Билката на Левски – история, прием и свойства на българската панацея

Какво е Билката на Левски – Котешка стъпка?

Билката на Левски (Clinopodium vulgare) е тревисто растение от семейство Lamiaceae. Вирее предимно в Европа, Азия и Северна Африка. Има бели или розови цветове с височина до 30-60 см. Поради мъха върху цветовете, наподобяващи лапа на котка, билката придобива името “Котешка стъпка”.

Листата й се използват в билколечението за третиране на стомашно-чревни заболявания, респираторни заболявания и кожни проблеми. Етеричното масло от листата на растението може да се използва като инсектицид (за унищожаване на насекоми) или като ароматна съставка в козметика и парфюми. В някои кухни се използва и за подправка.

Причината Котешката стъпка да е известна и като “Билката на Левски” е тъй като тя е една от най-любимите билки за лечение на революционера.

История на “Билката на Левски” и любимият лек на Апостола

Счита се, че Васил Левски научава за първи път за ползите от билката, от своята майка, Гина Кунчева, която му показва лечебните свойства и ползи.

В периода, в който е бил свещеник (1859-1861 година), Дяконът започва да прилага това природно решение в своето ежедневие. По-късно, когато се присъединява към легията в Белград, той спуква апендикс, вследствие на което е подложен на операция. Неговите близки приятели –  Матей Преображенски-Миткалото и лечителят йеромонах Неофит Калчев помагат в процеса на зарастването на раната от операцията и възстановяването му. Те се грижат за Апостола и му приготвят отвара, включваща Котешка стъпка, черен оман, бял равнец и индрише.

Тази комбинация се превръща в един от най-използваните лекове от революционера. Счита се, че редовно е приемал тези билки, като отвари и чайове, по време на своите обиколки из България.

Терапията на лечение и пълното възстановяване продължава повече от година. През 1871 г. Левски пише до Неофит Калчев:

 „Брате Неофите, тъз горчилка, дето ми я дадохте с Матея, май щъ свърши работа, щото туй, дето го имах, вече го няма”.  

Освен това, поради универсалното действие на билката, се смята, че Левски е използвал котешката стъпка и за лечение на рани, като е третирал директно раненото място за по-бързо зарастване и ограничаване на възпалението.

Ползи, ефекти и свойства на билката на Левски: Българската панацея

Билката на Левски е позната още като българска панацея, тъй като помага в лечението на много и разнообразни заболявания. Част от нейните ползи, ефекти и свойства са:

  • Антибактериален ефект
  • Антиоксидантно действие
  • Лечение на рани, възстановяване на тъканите
  • Подсилване на имунната система
  • Успокояващо действие
  • Помага за регенеративните процеси в организма
  • Подобрява кръвоносната система
  • И други…

Българската панацея се използва срещу камъни в бъбреците, цистит, гастрит, паркинсон, кожни заболявания, бенки, екземи и някои женски заболявания като миоми, например. Известни са и сведения за лечебните свойства на билката срещу рака.

Билката на Левски срещу рак

Години по-късно проф. Иларион Янчев, който е доктор по медицина и директор в БАН, провежда редица изследвания, свързани с лечебните свойства на Билката на Левски. Прави се изводът, че котешката стъпка е природно лекарство срещу развитието на рака.

Доказано е, че е по-добре, когато (Котешката стъпка) Билката на Левски се приема БЕЗ ДА СЕ ВАРИ.

Това е така, защото при варене, тя губи част от своите лечебни свойства и се усвояват по-малко активни вещества, отколкото при опростен прием без варене. Затова е по-правилно и подходящо, ако се приема екстракт под формата на сироп или таблетки, които се изработват със съвременни технологии на производство, гарантиращи максимално запазване на лечебните свойства на билката.

Освен това методът с варенето на билката в домашни условия не е особено оптимален, тъй като изисква много предварителна подготовка, търсене на билката от сигурни производители, приготвяне  а и има леко неприятен вкус.

За щастие, в днешно време има много български производители, предлагащи по-лесни и съвременни формули за прием, които са подходящи за ежедневна употреба. Такъв е продуктът Котешка стъпка от Мирта Медикус, който може да се закупи както под форма на капсули, така и в течна форма (сироп) без захар.

Котешка стъпка – 30 капсули х 425mg

17.94лв.

Котешка стъпка на капсули от Мирта Медикус.

Подпомага нормалната физиологична защита от свободни радикали.

Още

Котешка стъпка – сироп 200ml

17.94лв.

Котешка стъпка, сироп, от Мирта Медикус.

Подпомага нормалната физиологична защита от свободни радикали.

Още

Можете да приемате Котешка стъпка от Мирта Медикус по правилния, лесен и приятен начин. Възползвайте се от свойствата на лековитата билка!

Мирта Медикус използва съвременни технологии и средства за производство, които гарантират, че Билката на Левски достига до вас с висока концентрация на активните вещества и максимални лечебни свойства.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *