Възстановяване след секцио (Цезарово сечение)

Възстановяване след секцио

Научете основните съвети за възстановяване след секцио (цезарово сечение) – чрез природосъобразен начин. Лечение без странични ефекти и заплахи за здравето ви. 

Ако наскоро сте били подложени на операция – цезарово сечение, може би се чудите как да се възстановите по-бързо. Вероятно нямате търпение да се върнете обратно към обикновения си начин на живот и нива на енергия. Продължителността на възстановяването след цезарово сечение може да варира при различни жени, но има някои общи съвети и трикове, които могат да ви помогнат за улесняване и забързване на процеса. Събрахме 10 от най-важните съвети за възстановяване след секцио.

Какво е Цезаровото сечение (секцио)?

възстановяване след секцио (Цезарово сечение)

Цезарово сечение, известно още като секцио, е хирургична процедура, при която бебето се ражда чрез разрез в корема и матката на майката. Цезарово сечение обикновено се извършва, когато вагинално раждане не е възможно или когато се смята, че бебето или майката биха били изложени на риск по време на вагинално раждане.

Причини за секцио и възстановяване

Има различни причини, поради които може да се наложи цезарово сечение, включително:

 • Седалищна предлежание позиция – Когато бебето е застанало така, че предстои да се роди с краката напред, вместо с главата.
 • Цефалотазова диспропорция – Когато главичката на бебето е твърде голяма, за да се премине през таза на майката.
 • Множествени раждания – Когато предстои да родите повече от едно бебе.
 • Фетален дистрес – Когато бебето е в опасност поради проблеми с пъпната връв или други фактори.
 • Проблеми с плацентата – като предлежание на плацентата, когато плацентата покрива отвора на матката.
 • Предишно цезарово сечение – жена, която е имала цезарово сечение в миналото, е с по-висок риск от руптура на матката по време на бъдеща бременност.

Добре е да имате предвид, че Цезаровото сечение (секцио) е сериозна хирургична процедура и крие някои рискове, включително:

 • Инфекция
 • Кървене
 • Увреждане на близките органи
 • Кръвни съсиреци в краката или белите дробове
 • Проблеми с бебето, като проблеми с дишането или инфекция

Повечето жени, които имат цезарово сечение, се възстановяват бързо и могат да се приберат вкъщи в рамките на няколко дни. Важно е, обаче, да следвате внимателно инструкциите на Вашия лекар, за да осигурите безопасно и здравословно възстановяване.

10 съвета за възстановяване след секцио (Цезарово сечение)

Ето 10 съвета за възстановяване след секцио, които трябва да знае всеки родител – както майка, така и баща! Добре е да знаете тези съвети дори и да не планирате Цезарово сечение, защото понякога докторите взимат решение за секцио в последния момент, за да защитят живота ви:

Дайте си време да се възстановите след секцио

Разберете, че ще отнеме време, докато тялото ви се излекува след цезарово сечение, така че не се опитвайте да се пренатоварвате. Най-добре е изобщо да не се подлагате на никакво напрежение, стрес и просто да лежите. Важно е просто да си почивате и да не подлагате на натиск тялото си в първите дни след операцията. Почивайте си колкото можете повече и най-вече – успокойте съзнанието си. Спокойствието е особено важна мярка и срещу развиване постродилна депресия.

Пийте много течности, за да възстановите организма

Ще трябва да пиете много течности, за да останете хидратирани и да помогнете за ускоряване на процеса на оздравяване.

Следвайте инструкциите на вашия лекар

Уверете се, че следвате внимателно инструкциите на вашия лекар в дните и седмиците след операцията. Това ще помогне да се осигури гладко и бързо възстановяване. Някои специалисти препоръчват да започнете много леки упражнения, няколко дни след израждането. Те могат да помогнат за ускоряване на възстановяването ви след цезарово сечение, но все пак – не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, преди да пристъпите към подобни действия! Може да са противопоказни за вас!

Погрижете се за раната от секциото

Дръжте раната от секциото си чиста и суха, следете за признаци на инфекция! Постарайте се да не търкате мястото в материя и да не го разранявате. Това е и една от основните причини защо трябва да си дадете тотална почивка след раждане!

Използвайте болкоуспокояващи, ако е необходимо.

Ако изпитвате болка след операцията, не забравяйте да вземете болкоуспокояващи според указанията на Вашия лекар. Това също трябва да се прави само от специалист. Не прекалявайте с дозата, която са ви предписали, защото това може да бъде много опасно за здравето ви.

Храната и натуралните добавки – тайната на бързото възстановяване след секцио

Отслабване - хранителни добавки

Здравословната диета е важна за цялостното здраве. Не забравяйте да включите в диетата си много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Един от най-важните съвети, който трябва да запомните е, че здравословното и балансирано хранене е не просто полезно, но и то се грижи за имунната ви система. Препоръчваме да обмислите прием на естествени и безопасни продукти като Дефиброзамин, които съдържат природни съставки работещи за естествените възстановителни сили на организма след раждане. Продуктът е изключително подходящ за майки след секцио, тъй като в него се съдържат съставки като кора от върба, сладък корен, йод, бромелаин, кверцетин и витамини – все силни елементи, които се грижат за тъканите.

Прием на натокиназа след секцио (Цезарово сечение)

Знаете ли какво е натокиназата? Това е специален ензим, който се извлича от ферментиралата японска храна “натто”. Натто е популярно традиционно ястие в Япония, което представлява соеви зърна в специална закваска. Натокиназата, съдържаща се в него, от години се използва за лечение и по-бързо възстановяване след секцио. Причината е, че има уникални и много редки функции – когато Натокиназата се приема на гладно, е доказано, че тя прониква в кръвообращението. По този начин тя пречиства както кръвоносните съдове, така и самите тъкани, които се кръвоснабдяват усилено. Всичко това подпомага възстановителните процеси след операция – секцио.

Друг страхотен плюс е, че така по-лесно се елиминират срастванията, тоест намалява риска от опасните запушвания от микротромби. Микробният биофилм се разгражда, слузта се разрежда и става по-лесно да се елиминира.

Макар че „натто” не е популярна храна в България, всеки желаещ може да си набави Натокиназа чрез прием на хранителната добавка Дефиброзамин – натурален продукт и на достъпна цена.

Грижете се за вашето бебе!

В първите дни след цезарово сечение е важно да се грижите както за себе си, така и за новороденото си. Това са първите моменти на близост, които са много важни за изграждането на връзка между майката и бебето. Почивайте колкото можете повече и не забравяйте да поискате помощ, когато е необходимо.

Управлявайте нивата на стрес.

Усложнения след грип - стрес

Стресът може да забави заздравяването, така че се опитайте да се отпуснете и отделете малко време за себе си в дните и седмиците след операцията.

Не бъдете сами – Потърсете подкрепа от приятели и семейство

Докато се възстановявате от операция на цезарово сечение, важно е да имате подкрепящи хора около вас, които могат да ви помогнат с готвенето, почистването и грижата за вашето бебе.

Това са само някои от нещата, които можете да направите, за да ускорите възстановяването си след цезарово сечение. За повече съвети, говорете с Вашия лекар или акушерка. С малко търпение и някои основни грижи за себе си ще бъдете на път към гладко възстановяване. Помислете добре и за възможността за прием на хранителни добавки, които да възстановят баланса в организма ви и да ви помогнат да се възстановите по-бързо след секцио.

Прием на хранителни добавки и храни за възстановяване след секцио

Дефиброзамин – 30 капсули х 425 mg

Original price was: 20.46лв..Current price is: 15.25лв..

Дефиброзамин от Мирта Медикус.

Естествено възстановяване от сраствания!

Още

Продуктът Дефиброзамин е безопасен и подходящ за прием след секцио. Съставките в него проникват не само в храносмилателната система, но и в общото кръвообращение, където активизират обмяната на веществата и спомагат за разграждане на фибрина и отпадните органични продукти и за възстановяването на тъканите.

17.94 лв.
Дефиброзамин (30 капсули х 425 mg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *