Предимствата на суперхраните: Защо е важно да ги консумираме?

Годжи бери - 20 ползи и полезни свойства - отслабване и детоксиация

В последното десетилетие масово по света се създаде движение за по-здравословен и по-чист живот, в центъра на който стоят т.нар. суперхрани. Повечето хора вече се интересуват от спортове и то не в позицията на запалянковци пред телевизорите, а като активно спортуващи хора. Също така здравословното хранене вече е основна лична цел за почти всеки човек без значение в коя възрастова група попада. Хората започнаха да отделят по няколко часа за седмичния си пазар, тъй като търсенето на храни с определени етикети, баджове. Четеното на безкрайни таблици с нутриенти и състав на всеки продукт в кошницата ни отнемат доста време.

Преди години малко се знаеше за предимствата на суперхраните. Бяха нещо като нова мода и много хора ги консумираха просто, защото някой интересен и известен диетолог е написал нещичко за тях в книгите си. Със сигурност те се бяха превърнали в някаква нова мода, която се следваше само „най-начетени гурута“ и само те знаеха за предимствата на суперхраните.

С напредването на медицината и методите на изследване стана ясно, че суперхраните с растителен и животински произход не са просто част от модна тенденция, а носят истински качества. Ползите от суперхраните се доказаха от много лекари. Друго доказателство, че суперхраните не са просто концепция за печелене на пари, създадена от поредния фитнесджия, е, че всъщност предимствата на суперхраните с растителен и животински произход са били известни още преди векове и именно оттогава се използват.

Какви са предимствата на суперхраните?

superfood

Доста от нас ще кажат, че храните са най-обикновени храни.

Голяма част от чистите български суперхрани носят със себе си по две три здравословни ползи. Суперхраните обаче са супер именно защото обикновено комбинират повече от десет различни ползи. Предимствата на българските суперхрани, а и като цяло са, че те носят огромно количество хранителни вещества с лечебни свойства, които може да си набавим достатъчно при консумация на много малко количество от самата суперхрана.

Фитнес гурутата и диетолозите често говорят за предимствата на суперхраните като „магически“. Истината е, че няма нищо магическо в тях. Все пак това са много природни продукти, растения. Въпреки това, е факт, че едно от предимствата на суперхраните, включително българските, е високото съдържание на минерали и витамини в тях, което ги прави почти незаменими, ако се опитваме да имаме балансирана диета и балансирана биохимия в тялото. Естествено това са елементи, които изискват натрупване в тялото, така че спорадичният прием не би имал ефекта, които търсим от предимствата на суперхраните и може да се постигне със системен прием.

Друго от многото предимства на суперхраните е, че те съдържат фитонутриенти. Това са растителни съединения. Те имат защитни свойства, с които се борят с различни заболявания. Имат неимоверно позитивен ефект върху метаболизма, жизнеността и кожата, което прави суперхраните ако не подмладяващи, то поне забавящи стареенето.

Ето някои от суперхраните, които носят със себе си най-много ползи:

 • чесън;
 • мед;
 • семената на чиа;
 • конопени семена;
 • кашу;
 • годжи бери;
 • арония;
 • зехтин и други.
 • За проклятие на всеки нормален човек, който не е провел собствено подробно проучване, изборът на това кои храни да изберем и как да ги приемаме, за да усетим всички предимства на суперхраните, може да бъде истинско предизвикателство заради многото и често противоречива информация в интернет.

  Мирта Медикус е компания, която създава напълно натурални хранителни добавки с любов към природата и здравето, за да улесни поддържането на доброто здраве в забързаното ежедневие. В компанията са разработени течни суперхрани. Такива са сиропът от арония и киноа, сиропът от годжи бери и др. Те ефикасни и лесни за консумация. Не съдържат захар, оцветители и овкусители и въпреки това се отличават с перфектен вкус и очакваните предимства на суперхраните.

  Ползи на сиропа от годжи бери

  super-hrani-goji

  Вероятно сте си задавали въпроса “Какво лекува годжи бери?“. Най-често се препоръчва за детоксикация и тонус.

  Тази суперхрана може да бъде от полза при проблеми с:

 • черния дроб
 • очите
 • имунитета
 • кръвната захар и т.н.
 • Сиропът от годжи бери има детоксикиращ ефект, допринася за повишаване на имунитета като помага на организма ни да се приспособява към промените бързо и лесно. Това е само една от многото ползи на годжи бери. Тази суперхрана подобрява функцията на черния дроб, поддържа добрите нива на холестерола и кръвната захар. Не е тайна, че годжи берито има много полезно действие върху зрението ни и, ако често страдаме от сухота в очите или често усещаме очите си уморени, сиропът от годжи бери може да повлия добре на тези проблеми. Малко известен факт е, че сред ползите от годжи бери се нарежда поддържането на сексуалните функции и либидото, както при мъжете, така и при жените. Именно заради това, годжи берито е растение, което се препоръчва активно при еректилна дисфункция.

  Как се консумира годжи бери?

  Ние предлагаме сироп от годжи бери, който може да приемате преди, по време на или след хранене. За улеснение можете да използвате мерителната чашка, която е включена в опаковката.

  Годжи Бери – 100ml & 200ml

  Ползи на сиропа от арония и киноа

  sirop-aronia

  Сиропът от арония и киноа помага за:

 • сърдечно – съдовата система;
 • кръвното налягане;
 • белодробната и чернодробната дейност;
 • нервната система и др.
 • Сиропът от киноа и арония oт Мирта Медикус пък е изключително препоръчван при сърдечни отклонения. Киноата и аронията са известни с предимствата на суперхраните що се отнася до нормалната функция и механизми на сърдечно-съдовата система, до поддържането на здравословни граници на кръвното налягане. Не е тайна, че аронията и киноата са представители на суперхраните за белодробната дейност и тази на черния дроб. При хора, които страдат от системен стрес в ежедневието си или всякакви разстройства на нервната система, те са изключително полезни, а сиропът на Мирта Медикус прави приемът им лесен и бърз.

  Киноа и Арония – сироп 200ml

  Ползи на сиропа от арония и амарант

  Сиропът от арония и амарант помага за:

 • мастната и въглехидратната обмяна;
 • регулация на клетъчния цикъл;
 • естествените възстановителни процеси в съединителната тъкан – кости, стави, кожа, нокти, коса;
 • контрола на оксидативния стрес и др.
 • Сиропът от амарант и арония от Мирта Медикус показва предимствата на суперхраните особено при хора с наднормено тегло. Със сигурност не може да кажем, че с магическа пръчица ще ви отърве от излишните килограми, но съставките на двете растения активно поддържат процесите на въглехидратна и мастна обмяна в организма. Обикновено хората с наднормено тегло страдат и от някакъв вид износване на ставите поради тежестта, което те носят всеки ден. Тук можем да наблюдаваме предимствата на суперхраните амарант и арония в подобряването на възстановителните функции на тялото що се отнася до костите, ставите и хрущялните тъкани. Също така не може да заявим, че с този сироп от арония и амарант ще се подмладите, но със сигурност може да се разкрасите, тъй като амаранта и аронията оказват много добър ефект върху състоянието на кожата, ноктите и косата. Не е тайна, че тези две растения показват предимствата на суперхраните за кръвообращението, оросяването и кръвотворните процеси в тялото.

  Амарант и Арония – сироп 200ml

  Сиропите от суперхрани на Мирта Медикус са създадени за наше удобство, тъй като намирането, приготвянето и консумирането на суперхраните изисква време и усилия, а консумацията на сиропите изискват само няколко секунди от деня ни, за да усетим предимствата на суперхраните за нашето здраве.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *