Клеева тинктура / Прополисова тинктура – Ползи за имунитета

Клеева (прополисова) тинктура - ползи за имунитета

Прополисът – естествен антибиотик

Прополисът е смес от смоли, восък и прашец от цветове на растенията. Той е много полезен за имунитета на хората, тъй като съдържа много витамини и полезни вещества, различни минерални соли, дори и микроелементи. Прополисът има много силни и противовирусни свойства, действа и като антибиотик. Най-известното му свойство е болкоуспокояващо и имуностимулиращо. Всеки знае, че е добре да се приема прополис за засилване на имунната система, особено в студените месеци на годината.

Прополисът е смолисто вещество с блестящ тъмножълт до кафявозелен цвят. Прясно изваденият от кошера прополис представлява мека, лепкава маса. Има приятен аромат, може да се усеща лек лют вкус, а цветът му може да се промени и да потъмнее при по-продължително съхранение.

Прополисът съдържа растителни смоли, восък, етерни масла, цветен прашец, дъбилни вещества, механични примеси, глюкозиди, флавоноиди, органични киселини, алдехиди, естери, алкохоли, терпени, аминокиселини, въглеводороди, свободни мастни киселини, алкохоли, витамини A, B1, B2, B6, C, E, множество микроелементи.

Какво представлява клеевата тинктура?

Клеевата тинктура представлява спиртен разтвор на прополис, силен имуностимулатор. В зависимост от предназначението й се използват различни проценти: 2%, 4% в стоматологията, 10%, 15%, 20%, 30% за вътрешно и външно приложение. Най-добре е да се приготви 30% разтвор, от който лесно чрез разреждане могат да бъдат получени всички останали концентрации. За практически цели разтворът на прополис може да бъде 20-30%. Обикновено за възрастни се препоръчва профилактичен прием веднъж дневно по 30 капки от 30% спиртен разтвор (клеева тинктура), разтворени в чаша хладка вода половин час преди храна.


Клеевата тинктура представлява спиртен разтвор на прополис

Употреба на клеева тинктура

Трябва да се подхожда внимателно и отговорно при първото приемане на продукта. Не се препоръчва продуктът да се дава на деца под 3-годишна възраст. Винаги да се започва с външно прилагане на прополис – намазва се ограничен участък от кожата с 30% спиртен разтвор от вътрешната страна на лявата ръка. Ако в рамките на 24 часа не се наблюдават зачервяване, подуване и други признаци на алергична реакция, може да се пристъпи към лечение. Ако в рамките на 24 часа липсват алергични реакции се пристъпва към лечение.

Една капка от 30% спиртен разтвор на прополисова тинктура се разтваря в чаша вода. Разбърква се и се изпива. Ако в рамките на 24 часа липсват алергични реакции, капките може да се увеличат до достигане на препоръчителната дозировка. При вътрешен прием алергичните прояви могат да бъдат по-тежки и генерализирани. Отново се наблюдават алергични обриви, придружени със сърбеж, падане на кръвното на пациента, а при по-изразени реакции може да се стигне до алергичен шок.

Външно приложение на спиртен разтвор от прополис е подходящо при заболявания на устната кухина – херпеси, афти, гингивит, пародонтози, глосити, стоматити (в т.ч. и радиационни), ангини, болки в гърлото. Ефектът от външното приложение е забележителен при заболявания на кожата – повърхностни наранявания, акне, пустули, рагади, херпес. Определената доза капки от клеевата тинктура се накапват в чаша с хладка вода и се изпиват наведнъж. Препоръчително е приемът да стане 20-30 минути преди хранене.

Трябва да се подхожда внимателно и отговорно при първото приемане на продукта.

 

Природни антибиотици

Чесънът е най-добрият сред природните антибиотици. Суперхраните навлизат в ежедневието ни и са важна част от грижата за нашето здраве. Всеки знае, че чесън е полезен, но за какво по точно? Той съдържа много витамини и минерали, антиоксиданти. А когато съчетаем няколко суперхрани в едно, ефектът е още по-добър. Като например „Клеева тинктура с чесън“ на „Мирта Медикус“ е концентриран извлек от прополис и пресни чеснови луковици. Какви са причините за съчетаването на тези два различни природни антибиотици? Чесънът в клеевата тинктура се съчетава отлично с прополиса.

Тази комбинация действа безпощадно срещу противомикробни, антигъбични, противопаразитни и антитуморни вируси. Благодарение на алицина, който се съдържа в чесъна, в комбинация с прополиса, се противодейства запушването на кръвоносните съдове. „Клеева тинктура с чесън“ е извлек с безкомпромисно качество, тъй като е по-силен и не разчита само на максимална концентрация, а е най-силен разтворител, като се използва съвременна технология за оптимизиране на производството. Всичко това е съчетано в продуктите на „Мирта Медикус“.

Клеева тинктура с чесън ( 50 мл.) - Усили имунната система натурално

Към продукта

Прополис или пчелен клей?

Двете са наименования на едни и същ продукт – клеят, произвеждан от пчелите. Той е лепкава смес от восък, цветен прашец и смоли, обработени от ципокрилите. Растителната компонента е обогатена с ензими и е претърпяла процес на ферментация. В резултат се е получил продукт с над 100 активни вещества. Клеевата тинктура е най-лесната форма за приемане на прополис. Прополисът е много гъст и плътен материал.

Как да си направите клеева тинктура?

Първо, стрийватепрополиса. За да се разтвори максимално, трябва се раздроби на максимум три парченца. За по-лесно го замразете, а след това го начукайте. Може да го настържете на средното ренде, но после отделете по-големите парченца. Второ, филтрирайте прополиса – по него може да има полепнал прах, затова е хубаво да го измиете. След това не забравяйте да го подсушите. Трето, разтворете го – в идеалния случай прополисът се разтваря в медицински спирт (етилов) в максимален процент (95 – 97%), но при липса на такъв, става и по-разреден, както и хубавата водка. В стъклен съд изсипете 100 мл мед. спирт + 10 г прополис за 10%, 20 г – за 20%, 30 г – за 30%-ова тинктура.

Ползвайте везни или теглени пръчки. Четвърто, екстракцията – съдържанието на шишето се разбива, колкото можете – 2,3 или 8-10 пъти на 24 ч. Държи се десетина до 15 дни в плътно затворен шкаф и задължително на хладно. Екстракцията се ускорява чрез загряване. Температурата се вдига до 40° и се спира нагряването. Спиртът се охлажда естествено и е готов. Независимо от метода, накрая не забравяйте отново да филтрирате. Ако изчакате утайката да изсъхне и я претеглите, ще знаете колко по-слаба е станала вашата тинктура.

Рецепти с тинктура от прополис

Клеева тинктура с билки

Получава се чрез смесване на две тинктури – прополисова и билкова, или чрез накисване на прополис в тинктура. Целта е засилване на лековитостта и специализиране на разтвора спрямо конкретното страдание. Пример за такива съчетания са готовите продукти с ехинацея, чесън, невен.

С ленено олио

Смесването е в пропорции 1:5 или 10 мл. тинктура и 50 мл растително олио. Пиенето е еднократно в 24 ч., сутрин, по 5-7 мл.

Със сироп за кашлица (за деца)

В изписаната доза за сиропа се добавят определените за детето брой капки.

За укрепване на имунната система

Рецептата е за укрепване на имунитета в спешен порядък. Забърква се смес на основата на киселото мляко, от която се хапва по чайна лъжица през час. Пропорции са следните – на 1 кофичка мляко – 30 капки клеева тинктура. Може да добавите 1 супена пектин, 1 супена мед, 1 чайна канела, млян орех по вкус.

Клеева тинктура за деца

Възприето е дозирането на една капка 30 %-ова тинктура за всяка изпълнена годинка на детенцето. Броенето започва от 3 г. – възраст, преди която се ползват само водни и маслени разтвори и то по решение на педиатъра. Забраната за спиртни разтвори преди 3-годишна възраст важи единствено за вътрешната употреба, но няма ограничение спрямо обработването на рани, превръзки, жабурене, гаргари и др. Друг принцип на дозиране е по общите показания за брой капки, но докато при възрастни се дават 30%, то за деца се ползват 5 или 10 %-овите тинктури (5 г или 10 г проп. на 100 млмед.спирт).

При простуда за възрастни

При силна кашлица и хрипове в гърдите се сгорещяват 70 мл мляко и чайна лъжичка клеева тинктура. Изпива се и веднага – в леглото на топло. Средството е прекрасно, но е подходящо само за възрастни. При силна кашлица, бронхит, болки в гърлото и простуди за деца над 12 г – 200 мл прясно, (ако може и домашно) се кипва и охлажда до търпима температура.

Чай с прополис и подправки

Ако сте премръзнали и чувствате дразнене в гърлото или пък от носа започва да изтича секрет, веднага си направете чай с прополис и подправки. Използвайте за основа обичайния за чай, в който добавете чайна лъжичка мед, на върха на ножа черно пиперче, 2 зърна карамфил, късче джинджифил, 1 чайна лъжичка клеева тинктура и толкова – краве масло или слънчогледово олио. Изпийте горещо и повторете преди лягане.

Клеева тинктура за венци

Клеевата тинктура е уникален лек за всякакви възпаления и патологични процеси в устата и гърлото. Промивайте устата с разтвор на клеева тинктура и невен. Вземете готова смес  или смесете по 1 чайна лъжичка, разредете в 100 мл. Плакнете устата поне 3 мин. с едно количество от тинктурата и подменяйте с ново. Плюйте. Промивайте до пълно излекуване. Клеевата тинктура дезинфекцира, обезболява възпалената повърхност и позволява по-бързо да заздравеят раничките (афтите).

Те се нуждаят от антибактериално и заздравяващо средство, каквото е спиртният извлек на прополиса. 15 мл се разтваря с повечко затоплена вода и внимателно се обработва всеки участък от устната кухина. Обработването на устата при възпаления на венците, лигавиците и зъбите се извършва минимум 2, но най-добре 5 пъти, ок. 5 дни.

Клеева тинктура за отслабване

Спиртната настройка на прополис е в пъти по-ефикасна за отслабване в сравнение с водния разтвор. Клеевата тинктура оказва сгряващо действие, което усилва процеса на изгаряне на мазнини. Трае дълго, докато водната се изготвя през 3 дни. За отслабване е показана 20 % кл. тинктура (20 г/ 100 мл)  или се разрежда от аптечната 30 %-ва, като към 100 мл тинктура се сипват 50 мл мед. спирт. Приемане: преди всяко осн. нахранване се гълтат по 7-8 мл, размити в чашка топла течност – чай, сок или друго.

Клеева тинктура с чесън ( 50 мл.) - Усили имунната система натурално

Към продукта

 

Клеева тинктура при бременност

За бременната жена е противопоказан не прополисът, а само клеевата тинктура – заради съдържанието на спирт. Иначе приемът на пчелния продукт е не само безопасен, но и много полезен. Бременната жена приема необходимите й активни вещества, витамини и минерали  от прополиса посредством негов воден разтвор. Редовното пиене на този елексир повишава защитните сили на майката.

Цветен прополис от разнородни растения

Противопоказания

Първото противопоказание на прополиса и неговия спиртен разтвор е, че се поема до 1 месец. Продължителният прием води до потискане на имунната система. Прополисът е на първо място симптоматично лекарство. Той се използва на принципа: “има симптом – пие се прополис – настъпва излекуване – приемът се прекратява”. Второто противопоказание е, че прополисът не се поема чист. Разтваря се в спирт, вода или масло, а готовият разтвор допълнително се разводнява с някаква течност. Трето, прополисът изисква индивидуален подход, като се отчита възрастта, състоянието на пациента и конкретните му оплаквания, както и възможните странични ефекти. Прилагането на стандартни дози не винаги е достатъчно, без последстващо прецизиране.

В блога ни ще откриете още постове по темата като например:

(Продуктите на Мирта Медикус можете да намерите в най-близката до Вас аптека.)

8.82 лв.
Клеева тинктура с чесън

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *