Болки в ставите: видове, причини и лечение

Болки в ставите: видове, причини и лечение

Болки в ставите – продължително неприятно усещане, от което трудно можем да се отървем. За щастие, съвременната медицина предлага много ефикасни формули за лечение на различните видове болки в ставите. Нека разгледаме какви са причините за това заболяване, както и как да облекчим състоянието.

Болки в ставите – заплаха за всяка възраст!

Болката в ставите е често срещан проблем от нашето съвремие, който много хора изпитват в даден момент от живота си. Характерно е да се засилва с напредване на възрастта, когато най-често става въпрос за остеоартрит. Основната причина е, че с годините тялото ни започва да изнемощява, а ставните хрущяли да се износват. 

Независимо каква е причината за възникване на болки в ставите, едно е сигурно – нарушенията в имунната система са сред основните причинители за заболяването. Макар че не можем да предвидим какво ни очаква в бъдеще, е важно да предприемем мерки за подсилване на естествения на имунитет навреме. Един от най-лесните начини да го направим е като се обърнем към силата на природата с помощта на естествени хранителни добавки. С тях имаме възможност да подсигурим едно по-добро общо състояние на тялото си. 

Приемът на продукти за стави и сухожилия като Ставолек е начин да приемем нужните за здравето ни хранителни вещества и да подпомогнем вродените защитни функции на тялото, за да функционира то на пълни обороти и без болка!

Нека ви разкажем повече за това.

Причнини: Защо възникват болките в ставите?

При първото усещане на болки в ставите, всеки се замисля какви са причините. Дали не се движим достатъчно? Или сме се претоварили? 

Истината е, че за всеки човек дискомфортът може да възникне в различна възраст. Проблемът обикновено е свързан с дегенеративните процеси на тялото ни, които са неизбежни във възрастта между 40 години или 60 години, но понякога болките възникват и по-рано. Причините са много и далеч не се свеждат само до обездвижване или неправилен начин на живот – случва се редовното спортуване също да е причинител поради силно претоварване и високи нива на стрес. 

А понякога… причината за болките в ставите е неизвестна. 

Други често срещани причини за болки в ставите включват наранявания, като изкълчване или фрактура вследствие на физическа активност, падане, бягане, тренировка. Понякога се появяват и инфекции, като лаймска болест, при които чужд гостоприемник се “укрива” в нашия организъм. За жалост, някои хора страдат и от автоимунни заболявания, като лупус, които протичат хронично.

Симптоми за болки в ставите

Симптомите на болки в ставите също могат да варират в зависимост от произхода на болките в ставите, причините, предпоставките, произхода на нараняването или възпалението, изменения в частите на ставата и още. 

Но как да разграничим обикновеното натъртване от потенциален проблем като артрит?

Добре е да следим тялото си за симптоми и да наблюдаваме тяхната продължителност и разпространение. Най-чести срещаните симптоми за болки в ставите включват:

 • Затрудено движение;
 • Скованост;
 • Болка и “затопляне” в ръцете и краката по време на или след движение;
 • Болка при натиск;
 • Болка и “затопляне” в ръцете и краката след дълго обездвижване;
 • Подуване;
 • Остра болка, която е силна и внезапна, с продължителност по-малко от шест седмици;
 • Хронична болка, която е тъпа и продължава повече от 12 седмици;
 • Пареща или изтръпваща болка, която се усеща в зоната от ставата и се “разпростира” към други области – китки, лакти, рамене, колена;
 • Тъпа болезнена болка;
 • Болка, придружена от подуване или възпаление;
 • Остри прострелващи болки нагоре или надолу по крайниците;
 • Повишена температура.

Ставите са податливи на различни проблеми, защото поддържат тежестта на телата ни, докато се движим в напрегнатото си ежедневие. Лечението на проблема често зависи от много фактори и е строго индивидуално. 

Видове болки в ставите

Има различни видове болки в ставите, като причините за всеки човек могат да варират – натоварване, наследствена предразположеност, заболяване. Ето най-често срещаните от тях:

Артрит

Най-често срещаният вид болки в ставите е артрит. Артритът е състояние, което засяга ставите, причинявайки възпаление и болка. Усещането е подобно на парене, което се засилва и води обездвижване.

Има няколко различни вида артрит, включително:

 • Остеоартрит (Артроза) – износване на ставния хрущял;
 • Ревматоиден артрит и Псориатичен артрит  – възпаление, свързано със състоянието на на имунната система;
 • Инфекциозен артрит – инфекция, възникнала след усложнения от травма;
 • Подагра, която е вид артрит, причинен от натрупване на кристали в пикочната киселина в ставите;

Всеки тип артрит има свой собствен набор от симптоми и причини. Както виждате, повечето от тях са вследствие на инфекция или възпаление. Затова за да “потушим” негативните ефекти в тялото е нужно да се погрижим за имунната си система и да предоставим нужните вещества.

При възникване на първи симптоми, съвпадащи с изброените дотук, моля, незабавно се свържете със специалист, който да диагностицира първоизточника за болките в ставите.

Бурсит

Бурситът представлява болка в ставите, която се усеща в лакътя. Поради зоната, в която възниква, разговорно се нарича “хлебарски лакът”. Представлява възпаление на бурсата –  пълната с течност торбичка, разположена около ставите. Характерен симптом е подуването на лакътя, прерастващо прогресивно в инфекция и водещо до болка и усещане за “горене”.

Болки в ставите вследствие на естествени дегенеративни заболявания

С годините тялото започва да среща трудности при своето пълноценно функциониране. Така възникват така наречените “дегенеративни заболявания”, които са естествени за повечето организми. За разлика от проблемите със ставите, предизвикани от възпаление, тук болката не се разпространява върху голяма част от тялото ни, а е пронизваща в определена точка.

Увреждане на ставата

Възможно е да е налице и просто увреждане на ставата, което се е случило случайно или след по-силно натоварване, натиск, нараняване. Такова може да бъде изкълчването или фрактурата. Тук е добре незабавно да се свържете с доктор, за да ви прегледа и да оцени нивото на нараняването. За щастие има много възможности за лечение, които да помогнат за намаляването или пълното премахване на болката.

Лечение на болки в ставите

Въпреки че няма известно универсално лечение за артрит, лекарите разполагат с много облекчаващи медикаменти за болките от това заболяване.

Обикновено лекарства като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) и кортикостероиди могат да помогнат за намаляване на възпалението и болката. Физическата терапия също може да бъде полезна за укрепване на мускулите около засегнатите стави и подобряване на обхвата на движение. За жалост, в някои случаи може да се наложи операция.

При други причини за болки в ставите, като наранявания или инфекции, лечението зависи от конкретното състояние. Например, при инфекции могат да бъдат предписани антибиотици.

Един от начините, по които можете да защитите тялото си от възникване на възпаления и да облекчите неприятното усещане е чрез прием на хранителни добавки. С тях ще можете да подсилите имунната система. 

Разбира се, антибиотиците, предписани от специалист, са добро решение, но не забравяйте, че природата е един от най-добрите лечители! Тя се грижи за нас и ни подпомага да бъдем по-крепки и устойчиви във времето. Приемът на хранителни добавки на растителна основа може да има ключово значение за тялото ни. Продукти като Ставолек допринасят за нормално функциониране на опорно-двигателната система благодарение на своя силен състав от витамини и полски хвощ, земна ябълка, азиатска центела.

Ставолек – 30 капсули х 425mg

Original price was: 14.94лв..Current price is: 12.70лв..

Ставолек от Мирта Медикус.

За свободно движение на ставите, мускулите и сухожилията.

Още

Всяка една от съставките в Ставолек подобрява състоянието на тялото ни. За жалост, в нашето ежедневие трудно имаме възможност да приемаме достатъчно здравословна храна и суперхрани. Затова е нужно да увеличим приема им с помощта на безопасни природосъобразни продукти. 

Разбира се, това, което е добре да запомним е, че балансираното хранене трябва да бъде съпроводено и от добър начин на живот, редовна физическа активност и радост от живота! Така ще намалите предпоставките за възникване на болки в ставите и други неприятни проблеми.

14.94 лв.
Ставилек (капсули х30)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *