доц. д-р Мангъров, дм – Правилният метод за балансиране на имунната система

Какво представлява имунната система и как функционира тя?

Това е цялостна мрежа от клетки, тъкани и органи, които работят заедно, за да ни защитават от чуждородни агенти – бактерии, вируси, паразити, гъбички, туморни клетки.

Тази сложна отбранителна система е отчасти вродена, но непрекъснато се развива в течение на живота. Съставена е от две отбранителни линии.

Първо, имаме присъствие на бели кръвни клетки (левкоцити), които са в по-непосредствен досег с външната среда, това е първата линия на защитата.

Второ, имаме Т и В лимфоцити в кръвта и в дълбочина на тъканите и органите – дълбоките ешелони на отбраната.

Белите кръвни клетки са различни видове – някои директно елиминират чуждите агенти, други им помагат, а трети, обратното, предотвратяват прекомерно силните имунни реакции.

При всички вируси, в това число и коронавируса, клетъчният имунен отговор е по-важен отколкото този, свързан с антителата . Антителата атакуват вируса когато той е извън клетката или преминава от една клетка в друга. Но вирусите имат вътреклетъчно развитие и тогава могат да бъдат атакувани само от Т-клетките.

Нужно е дa сe подчертaе, че основните отбрaнителни мехaнизми се включвaт, мaкaр и в рaзлично съотношение, незaвисимо дaли се кaсaе зa бaктерии, гъбички, пaрaзити или вируси. Коронaвирусите не прaвят изключение!

Не само специфичните имунни структури са важни за имунитета

Имуностимулатори - Видове, ползи и как действат? (2020)

Целият организъм способства за отбраната си. Параметрите на поеманите храни и на самото храносмилане (включвайки и нормалната му чревна флора), както и на отделителните процеси, кръвоносната, ендокринната и нервната системи, са критично свързани с възстановяващата сила на имунната система.

Следователно, ако говорим за пълноценни мерки относно нашия имунитет, нужно е да се спазват най-напред общи принципи с доказан ефект –  правилно хранене, умерено, но редовно движение, чист въздух, слънце, пълноценна почивка, хигиена и психорегулиране и т.н.

След това, важно е да се прояви и индивидуален подход  – например, ако диагностично се установят проблеми, като недостиг на важни хранителни съставки, или вече развита микробна инфекция, затруднено самоочистване на дихателните пътища и т.н., включват се съответни препарати и процедури.

Редица медикаменти, ползвани извън ситуации на неотложна необходимост, могат да причинят, както щети на полезните микроорганизми (дисбактериози), така и много различни странични явления.

Това предполага по-широко ползване на изпитани и безопасни природни средства, каквито са лечебните растениянай-добре под съвременната форма на пълноценни твърди и течни екстракти от билки и добавките – аминокиселини, витамини, минерали, пробиотици и др.

Стана известно, че придружаващите хронични заболявания, като диабет, затлъстяване, сърдечно-съдови, белодробни и злокачествени заболявания предразполагат към по-тежко протичане и фатален изход. При тях често има непрекъсната стимулация на имунния отговор и изтощаване на имунната система или абнормно реагиране. Тези заболявания водят до увреда на вътрешните органи.

Свръхотговор на имунната система – цитокинова буря

При някои болни с коронавирусна инфекция се наблюдава несъразмерна реакция на имунната система, като трудно може да се посочи конкретна причина за това. Неочакваната, прекалено мощна имунна реакция при наглед здрав човек може да завърши фатално. Това предизвиква полемика доколко стимулирането на имунитета с лекарства и хранителни добавки следва да се прави профилактично. Разбира се, след като имунната система е толкова сложна, оптимално е да се ползват подходящо комбинирани природни продукти за въздействие върху нея.

Имуномодулацията и имуномодулаторните средства

Иновирон е иновативен български продукт съчетаващ в себе си наука, знания и традиции. Иновирон е плод на aвaнгaрднa разработка от български специалисти и експерти, специaлно зa съвременните условия. Това е мощна, но и щадяща, хармонизираща  формула за имунната и дихателната система. Тя подобрява имунната работоспособност, без да повишава риска от прекалено активизиране на някои клетки и субстанции, причиняващи „цитокинова буря“. Отделните й съставки са подбрaни и дозирани така, че да изявяват синергично (взаимоусилващо се) действие.

Така, натуралните екстракти от медицинските гъби шийтаке и чага благоприятстват естествените имунни функции и по-специално дейността на Т-клетките, които се справят с микроскопичните нашественици.

 • Екстрактът от ехинацея (в случая за по-добър ефект са съчетани стрък и корен) действа в същата посока, но допълнително подобрява устойчивостта на съединителната тъкан – основна бариера срещу разпространението на инфекциите.
 • Екстрактът от бъзак е с установено противовирусно действие и освен това допринася за защита на клетките от оксидативен стрес -антиоксидантен ефект.
 • Андрографисът е забележителна индийска билка, която има както пряко подобряващо действие върху клетъчния и хуморален имунитет, така и детоксикиращо действие по отношение на външни или образувани в организма отрови.
 • Дългият пипер е природен специалитет за загряване и пречистване на лигавиците. Има директно противомикробно действие.
 • L-лизинът е незаменима аминокиселина, критично важна за имунната система и възстановителните процеси. Масовото хранене често не я доставя в достатъчно количество.
 • Витамин B3 способства за нормалното клетъчно дишане и обмяна на веществата и нервната регулация. Той също така подобрява кръвообращението, така че останалите съставки да достигат до целевите си места без затруднение.
 • Цинкът, тук като органично свързана цитратна форма, е основен минерал за модулирането на имунните клетки и секреции, така че да се възстановяват и да отделят физиологично активни субстанции толкова, колкото са необходими. Дори зaщитaтa срещу коронaвирусa отчaсти се осъществявa чрез йоните нa цинкa! Това е и микроелемент, който често липсва при небалансирано хранене и допринася за общото здраве – нервна, хормонална и имунна система, сетива, кожа и т.н.
 • Витамин В6 е „работният кон“ измежду витамините, който участва в трите основни обмени – на белтъците, мазнините и въглехидратите. Това се отразява и върху фукционалната активност на имунните клетки, както и върху скоростта на възстановяване след прекарано заболяване.
 • Селенът поддържа физиологичната устойчивост на клетките спрямо разнообразни вредни фактори на околната среда – микроби, токсини, запрашеност, радиация и т.н.  И отново, нерядко във всекидневното меню не се съдържа достатъчно от този ключов микроелемент.
 • Витамин D3 е с уникално действие в сравнение с всички други витамини; той всъщност е предшественик на хормон с многостранно действие върху организма. Той е с решаваща роля за калциевата обмяна, свързана с усвояването и регулирането на минералите, които участват в изграждането на костите, ставите и зъбите. Освен това притежава превантивно действие по отношение на здравето на сърдечносъдовата система и жлезите с вътрешна секреция. Нови проучвания установяват, че балансира имунитета срещу бактерии и вируси, включително от корона-групата. Има данни и за антидепресивно въздействие.

Иновирон идва на пазара с готова индивидуализирана схема на прием за деца и възрастни. Препоръчват се два режима на прием:

Вариант 1 (поддържащ):

 • За деца над 7 години и възрастни – 1 път дневно по 1 капсула.

Вариант 2 (интензивен при симптоми и заболяване):

 • За деца от 7 до 12 години:

първи, втори и трети ден – 3 пъти дневно по 1 капсула;

– след трети ден – 1 път дневно по 1 капсула.

 • За възрастни и деца над 12 години:

първи, втори и трети ден – 4 пъти дневно по 1 капсула;

– след трети ден – 2 пъти дневно по 1 капсула.

Иновирон (капсули x20)

16.80 лв.

Предназначение на Иновирон:

 • Допринася за нормалния функционален клетъчен и хуморален имунитет;
 • Благоприятства естествените имунни функции и дейността на Т-клетките;
 • Подпомага нормалните физиологични самоочистващи функции на лигавиците на дихателните пътища;
 • Способства за нормалното клетъчно дишане и обмяна на веществата;
 • Допринася за защита на клетките от оксидативен стрес. Антиоксидантен ефект;
 • Поддържа физиологичната устойчивост на организма към различните фактори на околната среда.
КУПИ СЕГА

Иновирон достойно отговаря на повелята на нашето време за навременно предпазване и възстановяване на имунната система, дихателните органи и целия организъм! Срещу най-голям брой вируси!

В блога на Мирта Медикус можете да откриете още статии в същата категория, сред които:

17.94 лв.
Иновирон (20 капсули х 425mg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *