Как да се предпазим от мръсния въздух в София? – 5 практични решения

Мръсен въздух в София - 5 практични начина да се справите!

Замърсяване на въздуха в големите градове

Къде в България има най-много мръсен въздух?

С настъпването на зимата се повишават драстично нивата и на замърсяване на въздуха. София е сред градовете с най-мръсен въздух в страната. Всеки, който живее в столицата, особено сутрин, не остава безразличен към смога. Той е резултат от струпването на фини прахови частици във въздуха.

Замърсяването на въздуха в големите градове е факт! То е причина за десетки хиляди заболявания и смъртни случаи. Оказва се, че у нас замърсяването на места е в пъти по-високо от средното допустимо. Това многократно увеличава риска от сериозни здравословни проблеми, които често пъти се оказват дори животозастрашаващи.

Пушещи неспирно заводски комини.
Все още технологиите водят до отделянето на вредни емисии.

Какво показва индекса на замърсяване на въздуха?

Според данни, които следим от платформата за измерване на индекса на замърсяване на въздуха в различните райони на света – aquicn.org, то столицата ни е първенец, а кварталът „Надежда“ е един от най-опасните за живот спрямо нивата на фини прахови частици във въздуха. Кварталите „Красно село“, „Дружба“ и „Павлово“ също попадат в страшната класация.

Важно е да се има предвид че не само живеещите в тези районите на София, изброени по-горе, са засегнати от замърсяването на въздуха. Вредните частици се разнасят из цялата страна, образувайки смог над най-големите градове с по-гъсто население.

Въздухът в София и другите големи градове е тежък и неприятен, а мъглата е ежедневна! В това се състои картинката от почти всяко софийско утро. Ходенето на работа и рутинните задължения не могат да спрат, когато ни е трудно да си поемем дъх или развиваме хронична кашлица. И докато всички обясняват за вредата от това замърсяване е време ние да се заемем със защитата от нея!

Замърсяването на въздуха в големите градове от индустиалната дейност.
Индустриалните предприятия са едни от големите замърсители на въздуха.

Замърсяване на въздуха с фини прахови частици без видим смог

Има един фактор, който с годините винаги се е отразявал крайно зле на българското население. Това е търпението към всяко нещо. В случая също е така. Фините прахови частици и замърсеният въздух не винаги са изразени чрез видим смог. По тази причина, в забързаното си ежедневие, голяма част от хората не вземат мерки за своето здраве. Уви, въпреки че фините прахови частици не се забелязват с просто око, а смогът не винаги задушава и причинява кашлица, това не означава, че замърсеният въздух не влияе животозастрашаващо на дихателните пътища и белите дробове.

Повече затова как влияе замърсяването на въздуха върху човешкия организъм и същността на фините прахови частици може да научите тук. Изводът е, че мерки трябва да бъдат вземани още преди да са се появили сериозните проблеми. Не бива да сме търпеливи и да очакваме симптоми, за да осъзнаем, че мръсният въздух действа на нашето здраве.

Решение на проблема със замърсения въздух има! Достатъчно е само да бъдете осъзнати за влиянието му и за начините по които излага на риск живота ви. Някои европейски столици показват добри примери и практики. Този опит показва положителни резултати и  можем да почерпим идеи за справяне с проблема, наречен мръсен въздух.

Замърсяване на въздуха с твърди частици при използване на твърдо гориво.
Замърсяване на въздуха с твърди частици.

Как да се справите с вредният и мръсен въздух в София?

Няма как да спрете да дишате. Не е решение и да смените града си, за да съхраните здравето си. Това, което остава да направите е да вземете мерки по защитата на организма си от вредите, които нанася замърсеният въздух, който дишаме. Повишеното ниво на фини прахови частици е рисково, но все пак има защити, които може да предприемете, за да сте отговорни към своето и здравето на близките си.

Всички ние, от семейството на Мирта Медикус в хода си на изследване и работа подготвихме 5 лесни решения, които да осигурят максимална защитна стена срещу мръсния въздух в София и в големите градове на страната.

5 практични решения за защита от замърсен въздух

1. Преди да излезете от вкъщи е важно да проверите качеството на въздуха вън (нивото на замърсяване на въздуха )

Как става това и колко време отнема?

Всъщност, много е лесно и отнема само няколко минутки. Необходимо е да проверите нивата на замърсяване на въздуха в реално време и за вашия район.

Нивата на замърсяване на въздуха се проследяват в реално време на платформата за изчисляване на индекса за качество на въздуха. За улеснение на отговорните граждани има разработени и мобилни приложения за изчисление на замърсяването на въздуха.

Използването на мобилно приложение само за няколко минути ще ви информира за качеството на въздуха. Както и според това какво е нивото на замърсяване в реално време, ще може да прецените какви мерки от изброените по-долу да предприемете.

Замърсяването на въздуха и следене на индекса за качеството му.
Онлайн информация за индекса показващ качеството на въздуха.

А след като излезете – избирайте по-малките улички и непопулярни маршрути. Колкото по-близо сте до сърцето на трафика, толкова по-пряко сте обгърнати от фини прахови частици и вредни газове. Не забравяйте, че сградите в по-малко натоварените улички действат също като макар и малка предпазна мярка срещу вредителите във въздуха.

2. Носете маска за лице

След като сте проверили нивата на замърсяване на въздух преди да излезете, е важно да бъдете осъзнати и за мерките, които трябва да предприемете. При високи нива на замърсяване на въздуха в реално време, най-сигурното моментно решение, което може да направите, е да добавите нов аксесоар – маска за лице. Нейната структура ще запази фините прахови частици далеч от вашите дихателни пътища и органи.

Използване на маска за защита на дихателната система при замърсяване на въздуха.
Използвайте маска при завишени норми на замърсяване на въздуха.

Употребата на маска за лице не е практична само в началото. Превръщайки се в допълнителен аксесоар към цялостния ви имидж тя е способна да ви осигури няколко години повече живот и добро здраве.

Тази практика нашумява все повече и повече в София. Изборът на маска за лице е сред най-нашумелите и лесни методи, който всеки отговорен към здравето си българин прави.

3. Приемайте хранителни добавки, които са способни да изградят защитна стена за дихателните ви пътища и органи.

С цел да гарантирате защита от вдишване на фини прахови частици не само когато нивата на замърсяване на въздуха са повишени, а цялостно, има и друго препоръчително решение – хранителните добавки. Създадените с чудотворни билки добавки, които да бъдат приемани целогодишно са сигурно средство за защита. При употребата на подобни средства, употребата на маска за лице не е задължителна.

Една такъв продукт е Бронховитал Смог, който е създаден изцяло на билкова основа. Неговото приемане изгражда в организма защитна бариера срещу фините прахови частици. По този начин влиянието на смогът и като цяло мръсният въздух няма да имат своето пагубно влияние върху здравето.

Неутрализирайки влиянието на фините прахови частици, хранителната добавка има силата да запази здравето в най-добра форма въпреки нивата на мръсен въздух. Бронховитал СМОГ пречиства дробовете и има антибактериален ефект. По този начин той се превръща във верен другар в справянето със замърсения въздух в София, а и във всички други по-гъстонаселени градове в България.

Освен хранителни добавки, които са изцяло създадени на билкова основа, за да не причиняват вреди на други части от организма, е важен и начинът ни на живот.

4. Ограничете придвижване с велосипед през зимата

Въпреки липсата на добри условия за велосипедистите у нас, все повече и повече хора предпочитат екологичния метод на придвижване с велосипед, който през зимата не е препоръчителен. Задъхването на велосипедиста, което е резултат от физическото усилие при каране на колело увеличава навлизането на фини прахови частици и мръсен въздух директно в респираторната система.

Повишените нива на мъгли, смог и изпарения от вече изгорели газове и горива по пътищата многократно влошават здравето.

Замърсяване на въздуха от отработени автомобилни газове.
Струпването на автомобили в градовете води до значително по-мръсен въздух.

Дори велосипедистът да приема хранителни добавки и да е с маска, задъхването и повишеният приток на въздух, който е необходимо да достига дихателните пътища и органи е значително по-голямо отколкото при пешеходците.

В тази връзка, ако не се причислявате към групата на велосипедистите, но отделяте време за спорт на открито, то избирайте часовете с по-малко трафик. Времевите зони с по-ниски нива на замърсяване на въздуха са предимно рано сутрин, както и късно вечер.

5. Поддържайте дома си чист

Може би ще се зачудите защо сме преценили, че това е един от начините за справяне със замърсения въздух. Истината е, че колкото по-чист е домът, толкова по-добре дихателните пътища и органи успяват да се възстановят от навлезлите фини прахови частици от вън. Колкото по-малко прах и залегнали в домакинството вреди има, толкова по-добре за организма.

Почистване на дома от цялото семейство
Почиствайте редовно дома си!

В домовете често присъстват събиращи прах предмети и мебели. Стари възглавници, мокети, дюшеци и стари пердета са сред идеалните гостоприемници за вреден въздух и вкъщи. Отървете се от тях или ги почиствайте щателно през няколко седмици, за да сте сигурни, че в дома ви не се събират нездравословни нива прах и други микроорганизми.

Тези и още мерки, свързани с постоянната информираност в реално време за нивата на замърсяване на въздуха са само част от предпазните мерки, които може да предприемате.

Препоръчваме също в дните с мръсен въздух да се пие повече вода от обичайното. Водата не позволява на организма да поеме цялата мръсотия, която вдишваме, а я отмива и изхвърля. Добавянето на повече плодове и зеленчуци в менюто също е успешно средство за борба със свободните радикали. Препоръчваме при свободно време да не пропускате да се отдадете на разходки в природата. Зеленината и естествените филтри имат силата да пречистят струпаните вредни частици у организма. За столичани разходките по Витошките пътеки и градски паркове е постижимо решение, което без дори да разберете ще се отрази благоприятно на цялостното ви състояние.

Чаша вода с лимон и мента.
В дните с мръсен въздух да се пие повече вода.

Бъдете отговорни за своето и здравето на вашите близки! Предпочитайте градския транспорт пред автомобила, ходете повече пеша и защитавайте дихателните си пътища! Само така животът в София и по-големите градове може да не е заплаха за всеки един свой гражданин.

Здравословна разходка в планината
Разходки в планината за изчистване и оздравяване на дихателната система.

(Продуктите на Мирта Медикус можете да намерите в най-близката до Вас аптека.)

16.38 лв.
Бронховитал Смог (сироп 200ml)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *