Как да се предпазим от грип и други сезонни инфекции

Как да се предпазим от грип и други сезонни инфекции

Съвременните вируси са устойчиви, бързо разпространяващи се и адаптиращи се към ваксини.

Без да отхвърляме съвременните медицински постижения, ние все още имаме голяма потребност да направим редица неща, които зависят от самите нас, за да се предпазим от грипа. И това си има своята научна обосновка – както вирусите са природни адаптиращи се творения, такова е и човешкото тяло. То може, при определени условия, да отговори на предизвикателството на новите щамове микроби – със съответно адекватна приспособителна реакция!

Как да помогнем на организма сам да се справи с вирусите и грипа?

Жена носеща маска против грипа и сезонните инфекции

  • От една страна, организмът ни, дори и когато е във форма, има определен лимит за противодействие на микроорганизмите. А този лимит в епидемична обстановка не е много трудно да бъде надскочен.
  • Следователно, не е излишно да избягваме незадължителните присъствия на места, където се струпват много хора – особено в затворени помещения.
  • Носенето на маски се оказва, че предлага само относителна защита, но и то може да се има предвед.
  • Добра идея е също така да проветряваме работните си помещения, както и вкъщи, особено след като сме имали гости.
  • Да държим в хола си растения, които излъчват фитонциди може да помогне частично – най-достъпните от тях са здравецът и индришето.
  • Поне периодичното пребиваване на по-чисти места, най-добре сред природата, също дава необходимата почивка на имунната ни система.

От друга страна, ако здравият организъм, който не се излага на екстремни предизвикателства, има минимална вероятност да се разболее, с отслабналия организъм нещата са доста по-различни! И ние не можем да живеем в стъкленици, които са изолирани от проникването на почти вездесъщите микроорганизми.

-15%
Original price was: 19.20лв..Current price is: 16.32лв..

Ключът към намаляването на сезонните инфекции

На снимката: салата от цвекло и моркови за борба с грипа

Основният ключ за намаляване броя и тежестта на сезонните инфекции следователно се крие в засилването на имунната ни система и общо на организма. За тази цел е важно правилното храненеповече плодове и зеленчуци, но не какви да са; новите проучвания показват, че цветните храни (например зелени листа, моркови, цвекло, червени и виолетови плодове) са много по-ефективни „щитове“ срещу инфекциозните и други вредни фактори.

Билки и подправки срещу грипа

Друг критерий за избор ни отвежда към билките и подправките, които съдържат повече горчиви и ароматични (с етерични масла) компоненти, например ехинацея, андрографис, босилек, мащерка, различните пипери и лукови растения.

Обикновените билкови чаеве, например с риган, бъз, малинови листа, липа и лайка, също са полезни, дори и чред по-доброто хидратиране с топла течност. Все пак, топлинната обработка намалява етеричните масла, антиоксидантите и други ценни съставки.

Билки и подравки в бурканчета

 

Природни продукти срещу грипа

Най-добър е ефектът от природни продукти със съвременни екстракти и – още по-добре – допълнени с добавки като имунорегулиращи аминокиселини (най-важната от които е лизинът), минерали (цинк, селен), витамини (С, В6, D3) и др.

Помислете: щом самите храни и поправки имат десетки активни съставки, как би могло това да не важи за добавките?

Допълнителен аргумент в полза на умело съчетаните природни продукти е ценовият: далеч повече средства ще похарчите, ако купувате поотделно намиращите се в тях съставки.

-15%
Original price was: 19.20лв..Current price is: 16.32лв..

Най-важна е профилактиката!

Накрая следва да имаме предвид мъдростта на древните лекари, която е още по-актуално и сега: Грам профилактика струва повече от килограм лечение! Навреме взетите мерки за засилване на тялото и имунитета му в частност, в съчетание с общохигиенните правила и употребата на безвредни и комплексно действащи природни продукти, са гаранция за оптимални резултати!

В блога ни ще откриете още постове по темата. Сред тях са:

(Продуктите на Мирта Медикус можете да намерите в най-близката до Вас аптека.)

17.94 лв.
Иновирон (20 капсули х 425mg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *