Налепи по гърлото: Съвети за премахване и лечение

Налепи по гърлото премахване и лечение

Налепите по гърлото могат да бъдат изключително дразнещи и болезнени. Те не само предизвикват неприятни усещания, но също така могат да нарушат вашето ежедневие и общуването. Причините за този проблем са различни, включително вирусни инфекции, алергии, замърсявания във въздуха и дори неправилната хигиена на устната кухина. Специфичният симптом на налепите може да бъде болезнен ужас, но съществуват начини за борба с тях. В днешната статия ще разгледаме различни лекове и съвети за премахване на налепи по гърлото.

Налепи в гърлото – как да ги познаем?

Налепите в гърлото са чест проблем, който може да предизвика дискомфорт в нашето ежедневие. Те могат да се появят в различни форми и размери, като бели, жълти, зелени, бледи или червени петънца, участъци с раздразнена кожа или дори болезнени “бучки”, като натрупвания от секрет. Обърнете внимание на всякакви необичайни петънца, бучки или раздразнения в устата и гърлото.

Признаци и симптоми на състоянието

Разпознаването на признаците и симптомите на състоянието е от съществено значение за поддържането на добро здраве и благополучие. Някои от общите признаци и симптоми, на които трябва да обърнете внимание, включват:

 • Болка и дразнене в гърлото
 • Трудности и болка при преглъщане
 • Сухота в гърлото
 • Подути лимфни възли
 • Болка в зоната на врата, намираща се точно под меката част на ухото (т.нар. “висулката” или мястото за обеци)
 • Лош дъх
 • Усещане за секрет, който сякаш се “стича” от носа към гърлото
 • Наличие на бели, червени или жълтеникави “точици” или “парченца” по сливиците и гърлото
 • Наличие на необичайни петънца по видимата част от гърлото
 • Появяване на постоянни или чести инфекции в гърлото

Понякога при наличие на инфекция е възможно налепите да станат червени и сякаш леко релефни, видими дори при бърз поглед в огледало.

“Малки парченца храна”, останали по сливиците – “камъни в сливиците”

Ако забелязвате, че по сливиците ви има бели тапи, които изглеждат като малки парченца храна, залепени по гърлото и сякаш останали по устата ви. Малките бели петънца, които сякаш са “залепнали” за вашите сливици, имат лош мирис и оставят лош вкус и дъх в устата ви. Но какво е това?

Това не са парчета храна, а така наречените “камъни в сливиците” (на английски: “tonsil stones”).

Камъните в сливиците, известни още като тонзилолити, са твърди образувания, които се образуват в сливиците. Те са съставени от остатъци от храна, бактерии, слуз и други частици, които се задържат в сливиците. Не се притеснявайте, в тях няма нищо опасно или смъртоносно, но могат да предизвикат много неприятен мирис или усещане сякаш нещо е заседнало в гърлото ви. Възможно е и да са причина за болка в гърлото.

Белите петънца (камъни) могат да възникнат от останала храна в “джобчетата” по гърлото.

За да предотвратите образуването на камъни в сливиците, можете да предприемете следните мерки:

 • Поддържайте добра орална хигиена
 • Избягвайте да дъвчете твърди храни, които могат да наранят сливиците
 • Пийте много течности
 • Жабурете си устата с вода за уста
 • Жабурете се с вода и сол/сода

В повечето случаи камъните в сливиците се изхвърлят сами.

Защо се появяват налепите?

Най-честата причина за появата на налепи по гърлото е инфекция. Инфекциите могат да бъдат причинени от вируси, бактерии или гъбички.

 • Вирусни инфекции: Най-честите вирусни инфекции, които причиняват налепи по гърлото, са остри респираторни инфекции (ОРИ), като настинка и грип.
 • Бактериални инфекции: Бактериалните инфекции, които могат да причинят налепи по гърлото, включват стрептококи в гърлото и пневмококова инфекция.
 • Гъбични инфекции: Гъбичните инфекции, които могат да причинят налепи по гърлото, включват кандида.

Други причини за появата на налепи по гърлото включват:

 • Алергии: Алергиите могат да причинят възпаление на лигавицата на гърлото, което може да доведе до образуването на налепи.
 • Хронични заболявания: Хронични заболявания, като астма и хроничен бронхит, могат да причинят възпаление на лигавицата на гърлото, което може да доведе до образуването на налепи.
 • Тютюнопушене: Тютюнопушенето може да дразни лигавицата на гърлото и да доведе до образуването на налепи.
 • Травма: Травма на гърлото, като например удар в задната част на гърлото, може да доведе до образуването на налепи.

Как да премахнем налепите по гърлото?

Както вече обсъдихме, гнойните налепи в гърлото могат да бъдат много дразнещи и болезнени. Въпреки това, съществуват различни ефективни методи за справяне с този проблем, които се основават на домашни и натурални решения. Ето някои от най-добре познатите у нас методи за облекчаване на гнойните налепи по гърлото:

1. Направете гаргара

Добавете сол или сода към чаша топла вода и използвайте този разтвор за гаргара на гърлото. Повтаряйте процеса по няколко пъти на ден. Солта и содата помагат за убиване на бактериите и намаляват възпалението. Гаргарите със солена вода могат да помогнат да намалите болката и да улеснят изчистването на гнойните налепи.

2. Пийте топли напитки

Пийте топли напитки като чай, супа и топла вода с лимон. Топлите течности помагат с овлажняването на гърлото и облекчават болката. Освен това, те подпомагат справянето с гнойните налепи и облекчават дразненето в гърлото.

Когато страдате от болно гърло, топлите напитки, особено различни видове чай, могат да бъдат балсам за увредената тъкан. Ето някои от най-подходящите чайове за облекчаване на болката и дискомфорта в гърлото ви:

 • Лайка
 • Зелен чай
 • Джинджифил
 • Мента
 • Женско биле

Всички тези чайове имат умерени противовъзпалителни и успокояващи свойства, които могат да помогнат при различни проблеми в гърлото. Не забравяйте, че чаят помага срещу дискомфорта, но не заменя лечението на проблема.

3. Избягвайте алергени

Ако алергиите ви предизвикват гнойните налепи, избягвайте контакт с алергените и използвайте препарати за облекчаване на алергичните реакции.

4. Компреси

Компресите с извара и ракия са едни от най-старите и ефективни методи за облекчаване на болката и възпалението в гърлото.

Компрес с извара

За компрес с извара, смесете топла извара с малко топла вода, за да получите консистенция на “паста”, която лесно може да се намаже по компреса. Нанесете тази смес около гърлото и покрийте с топла кърпа за около 15-20 минути. Изварата помага да се овлажни гърлото и облекчава дразненето.

Компрес с ракия

Компрес с ракия може да бъде приготвен, като смесите ракия с топла вода в съотношение 1:2. Натопете парче памучна материя в този разтвор и го нанесете върху гърлото. Ракията има антисептични свойства, които могат да помогнат в борбата с инфекцията и облекчаването на болката.

5. Джинджифил

Джинджифилът се използва от векове със своите лечебни свойства и е отличен метод за борба с гнойни налепи в гърлото. За да се приготви чай от джинджифил, нарежете свеж джинджифил и го запарете в топла вода за около 10-15 минути. Процедете и изпийте чая. Джинджифилът има силни антибактериални и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат в борбата с инфекцията и облекчаването на възпалението в гърлото. Ако вкусът ви е прекалено горчив или натрапчив, добавете лимон и мед към напитката. Консумирайте при нужда, както и сутрин на гладно.

6. Инхалации

Инхалации с лук и чесън

Инхалациите с лук и чесън са едни от най-старите методи за лечение на различни дихателни проблеми, включително гнойни налепи в гърлото. За да приготвите инхалация с лук и чесън, нарежете ги на ситно и ги добавете в кипяща вода. Вдишайте парата от този разтвор, като покриете главата си с кърпа. Лукът и чесънът съдържат природни антисептици, които могат да помогнат в борбата с инфекцията и да облекчат болката в гърлото

Инхалации с кармолис

Инхалациите с кармолис са известни със своите успокояващи и противовъзпалителни свойства. Просто добавете няколко капки от етеричното масло на кармолис в кипяща вода и вдишайте парата. Кармолисът може да помогне в облекчаването на болката и възпалението в гърлото.

7. Клеева тинктура

Клеевата тинктура е известна с антисептичните и противовъзпалителни си свойства и може да бъде използвана за облекчаване на симптомите на гнойни налепи в гърлото. Нанесете няколко капки от клеева тинктура върху памучен тампон и го приложете върху засегнатата област за няколко минути. Клеевата тинктура ще помогне да се убият бактериите и да се облекчи болката и възпалението в гърлото.

8. Разтвор с оцет

Разтворът с оцет е популярен метод за гаргара, който може да помогне в борбата с гнойни налепи и възпалението в гърлото. Разтворете малко количество оцет в топла вода и използвайте този разтвор за гаргара. Оцетът има антисептични свойства, които могат да помогнат в унищожаването на бактериите и в облекчаването на дискомфорта.

Горепосочените домашни и природни методи са ефективни за справяне с гнойните налепи в гърлото. Въпреки това, ако симптомите продължават или се влошават, е важно да се консултирате с лекар. Професионалният медицински съвет може да бъде ключът към правилното лечение и премахване на проблема. Помнете, че грижата за тялото ви е от съществено значение за общото ви здраве и благосъстояние. Внимавайте със здравето и и действайте веднага, ако усетите засилване на дискомфорта или болката в гърлото си.

Да премахна ли налепите и тапите от гърлото си сам?

Решението дали да се опитате да премахнете налепите и тапите от гърлото си самостоятелно зависи от сериозността на симптомите и причините за тяхното образуване. В повечето случаи, гнойните налепи в гърлото се появяват като реакция на инфекция и могат да бъдат много болезнени и дразнещи. Те могат да са симптом на бактериална или вирусна инфекция или други проблеми със здравето.

Най-правилният подход е да не пипате налепите по гърлото, тъй като тяхното отлепването може до доведе до разраняване или инфекция. Тогава състоянието ви може да се влоши.

Още не съм се консултирал с лекар – време ли е?

Както при налепите, така и при наличието на всеки друг симптом за заболяване е добре да се консултирате с медицинско лице. Моля, посетете вашия личен лекар особено при следните ситуации:

 1. Ако изпитвате интензивна болка в гърлото, която не се облекчава, е важно да се консултирате с лекар.
 2. Ако имате затруднено или болезнено преглъщане, не трябва да го игнорирате. Този симптом може да бъде сериозен и изисква медицинска оценка.
 3. Ако имате висока температура, съчетана с гнойни налепи, това може да бъде признак на инфекция, която изисква лекарско вмешателство.

Прием на добавки за подсилване на имунитета против проблеми с гърлото и възникване на налепи

Отнасяйте се към гърлото с грижа и увереност с продуктите на Мирта Медикус, специално създадени за борба с проблемите с гърлото. Нашите хранителни добавки предлагат ефективни добавки за подсилване на имунната система и предотвратяване на дискомфорта от грипове и вируси.

Имунната система е отговорна за защитата на тялото от инфекции. Когато имунната система е силна, тя може да се бори по-ефективно с бактериите, вирусите и другите патогени, които могат да причинят налепи по гърлото.

Ето няколко съвета как да подобрите имунната си система и да намалите риска от налепи по гърлото:

 • Хранете се здравословно. Яжте много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, които са богати на витамини, минерали и антиоксиданти.
 • Пийте достатъчно течности. Водата е от съществено значение за правилното функциониране на имунната система.
 • Спете достатъчно. Когато спите, тялото ви има време да се възстанови и да се регенерира.
 • Ограничете стреса. Стресът може да отслаби имунната система.
 • Упражнявайте се редовно. Редовните упражнения подобряват имунната функция.
 • Приемайте хранителни добавки за подсилване на имунната система

Природните лекове могат да бъдат ефективни за облекчаване на симптомите и ускоряване на заздравяването на гърлото. Въпреки това, не забравяйте, че природните лекове не са заместител на традиционните лекарства за гърло и ако симптомите продължават, трябва да се консултирате с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *