Слаба имунна система – причини, симптоми и лечение

Слаба имунна система - причини, симптоми, лечение

Вероятно сте чували, че когато някой се разболее, казваме, че има слаба иимунна система. Причината е, че общото ни здравословно състояние има влияние върху начина, по който се справяме с вируси и други заболявания. За щастие, има начини, по които можем да подсилим имунната система с помощта на природни добавки.

Първото нещо, което идва на ум на всеки, когато говорим за слаба имунна система, е честото заразяване с вируси и други инфекциозни агенти. Но можем ли да виним организма си, ако не сме подготвили нашето тяло за сблъсъка с предизвикателството на вирусите.

Но какво точно е слабата имунна система?

Това е неспособността на имунната система на организма да се бори срещу инфекциозни заболявания. Проблемът може да бъде причинен и от определени лекарства или хронични заболявания. 

Причини за слаба имунна система

Жена със слаба имунна система

Причините за слаба имунна система могат да варират според различните хора. Някои често срещани причини включват:

 • Стареене: С напредването на възрастта имунната ни система отслабва
 • Инфекции: Като обикновена настинка или грип, могат да отслабят имунната система
 • Стрес: Може да повлияе на имунната система и да я направи по-малко ефективна
 • Лошо хранене: Може също да повлияе на силата на имунната система
 • Пушенето: И други форми на употреба на тютюн също могат да отслабят имунната система
 • Консумацията на алкохол: може също да има отрицателен ефект върху имунната система

Най-честата причина за слаба имунна система е напредналата възраст. С напредването на възрастта нашето ниво на имунитет намалява постепенно и ако не се грижите правилно за тялото си, това може да доведе до много проблеми. 

Лошият избор на начин на живот като лошо хранене, липса на движение, тютюнопушене и прекомерна консумация на алкохол също влияят върху силата на имунната система. От друга страна недиагностицирани медицински състояния като диабет, нарушения на щитовидната жлеза са предпоставки за отслабнала имунна система.

Други причини за слаба имунна система включват заболявания, недохранване, рак, диабет и автоимунно разстройство. Лекарства като преднизон и нефротоксични агенти (лекарства, които увреждат бъбреците) са някои други причини за слаба имунна система при хората.

Лошото хранене с недостиг на достатъчно хранителни вещества също води до по-ниска устойчивост срещу различни заболявания, което може допълнително да отслаби имунитета ви. Всичко това не е за пренебрегване, тъй като може да донесе по-сериозни проблеми по-късно. 

Ако често се разболявате или ако имунната ви система сякаш постоянно е “паднала”, е важно е да предприемете мерки, с които да подсилите своето тяло и да му дадете възможност да функционира пълноценно. Добър метод да подсилите имунната система е чрез прием на хранителни добавки, богати на полезни вещества и витамини, благоприятстващи здравословното състояние на всеки човек – независимо от възрастта и общото състояние.

Иновирон – 20 капсули x 425mg

Original price was: 19.20лв..Current price is: 16.32лв..

Иновирон от Мирта Медикус.

Мощна, съвременна, оптимизирана формула за имунната и дихателната система. Срещу най-голям брой вируси!

Още

Симптоми на слабата имунна система

Вирус отслабващ имунната система

Ако се съмнявате, че имате отслабена имунна система, ви съветваме да се вслушате в тялото си за сигнали. Организмът ни говори чрез прояви, които понякога са периодични или пък се засилват в даден период от време, когато сме изложени на по-голям досег с вируси.

Някои от най-разпространените симптоми за слаба имунна система са:

 • Чести настинки
 • Респираторни инфекции
 • Кожни проблеми (например екзема, псориазис)
 • Паразити
 • Инфекции
 • Възпаления

Познато ли ви е?

Симптомите на слаба имунна система могат да варират в зависимост от човека и общото му здравословно състояние, но обикновено включват чести настинки и други респираторни инфекции. Популярни са и кожните проблеми, като екзема или псориазис. Автоимунни състояния, като лупус или ревматоиден артрит, също са често срещани при хора с отслабена имунна система.

ХИВ/СПИН и ракът са две от най-сериозните заболявания, които могат да бъдат резултат от слаба имунна система. Освен това хората с отслабена имунна система са по-податливи на паразити и други инфекции. 

Ако изпитвате някой от тези симптоми, важно е да посетите Вашия лекар, за да определите причината и да получите подходящо лечение. Възможно е да страдате от сериозно медицинско състояние или заболяване, което отслабва имунната ви система и да изисква лечение.

Лечение: Как да подсилим имунната система?

Ако сте като повечето хора, през годините имунната ви система е понесла удар и това си личи. Броят на настинките, които получавате всяка година, се увеличава; вероятно дори сте имали повече случаи на грип от обикновено напоследък. Може би дори ви изглежда, че хващате веки вирус от офиса… Всички тези проблеми, вследствие на слабата имунна система, правят живота по-труден и добавят проблеми към дългия списък с неща, за които да се тревожите. 

Един от най-сигурните начини, по които можете да подсилете имунната система е чрез прием на разнообразна храна, богата на полезни за тялото вещества с противовъзпалителен ефект. Много от тези вещества се откриват в природната медицина – доказано е, че билките укрепват организма и подсилват имунитета. Натуралните имуностимулатори като продукта Иновирон могат да помогнат в активирането на естественита защитни функции на организма ни.

Иновирон – 20 капсули x 425mg

Original price was: 19.20лв..Current price is: 16.32лв..

Иновирон от Мирта Медикус.

Мощна, съвременна, оптимизирана формула за имунната и дихателната система. Срещу най-голям брой вируси!

Още

Иновирон е разработен на основата на много силни природни съставки, които помагат на тялото да бъде по-силно и да се справя само с вирусите.

Хранителните добавки се използват като ключово допълнение на диетата в случаите, когато има дефицит или липса на специфични хранителни вещества в храната, която се приема. Най-честата употреба на хранителни добавки днес е с цел да се увеличи приема на витамини и минерали, за да се запълнят всякакви празнини в ежедневните нужди на тялото. Така помагаме на имунната си система да стане по-силна и да се преборва с болестите.

Хранителни добавки, също така, са  и много ефективен начин за намаляване на риска от заболявания като сърдечно-съдови болести и остеопороза. Някои хора ги приемат и по общи здравословни причини, профилактично, като допълнително лечение. 

Но може ли приемането на хранителни добавки наистина да помогне за подобряване на функцията на имунната ви система? Да. Редица изследвания и клинчини проучвания за ефекта на хранителните добавки посочват, че някои хранителни вещества като витамини С и Е, бета-каротин и селен могат да укрепят имунната система. Твърди се, че тези хранителни вещества действат като антиоксиданти: тоест те защитават клетките на тялото от увреждане от вредните вещества, наречени свободни радикали, и също така помагат за убиване на микроорганизми и ракови клетки. Витамин С помага на тялото да абсорбира желязото, което от своя страна е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки.

Впечатляващи са и изводите след проведеното клинично наблюдение на пациенти с инфекции на ГДП при приложение на Иновирон. При него български екип от медицински специалисти си постави за задача да проведе серия от клинични наблюдения на различни заболявания на респираторната система и ефектите при използване на хранителни добавки. При него се наблюдава употребата на българската хранителна добавка на растителна основа “Иновирон” за лечение на респираторни инфекции на горните дихателни пътища. Продуктът съдържа натурални екстракти от ехинацея, бъзак, андрографис, дълъг пипер и гъби шийтаке

При проведеното изследване научно се потвърждава, че при лечение с Иновирон се намалява продължителността на клиничните прояви при инфекция на горните дихателни пътища. Вследствие на проведеното наблюдение, експертите от екипа на Мирта Медикус препоръчват третиране на вирусните ИГДП с хранителни добавки на растителна основа, като за целта подготвят специална линия наречена “Пътят на здравето” съставена от 3 компонента:

 1. Иновирон – профилактично и при първи симптоми на ИГДП
 2. Кортирен – прием по време на и след употреба на кортикостероиди
 3. Дефиброзамин – възстановява силите на организма след преболедуване

 

17.94 лв.
Иновирон (20 капсули х 425mg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *