Често уриниране: Как да познаем цистита и да се справим с него?

често уриниране

Честото уриниране може да бъде доста срещано явление в нашия ежедневен живот, особено когато пием повече течности. Но когато това става проблем, който ни засяга редовно и се съчетава с други неприятни симптоми, може да се окаже нещо по-сериозно – например, признак за заболяване.

Понякога честото уриниране е симптом на цистит. В този блог пост ще се запознаем с основните признаци на цистита и ще научим как да се справим с този неприятен проблем.

Причини за поява на често уриниране

Честите позиви за уриниране най-често са причинени от бактерии, които проникват в уретрата и се разпространяват в малкия мехур, където създават възпаление. Това възпаление често води до поява на цистит.

За съжаление, циститът по-често се появява при жените, поради това че уретрата им е по-къса и по-близо до аналната зона, което улеснява проникването на бактериите. Въпреки това, циститът може да засегне също мъже и деца.

Често уриниране – дали това не е симптом на цистит?

Циститът е възпаление на уретрата или малкия мехур, което може да бъде причинено от бактериална инфекция или други фактори.

Сред основните симптоми на цистита са:

Често уриниране

Ако отивате по-често от обичайното до тоалетната и имате усещане за постоянна нужда да празните мехура, това може да бъде предупредителен знак за цистит.

Уриниране с болка

Моля, обърнете внимание дали имате парене, когато посещавате тоалетната. При цистита уринирането може да бъде болезнено или да дава усещане за парене.

Мътна или кървава урина

Ако забележите необичайни промени в цвета или консистенцията на урина, може това да се окаже признак за инфекция. Особено, ако откриете кръв в урината, незабавно се свържете с медицинско лице за преглед. Не прибързвайте с фаталните заключения, макар и плашещо, състоянието има клинично обяснение – ваша отговорност е да откриете първоизточника.

Общо неприятно състояние

Циститът може да бъде съпроводен от умора, главоболие или общо неприятно състояние. Сякаш не сте себе си, не се чувствате на 100%.
За първи път съм с подобно състояние и постоянни позиви за уриниране: Как съм хванал/а цистит?

Хората се заразяват с цистит поради инфекция на уринарния тракт (УТИ). Причината за появата на цистит е най-често свързана с бактериална инфекция, но в някои случаи може да се дължи на други фактори.

Основни причини за често уриниране и заразяване с цистит са:

 1. Бактериална инфекция
  Най-честата причина за цистит е влизането на бактерии в уретрата и нататък в малкия мехур. Най-често се забелязват бактериите от рода Escherichia coli (E. coli), които обикновено се намират в тънкото черво. Те могат да достигнат уретрата и да проникнат в мехура поради неправилна хигиена или вътрешни промени в уринарния тракт, например при жените след сексуален контакт.
 2. Сексуален контакт
  Честото уриниране след секс може да бъде причинено от възпаление в уретрата, предизвикано от сексуалната активност.
 3. Уретрална травма
  Травмирането на уретрата (което например се получава след вдигане на тежести, след натоварваща дейност или след употреба на нездравословни продукти за хигиена) може да отвори път на бактериите към мехура и да предизвика цистит.
 4. Слаб имунитет
  Хората със слаб имунитет, като стари хора, бременни жени, деца или хора със заболявания, което потиска имунната система, са по-уязвими за уринарни инфекции.
 5. Други фактори
  Някои медикаменти, неправилната хигиена, задържане / стискане при позиви за уриниране, уретрални аномалии или наличие на сонда за дрениране в мехура могат също да бъдат фактори, предразполагащи за цистит.

Поддържайте добра лична хигиена

Важно е да се поддържа добра лична хигиена, следвайки основни правила за превенция на уринарните инфекции. Например, следването на правилата за чистота след уриниране и вагинална хигиена, както избягването на възможни дразнители като агресивни сапуни и парфюмирани продукти за лична хигиена, може да намали риска от заболяването.

Ако имате симптоми на цистит или се сблъсквате с често повтарящи се инфекции на уринарния тракт, съветваме да се консултирате с вашия лекар за правилна диагностика и лечение.

Чест позив за уриниране след посещение на басейн

Чести позиви за уриниране след посещение на басейн може да бъде индикатор за възникване на цистит или уринарна инфекция. Посещението на басейн може да увеличи риска от инфекции поради специфичната среда и условията там.

Ето няколко възможни причини за възникване на цистит след посещение на басейн:

Басейните могат да съдържат бактерии и химикали, които могат да дразнят уретрата и мехура. Независимо от дезинфекцията на басейна, възможно е бактерии и микроби да останат активни.

Ако сте останали облечени с мокър бански след плуване, материята може да задържи влага в областта на уретрата и да предразположи към инфекции.

Често срещано поведение е задържането на урината по време на плуване или отлагането на отиването на тоалетната за по-късно. Това може да допринесе за натрупването на бактерии в уретрата и мехура.

Как да се справите с честото уриниране?

Потърсете медицинска помощ

Ако усетите симптоми на цистит, важно е да потърсите съвет от квалифициран лекар. Той ще постави правилната диагноза и ще предостави необходимото лечение. Ако ходите често до тоалетната е възможно да страдате и от друго заболяване, различно от цистита – настоящата статия не заменя прегледа при доктор!

Пийте повече течности

Повишената консумация на течности, особено вода, може да помогне за изхвърляне на бактериите и облекчаване на симптомите на цистита. Прочетете и другите методи за домашно лечение при често уриниране.

Внимавайте със сексуалната активност

При някои жени, циститът може да бъде предизвикан от сексуалния контакт. Ако забележите, че уринирате по-често след секс, консултирайте се с лекар.

Ако искате да избегнете състоянието, приемайте профилактично Цистат – природен и безопасен продукт срещу цистит

Ако искате да избегнете състоянието на цистит или се борите с повтарящи се уринарни инфекции, е добре да си обърнете внимание и да започнете прием на Цистат – природен и безопасен продукт, специално разработен за подпомагане на здравето на уринарната система.

Цистат е създаден със съчетание от натурални съставки, които целят подобряването на функциите на пикочния мехур и уретрата.

Предназначението на Цистат е да подпомага нормалната дейност на уринарната система и да допринася за доброто й състояние. С неговата помощ се способства за естественото пречистване на пикочните пътища, което е от съществено значение за предотвратяване на уринарните инфекции.

Заключение

Циститът е неприятно заболяване, което може да засегне всеки от нас. Когато усетите симптоми на цистит, е важно да действате бързо и да се консултирате с лекар за правилния диагноза и лечение. Спазвайте здравословния начин на живот и поддържайте добра хигиена, за да намалите риска от цистит и други инфекции на уринарния тракт. Здравето на нашия мехур е от решаващо значение за нашето общо благополучие, затова го пазете и се грижете за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *