Цистит при жени, мъже и деца – причини, симптоми и как да се предпазим

Цистит при жени, мъже и деца

Дълго време заболяването цистит беше определяно по-скоро като женско, понеже повечето оплаквания идват от дамите. Като по-уязвими към настинки и усложнения при друг вид болести, жените действително по-често страдат от този проблем. Но в наши дни прави впечатление, че оплаквания от това неприятно състояние все по-често се получават и от мъже, и от деца. Какво точно е това заболяване, какви са неговите признаци, как да се предпазим и как се лекува,прочетете в тази статия.

Основни моменти в статията:

Какво представлява циститът

Това е едно от най-широко разпространените и неприятни урологични заболявания. По своята същност то представлява възпаление на лигавицата на пикочния мехур. Това може да бъде химическо, радиационно или бактериално възпаление, като последното е най-често срещаното. При тези случаи патогенни бактерии попадат в самия пикочен мехур. Там те се развиват и започват проявите на първите симптоми на болестта. При нормални обстоятелства на това място липсва бактериална флора. Голям брой от навлезлите в него микроорганизми неизменно водят до поява на т.нар. остър цистит. Най-честата причина за неговото развитие са чревните бактерии.

Кой може да страда от цистит

Това заболяване за съжаление засяга всички възрастови групи от деца до възрастни хора. Статистиката посочва, че средно от 30 до 50% от населението получават възпаление на уринарния тракт. Жените заболяват до 3 пъти по-често от мъжете. Това се дължи на тяхната по-къса уретра, която е предпоставка за по-лесното навлизане на болестотворни бактерии.

Цистит при жените

Цистит - Жени, деца и мъже - Причини, симптоми, лечение

Именно поради по-късата уретра патогенните бактерии засягат по-лесно и по-бързо пикочния мехур при дамите. Така се получава и инфекцията. Жените, които са изложени на по-голям риск от такава инфекция, са:

 • Сексуално активните: половите контакти могат да доведат до пренасяне на бактерии в уретрата;
 • Тези, които използват т.нар. диафрагми;
 • Бременните жени, тъй като хормоналните промени по време на бременност понякога стват предпоставка за инфекция;

Цистит при мъжете

Най-общо казано при мъжете възпалението на уретера е доста по-рядко срещано, тъй като уретрата при тях е дълга, тънка и завита. Това означава, че попадането на микроорганизми в пикочния мехур при мъжете е значително по-затруднено отколкото при жените. Въпреки това заболяването се среща и сред господата, като обикновено за него съществува предпоставка или е свързано с друг проблем в организма. Основната причина, поради която възниква, е ползване на определени противозачатъчни методи или сексуален контакт без никакви предпазни средства.

Цистит - Жени, деца и мъже - Причини, симптоми, лечение

Други причини заболяването да се появи при мъжете са увеличени размери на простата, използване на катетър, бъбречни камъни, туморни образувания. Травмите от практикуване на спортове като конна езда, колоездене или интензивни сексуални контакти също понякога оказват влияние.

Диабетът също може да бъде причина за появата на инфекция в уринарния тракт при мъжете. Наличието на глюкоза в урината създава среда, която е благоприятна за развиването на микроорганизми, които предизвикват заболяването. Интересно и малко познато е, че някои хранителни алергии или непоносимости също могат да бъдат причина мъж да развие тази болест.

Цистит при децата

За съжаление малките деца също има шанс да получат инфекция на уретера. Една от причините е дългото ползване на памперси. Това е така, защото памперсът всъщност свързва уретрата и ануса и чревните бактерии лесно се пренасят от едното място на другото. Следват зачервявания и инфекция. Същото има вероятно да се получи и ако прекалено често използвате мокри кърпички за почистване на детето преди да му сложите памперс. Винаги, когато имате възможност, използвайте течаща вода, за да подмивате децата си. Рецидивираща инфекция при малките има риск да се появи, ако прекалено често се пипат, което следва като защитна реакция от възпалението.

Други по-сериозни причини за появата на заболяването при децата са проблеми, свързани с хронична бъбречна недостатъчност, млечница, присъствие на хронична инфекция в тялото, паразити и отслабена имунна система. Родителите рядко отчитат вероятността заболявания като ангина, възпалено гърло или дори кариес да причинят цистит, но това е напълно възможно и не трябва да се пренебрегва.

Рискови групи

Цистит - Жени, деца и мъже - Причини, симптоми, лечение

Рисковите групи включват хора, за които са валидни следните състояния, явления или навици:

 • Бременни жени;
 • Вулводиния;
 • Ендометриоза;
 • Уголемена простата;
 • Вродени аномалии в отделителната система;
 • Отслабена имунна система;
 • Поставен катетър;
 • Склонност към дехидратация;
 • Отлагане на ходенето по малка нужда;
 • Хронична умора;
 • Синдром на раздразненото дебело черво;
 • Mигрена;
 • Aалергии;
 • Лоша лична хигиена, особено при жените;
 • Автоимунни заболявания.


Подчертаваме, че фактът, че принадлежите към дадена група от изброените, не означава, че задължително на даден етап бихте получили това състояние. Всъщност, ако забележите, че рисковите фактори Ви засягат, следва да обърнете внимание и да наблегнете на стриктна профилактика.

Видове цистит

Различават се два основни вида: остър и хроничен. Има обаче още видове според причинителя или проблематиката.

Остър цистит

Това представлява силно неспецифично възпаление на лигавицата на пикочния мехур, при което за щастие симптомите отминават изключително бързо.

Хроничен цистит

Той е последица от недоизлекуван остър цистит или е причинен от усложняване на някое друго заболяване на организма. Двата варианта на заболяването имат еднакви симптоми, но тези при хроничния са по-слабо изразени.

Цистит - Жени, деца и мъже - Причини, симптоми, лечение

 

Други по-детайлно разглеждани видове на инфекцията са:

Лекарствен

Знаем, че голяма част от лекарствените продукти, които приемаме, се отделят през бъбреците. Пикочният мехур може да бъде подложен на вредното действие на медикаментите, тъй като той събира урината, отделена от бъбреците.

Хламидиален

Причинява се при хламидиална инфекция на пикочния мехур. Признаците наподобяват тези на обикновеното бактериално възпаление, но може да се различи благодарение на лабораторно изследване, чрез което да се отделят бактериите.

Трихомонален цистит

Този вид инфекция е последствие от трихомонас вагиналис и се явява паразитоза на пикочния мехур. При жените обикновено се придружава от симптоми на вулвовагинит, а при мъжете – на простатит. Подобна инфекция е задължително да се лекува и при партньора, ако заболелия има такъв, независимо дали само при единия от двамата се наблюдават признаци.

Радиационен

Ако имате наличие на туморни процеси в малкия таз и посещавате лъчелечение, то най-вероятно ще последва увреждане на лигавицата на пикочния мехур. Ако имате подобно увреждане, най-вероятно ще забележите кръв в урината. При такива състояния е задължително да се консултирате с лекар, тъй като кръвозагубата има риск да стане голяма.

Интерстициален

Цистит - Жени, деца и мъже - Причини, симптоми, лечение

Това е сложен възпалителен абактериален процес с инфилтрация на цялата стена на пикочния мехур, което има вероятност да доведе до непрекъснато раздразнение. При тази разновидност на заболяването антибиотици не се използват за лечение. Повечето мнения на специалистите в тази област са, че се дължи на автоимунно заболяване и последиците от него не са приятни, тъй като в напреднал стадий този орган се свива и сбръчква и всички симптоми се засилват.

Травматичен

При необичайно силен полов акт пикочният мехур при жените може да бъде наранен. По този начин се създава среда за бактериална инфекция.

Хеморагичен

Този вид може да се появи като страничен ефект при лечение с някои специфични медикаменти (циклофосфамид, ифосфамид и др.). Няколко серотипове аденовирус се свързват с остър самоограничаващ се хеморагичен цистит, който се среща предимно при млади мъже.

Симптоми на цистит

Цистит - Жени, деца и мъже - Причини, симптоми, лечение

Симптомите на острото проявление на болестта стават причина за изключителен дискомфорт. Трябва да се има предвид, че симптоматиката при възрастни и деца е различна. При по-малките признаци са по-малко и по-трудно забележими. Най-често при децата се проявява със симптоми като обща отслабеност на организма, раздразнителност, намален апетит и повръщане. При възрастните състоянието се отличава със следните най-чести симптоми:

 1. Чести позиви за уриниране (дори и през нощта);
 2. Незначително количество урина при изхождане (1-2 капки);
 3. Парене и болезненост при уриниране;
 4. Чувство за подутост и непрекъсната пълнота мехурa;
 5. Тазова болка;
 6. Лека болка в областта на кръста (покрай бъбреците);
 7. Парене в областта на вътрешните полови органи;
 8. Болка при секс;
 9. Урина с натрапчива миризма;
 10. Наличие на кръв или бактерии в урината.

Хроничната форма на заболяването не е задължително да се проявява с едни и същи индикации при различните хора. Самите симптоми при даден човек има вероятност да се променят с течение на времето. При някои жени пред менопауза например, признаците се изострят по време на менструация.

Причини за появата на цистит

Цистит при жени, мъже и деца – причини, симптоми и как да се предпа

Можем да обобщим, че най-често срещаната причина е инфекция с чревни бактерии, особено при жените, които имат по-къса уретра от тази на мъжете. Това е предпоставка за по-лесното увреждане на пикочния мехур, което всъщност представлява самото заболяване. От своя страна причините за инфектиране са най-различни. При някои болестни състояния в органа т.нар. остатъчна урина. Това е предпоставка за размножаването на бактериите.

Дължина на уретрата

Уретрата при жените може лесно да бъде инфектирана поради близостта ѝ до ануса и входа на влагалището. В тях по принцип има болестотворни и неболестотворни бактерии. След евентуалното инфектиране на уретрата микроорганизмите могат да бъдат унищожени от защитната реакция на лигавицата или разпространени нагоре, което е всъщност причината за появата на цистит. Интимната хигиена е от изключително значение при жените и младите момичета.

Измиването на гениталиите и ануса при тях трябва да се извършва отпред-назад, за да се избегне пренасянето на бактерии от ануса към уретрата. Трябва да се намери добрия баланс в интимната грижа, тъй като прекомерната грижа с употребата на интимни гелове и дезинфектанти също повишават риска от развитието на инфекция.

Проблеми с простатата

Вече споменахме и че вродените аномалии на отделителната система понякога се оказват причина за появата на заболяването. Някои от тези аномалии се проявяват със симптоми на повтарящи се инфекции на пикочния мехур или бъбреците, особено при момчета и млади мъже, поради препятствие в нормалното изпразване на мехура. Увеличената простата при мъжете също затруднява извеждането на урината, като след уриниране има остатъчна течност, която, както вече разгледахме, е благоприятна среда за размножаване на бактерии. Затрудненото изпразване на този орган може да се дължи още на прием на медикаменти, лъчетерапии, неврологични заболявания, запек и други.

Цистит - Жени, деца и мъже - Причини, симптоми, лечение

Хормони

При жените след менопаузалния период разбъркването на хормоните и липсата на полови такива е предпоставка за намаляване на защитата на лигавицата на пикочните пътища, поради което те по-често получават възпаления. При бременните с уголемяване на матката през втория и третия триместър тя започва да притиска уретрата и пикочния мехур и това също води до задържане на остатъчна урина. При бременните жени трябва да се правят профилактични изследвания на урината, тъй като дори и без симптоми може да се наблюдава инфекция.

Сексуални контакти

Дефлоративен цистит се наблюдава при някои момичета след първия им сексуален акт. Нормално по кожата в гениталната област има бактерии и поради близостта на уретрата до влагалището по време на полов акт могат да попаднат бактерии в нея. Препоръчва се уриниране на жените след полов контакт, за да може да се изведат бактериите от организма и така да се предотврати тяхното попадане и размножаване в мехура. Възпалението на уретрата при младите сексуално активни мъже може да бъде причинена от сексуално преносими заболявания като например хламидия, гонорея, генитален херпес, СПИН, кондиломи или дори сифилис.

Дехидратация

Дехидратацията също не е за подценяване, когато става въпрос за причинители на инфекция от този тип. При намален прием на течности се уринира по-рядко, а заради това намалява и извеждането на бактериите от пикочния мехур и уретрата и те имат много повече време да се размножават.

Захарен диабет

Цистит - Жени, деца и мъже - Причини, симптоми, лечение

Бактериалната флора на кожата и лигавиците е променена, освен това захарта в урината е идеална хранителна среда за бактериите, поради това те са предразположени към развитие на инфекцията. Приемът на някои лекарства, особено химиотерапевтични медикаменти (циклофосфамид и ифосфамид), може да доведе до възпаление на мехура, а това както вече разгледахме по-горе е предпоставка за развитието на лекарствено-индуцирания цистит. Този вид инфекция може да се развие и като усложнение на други по-сериозни заболявания.

Сред тях са рак на половите органи, тазово-възпалителна болест, ендометриоза, болест на Крон, дивертикулит, лупус еритематодес или туберкулоза. Значително по-предразположени към заболяване са хората, изложени на постоянен стрес, страдащите от безсъние, пазещите дълго време диети и тези с отслабена имунна система. Основни съвети към страдащите от възпаление на уринарния тракт включват честата смяна на дамските превръзки и тампоните, за жените и на памперсите при децата.

Други причини за цистит

Добре е да се избягва носенето на тясно бельо, особено на прашки, които се врязват в кожата и са едни от виновниците за пренос на бактерии от ануса към влагалището и уретрата. Не прекалявайте с алкохола, газираните напитки, кофеина и лютивите храни – дразнят лигавицата на пикочния мехур.

Как да се справим с цистита

При първи симптоми на цистит е добре да приемате хранителни добавки за заздравяване и поддържане нормалната функция на отделителната система. Такива добавки могат да са екстракти или капсули червена боровинка или специализирани хранителни добавки, които съдържат комплекс от червена боровинка и други благоприятстващи здравето на тази система билки.

Цистат от Мирта Медикус

Цистат съдържа няколко важни съставки като лист от бреза, магнезиев оксид, янтарна киселина, витамини В2 и В6, които в съчетание с червената боровинка способстват естественото прочистване на пикочните пътища и общо на организма, както и нормализират функциите на отделителната система. Ако симптомите не отшумят бързо, задължително трябва да се консултирате с лекар и в никакъв случай да не се самолекувате.

Цистат от МиртаМедикус при цистит

Продуктите на Мирта Медикус можете да намерите в най-близката до Вас аптека.

Други материали на Мирта Медикус за секс стимуланти и полово здраве:

Посетете нашия блог за още статии, свързани със здравето и здравословния начин на живот.

11.34 лв.
Цистат (20 капсули х 425mg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *