Навременните мерки – Залог за бързо оздравяване

Навременните мерки – Залог за бързо оздравяване

Какво да направим в началото на грип или друго сезонно заболяване

В днешно време инфекциите са предимно вирусни – и не случайно. В сравнение с бактериите, вирусите са по-устойчиви в живите организми, много по-малки са и затова не могат да бъдат спрени, а само намалени, чрез традиционните хигиенни мерки.

Освен това са бързо изменчиви, така че опитите да бъдат контролирани чрез ваксини и медикаменти не могат да бъдат трайно или напълно успешни.

Ясно е, че без да се укрепи самият организъм, не се очертава те да бъдат решително ограничени. Самият факт, че те са много по-чести при хора с отслабен имунитет – вследствие на предразположение от детството и придобито (поради небалансиран начин на живот и неблагоприятна околна среда), говори достатъчно.

Иновирон банер мобилно

Какво да правим, когато грипът ни връхлети?

Жена, която си мери телесната температура

Предпазването значи от много лични и социални инициативи – то не бива да се подценява… но какво да правим, ако все пак грип или друго вирусно сезонно заболяване ни връхлети?

Отпадналост, главоболие и мускулни болки, болки в гърлото и очите, температура, хрема, кашлица

Най-важното е да запомним три неща:

 • Много често започващите само с леки признаци вирусни инфекции впоследствие могат да придобият по-тежко протичане и да дадат сериозни усложнения. Следователно, разумно е рязко да намалим или отложим ангажиментите си, да почиваме повече и да се заемем с подпомагане на организма си по различни начини
 • Навременното посещение при специалист е важно за уточняване на диагнозата, а евентуално и на други, свързани или не с острото сезонно заболяване.Жена болна от грип на преглед при специалист(Понякога изследванията по повод на сезонна инфекция откриват друг проблем, който иначе би останал скрит и прогресиращ – „всяко зло за добро“ – но само ако не пропуснем този диагностично уточняващ стадий!)

Това са нещата, които можем да направим, след като сме си освободили време и се съобразим също с лекарските препоръки.

 • Необходимо е да се пренасочи енергията на организма към справяне с проблема – това означава повече сън и почивка, но също и чист въздух (проветряване или при относително добро време – леки разходки). В идеалния случай разходките е добре да бъдат сред иглолистни дървета и храсти, които, за разлика от листопадните, остават активно лечебни и през зимата; ако има възможност, за отглеждане на къщни растения, много от тях също отделят антимикробни и пречистващи съставки – фитонциди (към тях спадат и такива непретенциозни растения като здравеца и индришето).

Съвети за справяне с грипа

Жена, болна от грип, която лежи в леглото си

 • Полезно е, ако напоседък движенията на червата ни са били нерегулярни, да вземем леко разхлабително.
 • Да приемаме повече топли течности – това в случая не е просто един изтъркан лозунг, но е жизнено важно, за да се разредят и елиминират по-ефективно микробните токсини.
 • Храните, които едновременно пречистват и укрепват имунната система и цялото тяло, са повечето плодове и зеленчуци, пълнозърнените храни и леките ядки и семена, авокадото, изкиснатите натурални маслини и малки количества ферментирали храни (които не ги понасят, могат да ги заменят с комбинирани пробиотици на капсули, например “Лактобаланс“; допълнителният пробиотичен прием е особено важен след лечение с антибиотици).

Билките и добавките – помощници на организма

От билките и добавките, които действат за засилване на имунитета и общото подобряване на редица функции, които могат да се засегнат от болестта, са десетки:

Снимка на различни билки за борба със сезонно заболяване

 • витамините С, В6 и D3;
 • минералите магнезий, калций, цинк, селен, сребро и др.;
 • аминокиселините лизин, ацетилцистеин и бетаин;
 • лечебните гъби, като шийтаке и чага (до известна степен активните им бега-глюкани могат да се вземат и от бирена или хранителна мая или отвара от овесени трици);
 • концентрираните билкови екстракти (значително по-ефективни от чаевете, които са добри за инхалиране, но пиенето им има само лек ефект, защото част от активните съставки не са преминали или са били разрушени по време на топлинната обработка): ехинацея, бъзак, мащерка, коприва, жиловлек, пълзящ очиболец, кръвен здравец, андрографис, дълъг пипер, бяло поддъбиче, сладък корен, и редица други.

Тъй като вземането примерно на десетина взаимно допълващи се такива съставки поотделно, е неудобно и скъпо, на помощ идват специализирано изгответните съчетания.

Такива са например:

Естествено, най-добри са резултатите, ако те се ползват в по-високи дози, в сравнение с профилактичните – а това пък е редно да става със знанието и под контрола на специалиста!

Блога ни ще откриете още постове по темата, сред които:

(Продуктите на Мирта Медикус можете да намерите в най-близката до Вас аптека.)

16.80 лв.
Иновирон (20 капсули х 425mg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *