Как да се справим със сухата кашлица?

Суха кашлица - на снимката мъж с проблеми от кашлица
-15%
Original price was: 19.20лв..Current price is: 16.32лв..

Суха кашлица – видове, проявления, причини

Колкото и добър имунитет да имаме, всеки от нас боледува поне веднъж годишно. Най-често болестите, които ни спохождат са настинки или грип особено през есенния и зимния сезон. Като резултат, всеки от нас има симптома кашлица минимум един път през годината. Това ни кара понякога да пренебрегваме неговата поява, тъй като не е „нещо специално“.

Много често се мъчим да потиснем кашлицата или да се преструваме, че не ни пречи, докато болестта не се развие и не стане твърде късно за третирането ѝ с по-леки медикаменти. Накрая тези случаи завършват със затваряне вкъщи, болнични и прием на антибиотици. Истината е, че симптомът кашлица въобще не е за подминаване и не е безобиден нито за деца, нито за възрастни. От леко покашляне може да се стигне до суха упорита хронична кашлица, която може да бъде изключително неприятна и дразнеща. Никой от нас не иска това за себе си или за децата си. Необходимо да познаваме кашлицата, да можем да различим сухата от влажната и да знаем какво да предприемем в различните ситуации.

Суха кашлица - дете с кашлица и температура
Освен кашлица може да има и повишена температура.

Какво всъщност е кашлицата?

Нека на първо място разгледаме какво представлява кашлицата. Трябва да отбележим, че погрешно хората я смятат за болест, а тя всъщност е просто симптом. По своята същност кашлицата е рефлекс, който се е развил еволюционно при човека. Тя подпомага изчистването на дихателните пътища от попаднали в тях чужди частици: от храна или от бактериални инфекции. Кашлицата започва най-често от носа, фаринкса, ларинкса, трахеята и бронхите.

Суха кашлица - схема на бял дроб, трахея, чисти и замърсени дихателни пътища.
Показани са чисти и замърсени дихателни пътища.

Ресничестият епител на дихателните пътища има функцията да подпомага изчистването им и в някои случаи той не може да се справи със засиленото нахлуване на чужди тела и прахови частици. В подобни ситуации те достигат до алвеолите и преминават в лимфните съдове, след което започват да се отлагат в белите дробове.Кашлицата трябва да се лекува целенасочено, в повечето случаи отделно от останалите симптоми, които я съпровождат. Ако не се вземат навременни мерки, може да се появят усложнения, които да влошат състоянието на болния и да доведат до появата на други заболявания. За да знаем какво е необходимо да се предприеме,трябва да можем умело да различаваме кашлицата и какви са  причините, поради които може да се появи.

За подробна информация за кашлицата, вижте основната ни статия: Всичко, което трябва да знаете за кашлицата

Видове кашлица:

От гледна точка продължителността на кашлицата, тя се разделя на остра и хронична.

 • Острата кашлица продължава най-често до 3 седмици.
 • Хроничната кашлица обикновено се задържа над четири седмици.
  • Според някои лекари, за хронична може да се счита и продължителна кашлица, която се повтаря няколко пъти през годината, в случаите, когато не я съпътстват останалите симптоми на вирусна инфекция като повишена телесна температура, втрисане, болки в гърлото, хрема, обща отпадналост и др.

Според начина, по който се развива:

 • Суха кашлица.
 • Влажна кашлица.

Виж статиите ни свързани с суха и влажна кашлица при деца тук: Влажна кашлица при децата: как да я спрем?Суха кашлица при деца: Видове и лечения

Тези два вида имат свои разновидности. В зависимост от това при какви условия се е появила кашлицата и при какви условия се развива.

Суха кашлица - на снимката жена при условия на домашно лечение.
Кашлицата е симптом, но по някога изисква продължително лечение.

Суха дразнеща кашлица

 • Сухата кашлица най-често се получава след инфектиране на горните респираторни пътища – носа и гърлото. Това обикновено се случва при настинка или заразяване с грип. Сухата кашлица се характеризира с липсата на секрет и неприятно чувство в областта на гърдите. С напредване на болестта това усещане може да стане болезнено. С развитието на инфекцията постепенно започват да се появяват малки, гъсти белезникави секрети или т.нар.  храчки.
 • Сухата кашлица може да бъде много упорита особено ако лечението ѝ не започне навреме.
  • Самото лечение на сухата кашлица може да бъде осъществено чрез:
   • Потискане до пълното ѝ изчезване.
   • Превръщането ѝ във влажна кашлица – трансформирането на сухата кашлица във влажна изглежда по-добрият начин за лечение, тъй като организмът има възможност напълно да се изчисти от натрупаната слуз в дробовете посредством отхрачване.

Причини за суха кашлица

 • Сухата кашлица може да настъпи вследствие на редица причини като инфекция, травма, злокачествени заболявания, деформации или аномалии в дихателните пътища и други.
 • Можете да получите суха кашлица и ако сте на силно задимени или запрашени места. Този тип кашлица е характерен и за алергичните състояния, така че ако сте предразположени към алергии, това може да е една от причините, поради които получавате кашлични пристъпи.
 • В зависимост от причината, сухата кашлица може да започне внезапно и да изчезне сравнително бързо. Това обикновено е белег, че сте настинали.
 • Сухата кашлица най-често върви редом с други симптоми като висока телесна температура, умора, втрисане, хрема, кихане, възпалено гърло и други грипоподобни симптоми.
 • По-сериозни симптоми, свързани със сухата кашлица при възрастни са затруднено дишане, недостиг на въздух, затруднен говор, често уриниране и сърцебиене, които говорят за наличие на значитлено по-лошо болестно състояние.
Суха кашлица налага медицински преглед , особено ако я имате дълго време.
Симптома кашлица не е безобиден. Потърсете лекар.

Най-общо причините, които можем да изведем за появата на суха кашлица са следните:

 • бактериална и вирусна микрофлора;
 • гъбични лезии;
 • горещ въздух и пари от химикали;
 • токсини
 • алергични реакции;
 • пушене (активно и пасивно);
 • дисбаланс между вода и сол във вътрешната среда на тялото;
 • атрофия на лигавиците на бронхиалното дърво;
 • наличие на прахови частици, прахови акари и други дразнещи външни тела в бронхите;

Други причини които предизвикват продължителна суха кашлица:

 • Ако храчки не се отделят напълно, а в съвсем малка степен, това може да се дължи на факта, че не се засягат бронхите и бронхиолите, а ларинкса, фаринкса и амигдалата.
 • При други респираторни заболявания  сухата кашлица при възрастни има само и единствено рефлексен характер, без да има за цел да чисти организма. В този случай трябва да спрете да приемате антитусивни лекарства и да обръщате внимание на състоянието на гърлото, тъй като именно неговото раздразнение поражда рефлекса. Ще бъде достатъчно, ако редовно се изплакват и смазват лигавиците, така че кашлицата да се проявява все по-рядко и по-рядко.
 • Сухотата и раздразнението на гърлото може да се дължи и на:
  • цъфтящи растения на закрито или на открито;
  • козина или перушина от домашни любимци;
  • средства за грижа за домашни животни;
  • парфюмерия и козметика;
  • перилни и почистващи препарати;
  • недостатъчно добра хигиена на дома;
  • мухъл;
 • В някои случаи сухата кашлица може да възникне и при по-сериозни стресови ситуации, нервни удари и тежки преживявания. Този тип суха кашлица се нарича психогенна.
 • Упорита суха кашлица без други симптоми с хроничен характер е задължителен сигнал да отидете на лекар. Такива белези могат да подсказват за по-сериозни заболявания, включително онкологични такива. За Ваше успокоение най-добре посетете специалисти – терапевт, онколог и пулмолог.
Суха кашлица - медицински преглед на жена с проблем от кашлица.
Безобидния симптом кашлица, може да доведе до сериозен здравословен проблем.

Суха кашлица – лечение

Лекарствените продукти за лечение на суха кашлица най-общо могат да бъдат класифицирани в следните групи в зависимост от начина, по който действат и основата, на която са създадени:

Лекарства, които потискат кашлицата

Този вид лекарства имат инхибиращо действие върху центъра на кашлицата, разположен в продълговатия мозък. Подходящи са за терапия на суха рефлеторна кашлица, а също и при възбуда на дихателния център. Потискащите сухата кашлица препарати биват предизивкващи зависимост и непредизвикващи зависимост. Употребата на тези продукти се свързва с наличието на различни по степен на сериозност странични ефекти от рода на безсъние, гадене, повръщане, обриви, запек и други. Такива вещества са кодеинът и морфинът.

Суха кашлица - на снимката мъж и жена със здравословни проблеми.
При наличие на кашлица и температура – задължително на лекар.

Антитусивни средства с периферен механизъм на действие

Тези препарати потискат рецепторите на лигавицата на дихателните пътища. Обикновено този тип лекарства притежават противовъзпалителен и бронхолитичен ефект. Нежелани ефекти от прилагането на тези средства могат да бъдат алергични реакции, замаяност и световъртеж.

Комбинирани противокашлични лекарствени продукти

Могат да бъдат синтетични под формата на таблетки или фитопрепарати на растителна и билкова основа. Това са сравнително по-леки медикаменти, които не предизвикват странични ефекти в общия случай, но имат доста добра ефективност. По възможност избирайте лечение с такъв тип продукти.

Алтернативни средства

Суха кашлица - лечение по метода на инхалация с вдишване на топли пари.
Инхалацията да ва добри резултати при лечението на кашлица.

Включва методи на народната медицина, инхалации и хомеопатично лечение. Инхалаторните терапии са много ефективни, но не се препоръчват за малки деца. Трябва добре да се познават разтворите, които се ползват, за по-добро действие. Към алтернативните методи се причисливят също билките и натуралните средства. Но ако не желаете да търсите пресни билки, да ги сушите и после да ги варите, не обичате чай или просто търсите добра алтернатива може да се обърнете към сиропите за суха кашлица, които са направени на билкова основа. Те използват екстракти от най-подходящите за лечение на сухата кашлица билки и действието им е сходно с това на самите билки, с тази разлика, че поемате значително по-малко количество, за да получите крайния резултат.

Тези лекарствени продукти за суха кашлица са ефективни и при лечението на състояния като бронхит, грип, коклюш, бронхопневмония,бронхиална астма, белодробен емфизем, пневмосклероза и дори начален стадий на белодробен карцином.

За повече информация за алтернативни решения, прочетете нашата статия: Натурални средства при кашлица: как да се излекуваме с помощта на природата?

Сироп за суха кашлица

При по-горното описание на лекарствените продукти, които помагат при лечение на суха кашлица, споменахме няколко пъти сиропите за кашлица. Често можете да чуете от възрастен човек, че смята сиропа за лекарство, което се прилага само при деца. Това обаче далеч не е вярно и е важно възрастните да разберат, че това е една от най-добрите форми при лечение на влажна и суха кашлица.

Ето това е важен момент, ако сте в аптеката и искате да си закупите сироп за кашлица. Ако имате нужда от сироп за суха кашлица, а си вземете за влажна, това не просто няма да подейства благоприятно, а може да влоши нещата. За щастие сиропите, направени на билкова основа, по-често са комбинирани за лечение на двата вида кашлица и при тях няма как да сбъркате. Когато един лекарствен продукт е съставен от агенти, които повлияват дихателните пътища с комбинирано действие, можете едновременно да изчистите организма и да прекратите кашлицата.

Чудесен пример за такъв сироп, който е значително ефективен при суха кашлица, но може да благоприятства и оздравителните процеси при наличие на влажна, е Бронховитал МАКС. Със своето комплексно съдържание на билки като мащерка, великденче, теснолист живовляк, коприва, черен бъз и кръвен здравец, този сироп спомага оздравяването на дихателните пътища, има противовъзпалително влияние и действа антиалергично. Освен това „Бронховитал МАКС“ съдържа още калциев аскорбат, цинк и лизин, които имат функция на имуностимуланти, оздравяват сърдечно-съдовата система и участват в ензимните процеси в полза на общото здраве.

Защо се налага бързо лечение на сухата кашлица?

Заболяванията, протичащи със суха кашлица са изключително изморителни за целия организъм и неприятни за болния, тъй като могат до доведат до гадене и главоболие, вследствие на силни и продължителни пристъпи. Раздразването на дихателните пътища може да доведе до редица усложнения, ако не бъде отстранено навреме.

Не пренебрегвайте появата на симптома

Неглижираната суха кашлица при бронхит може да продължи до възпаление на белите дробове, например. Затова е важно при появата на симптома да се изследва дали той е свързан с някоя сериозна болест като туберкулоза или в най-лошия случай – рак на белите дробове. При всички случаи, ако имате суха кашлица за много дълъг период от време и не забелязвате други симптоми, със сигурност посетете лекар.

Суха кашлица се повлиява добре от подходящ сироп.
Сиропите против кашлица не са само за деца. Те са сериозно лекарство за всички.

Ролята на течностите

Междувременно при лечение на сухата кашлица е изключително важно да приемате големи количества вода освен лекарствата за справяне с проблема. Приемът на други топли (но не горещи) напитки като чай или мляко с мед могат да бъдат от голяма полза. Ролята на течностите при сухата кашлица е да спомагат за по-лесното освобождаване на дихателните пътища от слуз и храчки. Ако не забравяме да приемаме течности, лесно ще превърнем сухата дразнеща кашлица в продуктивна, което ще ни отърве от натрупаните секрети.

Суха кашлица се повлиява добре от топлите течности с подходящи билки.
Топъл чай и течности с билки подпомагат отделянето на секрета от бронхите.

Компреси при лечение на суха кашлица

За по-бързото лечение на сухата кашлица могат да се използват и компреси. В комбинация с приеманите лекарства, компресите могат да бъдат изключително ефективни в борбата с неприятния проблем. Народната медицина ни е дала множество рецепти за приготвянето на компреси против кашлица при деца и възрастни, включващи използването на варени картофи, комбинации от ракия и мед, чист мед върху памук или вестник, растителни мазнини върху марля и други. Въпреки че са лесни за приготвяне, трябва да се внимава при тяхното използване и най-вече да не се поставят горещи компреси на болни деца с висока температура.

Суха кашлица - може да се повлияе добре с компреси на гърлото и търдите.
Компресите на гърлото и гърдите са друг алтернативен начин за лечение на кашлица.

Най-общо компресите благоприятстват състоянието на болния като оптимизират кръвообращението и стимулират имунната система. Вследствие използването на затоплящи компреси, цялото тяло се загрява. Това улеснява втечняването на секретите и изхвърлянето им от тялото.

Необходимост от медицински преглед

Суха кашлица, ако е упорита и не отминава - медицински преглед.
При упорита суха кашлица направете медицински преглед.

Ако имате упорита суха кашлица в продължение на повече от седмица или се появят някакви болки и усложнения, непременно посетете лекар. Необходимо е да се изясни точната причина за появата на кашлицата и да се вземат правилните мерки. Никога не подценявайте сухата кашлица, колкото и безобидна да Ви се струва. Това, че не отделяте секрет дори понякога трябва да Ви притеснява повече отколкото наличието на влажна кашлица.

Други статии на Мирта Медикус за възпаление на дихателните пътища:

(Продуктите на Мирта Медикус можете да намерите в най-близката до Вас аптека.)

 

8.40 лв.
Бронховитал МАКС (сироп 200ml)

3 thoughts on “Как да се справим със сухата кашлица?

 1. Сафка Асенова says:

  Имам суха кашлица от близо 4 месеца ,събира се безцветен сек.ет в гърлото който е лепкав.Моля за съвет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *