Отговорен за моето здраве съм Aз!

Ето как да балансираме имунитета си в сезона на вирусите. Сега му е времето.

Ковид кризата продължава вече година и половина. Въпреки желанието ни тя да е вече минало, засега няма такива данни. Подценяването на проблема води до невъзможност за вземане на индивидуални и обществени мерки, което го задълбочава. От друга страна, хаотичната паника, освен че е вредна сама по себе си, също така кара хората да вземат неправилни решения относно своето здраве.

Такива са предозирането с потенциално опасни лекарства и рисковото отлагане на прегледи и терапии за други здравословни проблеми.Трезвата преценка за това кои мерки са необходими и за кое не бива да се безпокоим преждевременно, ще помогне да овладеем положението. Това може да стане като се направят принципни изводи по отношение на системната ни грижа за най-важното нещо в живота – здравето.

Имунната система противодейства, отразява нашествията на милиарди микроби през живота ни. Без тя да е в добро състояние, дори и да открием ваксини и лекарства за стотици проблемни болести, ще останат още хиляди проблемни, а може би ще се появят и нови!  Към този период имунната система на болшинството от нас, и на обществото като цяло, е под прага на нормалното състояние. Трябва да променим това като балансираме имунната си система, за да се справим с предизвикателството на времето – COVID 19. Без да се подценяват усилията на академичната медицина в тези посока, би трябвало също така да допринасяме лично за собственото си здраве и добра форма.

Фактори, от които зависи имунитетът ни

Необходимо е да сме наясно, че имунното ни здраве е свързано с многобройни вътрешни и външни фактори. Това е така, защото имунната система работи с вродени и придобити механизми, чрез директно атакуващи причинителите Т-клетки, както и чрез В-клетки, които произвеждат антитела. Количеството и качеството на извършените отбранителни дейности на вътрешните ни „фронтове“ обаче зависи от много фактори.

Такива фактори са възрастта ни, общата ни обмяна, храненето и храносмилането, състоянието на нормалната бактериална флора. Движението, психичната настройка, сънят и биоритъмът и т.н., към които сме причастни, също оказват влияние. Въз връзка с външните фактори за отбелязване са състоянието на околната природна и технологична среда, социалните и информационни въздействия.

Колкото повече от този динамичен спектър успеем да оптимизираме, толкова ще са по-големи и трайни постиженията ни в борбата с всички инфекциозни, а и неинфекциозни болести, вместо да търсим временни решения “на парче”!

От общите мерки, остава разумно избягването на ненужни пътувания и пребивавания на многолюдни места.  Редовно проветрявайте помещенията и по възможност често излизайте сред природата. Дозираното слънчево въздействие едновременно убива микробите, засилва имунитета и действа антидепресивно.

Поддържайте умерен двигателен режим, защото както обездвижването, така и преумората се отразяват негативно върху имунната готовност и баланс.

За дезинфекция на въздуха, на кожата и лигавиците, освен утвърдените препарати, могат да се ползват и етерични масла (в разредено състояние). Те могат да бъдат от чаено дърво, евкалипт, риган, роза, кедрово дърво, лавандула, карамфил и др.

Ако се чувствате стресирани, намалете напрежението, лягайте си по-рано, осигурете си достатъчно сън. Общувайте с оптимисти.  Помнете, че имунната ни система не се справя сама, тя взаимодейства с нервната, хормоналната и храносмилателната система, белите дробове, черния дроб и кръвообращението.

Помислете за поддръжката на тези опори на здравето, като например ползвате редовно почивки и отпуски, за да не се натрупа стрес. Раздвижвайте се и дишайте дълбоко след всеки час работа на бюро (не допускайте застой на кръвообращението). Важно е и да следите за редовността на червата си.

Ваксините – Как имунизирането помага на организма да се справя с болестта

Имунизирането води до приучаване на имунитета ни да се справя с болестта, преди още да сме я преболедували, като по този начин се изгражда т.нар. колективен имунитет, без да поемаме рисковете на самата болест и дългосрочните й последици.

Най-новите технологии въвеждат само информация за производство на определени белтъци от нашите собствени клетки,

като по този начин максимално прецизно се стимулира имунитетът към конкретни елементи на патогена, които са най-важни за инфектирането.

Вярно е обаче и това, че още няма достатъчно данни относно дългосрочното въздействие на тези ваксини, макар че те вече са достатъчни по отношение на надеждния им краткосрочен ефект.

Ролята на правилното хранене

Правилното хранене е един от най-важните фактори за поддържане на общо добро здраве и конкретно за имунната система.  Не бива да забравяме, че силно преработените или с прибавка на рафинирани мазнини и захари продукти, имат неблагоприятно въздействие.

От друга страна употребата на плодове, зеленчуци, зърна и ядки може мощно да подпомогне тялото. Този ефект можем да постигнем и чрез суперхрани като водорасли, цветен прашец, хранителна мая, кълнове, диворастящи храни, ферментирали продукти и др. Специално внимание заслужават зелевите растения, поради съдържанието на регулиращи и пречистващи съставки – гликосинолати.

Внимание заслужават и черното грозде – поради фитонутрента резвератрол, както и чесънът (и други лукови растения). Джинджифилът, чубрицата, карамфилът, канелата и другите ароматни подправки са ценни поради съдържанието на летливи противомикробни „дронове“– фитонциди.

Ако вече сте в период на разболяване, осигурете си почивка, чист въздух и лека витаминозна храна.  Не бързайте да сваляте температурата, която е естествен механизъм за мобилизация на защитните ресурси.  Едва при стойности над 39 градуса или при рискови контингенти може да се премине към физикални, после билкови и едва в краен случай – лекарствени средства за понижаването й.

И още, подкрепете защитните механизми на тялото с безвредни природни продукти! В днешно време дори ангажираният със здравето си човек е трудно да осигури комплексна поддръжка за имунната си система единствено чрез храни. Това с още по-голяма сила важи за хората, които не обръщат специално внимание на диетата (поради екстремна заетост или други причини).

Ролята на хранителните добавки

Научно доказана е ефективността за предпазване и възстановяване от вирусни инфекции на редица естествени средства, които правилно прилагани, са безопасни имунни модулатори. Такива са някои билки (лечебни растения), като ехинацея, бъзак, кръвен здравец, андрографис, дълъг пипер, сладък корен, сминдух, петопръстен очиболец и др. Такива са още медицинските гъби шийтаке и чага и витамините С, Д3, В3, В5, В6 и т. н.

Особено важни са минералите магнезий, цинк, йод, селен, колоидно сребро и аминокиселините – лизин, N-ацетил цистеин и др. Решението дали ще прибегнем до имунизация е лична отговорност и решение на всеки един от нас. Не на последно място, безопасни и ефикасни имунни модулатори са ензимите серапептаза и бромелаин, както и повечето комплексни пробиотици и т.н.

Суплементите, при които съставките и дозите са регулирани спрямо съществуващото законодателство практически изключват ярки неблагоприятни странични ефекти, като например увеличаване риска от цитокинова буря. Тъкмо обратното, тя понякога се получава в напредналите стадии от инфекцията, ако не сме взели навреме правилните мерки!

Необходимо е да се подчертае, че и качеството на използваните добавки е от голямо значение. Доверявайте се на утвърдени и доказани производители.

Включването на пълноценни екстракти и субстанции, с достатъчно активни съставки и в правилното съотношение, е голямото предимство на един качествен природен продукт!

 

Д-р Димитър Пашкулев

Имуномодулация и имуномодулаторни средства

Иновирон е иновативен български продукт съчетаващ в себе си наука, знания и традиции. Иновирон е плод на aвaнгaрднa разработка от български специалисти и експерти, специaлно зa съвременните условия. Това е мощна, но и щадяща, хармонизираща  формула за имунната и дихателната система. Тя подобрява имунната работоспособност, без да повишава риска от прекалено активизиране на някои клетки и субстанции, причиняващи „цитокинова буря“. Отделните съставки са подбрaни и дозирани така, че да изявяват синергично (взаимоусилващо се) действие.

-15%
Original price was: 19.20лв..Current price is: 16.32лв..

17.94 лв.
Иновирон (20 капсули х 425mg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *