Наръчник за борба с Коронавирус (COVID-19)

 

С развитието на цивилизацията някои заболявания отстъпват, но други се разпространяват широко. Нарастващите вредности от околната среда, нездравословният начин на живот и прекаленото струпване на хора в определени места са основните причини. Мерките на глобално и правителствено ниво (обществена хигиена, карантини, диагностични и лечебни методи) са необходими, но недостатъчни. Какво следователно може да направи всеки от нас, особено по отношение на „вездесъщите“ вируси?

Нека да започнем от външните мерки за справяне с коронавируса

Личната хигиена е винаги важна, но при епидемична опасност тя следва да е подчертано стриктна, а хигиената на жилището да обхваща помещенията и предметите, които се ползват от няколко души – хол, кухня, баня, коридор, общи кърпи, дръжки на вратите и т.н.
За обеззаразяване на въздуха сега има ефективни препарати, но можем да ползваме и етерични масла; дори и саксията със здравец или индрише (особено в хора и детските стаи) може да има смисъл.

Носенето на маски според съвременните данни не е много резултатно, по-важното е, ако се очертава разпространение на вирусна инфекция, да намалим до минимум пребиваването сред групи от много хора, особено ако сред тях може да има скоро върнали се от чужбина.

Външни мерки, които да предприемем:
 • Мийте ръцете често;
 • Използвайте дезинфектанти;
 • Избягвайте да докосвате устата и носа си с ръце;
 • Избягвайте ръкуването, прегръдките и целувките;
 • Избягвайте местата с лоша вентилация и струпване на хора.

Но още по-важни са вътрешните мерки за борба с вируса.

Те целят подобряване на естествената имунна защита, както и на общото здраве на организма.

Основен момент тук е балансираният начин на живот:

Вътрешни мерки, които да предприемем:
 • правилно хранене;
 • равновесие между работа и почивка;
 • по възможност редовен контакт с природата;
 • оптимистична психоемоционална нагласа.

Въпреки битуващите различни мнения относно диетата, традиционните факти и качествените научни изследвания са единодушни в редица базови положения. Както преяждането, така и системното недояждане влошават общото и имунното здраве.

Полезни съвети от д-р Димитър Пашкулев:

 • в менюто ни следва да преобладават цялостните растителни храни (плодове, зеленчуци, зърнени, ядки и семена)
 • от животинските продукти следва да се почива (например чрез пости), а когато се използват, да се предпочитат по-лесносмилаемите и с по-съхранен състав (кисело мляко и кефир, рохък жълтък, щадящо обработена риба).
 • Рафинираните захари и масла, пресолените, запържените и недоброкачествените продукти следва да се избягват.
 • Интересна роля като антимикробни и повдигащи имунитета могат да имат някои подправки: чубрица, мащерка, босилек, розмарин, цейлонска канела, джинджифил, лукови растения и др.

 

Мястото на природните продукти в борбата с вируса

За разлика от повечето лекарства, които действат мощно и се изписват при нужда, но имат и определени странични ефекти, правилната употреба на природни продукти е уместна както с профилактични и оздравителни, така и с възстановителни цели

 

Имунната система има нужда от десетки съставки, за да функционира оптимално:
  • правилно хранене;
  • минерали: тук цинкът и селенът оглавява списъка;
  • витамини:  на първо място тук е Витамин С;

При съвременните формули те се съчетават с изпитани екстракти от билки и лечебни растения, които освен имунорегулиращо действие имат и пречистващи свойства по отношение на дихателните пътища, които най-често са засегнати при сезонните вирусни инфекции, както и общоукрепващи достойнства.

 • Такива са: ехинацея, мащерка, босилек, бъзак, теснолистен живовлек, петопръстен очиболец, андрографис и много други.
 • Активен помощник на здравето е и прополисът.

Комплексните продукти имат не само предимството на съчетаното действие, но и чрез ползването им се спестяват средства, които биха били отишли за закупуване на много видове отделни добавки.

Сред вече изпитаните съвременни формули за възрастни могат да бъдат изтъкнати:

Клеева тинктура с чесън ( 50 мл.)
Клеева тинктура с чесън ( 50 мл.)
Имуноефект Антивирал (капсули х30)
Имуноефект Антивирал (капсули х30)
синувитал за здрави синуси
Синувитал за здрави синуси – 50 мл
Бронховитал Макс - билков сироп произведен от Мирта Медикус. Ефективно облекчава дихателните пътища и засилва имунитета.
Бронховитал Макс – сироп 200мл

Специално за деца:

Бронховитал КИДС Универсал - Предна част на кутията
Бронховитал КИДС Универсал – Сироп 100мл
Бронховитал кидс (сироп 100ml)
Бронховитал кидс – сироп 100мл
Бронховитал кидс Имуно - предна част на кутията
Бронховитал кидс Имуно – Сироп 200мл

 

Не бива да забравяме и за нашите „съюзници“ в борбата за здраве – полезните чревни бактерии. Те не само се увреждат и изискват дълго възстановяване след мощните противомикробни терапии, но често не са на ниво поради отдалечения ни от природата начин на живот. Ферментиралите храни също рядко са с пълноценен набор от пробиотици, а ако не консумираме достатъчно пребиотици (които ги подхранват), ефектът им може да не е достатъчен.

Отново, на помощ се притичват съвременните формули с биологично активни добавки, в случая – синбиотични, т.е. със съчетани в тях про- и пребиотици:

 

Лактобаланс (60 капсули) пробиотик комплекс
Лактобаланс – 60 капсули

 (формула за деца и възрастни) е в случая пример за такъв широкоспектърен възстановяващ продукт

В заключение, само цялостният подход към здравето може да доближи онзи възможен максимум, който да намали стремително риска от инфекциозно заболяване или да ускори възстановяването (заедно с необходимите общомедицински мерки), ако вече проблемът е налице.

Ние понякога забравяме, че във 21 век възможностите както на академичната, така и на природната медицина, са доста високи. Защо да изпадаме в безплодна паника, вместо да ги оползотворяваме по-пълно?! Винаги следва да помним, че възможните резултати са много по-високи от обичайно постиганите!

16.80 лв.
Иновирон (20 капсули х 425mg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *