Имунитет – всичко, което трябва да знаете

Имунитет: Как работи и как да го подсилим? - д-р Пашкулев

Какво представлява имунната система

Имунната система е защитна система в човешкия организъм, която ни предпазва от болести. Тя разпознава вредните елементи, които попадат в тялото или с които имаме контакт, и ги неутрализира. Това е естественият начин тялото ни да се защити от вируси в т.ч. коронавируси,  паразити, микроби и други. Имунитетът бива вроден и придобит. Вроденият моментално реагира, когато организмът е изложен на опасност от развитие на инфекция. Ако инфекцията все пак настъпи, се задвижват определени процеси, които да се преборят с нея. Вроденият имунитет активира придобития. Придобитият също има задачата да ни опази от вредните агенти. Той позволява на тялото да запомни определени патогени. Така при следващ контакт с тях, изграждаме по-силна защита, която ни предпазва от разболяване.
Иновирон банер мобилно
имунна система - лаборант работи с микроскоп

Защо е важно да работи правилно

Имунната система различава здравите от увредените клетки. Тя разпознава заплахите от безвредните елементи, с които влизаме в контакт или които попадат в тялото ни. Имунитетът реагира, когато срещне сигнал за инфекция или увреждане на клетъчно ниво. Ако реакцията не се задейства, инфекциозният процес настъпва и се развива. От друга страна, ако няма причина за реакция, но такава все пак настъпи, отново има нередност. Това е сигнал за алергия или автоимунно заболяване. Случаите, в които имунната система се задейства без причина, често са извън нашия контрол. Това, за което можем да помогнем на тялото си, е да действа бързо и адекватно, когато има реална опасност.

как да се грижим за имунитета си - докторски слушалки

Какво се иска от нас за добър имунитет

Твърде лесно е да кажем, че от нас се иска просто да живеем здравословно. Здравословните навици действително са ключови в случая. Те обаче звучат твърде общо и абстрактно, ако не ги разгледаме в детайл. Само така ще можем да си поставим и ясни цели, с които да не се поддадем на вируси, коронавируси, бактерии, гъбички и др. Има три основни принципа за добър имунитет:
Първо – прием на достатъчно полезни вещества. Второ –  отказ от вредни навици. Трето – ниски нива на стрес. За съжаление стресът, който в много случаи е пряко свързан и с вредните навици, е извън нашия контрол. Така става ясно, че устойчивостта на болести всъщност до голяма степен се дължи именно на веществата, които си набавяме с храната. От друга страна, колкото и спокойно да живеем, дори да не пушим и да не употребяваме алкохол, ако в режима ни няма достатъчно витамини, минерали други полезни елементи, задължително ще бъдем податливи на заболявания.
подсилване на имунитета - щастлива жена се обляга на храсти

Подсилване на имунната система

Подсилване на имунната система в домашни условия не просто е постижимо, а е единственият естествен начин да подготвим тялото си да се справи с потенциални заболявания, особено от сезонния вирусен тип. Ако не страдаме от имунологично смущение, няма никакви пречки да се заемем успешно с превенцията, като подсилим имунитета с природни средства. Разбира се, има различни препоръчителни практики при възрастни и деца, тъй като с възрастта организмът се променя.
имунитета при възрастните - жена позира с усмивка

Имунитет при възрастни

Сред факторите, които влияят най-силно на опитите ни за засилване на имунитета при възрастните хора са:
 • Начинът на хранене;
 • Физическата активност;
 • Възрастта;
 • Стресът.
Правилното, пълноценно и редовно хранене е задължително изискване. Именно чрез храната си набавяме голяма част от необходимите витамини, минерали и полезни вещества. Физическата активност също помага, тъй като подобрява кръвообращението, чрез което въпросните вещества се разпространяват в организма. Тренировките също така увеличават капацитета на белите дробове.
засилване на имунитета - спортуваща жена

Възрастта също има влияние. На практика с нейното напредване, защитните функции отслабват и съответно ставаме по-податливи на инфекции. Също така, при по-възрастните хора макронутриентите, въпросните полезни вещества, които приемаме чрез храната, се усвояват по-трудно. Четвъртият фактор, стресът, също е защитна реакция, свързана с механизмите за самосъхранение. Той насочва силите на организма към решаването на даден проблем, който възприема за належащ на физическо ниво. По този начин организмът пренебрегва дадени системи, сред които се оказва и имунната.

Както виждаме, за съжаление съвременният напрегнат и изтощителен начин на живот не ни дава големи възможности да се погрижим за защитните функции на собственото си тяло. Водим заседнал начин на живот и сме ежедневно подложени на стресиращи ситуации. Така разчитаме единствено на полезните елементи от храната. Истината обаче е, че много от нас се хранят нередовно или непълноценно, тъй не могат да отделят време и усилия за това. Осъзнаваме, че не се грижим достатъчно за имунитета, тъй като все по-често се разболяваме. С напредване на възрастта положението единствено се влошава.

засилване на имунитета при децата - две деца на ледена пързалка

Засилване на имунитета при деца

Като родители постоянно се питаме какво да даваме на детето за имунната система. В почти ежегодната обстановка на епидемия, когато децата в класа или групата едно по едно се разболяват, не можем да разчитаме само на правилното хранене. Дори то не зависи изцяло от нас, тъй като поне едно от храненията през деня е извън дома. Освен това, малчуганите трудно спазват дистанция, когато играят. На училище пък сядат близо едни до други, което улеснява заразяването. Затова при тях се искат сериозни, но и балансирани мерки, с които да подкрепим детския организъм по естествен начин. Прочетете статията ни за подсилване на имунитета при децата за още информация.

имуностимулатори - дървени лъжици с билки

Имуностимулатори

Решението да приемате имуностимулатори е определящо за здравословното ни състояние. Ако пренебрегнем неговата важност и не предприемем нищо, поемаме излишен риск. От друга страна, изборът е огромен, което не го прави по-лесен. Като специалисти в областта, ние от “Мирта Медикус” Ви съветваме да изберете имуностимулаторите и имуномодулаторите според техните съставки. Природата е изобилен източник на полезни вещества. Има различни начини да се възползваме от тях, за да укрепим организма си, особено в периодите (на сезонните инфекции, грипни епидемии и пандемии – причинени от вируси и коронавируси, смяна на сезоните и др.), когато сме най-податливи на разболяване.

имуностимулатори - паничка с билки

Билки, витамини, аминокиселини и микроелементи за силен имунитет

Нека да разгледаме различните елементи и билки за подсилване на имунитета. Всяко от изброените има благотворно действие върху организма, утвърдено не само от медицината, но и от вековната практика. Нека не забравяме, че имунитетът не само ни пази от болести, а и ни помага да се възстановим по-бързо, ако вече сме развили инфекция. Ще засегнем най-вече лечебните растения и веществата, които имат отношение към състоянието на дихателните пътища. Те служат както за профилактика и превенция, така и за подпомагане на оздравителните процеси.
 • Ехинацея
Ехинацеята е изключително ефективен имуностимулатор. Екстрактът от растението има големи ползи за профилактична терапия на дихателните пътища;
 • Цинк
Цинкът има съществени функции в организма, но тялото ни не го произвежда самостоятелно. При ниски нива сме по-склонни да развием възпалителни процеси и по-бавно да се възстановим от тях;
 • Великденче
Великденчето е прочуто със своето противовъзпалително действие. То защитава лигавиците на горните дихателни пътища и регулира производството на секрет;
 • L- лизин
L–лизинът е незаменима аминокиселина с възстановяващи и изграждащи функции. По-специалното в нейното действие е задържащото влияние, което тя оказва върху репликацията (развитието) на многобройни вирусни щамове. Също така е основна съставка на съединително-тъканния „щит“ на различните органи, който ги предпазва от разпространението на възпалителните и дегенеративни процеси.
 • Черен бъз
Черният бъз подпомага пречистването на дихателните пътища и храносмилателния тракт, подкрепя нормалната дейност на имунната система.
 • Бъзак
Бъзакът е повече европейско лековито средство (включително в българската народна медицина, при Петър Димков). Неговите плодове са както имуностимулиращи, така и защитават кръвоносните съдове и редица основни органи и системи от микробните токсини и различни други вредни фактори. Тонизират надбъбречните жлези, чрез което доставят на организма повече енергия, необходима за преодоляването на затруднени обстоятелства.
 • Андрографис паникулата
Андрографис паникулата е индийска билка с мощно детоксикиращо действие по отношение на черния дроб и други вътрешни органи, както и на клетъчно ниво. Има и имунозащитни влияния. Важно е да се отбележи, че по време на световната грипна епидемия в края на Първата световна война, в районите където местното население я е ползвало за превенция, почти е нямало случаи на заболели или те са прекарвали заболяването необичайно леко.
 • Шийтаке и Чага са топ медицински гъби.
Те съдържат уникални полизахариди, витамини, микроелементи и фитохимикали с противовирусно, антибактериално, противомикробно, противовъзпалително, противотуморно и възстановяващо кръвообращението действие.
Благоприятстват естествените имунни функции и дейността на Т-клетките. Подпомагат и нормалната чревна флора, за която има нарастващи данни, че е важна в борбата с инфекциите, както и за общото добро състояние на храносмилането и организма като цяло. Чагата освен това е и действен антиоиксидант.

Екстрактът от гъба Шийтаке и гъба Чага съдържат Бета-глюкани.

Бета-глюканите принадлежат към пребиотичните полизахариди и се отличават с висока способност да подхранват нормалната чревна флора. Като непосредствен ефект от това следва повишено производство на имунни тела, подобряване на храносмилането и обмяната на веществата и експресия на редица полезни гени.
В Шийтаке и Чага – едни от най-добре изследваните медицински гъби – както процентът, така и усвояемостта на бета-глюканите са по-високи от повечето други източници. Специално при гъбите освен това преобладава подвидът на тези съединения – 1,3/1,6-бета глюкан, който се отличва със значително по-голяма физиологична активност в сравнение с 1,3/1,4-бета глюканът, който преобладава в овеса и ечемика.
Екстрактът от тях съдържа и белтъчни съставки, които заедно с полизахаридите, действат, активизират имунната защита, без да я свръхстимулира, т.е. не водят до проблеми при случаи на неадекватно стимулиране на части от нея, както е при алергиите и автоимунните процеси.
Също така, има проучвания, които установяват, че подобните бета-глюкани, получени от хлебна мая, имат около 4 пъти по-малка активност от тези, които са извлечени от медицинските гъби, така че последните са вън от конкуренция.
 • Витамин C
Витамин C, е един от най-популярните витамини за укрепване на здравето. Той е силен антиоксидант, което означава, че противодейства на възпалителните процеси на патогените на клетъчно ниво;
 • Сладък корен
Билката сладък корен също е сред тези, които предпазват от заболявания на дихателните пътища. Тя поддържа лигавиците здрави, а при евентуално разболяване, подпомага отхрачването. Има антибактериално и антивирусно действие;
 • Чесън
Чесънът съдържа веществото алицин, основната активна съставка, която се освобождава, когато смачкаме скилидката. Алицинът има мощно противовъзпалително действие, с което всъщност подпомага имунната система;
 • Прополис
Разбира се, няма как да подминем и прополиса, по-известен като пчелен клей. Той ни предпазва от развитие на вирусни (в т.ч. и мощно средство срещу коронавирусите) инфекции. Съдържа серия от витамини и микроелементи, които имат директна връзка с функционалните защитни функции при човека. Той не само не допуска развитието на инфекциозни процеси, а спомага за извеждането на вредните елементи, които могат да ги предизвикат.
продукти за имунната система - жена пие хапче

Продукти за здрав имунитет

След като обсъдихме най-благотворните билки и вещества с натурален произход, от които можете да се възползвате, за да се предпазите от разболяване, е време да поговорим и за формите на прием. Факт е, че някои от тях можем да си набавим чрез храната. За съжаление обаче в периода, в който най-често се разболяваме, а именно зимата, нямаме достъп до достатъчно пресни плодове и зеленчуци, за да стимулираме имунитета си пълноценно. Затова е добре да се насочим към качествени хранителни добавки за здрава имунна система.

грижа за имунната система - жена позира с лекърска маска

Имуноефект Антивирал – капсула, 475 mg

Имуноефект Антивирал е под форма на капсули. От изброените съставки съдържа ехинацея, бъзак, сладък корен и цинк. В състава му влизат още малина, кръвен здравец и сминдух, които засилват защитните сили на организма и подпомагат обменните процеси.

Имуноефект Антивирал – капсула, 475 mg
Към Продукта

Клеева тинктура с чесън – 50 ml

Съдържа екстракт от прополис и чесън. Тя е максимално пречистена и същевременно високата концентрация на активните елементи позволява мощно действие. Пчелният клей е отлична превенция срещу паразити, вируси в т.ч. коронавируси и гъбички. Чесънът има противовъзпалително действие и подпомага кръвообращението. Заедно със свойствата му да защитава дихателните пътища, осигурява отличен имуностимулиращ ефект. Запознайте се по-подробно със свойствата на клеевата тинктура с чесън.

Клеева тинктура с Чесън
Към Продукта

Бронховитал – тинктура 50 ml

Тинктурата Бронховитал – 50 ml от едноименната серия на “Мирта Медикус” е насочена конкретно към укрепване на респираторната система, когато тя е изложена на най-голям риск. Сред мощните съставки на продукта е теснолистният живовляк, известен по цял свят със свойствата си да укрепва белодробната тъкан. Антимикробният ефект на тинктурата се дължи на съдържанието на резене и евкалипт. Разгледайте продукта и се запознайте с всички ключови екстракти, които съдържа.
бронховитал 50ml
Към Продукта

Бронховитал Кидс Имуно – сироп, 100 ml

За имунната система на децата следва да се погрижим с отделни методи. Затова има и специални добавки за имунитет при деца. Бронховитал кидс имуно укрепва тъканта на дихателните пътища, като заздравява лигавиците. Продуктът способства за правилни и навременни имунни реакции. По този начин позволява на организма да посрещне и да устои на респираторните заболявания. В състава му влизат както ехинацеята, калциевият аскорбат и цинкът, на които вече се спряхме, така и екстрактите от кръвен здравец, L-лизин и шийтаке, които конкретно са насочени към подпомагане на имунитета. За тъканта на дихателните пътища се грижат N-ацетил цистеинът и дългият пипер. Те стимулират естественото пречистване на лигавиците и спомагат за извеждането на секретите, ако вече са се натрупали такива.

бронховитал кидс имуно сироп 100ml
Към Продукта

Имуноефект Антивирал Универсал – сироп, 100ml

Имуноефект Антивирал Универсал – сироп, 100ml
Към Продукта
 • Допринася за нормалния клетъчен и хуморален имунитет;
 • Благоприятства естествените имунни функции и дейността на Т-клетките;
 • Подпомага нормалните самоочистващи функции на лигавиците на дихателните пътища;
 • Способства за нормалното клетъчно дишане и обмяна на веществата;
 • Допринася за защита на клетките от оксидативен стрес – антиоксидантен ефект;
 • Поддържа устойчивостта на организма към различните фактори на околната среда.
 • Уникален състав по отношение на видове биоактивни компоненти и количество на всяка субстанция в препоръчителната дневна доза.
Съдържа натурални екстракти от:
Ехинацея, Шийтаке – гъба, Чага – гъба, Бъзак, Андрографис, в комбинация с: L-лизин-аминокиселина, Витамин С, Цинк – под форма на цинков цитрат, Витамин В6, Селен – под форма на натриев селенит.
Екстрактът от гъба Шийтаке и гъба Чага съдържат Бета-глюкани.
Бета-глюканите принадлежат към пребиотичните полизахариди и се отличават с висока способност да подхранват нормалната чревна флора. Като непосредствен ефект от това следва повишено производство на имунни тела, подобряване на храносмилането и обмяната на веществата и експресия на редица полезни гени.
В Шийтаке и Чага – едни от най-добре изследваните медицински гъби – както процентът, така и усвояемостта на бета-глюканите са по-високи от повечето други източници. Специално при гъбите освен това преобладава подвидът на тези съединения – 1,3/1,6-бета глюкан, който се отличва със значително по-голяма физиологична активност в сравнение с 1,3/1,4-бета глюканът, който преобладава в овеса и ечемика.
Екстрактът от тях съдържа и белтъчни съставки, които заедно с полизахаридите, действат, активизират имунната защита, без да я свръхстимулира, т.е. не водят до проблеми при случаи на неадекватно стимулиране на части от нея, както е при алергиите и автоимунните процеси.
Също така, има проучвания, които установяват, че подобните бета-глюкани, получени от хлебна мая, имат около 4 пъти по-малка активност от тези, които са извлечени от медицинските гъби, така че последните са вън от конкуренция.
Имуноефект Антивирал Универсал има два режима на прием:
Първи режим
 • Обичаен /за профилактика и превенция/:
  • За деца от 3 до 6 години – 1 път дневно по 2,5 ml.
  • За деца и юноши от 7 до 12 години – 1 път дневно по 5 ml.
  • За възрастни и деца над 12 години – 1 път дневно по 7,5 ml.
Втори режим
 • Интензивен /при наличие на симптоми – температура, кашлица, затруднено дишане и др./:
  • За деца от 3 до 6 години:
   • първи ден – 2 пъти дневно по 4 ml;
   • от втори до пети ден – 2 пъти дневно по 2,5 ml;
   • след пети ден – 1 път дневно по 3 ml.
  • За деца и юноши от 7 до 12 години:
   • първи ден – 2 пъти дневно по 5,5 ml;
   • от втори до пети ден – 2 пъти дневно по 5 ml;
   • след пети ден – 1 път дневно по 7,5 ml.
  • За възрастни и деца над 12 години:
   • първи ден – 2 пъти дневно по 10 ml;
   • от втори до пети ден – 2 пъти дневно по 7,5 ml;
   • след пети ден – 1 път дневно по 10 ml.

Посетете категория за подсилване на имунната система в онлайн магазина на “Мирта Медикус”, за да откриете висококачествени добавки за имунната система на натурална основа. С тях ще укрепите организма и ще бъдете спокойни за своето здраве и здравето на семейството си.

17.94 лв.
Иновирон (20 капсули х 425mg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *