Как да се предпазим от грип и други сезонни инфекции

Как да се предпазим от грип и други сезонни инфекции

Съвременните вируси са устойчиви, бързо разпространяващи се и адаптиращи се към ваксини и антибиотици.

Без да отхвърляме съвременните медицински постижения, ние все още имаме голяма потребност да направим редица неща, които зависят от самите нас, за да се предпазим от грипа. И това си има своята научна обосновка – както вирусите са природни адаптиращи се творения, такова е и човешкото тяло. То може, при определени условия, да отговори на предизвикателството на новите щамове микроби – със съответно адекватна приспособителна реакция!

Иновирон банер мобилно

Как да помогнем на организма сам да се справи с вирусите и грипа?

Жена носеща маска против грипа и сезонните инфекции

  • От една страна, организмът ни, дори и когато е във форма, има определен лимит за противодействие на микроорганизмите. А този лимит в епидемична обстановка не е много трудно да бъде надскочен.
  • Следователно, не е излишно да избягваме незадължителните присъствия на места, където се струпват много хора – особено в затворени помещения.
  • Носенето на маски се оказва, че предлага само относителна защита, но и то може да се има предвед.
  • Добра идея е също така да проветряваме работните си помещения, както и вкъщи, особено след като сме имали гости.
  • Да държим в хола си растения, които излъчват фитонциди може да помогне частично – най-достъпните от тях са здравецът и индришето.
  • Поне периодичното пребиваване на по-чисти места, най-добре сред природата, също дава необходимата почивка на имунната ни система.

От друга страна, ако здравият организъм, който не се излага на екстремни предизвикателства, има минимална вероятност да се разболее, с отслабналия организъм нещата са доста по-различни! И ние не можем да живеем в стъкленици, които са изолирани от проникването на почти вездесъщите микроорганизми.

Ключът към намаляването на сезонните инфекции

На снимката: салата от цвекло и моркови за борба с грипа

Основният ключ за намаляване броя и тежестта на сезонните инфекции следователно се крие в засилването на имунната ни система и общо на организма. За тази цел е важно правилното храненеповече плодове и зеленчуци, но не какви да са; новите проучвания показват, че цветните храни (например зелени листа, моркови, цвекло, червени и виолетови плодове) са много по-ефективни „щитове“ срещу инфекциозните и други вредни фактори.

Билки и подправки срещу грипа

Друг критерий за избор ни отвежда към билките и подправките, които съдържат повече горчиви и ароматични (с етерични масла) компоненти, например ехинацея, андрографис, босилек, мащерка, различните пипери и лукови растения.

Обикновените билкови чаеве, например с риган, бъз, малинови листа, липа и лайка, също са полезни, дори и чред по-доброто хидратиране с топла течност. Все пак, топлинната обработка намалява етеричните масла, антиоксидантите и други ценни съставки.

Билки и подравки в бурканчета

 

Природни продукти срещу грипа

Най-добър е ефектът от природни продукти със съвременни екстракти и – още по-добре – допълнени с добавки като имунорегулиращи аминокиселини (най-важната от които е лизинът), минерали (цинк, селен), витамини (С, В6, D3) и др.

Помислете: щом самите храни и поправки имат десетки активни съставки, как би могло това да не важи за добавките?

Допълнителен аргумент в полза на умело съчетаните природни продукти е ценовият: далеч повече средства ще похарчите, ако купувате поотделно намиращите се в тях съставки.

Ето няколко предложения за продукти, които са с балансиран предпазен и възстановяващ ефект:

Най-важна е профилактиката!

Накрая следва да имаме предвид мъдростта на древните лекари, която е още по-актуално и сега: Грам профилактика струва повече от килограм лечение! Навреме взетите мерки за засилване на тялото и имунитета му в частност, в съчетание с общохигиенните правила и употребата на безвредни и комплексно действащи природни продукти, са гаранция за оптимални резултати!

В блога ни ще откриете още постове по темата. Сред тях са:

(Продуктите на Мирта Медикус можете да намерите в най-близката до Вас аптека.)

16.80 лв.
Иновирон (20 капсули х 425mg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *