Фини прахови частици – замърсяване, норми и решение!

Фини прахови частици (ФПЧ) замърсяват въздуха който дишаме и увреждат дихателната система.

Все по-често хора от всички възрасти развиват сериозни хронични заболявания на дихателните органи. Хронична кашлица, бронхити, възпаления на дихателните пътища са само сред най-често срещаните проблеми сред населението на България.

Излишно е да се залъгваме, че нищо ни няма, че живеем здравословно и съхранено. Затрудненото дишане, особено рано сутрин и развитите в последствие сериозни здравословни проблеми са явният сигнал, че нещо, което не е изцяло в наш контрол вреди сериозно на здравето ни. Какво е то? Отговорът е ясен за всички, но е и неприятен за всички – Замърсяването на въздуха с фини прахови частици.

Фини прахови частици (ФПЧ)

Фини прахови частици - Какви мерки да предприемем?

 

Те са основният и най-масов замърсител на атмосферния въздух. Те са сериозен проблем за качеството на въздуха в по-големите градовете на България, особено в София. Именно фините прахови частици създават потенциален риск за здравето населението.

Всеки, който живее в по-голям град или град, който е богат на промишлени заводи и централи е ставал свидетел на смога, така характерен за ранните и късни часове на денонощието, особено в по-студените сезони. Гъстите облаци, които покриват като в бяла пелена нашите дихателни пътища всъщност се образуват именно в следствие на замърсен въздух, който се спуска над градовете при по-ниско налягане. Смогът е онази смесица между фини прахови частици и мъгла. Смогът е дразнителят, съдържащ огромен брой фини прахови частици, който има силата да ни задуши сутрин и бавно, но сигурно да създаде трайни проблеми у дихателните пътища на всеки един от нас.

Повече информация за смогът може да намерите тук: Смог – причинители, последствия и как да се предпазим?

Важно е да се има предвид че замърсяването на въздуха с фини прахови частици, далеч не е проблем за обществото само в столицата. За съжаление статистиката не е позитивна и резултатите сочат, че въздухът в градовете на Родината е с пъти по-вреден спрямо въздухът в други градове по света.

Какво представляват фините прахови частици?

Фини прахови частици - Какви мерки да предприемем?

Фините прахови частици са фини, именно защото не могат да бъдат забелязани с просто око. По този начин единственото, което ни остава, е да се доверим за тяхната същност на база науката и проведените изследвания. Много често, обаче, ние сме потърпевши и виждаме с просто око т.нар. смог, който се образува именно от фини прахови частици, димни прахови частици и серен диоксид. Самото наименование подсказва, че фините прахови частици са съставени от твърди частици, малки водни капчици и допълнително адсорбирани на повърхността им други химически субстанции (органични съединения, метали, алергени под формата на фрагменти от полени, плесени, спори). Здравните ефекти, зависят от размерите, от химическия състав и от участъка на дихателната система, до който достигат. Праховите аерозоли се образуват при:

  • разнообразни антропогенни дейности (добивна промишленост, строителство, горивни процеси, транспорт);
  • вторичен продукт от различни химически процеси, протичащи в атмосферата.
  • редица природни процеси (вулкани, бури, земетресения);

Частиците над 10 микрона в диаметър, достигат само до горните отдели на дихателната система, където се задържат и елиминират от ресничестия епител.  

Фини прахови частици и ефектът им върху здравето ни

Фини прахови частици - Какви мерки да предприемем?

 

Фините прахови частици  постъпват в организма предимно чрез дихателната система, при което по-едрите частици се задържат в горните дихателни пътища, а по-фините частици (под 10 mm – ФПЧ10) достигат до по-ниските отдели на дихателната система, като водят до увреждане на тъканите в белия дроб. Деца, възрастни и хора с хронични белодробни заболявания, грип или астма са най-уязвими към високи стойности на ФПЧ.

Вредният ефект на замърсяването с фини прахови частици е по-силно изразен при едновременно присъствие на серен диоксид в атмосферния въздух. Установено е тяхното синергично действие по отношение на дихателните органи и откритите лигавици. То се проявява с дразнещо действие и зависи от продължителността на експозицията. Кратковременната експозиция на 500 mg/m3 прах и серен диоксид увеличава общата смъртност при населението, а при концентрации наполовина по-ниски се наблюдава повишаване на заболяемостта и нарушаване на белодробната функция.

Продължителната експозиция на серен диоксид и прах се проявява с повишаване на неспецифичните белодробни заболявания, предимно респираторни инфекции на горните дихателни пътища и бронхити – при значително по-ниски концентрации от ( 30 – 150 mg/m3), което е особено силно проявено при деца. Най-уязвими на комбинираното въздействие на праха и серния диоксид са хронично болните от бронхиална астма и от сърдечно-съдови заболявания.

Автомобилните газове, димът от заводи, ТЕЦ и др. са само сред факторите, които образуват фини прахови частици във въздуха, който дишаме.

У всеки, който го е грижа за здравето – свое собствено и това на най-близките изниква въпросът: „Как да се справим?“

Как да се предпазим от фините прахови частици?

Фини прахови частици - Какви мерки да предприемем?

За съжаление не можем да спрем да дишаме, нито да „филтрираме“ въздуха, който поемаме. Смяната на града също не би ни спасила от вдишването на фини прахови частици. Остава да защитим себе си и близките си от здравословни проблеми, като бъдем осъзнати за последствията, които със сигурност рано или късно ще настигнат всеки от нас.

Опасно мръсният въздух е проблемът, който тепърва ще открива своето решение! Към момента статистиката не е много позитивна, дори напротив. България е първа по смъртност заради мръсен въздух. Това показва доклад на Европейската сметна палата.

Всеки ден в Европейския съюз заради мръсен въздух умират повече от 1000 души. Жертвите са 10 пъти повече от тези при катастрофи, показва статистиката на Брюксел. България е на първо място в класацията, следвана от Чехия, Латвия и Унгария.

Все повече хора сами започват да вземат мерки, с които да смекчат ефекта на фините прахови частици върху дихателните пътища. Именно с грижа за здравето, специалистите от Мирта Медикус имаме решение, а именно – Бронховитал Смог.

Не е задължително преди да излизаме от вкъщи за работа да проверявате през новото мобилно приложение какви са индексите на наличие на фини прахови частици във въздуха. Не е необходимо и да се стресираме по темата, че може да ви сполети белодробен или сърдечен проблем поради живота в среда с толкова замърсен въздух. Справяне със самия проблем „замърсяване на въздуха“ няма, но има решения, които защитават организма от неговото влияние. Това, което е достатъчно да предприеме всеки един от нас, който е изложен на рисковете с вдишването на смога е да потърси най-безвредното решение за защита на дихателните пътища.

Бронховитал смог е именно такова решение

Фини прахови частици - Какви мерки да предприемем?

Което спомага защитата на организма ни и отхвърля възможностите за влияние на невидимите фини прахови частици върху нас. Създаденият изцяло въз основа на билкови продукти, „Бронховитал смог“ има силата да подпомогне нормалните самоочистващи функции на лигавиците на дихателните пътища, което ги защитава от сериозни възпалителни процеси.  Доброто реализиране на самоочистващите процеси е от изключителна важност при наличие на фини прахови частици във въздуха. Освен това, сиропът стабилизира реактивността към факторите на външната среда, битово и промишлено замърсяване, фини прахови частици и др.

Както вече споменахме по-горе, едни от най-уязвимите на влиянието на фини прахови частици за дечицата. Малките представители и тяхната крепка дихателна система има нужда от подходящата защита. Повече медикаменти на пазара също защитават, но и вредят на редица други елементи в организма. Най-доброто за човек и особено за едно дете винаги се крие в природата. Именно поради тази причина сиропът „Бронховитал смог“ е подходящ за деца, навършили 1 годинка.

Какви други мерки можем да вземем за предпазване от влияние на фини прахови частици?

  • Маски за лице

Фини прахови частици - Какви мерки да предприемем?

Маските за лице са другото средство, с което може да опитваме да изолираме вдишването на фини прахови частици. Маската е частично решение, т.к дори през нея е твърде вероятно да попаднат вредители по дихателните пътища. Тук неудобството се явява отново за най-малките. Маската за лице е временна добавка към облеклото, но не е и най-удобна. Децата трудно понасят шапки и шалове зимно време, а какво остава за маска на лицето? Съветът ни към родителите е да предприемат мерки по съхранението и защитата на детския организъм от фини прахови частици, а не предприемане на неприятни за детето мерки, с цел те да се превърнат в начин на живот.

  • Етерични масла

Редица етерични масла също могат да допринесат за намаляване на вредните въздействия от въздуха. Сред тях са масло от карамфил, босилек, които имат потенциал да се борят с възпаленията от фините прахови частици. Етеричното масло от ечемик също съдържа антимикробни свойства, което позволява изчистване от храчките и инфекциите в горните дихателни пътища.

  • Прием на рибни продукти

В проведено проучване са изследвани хора на средна възраст. Част от тях приемали редовно рибено масло в продължение на един месец. Участниците били изложени на мръсен въздух за два часа. След тези четири седмици изследователите установяват, че групата, която консумирала рибено масло, не страдала от отрицателните последици на замърсения въздух. Изследователите смятат, че това се дължи на съдържащите се в него омега-3 мастни киселини.

  • Антиоксиданти

Токсините и свободните радикали, причинени от вредния въздух, увреждат кожата и клетките в тялото. Процесът обаче може да се предотврати чрез прием на антиоксиданти. Те могат да се осигурят чрез целенасочен подбор на храните или прием на добавки.

Как да определим нивото на замърсяване във въздуха и наличието на фини прахови частици?

Фини прахови частици - Какви мерки да предприемем?

Това не го правим ние, а специалистите. Разработените мобилни приложения има

Измерването на нивата на замърсяване на въздуха предстои да се превърнат в навик както за софиянци, така и за други граждани на големи градове. В реално време, нивата са различни и е препоръчително преди излизане да бъдат проверявани, за да се вземат необходимите мерки, за които може да откриете повече информация тук.

Замърсяването на въздуха може сериозно да увреди човешкото здраве. Здравите хора също могат да изпитат въздействието от него, като изпитат затруднения в дишането в дейности на открито. То може да има негативни последици като сърдечносъдови и респираторни заболявания, хроничен бронхит, дразнене на очите, носа и гърлото, кашлица, стягане в гърдите, недостиг на въздух, главоболие, повишена умора, увреждане на клетки, отслабено функциониране на белия дроб, по-кратък живот и дори рак.

Специалистите на Мирта Медикус са категорични, че е важно да бъдат взети най-безвредните за човешкия организъм мерки по предпазване от фини прахови частици. Не подценявайте опасността и си подсигурете здраве от природата!

(Продуктите на Мирта Медикус можете да намерите в най-близката до Вас аптека.)

16.38 лв.
Бронховитал Смог (сироп 200ml)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *