Смог – причинители, последствия и как да се предпазим?

Смог – причинители и последствия за човека.

Ако живеете в голям град, определено знаете какво е смог и умеете да го различавате, ако не с просто око, то с дробовете си със сигурност. За съжаление във все повече големи градове у нас се наблюдава наличието на смог и това дразни и притеснява всички нас, гражданите. Трябва ли наистина да се притесняваме и можем ли по някакъв начин да се предпазим от неблагоприятното влияние на смога ще разберем в тази статия.

Какво е смог?

По своята същност смогът е вид замърсяване на въздуха, което се образува от смесването на дим и мъгла. Първоначално основните причинители за появата на смога са били битовото отопление и индустрията. После своя отпечатък започват да оставят автомобилите и градския транспорт. Смогът над населените места бива различни видове според това дали основният му източник е предимно изгаряне на въглища, дърва и газ, или се дължи на промишлеността и транспорта. Значение за състава на смога оказва и сезонът, в който се появява.

През летните слънчеви дни може да наблюдаваме т.нар. фотохимически смог, който е резултат от взаимодействието на слънчеви лъчи и индустриални или транспортни замърсители.

Взаимодействието на азотните оксиди и летливите органични съединения в среда с висока температура и светлина води до образуването на озон в ниския приземен слой на атмосферата. Това може да предизвика редица проблеми сред населението като възпаления на дихателната система, намаляване на функционалността на белия дроб и намаляване ефективността на  имунната система. Зимният смог пък се образува, когато замърсителите на въздуха се слеят с мъглите. Този вид смог има същите неблагоприятни въздействия върху организма като летния.

От какво е съставен смога и как ни вреди?

Смог - замърсен въздух в индустриалните райони на градове, държави, континенти.

Освен озона в смога могат да се различат още азотен и серен диоксид, въглероден оксид и фини прахови частици. Това са най-големите врагове на подрастващите, които тепърва развиват дихателната си система, а също и на всички, които страдат от астма или други респираторни заболявания. Предизвикват възпаления на дихателната лигавица, дразнене на очите и носа. Всичко това пък води до понижаване способността на организма да се защитава от вирусни и бактериални инфекции. Като най-опасни се отличават фините прахови частици.

Как фините прахови частици влияят на здравето ни?

Фините прахови частици са едни от основните елементи в смога, като вредата, която нанасят зависи от техния размер, химичния им състав и от веществата, полепнали по тях. Основните генератори на прах са промишлеността, газовете и износването на гуми от транспорта, енергетиката и битовото отопление. Както видяхме по-горе, смогът може да се образува както през лятото, така и през зимата. Метеорологичните условия през зимата обаче са по-благоприятни за смога, тъй като пречат за разсейването на частиците и те се задържат за продължителен период от време около своя източник.

Трябва да отбележим, че колкото по-малък е размерът на фините прахови частици, толкова по-опасни стават те. Причината за това е, че горните дихателни пътища не успяват да ги филтрират и те навлизат в белия дроб и достигат до алвеолите, откъдето могат да бъдат отстранени, но бавно и сравнително трудно. Фините прахови частици увреждат защитните механизми на белия дроб и с времето предизвикват трайни възпаления – хроничен бронхит, астма, хронична обструктивна белодробна болест и още по-сериозни състояния като рак на белия дроб.

Повече информация за фините прахови частици може да намерите тук: Фини прахови частици – замърсяване, норми и решение!

Допълнителни вреди от мръсния въздух

Смог - причинител на респираторни заболявания на жителите на индустриалните райони.

Освен белодробните проблеми замърсяването на въздуха предизвиква и други такива в различни части на нашия организъм.

Алергии 

В комбинация с промяната на климата замърсяването на въздуха е един от най-сериозните фактори за обострянето на алергенността и познатите досега алергени, които в съвременната среда имат значително по-голям ефект и създават сериозна чувствителност у хората. Анализ на специалисти, например, установил, че частиците в замърсения въздух променят структурата на алергените и най-вече на тези с растителен произход.

Така че, ако живеете в район, облагороден с паркове и градинки, от една страна може да се надявате, че въздухът е малко по-чист, но от друга страна ще сте по-предразположени към развиването на алергии, отколкото другите. За този ефект вина имат не само фините прахови частици, но и серния окис, индустриалните газове, азотните окиси и озонът. Затова у нас през последните две-три години с увеличаването на степента на замърсяване се наблюдава и увеличаване на честотата на алергичните болести. Освен хората, които ги носят по наследство, нови хора стават жертва на алергиите, заради замърсяването на въздуха и околната среда.

Сърдечно-съдова система

За съжаление наскоро бе доказана и пряката връзка на замърсяването на въздуха с увеличаването на сърдечно-съдовата заболеваемост. Като чест пример се посочва атеросклерозата, която има различни причинители, включително различни токсини. При пушачи такива токсини се отделят при горенето и цигарения дим. За тях обаче, както и за всички непушачи, продуктите на горенето на промишлеността и транспорта имат същото негативно влияние. Като се има предвид, че сърцето и белият дроб играят изключително важна роля в организма на човек е всеизвестно, че ако едната система е нарушена, другата допълнително се уврежда. Вследствие се получават астматични пристъпи, бронхити и други.

Как да се предпазим от влиянието на мръсния въздух?

Анти смог защита и мерки за предпазване на дихателната система.

В някои дни замърсяванията са по-силни, а вече често могат да се видят и с просто око, особено в столицата. За нивата на замърсяване на въздуха може да се информираме от няколко платформи, които дават резултати в реално време. В дни с високи нива на замърсяване е най-добре да си стоим вкъщи и ако ни се наложи да излезем, да сложим маска. Според редица специалисти обаче маските предпазват в изключително ниска степен и ако искаме да се погрижим за себе си, трябва да ограничим излизането и излагането на влиянието на мръсния въздух.

Сами разбирате, че подобни мерки са абсурдни за работещи хора, хора със семейства и т.н., които просто не могат да си стоят вкъщи по цял ден. За улеснение на такива хора се препоръчва да приемат големи количества чай и отвари от букети билки, които действат пречистващо на дихателната система.

Повече информация за мръсния въздух в София, може да намерите тук: Как да се предпазим от мръсния въздух в София? 

Такива са мащерката, дългият пипер, сладкият корен и други. За съжаление обаче, за да изчистите дробовете си от замърсяванията и да намалите влиянието на фините прахови частици е необходимо да погълнете сериозни количества от тези билки под формата на течности.Друг вариант е да се възползвате от техни извлеци и въпреки това ще трябва да се грижите за набавянето им и да се стараете да поемате от всички накуп за цялостен и по-добър ефект. А ако предпочитате да си спестите време и усилия и все пак да се грижите за дробовете и имунната си система, вече съществува и един значително по-лесен начин – прием на „Бронховитал Смог“.

“Бронховитал Смог”

Бронховитал смог - уникален по рода си сироп, който подпомага нормалните самопочистващи функции на респираторните пътища.

Това е уникален по рода си сироп, който подпомага нормалните самопочистващи функции на респираторните пътища при наличие на фини прахови частици в атмосферата, намалява въздействието на факторите на външната среда, битовото и промишлено замърсяване. Освен това подобрява значително имунната система и подпомага здравето на дихателните пътища при пасивно и активно пушене. „Бронховитал Смог“ има умерен имуностимулиращ, антибактериален и по-силен антивирусен ефект. Също така има добри дрениращи, детоксиниращи и общовъзстановяващи свойства. Това се дължи на основните му съставки:

 • Мащерка – Тя е традиционно и научно апробирано средство при проблеми с дихателната система. Действа противомикробно, антипаразитно, отхрачващо, спазмолитично и подобряващо храносмилането.
 • Дълъг пипер – Дългият пипер действа противомикробно, загряващо, противокашлично, антиалергично и експекториращо – подпомага дренирането на застоялите секрети от синусите, гърлото, трахеята и бронхите. Има и данни, че също е антидепресантен и противотуморен агент и вероятно предпазва клетките от неблагоприятни мутации.
 • Андрографис – Андрографисът действа антивъзпалително и противомикробно, антихиперлипидемично, аналгетично и мощно пречиства черния дроб – основен фактор за подобряване на общото състояние.
 • Сладък корен – Сладкият корен е мощен антивъзпалителен агент и противоязвен фактор. Той е естествен стимулант на надбъбречните жлези, от които зависи до голяма степен регулирането на алергичните реакции. Той също така подобрява усвояването на някои от останалите съставки, като намалява чернодробното им разграждане.
 • N-ацетил цистеин – Той е серосъдържаща аминокиселина, която има мощен секретолитичен ефект – разводнява втвърдените секреции и те лесно се отстраняват, заедно със съдържащите се в тях микроби и атмосферни замърсители. И второ, добавката действа за общото детоксиниране – на чернодробно и клетъчно равнище.

Сиропът съдържа още витамин В2, цинк, витамин В6 и органичен селен, които намаляват влиянието на свободните радикали, подсилват имунитета и влияят върху нервната система и сетивните органи, външното и клетъчното дишане, жлезите, кожата и лигавиците.

„Бронховитал Смог“ е подходящ за:

 • Хора, живеещи в големи и мръсни градове
 • Активни и пасивни пушачи
 • Деца и юноши с алергии
 • При астма и други белодробни инфекции
 • При остри и хронични бронхити
 • При грип и други сезонни инфекции
 • След боледуване

Смог в България - Въздухът в българските градове е сред най-замърсените в Европа и това ни нарежда на 25-то място по смъртни случаи,.

Непрекъснато сме изложени на неблагоприятното влияние на заобикалящата ни среда особено в градски условия. Въздухът в българските градове е сред най-замърсените в Европа и това ни нарежда на 25-то място по смъртни случаи, причинени именно от влиянието на мръсния въздух. Трябва да правим всичко възможно да се предпазваме от него, тъй като той е причина за редица болестни състояния, някои от които особено сериозни. Обръщайте внимание за наличието на симптоми като дразнене на лигавицата, запушване на носа, суха кашлица (без придружаващите симптоми на грип). Понякога може да се усети и неразположение в областта на гърдите и затруднено дишане. Задължително вземете мерки в такива ситуации, а при нужда се консултирайте с лекар.

(Продуктите на Мирта Медикус можете да намерите в най-близката до Вас аптека.)

16.38 лв.
Бронховитал Смог (сироп 200ml)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *