Възстановяване на сухожилия – Техники, раздвижване и лечение

Възстановяване на сухожилия - Техники, раздвижване и лечение

Научете повече за възстановяването на сухожилията – методи, техники, раздвижване и лечение. Как да лекуваме увредени сухожилия при травма?

Има много различни техники за възстановяване на сухожилията. Най-често срещаните техники варират по натовареност спрямо доколко е увредено самото сухожилие.

Разкъсване на сухожилията – има лек!

Разкъсването на сухожилието е сериозно нараняване, което може да възникне, когато сухожилието се разтегне и напрегне над своите “граници” на допустимо. Това може да се случи, когато сухожилието е прекомерно натоварено, като например разтягане при спортисти, или когато е изложено на внезапна сила или сблъсък, при падане.

Симптомите на руптура на сухожилие включват болка, подуване и синини около ставата. Ако получите някой от тези симптоми, незабавно потърсете медицинска помощ.

Скъсване на сухожилие може да се лекува с хирургия или рехабилитация. Хирургията обикновено се препоръчва при по-тежки разкъсвания, докато рехабилитация може да се препоръча при по-леки разкъсвания.

Рехабилитацията включва упражнения, които помагат за възстановяване на силата и гъвкавостта на увреденото сухожилие. При правилно лечение повечето хора се възстановяват напълно от разкъсване на сухожилие.

Възстановяване на сухожилия – техники за раздвижане

Физическите упражнения са важна част от рехабилитацията на сухожилията. Те помагат за подобряване на силата и гъвкавостта на тялото и помагат за поддържане на сухожилието във форма.

Има много различни упражнения, които могат да се правят за рехабилитация на сухожилията. Някои от тези упражнения включват:

Повдигане на прасеца

Това упражнение помага за подобряване на силата и гъвкавостта на мускулите на прасеца. За да направите това упражнение, застанете със събрани крака. Бавно повдигнете петите си от земята, така че да стоите на пръсти. Задръжте за няколко секунди, след което бавно спуснете петите си обратно на земята. Повторете 10-15 пъти.

Свиване на на подколянното сухожилие

Това упражнение помага за подобряване на силата и гъвкавостта на мускулите на подколянното сухожилие. За да направите това упражнение, легнете по гръб на пода със свити крака. Поставете тежест (като книга) на коленете си. Внимателно свийте краката си нагоре към гърдите. Задръжте за няколко секунди, след което бавно ги спуснете обратно в изходна позиция. Повторете 10-15 пъти.

Разтягане на квадрицепсите

Това упражнение помага за подобряване на силата и гъвкавостта на “четириглавите” мускули т.е. квадрицепсите. За да направите това упражнение, легнете по гръб на пода със свити крака. Поставете тежест (като книга) на коленете си. Внимателно изправете краката си, така че да са във въздуха. Задръжте за няколко секунди, след което бавно ги спуснете обратно в изходна позиция. Повторете 10-15 пъти.

Глутеални мостове

Това упражнение помага за подобряване на силата и гъвкавостта на глутеалните мускули. За да направите това упражнение, легнете по гръб на пода, с равно стъпили крака на земята. Повдигнете бедрата си нагоре, така че тялото ви да образува мостова форма. Задръжте за няколко секунди, след което бавно ги спуснете обратно в изходна позиция. Повторете 10-15 пъти.

Кръгове на глезена

Това упражнение помага за подобряване на силата и гъвкавостта на мускулите на глезена. За да направите това упражнение, застанете със събрани крака. Бавно започнете да въртите глезените си с кръгови движения. Повторете 10-15 пъти.

Възстановяване и лечение на сухожилия

Лечението на наранявания на сухожилията обикновено включва комбинация от почивка, лед, компресия и повдигане. В някои случаи може да се наложи и операция. Хирургията най-често се използва за възстановяване на големи или сложни разкъсвания на сухожилията. Времето за възстановяване след операцията варира в зависимост от вида на операцията и степента на нараняване. Повечето хора се нуждаят от няколко седмици рехабилитация след операция, за да възвърнат пълната си сила и обхват на движение.

Операцията на сухожилие може да включва възстановяване или реконструкцията му с помощта на присадка от друга част на тялото. Други лечения включват физическа терапия и рехабилитация, които могат да помогнат за подобряване на силата и мобилността в засегнатата област. В някои случаи може да се използва шина или гипс, за да се обездвижи ставата и да се позволи на сухожилието да заздравее.

В зависимост от тежестта на разкъсването, времето за възстановяване може да варира от няколко седмици до няколко месеца. При правилна грижа и лечение повечето хора, които страдат от разкъсано сухожилие, в крайна сметка ще се възстановят напълно.

Един от начините, по които можете да подпомогнете тялото ви да се справи с разкъсванията на сухожилията е чрез набавянето на нужните хранителни вещества и енергия. Това може да се осъществи чрез прием на хранителни добавки, които спомагат да се чувствате добре и подхранват тялото ви, за да се възстановите възможно най-бързо. Подходящи за целта са следните съставки:

  • Йод – влияе благоприятно на съединителната тъкан, която обхваща сухожилията и връзките и по този начин ги укрепва;
  • Бромелаин – мощна съставка за мускули, става и сухожилия. Разпространен сред спортистите за употреба след тренировка.
  • Кверцетин – подсилване на имунната система, антиоксидант и противовъзпалитени свойства;
  • Върба – противовъзпалителни свойства, които успокояват увредените сухожилия;

Всяка една от тези съставки ще намерите в продукта Дефиброзамин от Мирта Медикус:

Дефиброзамин – 30 капсули х 425 mg

Original price was: 20.46лв..Current price is: 15.25лв..

Дефиброзамин от Мирта Медикус.

Естествено възстановяване от сраствания!

Още

Ако изпитвате болка или скованост в сухожилията, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, който може да ви помогне да определите най-добрия план за лечение за вас.

17.94 лв.
Дефиброзамин (капсули Х20)

One thought on “Възстановяване на сухожилия – Техники, раздвижване и лечение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *