пушачи;
 • Токсични отпадъци (заводи, фабрики, строителни площадки);
 • Места, които се почистват с много силни продукти – като белина или кислол;
 • Концентрация на замърсяването на околната среда.

Упражнения срещу синузит

Какво е синузит, симптоми, как да се предпазим и лечение?

За изчистване на запушения нос може да използвате две упражнения.

Първото може да Ви изглежда малко смешно, но е доказано много ефективно. Покажете върха на езика си между зъбите, приберете го обратно в устата. Натиснете леко с показалеца и средния пръст на едната си ръка между веждите. Редувайте изплезване на езика и натискане с пръстите за 20 секунди.

За да изпълните второто упражнение наведете главата си леко назад. Стиснете носа с пръстите на едната си ръка и задръжте дъха си възможно най-дълго. Накрая поемете въздух и носът ще се прочисти.

Други процедури при синузит

Какво е синузит, симптоми, как да се предпазим и лечение?

Физиотерапия 

Най-ефикасна е електротерапията, електромагнитните вълни с висока честота, УВЧ, импулсен ток и др. Изборът на метода зависи от локализацията на процеса и степента на изразеност на проявите. Например микровълнова терапия се предпочита при възпаление на големите синуси под очите. УВЧ е подходящо решение за решетъчните синуси. Електрофореза се използва за въвеждане на лекарствени разтвори, включително и болкоуспокояващи.

Масаж

Ако бъде направен правилно, с леки движения и без натиск, масажът облекчава симптоматиката. Особено полезен е при главоболие. Вниманието се съсредоточава в основата на носа и челото.

Нагревки с инфрачервена лампа

Мненията тук са противоположни. Някои специалисти считат, че сухата топлина може да е от полза за болния, а други категорично я забраняват. Основното притеснение тук може да бъде, че нагревките ще увеличат възпалението и дори може да провокират появата на менингит. Възприема се като правило, че нагревките идват само след пълното премахване на гнойните секрети и кухините да започват да се възстановяват.

Лампа с хималайска сол

Тя не може да бъде смятана за лечебно средство в чистия смисъл, но като естествен йонизатор на въздуха. Създава по-подходяща среда за предразположените към синузит хора. Също така подобрява качеството на въздуха. Насища го с отрицателно заредени йони, което действа благоприятно на лигавицата на носа и горните дихателни пътища.

Трябва да се има предвид, че използването на благоприятстващи методи е препоръчително и не би повлиало негативно. Но използването на хранителни добавки като Синувитал и регулирането на хранителния режим не бива да заместват професионалната лекарска намеса. Ако симптомите се засилят или продължат по-дълго време, най-добре потърсете лекарска помощ.

Синувитал на Мирта Медикус

Синувитал на Мирта Медикус съчетава в себе си силата на природата и има изключително добър ефект върху нормалното функциониране на синусите. Продуктът е под формата на тинктура, която съдържа билкови екстракти и вещества, които подпомагат очистващите функции на лигавицата.

синувитал за здрави синуси

Продуктите на Мирта Медикус можете да намерите в най-близката до Вас аптека.

Вижте и останалите публикации на тема дихателни пътища в нашия блог. Там може да прочетете информация по теми като:

8.82 лв.
Синувитал (течна форма 50ml)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *