Какъв процент от хората, които потребяват противогрипни продукти, прибягват до ваксини?

фармацевт

Това ли е най-ефикасният начин да се предпазим или съществуват и други продукти, които са добри? – отговаря фармацевта нефиен дракела

Нефиен Дракела е фармацевт от 6 години. Избира професията заради множеството предизвикателства и перспективи, които начинанието предлага. Започва работа като консултант-козметика, успява да придобие степента магистър-фармацевт, а към днешна дата е управител на аптека – част от добре позната верига у нас.

Твърди се, че да си фармацевт, не е просто професия, а призвание. Като един млад професионалист, бихте ли потвърдили това? Всъщност с какво ви привлече тази сложна материя?

Да, смятам, че е точно така. Определено тази професия е много по-различна от останалите и се изискват не само знания, но и страст към опознаването на света и тази голяма вселена, наречена човешки организъм. През годините на обучение, обикнах още повече фармацията и от мечта, тя се превърна и в призвание за мен – да помагам на хората със знанията и опита си. Срещнах се с толкова различни хора и придобих толкова много знания, които ме обогатиха и направиха професионалист със самочувствие. Обичам своята страст към това, което правя – точно тя ме мотивира да не спирам да се развивам, защото в моята сфера на работа, няма бутон “пауза”. За да бъдеш наистина добър в това, което правиш, се изисква непрекъсната градация.

Какво е мнението ви за българския пациент? Единствено консуматор ли е или се интересува достатъчно добре от това какви лекарствени продукти приема?

Масовият потребител в аптеките е главно консуматор. При този забързан начин на живот пациентите идват с точно определено нещо, което търсят и искат бързо обслужване. Не би трябвало да е точно така, защото все пак ние предлагаме продукти, които са лекарствени. Освен това, повечето фармацевти се гордеят с много знания и винаги имат с какво да посъветват един пациент. Все пак съществуват и клиенти, които са загрижени за здравето си и търсят съвети – точно това е правилната потребителска култура в нашия сектор. Надявам се все повече хора да се възпитат именно по този начин.

Като че ли все повече се интересуваме от превенцията на грипови заболявания. В близките години хората все повече се страхуват от това болестно състояние. Забелязвате ли ръст в интереса към имуностимуланти?

Наистина в последните години хората все повече се притесняват от грипа и се опитват да се предпазят по всевъзможни начини. Преди пандемията с COVID-19 хората си купуваха имуностимуланти, когато вече проявяват симптоми на заболяване, но сега нещата стоят по друг начин – пациентите се предпазват преди да е станало късно, интересуват се, което е добре. Забелязвам, че все повече се търсят различни билки и чайове, които имат имуностимулиращ ефект, залага се на различни хранителни добавки и лекарствени продукти на билкова основа.

Ваксините според вас надеждни ли са? И какъв процент от хората, които потребяват противогрипни продукти, прибягват до тях? Това ли е най-ефикасният начин да се предпазим или съществуват и други продукти, които са добри?

Ваксините са надеждни със сигурност и голям процент от хората ги предпочитат – 5 от 10 човека си купуват противогрипна ваксина, като пациентите които ги ползват, са главно по – възрастни. Важно е да се взимат противогрипни продукти, за да можем да помогнем на организма да се защити от грипните заболявания, а при развило се такова състояние вече, да успеем да предотвратим усложнения. Предлаганите от фармацевтите продукти повишават имунитета, като всички те имат различни механизми на действие в зависимост от активното вещество в тях.

Какво е мнението ви за продуктите на билкова основа и екстрактите от лечебни растения? Заместват ли напълно конвенционалните продукти?

Въпреки че много хора са на мнение, че продуктите на билкова основа не вършат работа, категорично мога да заявя, че не е така, стига продуктът да е качествен. Такива продукти имат доста ползи, а пазарът е богат на тях. Във всеки случай е добре да се използват превантивно или като адювантно лечение. Разбира се, ако симптомите се влошат, трябва да се проведе консултация с лекар, за да може навреме да се предотвратят по-сериозни състояния. По свои наблюдения считам, че натуралната серия сиропи Бронховитал е изключително подходяща във времето на грипните състояния и ако някой пожелае препоръка от мен – с две ръце ще предложа точно това. Серията включва сиропите Бронховитал за упорита кашлица – тинктура, Бронховитал МАКС, Бронховитал КИДС, Бронховитал КИДС Имуно сироп, Бронховитал КИДС Универсал сироп и Бронховитал Смог.

Всеки един от тях е ефикасен както за децата, така и за възрастните. Продуктите се отличават със състава си от екстракти от лечебни растения, минерали, витамини и аминокиселини. Важно е да се спомене, че във всеки сироп е включен екстракт и от теснолист живовляк. Точно това растение е природен дар с редица чудодейни свойства. В сиропа Имуноефект Антивирал Универсал пък освен всичките съдържащите се витамини, е включен екстракт от ехинацея – всички сме запознати с полезните и свойства. Какво по-хубаво от това да снабдим организма си с полезни вещества, извлечени от най-лековитите билки?

Човек трябва да е загрижен за здравето си и твърдя, че българинът има доста ниска здравна култура. Затова е хубаво да четем и да се интересуваме повече, защото нашето здраве е в нашите ръце.

17.94 лв.
Иновирон (20 капсули х 425mg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *