Депресия и тревожност: Сигнали, симптоми, лечение

Депресията и тревожността са много често срещани състояния, които се проявяват, както при възрастните, така и при по-млади хора, често в  тийнейджърските години. В тази статия ще ви опишем какви са основните сигнали и симптоми за този тип състояния, как да ги различавате и как да предприемете лечение, което започва с търсене на решение на проблема от природата.

Какво е Депресията?

Депресията е психично разстройство, чиито основни признаци са усещане за по-малко сили, тъга, страх, безразличие, неспокойствие. Най-често депресията се различава в рязката промяна в настроението и намаляването или загубата на способност за получаване на удоволствие от живота.

Състоянието може да се провокира отчасти и от физическото ни състояние. Например, нездравословен начин на живот, липса на прием на нужните добавки на организма, за да бъде той силен и да функционира пълноценно.

Преди да подължим със статията, екипът на Мирта Медикус ви е подготвил кратък тест, с който да направите самооценка за нивото на депресия, което имате.

Видове депресия

Има повече от един вид депресия. Тя варира спрямо самия човек и може да се разграничи по тежест:

 • Лека
 • Умерена
 • Тежка
 • С психотични симтопми
 • Без психотични симптоми

Депресията може да се разпредели и по друг вид, спрямо продължителността си:

 • депресивен епизод;
 • повтарящо се депресивно разстройство;
 • хронично разстройство на настроението.

Симптоми на депресията

Има много сигнали, че е налице депресия:

 • Чувство на тъга
 • Вина
 • Безнадеждност
 • Раздразнителност
 • Превъзбуденост, но без желание за действие, активност и промяна
 • Усещане, че сте в безизходица и се намирате не там, където трябва да бъдете
 • Проблем със съня
 • Проблеми с апетита
 • Липса на мотивация
 • Физическа болка
 • Тъга без причина

Бележка: Ако изпитвате тези симптоми, силно препоръчваме натуралния, безопасния и ефкисания продукт на Мирта Медикус – ДепревиталПовече информация за продукта ще намерите по-късно в статията.

Както виждате, при наличие на депресия, обикновено човек се чувства необичайно зле и раздразнително, но без логична причина затова или пряк причинител. Освен това, проблемите със съня и апетита също са често срещани. Някои хора дори изпитват физическа болка без конкретна причина (като главоболие).  Не забравяйте, че депресията често върви ръка за ръка и с тъгата. Характерно за състоянието е, че често не можем да познаем, че някой страда от депресия, тъй като привидно той/тя изглежда щастлив/а.

Друг сигнал за депресията са липсата на желание и липсата на положителна емоция дори от любимите хобита и интереси. Не е необичайно хората, страдащи от депресия, да спрат да излизат навън. Например, напоследък може да се смятате за изключително мързеливи и немотивирани, дотолкова, че не успявате да отидете на уроци, работа или дори на виждане с приятели.

Понякога е възможно да пренебрегнем здравето си несъзнателно, поради силно натовареното ни ежедневие, което не ни дава мира от задачи. Затова е добре да подсилване имунната система и да даваме нужната сила на организма си чрез допълнително “гориво”, като например, хранителните добавки.

Депревитал е това допълително “гориво”, което ние препоръчваме!

-15%
Original price was: 17.94лв..Current price is: 15.25лв..

Това е един абсолютно натурален и природен метод за справяне с проблемите в здравето, който спомага за подобряването на цялостното ни здравословно състояние.

Всеки един от нас може да пробва да подобри състоянието си със силата на природата и билките. Доказано е, че съставки като босилек и розмарин имат изключително благоприятно въздействие върху организма ни.

Самият босилек, например, открай време е считан за свещено растение, благодарение на което хората се справят с хроничния стрес и безсъние в продължение на векове. Проучвания откриват, че босилекът действа като адаптоген т.е. като вещество, което помага на тялото ви да ребалансира и води до психическо уравновесяване.

Розмаринът също е изключително подходящ натурален “лечител” на стреса. Приемът му води до намаляване на хормона на стреса – кортизол. Отличителният му аромат пък е причина толкова често да се използва дори в релаксиращи ароматерапии.

Наблюдения показват, че хранителните добавки допринасят за по-доброто ни ментално състояние. Това е възможно благодарение на комбинациите от билки и други важни вещества за организма като магнезий и витамините от B-групата: B5, B2, B12. Заедно те укрепват организма и помагат за нормалното функциониране на тялото ни.

Изброените дотук съставки, са събрани в комбинацията на Депревитал.

Както споменахме, това е изцяло природно решение, което помага в борбата с депресията и тревожността като подсилва централната и вегетативна нервна система, за да функционира тя пълноценно, а ние да бъдем спокойни и в покой със себе си!

Симптоми на генерализирано тревожно разстройство и безпокойство

Симптомите на тревожността (тревожното разстройство) могат да бъдат физически, умствени и емоционални.

 • Физическите симптоми включват главоболие или болки в стомаха; сърцебиене или болка в гърдите; епизоди на изпотяване (нощно изпотяване) и физическа слабост.
 • Психичните симптоми включват натрапчиви и повтарящи се мисли, които са нерационални или дори повтарящи се образи в съзнанието. Чувство на страх, пристъпи на паника или ужас без провокация. Засилващ се страх от смъртта и страх, че човек ще загуби контрол над себе си или над ума си (страх от полудяване).
 • Емоционалните симптоми включват чувство на тъга, безнадеждност и неадекватност. Чувство, че  животът не си струва и дори и наличието на суицидни мисли, и/или мисли за самонараняване.

Признаците и симптомите на тревожност включват още чувство на напрежение, нервност, напрегнатост или раздразнителност през голяма част от времето. Възможно е да се тревожите прекомерно за неща, които са трудни за контролиране – училище, приятелства или семейни проблеми. Тревожността също е чувство на напрежение и понякога паника, която се появява в отговор на нещо неприятно, плашещо или предизвикателно. Когато тревожността започне да нарушава начина ви на живот и да губите контрол върху емоциите си, е време да обърнете сериозно внимание на здравето си.

Депресия или тревожност: Как да ги различим?

Много хора изпитват тревожност и депресия – по отделно, заедно и последователно.

Двете състояния неслучайно си приличат – те имат много общо – и двете ви карат да се чувствате нещастни или тъжни без особена причина. Тревожността и депресията също влияят на настроението, мислите и поведението ви. В тази статия ще разгледаме някои от начините, по които може да разберете дали вие или някой друг изпитва тревожност или депресия, както и кога може да се нуждае от професионална помощ.

Важно е да знаете разликата между депресията и тревожността, защото и двете са сериозни психични състояния, които могат да бъдат лекувани с терапия или медикаменти.

Това, което е добре да запомните, за да различите двете състояние е, че депресията обикновено продължава по-дълго от тревожността и често включва проблеми със съня, затруднена концентрация и вземане на решения, мисли за смърт или самоубийство. Хората с депресия също могат да страдат от промени в апетита – преяждане или загуба на апетит, необясними болки, чувство за безполезност или вина, дори затруднения със сексуалната възбуда. Тревожността обикновено продължава по-малко от шест месеца, но може да продължи и години.

Нормално ли е притеснението?

Не се срамувайте и притеснявайте. Депресията и тревожността са често срещани проблеми в нашето напрегнато и забързано ежедневие. Ако разпознавате симптомите, това не означава, че нещо не е в ред с вас, а означава, че просто трябва да се справите с едно различно предизвикателство! Предизвикателство, за което са открити множество решения благодарение на съвременните експерти и усилията на медицината и психологията!

Как да се справим с депресията?

Не се срамувайте и притеснявайте. Депресията и тревожността са често срещани проблеми в нашето напрегнато и забързано ежедневие. Ако разпознавате симптомите, това не означава, че нещо не е в ред с вас, а означава, че просто трябва да се справите с едно различно предизвикателство! Предизвикателство, за което са открити множество решения благодарение на съвременните експерти и усилията на медицината и психологията!

-15%
Original price was: 17.94лв..Current price is: 15.25лв..

Консултация с професионалист

Важно е да знаете кога е време да поговорите с професионалист и да потърсите помощ. Не крийте от близките си за възникването на тези чувства, защото те могат да бъдат много опасни за здравето ви. Депресията и тревожността не са нещо, от което да се срамувате, затова е добре да вземете живота си в ръце – консултацията с професионалист е първата стъпка към това.

Лечение на депресия и тревожност

Ако сте непълнолетни, незабавно споделете за своите тревоги с възрастен, на когото имате доверие и разчитате. Съвсем скоро ще разберете, че далеч не сте единствените, които са се сблъсквали с подобно състояние.

Това, което бихме ви посъветвали, е да не прибързвате с антидепресантите и тежките медикаменти. И в никакъв случай не си ги “самопредписвайте”!

Разбира се, едно е човек да приема антидепресанти, защото се чувства потиснат след някакво тежко и тъжно променящо живота събитие, но съвсем друго е приемът, поради липса на мотивация за дори най-малки активности от ежедневието. За всеки проблем си има решение и е неразумно да се прибягва до крайности.

Това, което препоръчваме, като първа стъпка, е да предприемете леки промени в ежедневието си:

 1. Променете нещо в ежедневието си, за да прекъснете повтарящия се епизод от рутината
 2. Сменете обстановката – заминете за друг град, пътувайте, заменете хоум офиса с работа от кафе или дори от поляна / плаж
 3. Дишайте повече чист въздух и прекарвайте повече време на слънце, ако това е възможно
 4. Започнете леки тренировки, раздвижване, спорт или друга активност
 5. Започнете да се храните по-здравословно

17.94 лв.
Депревитал (40 капсули х 475mg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *