Всичко, което трябва да знаете за кашлицата

Кашлица - Всичко, което трябва да знаете, за да се излекувате!

Кашлицата е симптом, срещу който мнозина от нас ежегодно се изправят. Основните нагласи към нея са поляризирани. Хората или я пренeбрегват и оставят състоянието им да се задълбочи, или се плашат и прибягват до ненужно тежки лекарства, с което също си вредят. В тази статия ще поговорим как да се справим с кашлицата и успешно да се възстановим.

Защо кашляме?

Кашлицата е един от най-честите симптоми на заболяване на дихателните пътища. Започваме да търсим нейните причини, когато тя се появи, а след изчезването ѝ бързо забравяме. За да си обясним защо кашляме обаче, първо трябва да разберем какво представлява самата кашлица. Кашлицата е реакцията на тялото към даден дразнител. Той може да варира от микроби, бактерии, секрети и алергени до чуждо тяло. Тялото се мъчи да отстрани дразнителя, като го издуха от дихателните пътища. Въздушният напън насила отваря гърлото и затова се чува характерният звук. На практика, кашлицата е защитна реакция на организма. Тя пази дихателните пътища свободни. 

Най-честата причина за кашлица са вирусите. Затова асоциираме този симптом със сезонни заболявания и настинки. Друг чест причинител са алергените и дразнителите във въздуха, като например прах или силни миризми. Също така, понякога кашляме, заради секрецията от киселини или задна хрема, която стига до гърлото. Има и кашлица при сърдечносъдови проблеми, невротична кашлица и т.н. Каквато и да е причината, това е симптом, който не трябва да пренебрегваме. Наврменните мерки са оптималният начин да овладеем състоянието и да се възстановим бързо и успешно.

Най-честата причина за кашлица са вирусите. Затова асоциираме този симптом със сезонни заболявания и настинки.

 

 

Какви видове бива кашлицата?

Мерките, които можем да предприемем, далеч не са универсални. Те са строго съобразени с вида кашлица, нейната продължителност, както и времето, в което се появява. Според продължителността, кашлицата бива остра, подостра и хронична. Острата кашлица отминава в рамките на 3 седмици и е най-често срещаният вид. Наблюдава се най-вече при настинки. Подострата кашлица продължава от 3 до 8 седмици. Тя също може да се дължи на настинка, но може да е белег за белодробна инфекция.

Ако кашляте повече от 8 седмици, най-вероятно се касае за хронична кашлица. При нея, най-честите причини са алергии, постназална секреция (задна хрема), рефлукс, тютюнопушене и други. Имайте предвид, че хроничната кашлица е сериозен симптом и следва да се консултирате с лекар, за да се открие какво я причинява. Що се отнася до видовете кашлица, тя стандартно се дели на суха и влажна. За да се справим лесно, е редно да ги разгледаме отделно, тъй като изискват съвсем различен подход.

Сухата кашлица обикновено се дължи на възпаление на горните дихателни пътища.

 

 

 

Суха кашлица

Сухата или непродуктивна кашлица не изхвърля секрети или те са незначително малко. При нея пристъпите започват със силно и непреодолимо дразнене в гърлото. Единичното сухо изкашляне се появява, когато в дихателните пътища попадне случаен дразнител, например при вдишване на прах. То отшумява бързо и обикновено не се повтаря. Многократните пристъпи на суха кашлица обаче са показателни за възпалителен или алергичен процес. Вирусните инфекции рядко протичат без суха кашлица на даден етап. Тя допълнително влошава състоянието на болното гърло, което не остава в покой. Получава се порочен кръг с болезнено усещане и все по-чести пристъпи. В общия случай, когато се вземат адекватни мерки, сухата кашлица затихва до една седмица.

Понякога обаче, наблюдаваме остатъчни пристъпи в продължение на няколко седмици, след като всички останали симптоми отдавна са изчезнали. В този случай, заболяването е предизвикало висока чувствителност в дихателните пътища. Те са станали податливи на всякакви дразнители. Много често дадено заболяване започва със суха кашлица, която обаче преминава във влажна. В други случаи се наблюдава преход към непродуктивния тип при отшумяване на заболяването. Още за сухата кашлица може да прочетете в отделната статия, която сме посветили на тази тема.

Тук може да намерите още информация за сухата кашлица: Как да се справим със сухата кашлица?

Много често кашлицата протича с висока чувствителност в дихателните пътища. Те стават податливи на всякакви дразнители.

 

 

Влажна кашлица

Влажната кашлица е тази, при която се отделя секрет. Затова тя се нарича още продуктивна. Слузните секрети са силен дразнител за дихателните пътища, които се опитват да ги изхвърлят. Прочистването става със силна въздушна струя, която извежда секрецията и освобождава трахеята и гърлото. Най-честата причина за кашлица с храчки са настинките и грипните инфекции, както и пневмонията и бронхитът.

Дихателните пътища имат своеобразен механизъм за защита от бактерии, които изхвърлят чрез секреция. Тя обаче се натрупва по вътрешните стени на бронхите и трахеята и тялото има нужда да я отстрани. Тогава въздушната струя изтиква секрецията нагоре и я изхвърля.

Понякога обаче източникът на слуз е носът. Постназалния ринит, по-известен като задна хрема, няма стандартната симптоматика на заболяване на синусите. При него секрецията се натрупва в задната част и се стича към носоглътката и фаринкса. Това затруднява дишането и дразни лигавицата, а организмът се опитва да освободи гърлото, като изведе секретите. Резултатът отново е продуктивна кашлица. Прочетете още за влажната кашлица в нашата статия по темата.

Тук може да намерите още полезни съвети за справяне с влажната кашлица: Как да излекуваме влажната кашлица в домашни условия?

 

Наличието на кашлица показва, че има възпаление на дихателните пътища.

 

 

Как да спрем кашлицата?

Несъмнено, кашлицата и от двата вида смущава сериозно целия ни организъм и нарушава ежедневния ни ритъм. Много често тя се обостря вечер и нощем, което сериозно влошава ситуацията, тъй като пречи на съня. Тогава тялото не успява да си отпочине и се възстановява още по-трудно. Във всеки случай следва да вземем сериозни и бързи мерки, за да облекчим този симптом. Лечението зависи от заболяването и неговия стадий, както и от вида на симптомите. Нека да поговорим за това как да се справим с кашлицата най-ефективно.

Лекове за кашлица

Както казахме, този проблем разстройва цялостно ежедневието ни и ни изтощава допълнително. Затова търсим начин за моментално спиране на кашлицата. Има редица начини за бързо облекчаване на пристъпите. Те обаче имат повърхностен ефект, тъй като просто потискат чувствителността към дразнителите. Ефектът им е временен и кашлицата се появява отново. Правилният подход е комбиниран. Той е насочен към източника и лекува него, с което отшумяват и симптомите.

Това, разбира се, не трябва да ни спира да търсим моментно облекчение. Упоритата кашлица изтощава организма и може да предизвика болки в гръдната област, главата и врата. Тя също така увеличава вътретелесното налягане, което може да се отрази зле на съществуващи слабости в тъканите и кръвоносните съдове. Именно затова от нас се иска да направим всичко възможно да я спрем.

Преди да посегнем към лекарствени средства обаче, редно е да помислим дали в дома ни или в работната среда няма дразнител, който ни кара да кашляме. Това може да е прах, силна миризма или друг елемент от обстановката, който предизвиква рефлекс. Ако все пак кашлицата е симптом на заболяване на дихателните пътища, ето как можем да се справим с нея.

Има редица начини за лекуване на кашлица. Правилният подход е комбиниран. Той е насочен към източника и лекува него.

 

Билки

В най-леките си форми, кашлицата би се повлияла от билкови чайове и отвари. Освен това, те могат да подпомогнат лечението, като подсилят имунната система. Народната медицина познава редица билки против кашлица. Сред тях са познатите лайка, мента, риган, босилек и мащерка, които се борят с възпалителните процеси. Освен под формата на чай, лайката е много подходяща за гаргара. Тя се бори с бактериите и облекчава раздразнението в областта на гърлото.

Не забравяйте да подсладите чая с натурален пчелен мед, а не със захар. Медът е силен имуностимулатор, а бактерицидните му свойства ще забързат оздравителните процеси. Една силна комбинация, която скоро се доказа и набра популярност, е чаят от лимон и джинджифил. Той е отлично домашно средство за борба с проблемите с дихателните пътища, като същевременно има благотворно въздействие върху цялото тяло.

Народната медицина познава редица билки против кашлица. Сред тях са познатите лайка, мента, риган, босилек и мащерка, които се борят с възпалителните процеси.

Натурални сиропи при кашлица

Натуралните средства при кашлица са безопасен начин да облекчите този симптом с помощта на природата, като се доверите на специалисти. Респираторните заболявания се повлияват добре от редица растителни екстракти. Те са налични в различни форми, но е факт, че сиропът за кашлица се е доказал със своята ефективност. Билковите сиропи за кашлица са създадени за лесно усвояване на съставките. Това значително забързва действието и съответно резултатите не закъсняват.

Налични са натурални сиропи за влажна или суха кашлица, както и комбинирани. Една от най-ефикасните билкови съставки е теснолистният живовляк. Неговото отлично отхрачващо действие, комбинирано с противовъзпалителни свойства, помага за скоростно възстановяване и овладяване на състоянието. Не забравяйте, че лекарствата на растителна основа също трябва да бъдат съобразени с възрастта на пациента. Има специално разработени билкови сиропи за деца, при които концентрацията на активните съставки е подбрана внимателно. 

Категорично, при избора на лекарствен продукт от нас се иска да обърнем сериозно внимание на съставките. Това важи не само за лекарствата против кашлица, а за всеки един лекарствен продукт за всяко заболяване. Все пак именно правилно подбрания състав ще повлияе състоянието Ви. Що се отнася до лечението на кашлицата, ето ги и някои от най-ефективните компоненти, за които да се оглеждате, когато се борите с кашлицата:

 

Лизин Аминокиселина с изявено противовирусно действие, особено ефикасна при инфекции на респираторната система.
Цинков цитрат Подобрява имунитета и подпомага оздравителния процес.
Теснолист живовлек Бори се с възпалението и улеснява отхрачването. Поддържа структурата на дихателните пътища.
Калциев аскорбат Доставя калций и витамин C на организма. Повлиява възпаленията, включително тези с алергичен произход.
Коприва Екстрактите от корен и стрък укрепват организма и имат антиалергично действие.
Мащерка Лекува инфекциите и подпомага отхрачването.
Великденче Засилва отхрачването и помага за изчистването на натрупания секрет. Изобилства от антиоксиданти.

Това са само някои от най-мощните съставки, които ще Ви помогнат да преодолеете заболяването и да спрете да кашляте. Както виждате, сред тях няма вредни и опасни синтетични вещества, нито антибиотици. Затова лекарствените средства на базата на тези компоненти няма да подразнят стомаха.

Съответно, техният прием не изисква допълнително да вземате пробиотици и да лекувате последвалото раздразнение. Има още редица безопасни и ефикасни билкови екстракти, за които да се оглеждате. Сред тях са лопенът, пълзящият очиболец и черният бъз. Те подпомагат правилното и бързо възстановяване, като облекчават дихателните пътища.

Oще полезна информация за справяне с натруални средства може да намерите тук: Натурални средства при кашлица: как да се излекуваме с помощта на природата?

Медикаментите по лекарско предписание трябва да се прилагат единствено след консултация и по преценка на медицинско лице.

Медикаменти и лекарска помощ

Нека да започнем с това, че медикаментите по лекарско предписание трябва да се прилагат единствено след консултация и по преценка на медицинско лице. Екипът на Мирта Медикус Ви съветва да потърсите медицинска помощ в следните случаи:

 

  • Ако кашляте повече от три седмици
  • Извеждате секрети, примесени с кръв
  • Изпитвате замайване
  • Имате висока температура
  • Имате затруднено дишане или се задушавате
  • Изпитвате болка в гръдната или сърдечната област
  • Страдате от голяма отпадналост, която не преминава след сън или почивка

 

В общия случай, кашлицата е причинена от настинка и може лесно да бъде овладяна. Въпреки това, не правете компромиси със здравето си. Дори да нямате гореизброените симптоми, консултирайте се с лекар, ако усещате, че не успявате да овладеете кашлицата сами. Ако се наложи да вземате силни лекарства, не забравяйте след това да възстановите нормалната си чревна флора чрез прием на пробиотични храни и добавки.

Колкото по-късно обърнете внимание на кашлицата, толкова по-трудно ще я излекувате. Също така, с навременни мерки значително увеличават шансовете Ви да се справите с хомеопатия и лекарства на растителна основа.

Лечение на кашлица при възрастни

Кашлицата при възрастните е опасна с това, че често я пренебрегваме. Много от нас оправдават бездействието си с липса на време и много ангажименти. Надяваме се, че ще отшуми от само себе си и се заблуждаваме, че състоянието ни не се влошава. Както обаче споменахме, тя е симптом на заболяване или дразнител в средата ни. Опитът ни показва, че много от пациентите не търсят помощ на ранен етап. Колкото по-късно обърнете внимание на кашлицата, толкова по-трудно ще я излекувате.

Също така, с навременни мерки значително увеличават шансовете Ви да се справите с хомеопатия и лекарства на растителна основа. Затова Ви призоваваме да не отлагате и да подходите отговорно към здравето си.

За повече информация, прочетете нашата статия: Кашлица при възрастни: видове, причини и лечение.

Кашлицата при деца и бебета определено не е за пренебрегване. При бебета в кърмаческа възраст, задължително следва да потърсите лекарска помощ.

Лечение на кашлица при деца и бебета

Кашлицата при деца и бебета определено не е за пренебрегване. Много често, родителите не могат да определят какво я предизвиква и това допълнително усложнява положението. Имайте предвид, че при бебета в кърмаческа възраст (основно през първата година), задължително следва да потърсите лекарска помощ, ако се появи кашлица. По време на лечението, не забравяйте да осигурите чист въздух в помещенията, като проветрявате често. Почиствайте праха обстойно и поддържайте отлична хигиена в дома. Имайте предвид, че децата, особено когато са малки, прекарват много време на пода, където има и най-много прах.

Освен това, при разходки с детска количка, те са по-близо до земята и съответно са изложени на значително по-големи здравни рискове, свързани със замърсяването в градовете. И, разбира се, в никакъв случай не допускайте децата Ви да бъдат изложени на тютюнев дим. Добрите новини са, че съществува качествени билкови лекарства против кашлица при децата, с която можете да предотвратите влошаване на състоянието и да спрете този симптом.

За по-детайлна информация относно кашлицата при децата, запознайте се със статиите ни по темата: 

Спорт, разходки, туризъм в паркове и планини укрепват дихателната система.

Лек за кашлица: какво да запомним?

Добре е да запомним, че кашлицата е естествената реакция на нашия организъм към даден елемент, който му пречи. Затова е важно да се вслушваме в тялото си и да не пренебрегваме предупрежденията му. Когато кашляме, тялото прави точно това: то сигнализира, че има проблем, на който следва да обърнем внимание. Ако трябва да обобщим всичко казано до момента, то бихме Ви призовали да не подценявате кашлицата.

Вместо да отлагате мерките, потърсете лекарство на растителна основа, което да облекчи симптомите и да помогне на организма да се справи с причинителя. Не забравяйте и профилактиката, която включва редовно проветряване и отстраняване на праха. Старайте се да осигурите чист въздух за семейството си и не излагайте нито себе си, нито децата си на тютюнев дим. Замърсяването би забавило възстановителните процеси. Най-вече, потърсете лек от природата, с който да преборите кашлицата и бъдете разумни по отношение на здравето си.

При поява на кашлица, потърсете лекарство на растителна основа, което да облекчи симптомите и да помогне на организма да се справи с причинителя.

8.40 лв.
Бронховитал МАКС (сироп 200ml)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *