Цистит при жени, мъже и деца – причини, симптоми и как да се предпазим

Цистит при жени, мъже и деца

Дълго време циститът беше определян по-скоро като „женска болест“, понеже повечето оплаквания идват от нежния пол. Като по-уязвими от настинки и усложнения при друг вид болести, жените действително по-често страдат от тази болест. Но в наши дни прави впечатление, че оплаквания от това неприятно състояние все по-често се получават и от мъже, и от деца. Какво точно е това заболяване, какви са неговите симптоми, как да се предпазим и как се лекува, може да се информирате от тази статия.

Основни моменти в статията:

Какво представлява циститът (възпаление на пикочния мехур)?

Това е едно от най-широко разпространените и неприятни урологични заболявания. По своята същност то представлява възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Това може да бъде химическо, радиационно или бактериално възпаление, като последното е най-често срещаното. При тези случаи патогенни бактерии попадат в самия пикочен мехур, там се развиват и започват проявите на първите симптоми на болестта. При нормални обстоятелства в пикочния мехур на човек липсва бактериална флора. Голям брой от навлезлите в него микроорганизми неизменно водят до поява на т.нар. остър цистит. Най-честата причина за неговото развитие са чревните бактерии.

Кой може да страда от цистит?

Това заболяване за съжаление може да засегне всички възрастови групи – от деца до възрастни хора. Статистиката посочва, че средно от 30 до 50% от населението получават възпаление на уринарния тракт. Жените заболяват до 3 пъти по-често от мъжете. Това се дължи на тяхната по-къса уретра, която е предпоставка за по-лесното навлизане на болестотворни бактерии в пикочните им пътища.

Цистит при жените

Цистит - Жени, деца и мъже - Причини, симптоми, лечение

Именно поради по-късата уретра патогенните бактерии засягат по-лесно и по-бързо пикочния мехур при жените. Така се получава и инфекцията му. Жените, които са изложени на по-голям риск от такава инфекция са:

 • Жените, които са сексуално активни – половите контакти могат да доведат до пренасяне на бактерии в уретрата;
 • Жените, които използват т.нар. диафрагми;
 • Бременните жени, тъй като хормоналните промени по време на бременност могат да бъдат предпоставка за инфекция на пикочния мехур;

Цистит при мъжете

Най-общо казано при мъжете възпалението на уретера е доста по-рядко срещано, тъй като уретрата при тях е дълга, тънка и завита. Това означава, че попадането на микроорганизми в пикочния мехур при мъжете е значително по-затруднено отколкото при жените. Въпреки това, заболяването се среща и сред силния пол като обикновено за него съществува предпоставка или е свързано с друг проблем в организма. Основната причина, поради която може да възникне е ползване на определени противозачатъчни методи или сексуален контакт без никакви предпазни средства.

Цистит - Жени, деца и мъже - Причини, симптоми, лечение

Други причини заболяването да се появи при мъжете са увеличени размери на простата, използване на катетър, бъбречни камъни, туморни образувания, травми от практикуване на спортове като конна езда, колоездене или интензивни сексуални контакти.

Диабетът също може да бъде причина за появата на инфекция в уринарния тракт при мъжете, Наличието на глюкоза в урината създава среда, която е благоприятна за развиването на микроорганизми, предизвикващи заболяването на пикочните пътища. Интересно и малко познато е, че някои хранителни алергии или непоносимости също могат да бъдат причина мъж да развие това заболяване.

Цистит при децата

За съжаление малките деца също могат да получат инфекция на уретера. Една от причините може да бъде дългото ползване на памперси. Това е така, защото памперсът всъщност свързва уретрата и ануса и чревните бактерии лесно се пренасят от едното място на другото. Следват зачервявания и инфекция. Същото може да се получи и ако прекалено често използвате мокри кърпички за почистване на детето преди да му сложите памперс. Винаги, когато имате възможност, използвайте течаща вода, за да подмивате децата си. Рецидивираща инфекция при малките може да се появи, ако прекалено често се пипат, което следва като защитна реакция от възпалението. Други по-сериозни причини за появата на заболяването при децата са проблеми, свързани с хронична бъбречна недостатъчност, млечница, присъствие на хронична инфекция в тялото, наличие на паразити и отслабена имунна система. Родителите рядко отчитат вероятността заболявания като ангина, възпалено гърло или дори кариес да причинят цистит, но това е напълно възможно и не трябва да се пренебрегва.

Най-общо можем да обусловим следните рискови групи, които са предразположени към цистит:

Цистит - Жени, деца и мъже - Причини, симптоми, лечение

 • Жени с лоша лична хигиена
 • Бременни жени
 • Жени с вулводения
 • Жени с ендометриоза
 • Мъже с уголемена простата
 • Хора с вродени аномалии в отделителната система
 • Хора с отслабена имунна система
 • Хора с поставен катетър
 • Хора, които често се дехидратират
 • Хора, които често отлагат ходене по малка нужда
 • Хора с хронична умора
 • Хора, страдащи от синдром на раздразненото дебело черво
 • Хора, страдащи от мигрена
 • Хора с алергии
 • Хора с автоимунни заболявания

Какви са видовете цистит?

Различават се два основни вида – остър и хроничен.

Остър цистит

Това представлява силно неспецифично възпаление на лигавицата на пикочния мехур, при което за щастие симптомите отминават изключително бързо.

Хроничен цистит

Той е последица от недоизлекуван остър цистит или може да бъде причинен от усложняване на някое друго заболяване на организма.

Двата варианта на заболяването имат еднакви симптоми, но тези при хроничния са по-слабо изразени. Други по-детайлно разглеждани видове на инфекцията на пикочните пътища могат да бъдат:

Лекарствен цистит

Знаем, че голяма част от лекарствените продукти, които приемаме се отделят през бъбреците. Пикочният мехур може да бъде подложен на вредното действие на медикаментите, тъй като той събира урината, отделена от бъбреците.

Хламидиален цистит

Цистит - Жени, деца и мъже - Причини, симптоми, лечение

 

Причинява се при хламидиална инфекция на пикочния мехур. Симптомите наподобяват тези на обикновеното бактериално възпаление, но може да се различи благодарение на лабораторно изследване, чрез което да се отделят бактериите.

Трихомонален цистит

Този вид инфекция е последствие от Трихомонас вагиналис и се явява паразитоза на пикочния мехур. При жените обикновено се придружава от симптоми на вулвовагинит, а при мъжете – на простатит. Подобна инфекция е задължително да се лекува и при партньора, ако заболелия има такъв, независимо дали само при единия от двамата могат да се наблюдават симптоми.

Радиационен цистит

Ако имате наличие на туморни процеси в малкия таз и посещавате лъчелечение, то най-вероятно ще последва увреждане на лигавицата на пикочния мехур. Ако имате подобно увреждане, най-вероятно ще забележите кръв в урината. При такива състояния е задължително да се консултирате с лекар, тъй като кръвозагубата може да стане голяма.

Интерстициален цистит

Цистит - Жени, деца и мъже - Причини, симптоми, лечение

Това е сложен възпалителен абактериален процес с инфилтрация на цялата стена на пикочния мехур, което може да доведе до непрекъснато раздразнение. При тази разновидност на заболяването антибиотици не се използват за лечение. Повечето мнения на специалистите в тази област са, че се дължи на автоимунно заболяване и последиците от него не са приятни, тъй като в напреднал стадий пикочният мехур се свива и сбръчква и всички симптоми се засилват.

Травматичен цистит

При необичайно силен полов акт пикочният мехур при жените може да бъде наранен. По този начин се създава среда за бактериална инфекция.

Хеморагичен цистит

Този вид може да се появи като страничен ефект при лечение с някои специфични медикаменти (циклофосфамид, ифосфамид и др.). Няколко серотипове аденовирус се свързват с остър самоограничаващ се хеморагичен цистит, който се среща предимно при млади мъже.

Какви са симптомите на цистита?

Цистит - Жени, деца и мъже - Причини, симптоми, лечение

Симптомите на острото проявление на болестта, могат да бъдат причина за изключителен дискомфорт. Трябва да се има предвид, че симптоматиката при възрастни и деца е различна. При по-малките симптомите са по-малко и по-трудно забележими. Най-често при децата се проявява със симптоми, като обща отслабеност на организма, раздразнителност, намален апетит и повръщане.

При възрастните се отличава със следните симптоми:

 • Чести позиви за уриниране (дори и през нощта)
 • Незначително количество урина при изхождане (1-2 капки)
 • Парене и болезненост при уриниране
 • Чувство за подутост и непрекъсната пълнота на пикочния мехур
 • Тазова болка
 • Лека болка в областта на кръста (покрай бъбреците)
 • Парене в областта на вътрешните полови органи
 • Болка при секс
 • Урина с натрапчива миризма
 • Наличие на кръв или бактерии в урината

Хроничната форма на заболяването не е задължително да се проявява с едни и същи симптоми при различните хора. Самите симптоми при даден човек могат да се променят с течение на времето. При някои жени пред менопауза например, симптомите могат да се изострят по време на менструация.

Какви са причините за появата на цистит?

Цистит при жени, мъже и деца – причини, симптоми и как да се предпа

Можем да обобщим, че най-често срещаната причина е инфекция с чревни бактерии, особено при жените, които имат по-къса уретра от тази на мъжете. Това е предпоставка за по-лесното увреждане на пикочния мехур, което всъщност представлява самото заболяване. От своя страна причините за инфектиране на пикочните пътища и мехура могат да бъдат най-различни. При някои болестни състояния в пикочния мехур остава т.нар. остатъчна урина. Това е предпоставка за размножаването на бактериите.

Уретрата при жените може лесно да бъде инфектирана поради близостта й до ануса и входа на влагалището. В тях по принцип има болестотворни и неболестотворни бактерии. След евентуалното инфектиране на уретрата микроорганизмите могат да бъдат унищожени от защитната реакция на лигавицата или могат да бъдат разпространени нагоре до пикочния мехур, което е всъщност причината за появата на цистит. Интимната хигиена е от изключително значение при жените и младите момичета. Измиването на гениталиите и ануса при тях трябва да се извършва отпред-назад, за да се избегне пренасянето на бактерии от ануса към уретрата. Трябва да се намери добрия баланс в интимната грижа, тъй като прекомерната грижа с употребата на интимни гелове и дезинфектанти могат също да станат причина за развитието на инфекция.

Вече споменахме и че вродените аномалии на отделителната система могат да се окажат причина за появата на заболяването на пикочните пътища. Някои от тези аномалии се проявяват със симптоми на повтарящи се инфекции на пикочния мехур или бъбреците, особено при момчета и млади мъже поради препятствие в нормалното изпразване на пикочния мехур. Увеличената простата при мъжете също затруднява изпразването на мехура, като след уриниране има остатъчна урина, която както вече разгледахме, е благоприятна среда за размножаване на бактерии. Затрудненото изпразване на пикочния мехур може да се дължи още на прием на медикаменти, лъчетерапии, неврологични заболявания, запек и други.

Цистит - Жени, деца и мъже - Причини, симптоми, лечение

При жените след менопаузалния период разбъркването на хормоните и липсата на полови такива е предпоставка за намаляване на защитата на лигавицата на пикочните пътища, поради което те по-често могат да получават възпаления. При бременните с уголемяване на матката през втория и третия триместър тя започва да притиска уретрата и пикочния мехур и това също води до задържане на остатъчна урина. При бременните жени трябва да се правят профилактични изследвания на урината, тъй като дори и без симптоми може да се наблюдава инфекция на пикочните пътища.

Дефлоративен цистит се наблюдава при някои момичета след първия им сексуален акт. Нормално по кожата в гениталната област има бактерии и поради близостта на уретрата до влагалището по време на полов акт могат да попаднат бактерии в нея. Препоръчва се уриниране на жените след полов контакт, за да може да се изведат бактериите от организма и така да се предотврати тяхното попадане и размножаване в пикочния мехур.

Възпалението на уретрата при младите сексуално активни мъже може да бъде причинена от сексуално преносими заболявания като например хламидия, гонорея, генитален херпес, СПИН, кондиломи или дори сифилис. Дехидратацията също не е за подценяване, когато става въпрос за причинители на инфекция на пикочните пътища. При намален прием на течности се уринира по-рядко, а заради това намалява и извеждането на бактериите от пикочния мехур и уретрата и те имат много повече време да се размножават.

При пациентите със захарен диабет пък например:

Цистит - Жени, деца и мъже - Причини, симптоми, лечение

Бактериалната флора на кожата и лигавиците е променена, освен това захарта в урината е идеална хранителна среда за бактериите, поради това те са предразположени към развитие на инфекция на пикочния мехур. Приемът на някои лекарства, особено химиотерапевтични медикаменти (циклофосфамид и ифосфамид), може да доведе до възпаление на пикочния мехур, а това както вече разгледахме по-горе е предпоставка за развитието на лекарствено-индуцирания цистит. Този вид инфекция може да се развие и като усложнение на други по-сериозни заболявания: рак на половите органи, тазово-възпалителна болест, ендометриоза, болест на Крон, дивертикулит, лупус еритематодес или туберкулоза. Значително по-предразположени към заболяване са хората, изложени на постоянен стрес, страдащите от безсъние, пазещите дълго време диети и тези с отслабена имунна система. Основни съвети към страдащите от възпаление на уринарния тракт включват честата смяна на дамските превръзки и тампоните, за жените и на памперсите при децата.

Добре е да се избягва носенето на тясно бельо, особено на прашки, които се врязват в кожата и са едни от виновниците за пренос на бактерии от ануса към влагалището и уретрата. Не прекалявайте с алкохола, газираните напитки, кофеина и лютивите храни – дразнят лигавицата на пикочния мехур.

При първи симптоми на цистит е добре да приемате хранителни добавки за заздравяване и поддържане нормалната функция на пикочните пътища. Такива добавки могат да са екстракти или капсули червена боровинка или специализирани хранителни добавки, които съдържат комплекс от червена боровинка и други благоприятстващи здравето на пикочните пътища билки като например „Цистат“. Този продукт съдържа няколко важни съставки като лист от бреза, магнезиев оксид, янтарна киселина, витамини В2 и В6, които в съчетание с червената боровинка способстват естественото прочистване на пикочните пътища и общо на организма, както и нормализират функциите на отделителната система. Ако симптомите не отшумят бързо, задължително трябва да се консултирате с лекар и в никакъв случай да не се самолекувате.

(Продуктите на Мирта Медикус можете да намерите в най-близката до Вас аптека.)

Други материали на Мирта Медикус за секс стимуланти и полово здраве.

Вашият коментар

Ние използваме „бисквитки“, за да улесним Вашето сърфиране. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с Общите търговски условия  и нашата политика за защита на лични данни .