Котешка стъпка

Котешка стъпка

Съвремието ни е наситено с безброй разновидности на медикаменти, поддържащи доброто здравословно състояние на всеки един от нас. Медикаменти, химически вещества, съдържащи редица невинаги благоприятни за човешкия организъм съставки. За сметка на това, природата години наред ни дава естествени и полезни лечебни продукти, които само ако познаваме и знаем как да приложим ни даряват здраве и добър живот. Билката котешка стъпка е един добър пример.

 

Билка котешка стъпка

Котешката стъпка е една от чудотворните билки, които имат силата да подпомагат доброто здраве на всеки един от нас. Свойствата ѝ позволяват да достигне до проблемното място и да фокусира функциите си върху него, за да отстрани проблема или да помогне за неговото смекчаване. 

Тя е позната също под наименованието „черновръх“ и е била широко известна у нас в миналото, за което говори и едно от другите ѝ имена – „хайдушка билка“. Днес, когато пазарът изобилства от редица лекарства и химически вещества, билките като лекарство не е сред най-популярните и често срещани избори. В миналото обществото е разчитало единствено и само на тях и е откривало чудотворните такива за конкретен проблем. Именно тогава билката, за която четете в статията, се е използвала външно.

Употребявали са я като кръвоспиращо средство, но с течение на времето народът е установил, че вътрешните ѝ употреби крият неподозирани лечебни резултати. Народни лечители, а после и лекари я препоръчват при сърдечно-съдови нарушения, бъбречни конкременти, възпалена и уголемена простата, нощно напикаване, диабет и други.

При проблеми с нервната система

Извлеци от котешка стъпка имат силата да подействат мигновено и да успокоят и възстановят нервната система. Тя се използва и непосредствено след прекарано тежко заболяване,  с цел по-бързо възстановяване. За разлика от други, отдавна изследвани билки, български и чуждестранни учени сравнително отскоро се опитват да обяснят широкоспектърните въздействия на това толкова целебно растение. Оказва се, че то има широкоспектърно действие, дължащо се на високо наличие на специфични имунорегулиращи сапонини, урсолова, розмаринова и бетулинова киселина.

Трудно е да се повярва как е възможно една билка да има толкова огромно поле на въздействие. Как успява да достигне до проблемната зона, а и да подсили целия организъм? Звучи нереално, но е факт! Свойствата на това лечебно растение успяват да бъдат побрани в сироп, както и в капсули.

Опитът на експертите на “Мирта медикус”, показва недвусмислено, че употребата на продукти с котешка стъпка, подобряват имунитета. Те елиминират предпоставки за възникване на здравословен проблем, в която и да е част на тялото. Предвид разнообразието на вредни фактори в съвремието ни, пречистването на тялото е от изключителна важност. В този процес, влиянието на това растение също е осезаемо. Този природен дар се предлага в две разновидности – течна и капсулна в билковата селекция на “Мирта Медикус”.

Двете форми на продукта са обособени в такъв вид не само от необходимостта от различен начин на прием. Наличният проблем, нуждата от подсилване на имунитета и пречистване на организма, също играят роля в това как да бъде приемана билката.

За какво помага билката котешка стъпка?

Както вече стана ясно, котешката стъпка е широкоспектърен природен дар, който всъщност е чудесна доза здраве за XXI век. Стресираният начин на живот и забързаното ежедневие, започват все повече да оказват влияние върху всеки един от нас. Има редица фактори, които постоянно ни въздействат неблагоприятно. Сред тях са липса на правилен режим на хранене, замърсен въздух, напрежение на работното място и необходимост от приемане на различни медикаменти.

Най-силно нередовният начин на живот засяга женския пол, като причинява хормонален дисбаланс и редица проблеми, най-често на половата система. При наличието на здравословен проблем, билките са сред най-пренебрегвания лечител. Истината е, че даровете от природата имат далеч повече и по-силни лечебни свойства спрямо синтезираните по химичен път медикаменти. За състояния, които се влияят от приемането на медикаменти – каквито са основно женските здравословни проблеми, природните продукти са сигурен начин за справяне с неразположенията.

Такова безвредно лечебно растение е котешка стъпка. Нейното наименование подсказва формата ѝ. Свойствата ѝ я нареждат сред най-полезните билки и я правят подходяща, особено за слабия пол.

Подсилване на женския организъм за преборването на вредители

Тук идва на помощ природният продукт “Котешка стъпка”. Проблеми с хормоните, бяло течение, неразположение, нередовен цикъл, миоми и други гинекологични проблеми, са все познати за всяка дама ежедневни тревоги. Съществуващ дисбаланс в организма на жената първо се проявява в полова система. Признаците, които стряскат жените, са често срещан. Все по-често усложнението им не закъснява и се стига до по-сериозни диагнози.

Създавайки сироп и капсули, които съдържат в основата си билката котешка стъпка, специалистите на “Мирта Медикус” имат за цел да смекчат женските неразположения. Те се стремят и да предотвратят превръщането им в сериозни проблеми. Една билка има свойствата, които спомагат за лечението на сериозни проблеми, които са предизвикателство за медицината. След проведени редица изследвания става ясно, че тя успява да повлияе на вече възникнала миома. Освен това дори предпазва женския организъм от появата ѝ. 

Котешка стъпка при миома

Миомата е сред най-сериозните диагнози, касаещи женското здраве. Наличието ѝ е животоопределящо, а признаците ѝ не винаги позволяват тя да бъде диагностицирана. Клинично, показателите които се наблюдават при миома, се характеризират предимно с неправилни кръвотечения, като:

 • кървене, което се проявява извън менструацията;
 • повишено менструално кървене;
 • вагинално кървене или зацапване;
 • обилно менструално кървене;
 • кървене след менопауза;
 • абнормно маточно кървене или зацапване.

Други често срещани симптоми са:

Вследствие на компресия на съседни органи и тъкани от уголемения миомен възел, подуване на корема, коремен дискомфорт, затруднена дефекация, често уриниране. Тежки последствия, които могат да се наблюдават при миома са безплодието или спонтанните аборти. Срещат се и аномалии в позицията на плода (при съчетание на миома и бременност). Тежестта на кръвотечението зависи най-вече от отношението на миомните възли към маточната празнина и ендометриума.

Кървенето при субмукозните възли се дължи на дисторзия на околните съдове и улцерация на ендометриума. При някои от жените може да се наблюдава предменструално цапане. То преминава след известно време в нормална менструация.

Редица изследвания доказват, че извлека от котешка стъпка притежава всички необходими свойства, които имат силата да редуцират миоматозните възли на матката. Разбира се, единствено ако патологията е в начален стадий. Употребата на тази билка под каквато и да е форма по никакъв начин не бива да отлага посещението при гинеколог. Тя е силен природен продукт, който спомага отстраняването на проблем и засилва организма в посока на възстановяване. Но намаляването на възелчетата на миомата не гарантират нейното цялостно отстраняване!

Сиропът, както и капсулите с това лечебно растение, са един от малкото начини за подобряване дейността на женската полова система. Гинекологичните проблеми при жената могат да бъдат контролирани и сведени до минимум.

Котешка стъпка при мастопатия

 

Мастопатията е характерното за днешната реалност заболяване и засяга предимно жените в активна възраст. Стресът, неправилният начин на живот и липсата на грижи за здравето са първооснова за появата на този сериозен здравословен проблем. Всъщност мастопатията е доброкачествено заболяване на млечните жлези и се характеризира с разрастване на тъканите, болки и патологични секреции. В този случай свойствата на билката котешка стъпка успяват да контролират и дори спрат разрастването на тъканите, но само в случаите, в които заболяването е в начален стадий. Контролни прегледи и грижа за цялостното здраве са задължителни!

Освен за справяне с женски гинекологични проблеми, билката има регенериращи свойства, от които се нуждае всеки организъм, подложен на стрес. Възстановяването на отделни увредени части, е от изключителна важност, преди те да са еволюирали до сериозен здравословен проблем. Хранителна добавка, която предлагаме, би могла да спомогне за регенерацията на конкретна част от тялото и би спомогнала неговата правилна функция.

Котешка стъпка при проблеми с отделителната система

 

Проблемите с отделителната система до голяма степен са породени от слаб имунитет и твърде много натрупани токсини. Преди да бъдат изхвърлени, те попадат в отделителната система и получават идеални условия за развитие и създаване на още по-сериозни проблеми. Свойствата на котешката стъпка позволяват тя да се насочи именно към мястото, където е възникнало възпалението. Всякакъв тип инфекции на отделителната система сполетяват милиони хора всяка година.

Отново жените са по-податливи на тях и отново е време да напомним за необходимостта от постоянни грижи за женското здраве. Отделителната система премахва вредните и ненужни вещества и допълнителните течности от кръвта. Има много заболявания на отделителната система, които могат да я засегнат в днешно време. При наличие на вече възникнал проблем ранната диагностика и лечение на проблемите на уринарния тракт може да изиграят важна роля за запазването на бъбреците здрави.

Освен отслабнал имунитет, често причина за инфекциите на отделителната система са бактерии, преминали от храносмилателния към уринарния тракт. Сред най-познатите за жените възпаления на отделителната система е т.нар бактерия – Escherichia coli. Този тип бактерии са най-познати сред жените и обитават предимно дебелото черво. При попадане на бактерия в уриналния тракт, размножаването ѝ е безпрепятствено и така възниква сериозна и упорита инфекция.

Жените са предразположени, а приемането на продукт с котешка стъпка има силата да унищожи бактерията още от самата ѝ поява в дебелото черво, още преди да е достигнала уриналния тракт. Както става ясно, инфекциите на отделителната система могат да бъдат породени в различни нейни части. Специфичните медицински термини за тези възпаления са свързани с мястото, където възниква конкретната инфекции.

Котешка стъпка при цистит

 

Циститът се нарежда сред най-неприятните възпалителни процеси. Лечебното растение, на което посветихме тези редове, има чудесен противовъзпалителен ефект и влияе добре на женската полова система при наличието на цистит. Той е възпалително заболяване на лигавицата на пикочния мехур, което може да засегне и другите слоеве на мехурната стена. Доста разпространено е, по-често при жените. За възникване на цистит благоприятстват много фактори: охлаждане на организма, задържането на урина в пикочния мехур, запек, преумора, катетеризация, бременност, климакс и други. Когато циститът е последица от друго заболяване (аденом на простатната жлеза, тумори и камъни в мехура), той се нарича вторичен.

Неприятното възпаление се изявява с чести позиви за уриниране, болки при уриниране, наличие на кръв и бактерии в урината. Острият първичен цистит протича с рязко изразени признаци, но преминава за 5 – 7 дни, дори без лечение. Освен приемане на хранителна добавка с котешка стъпка, се препоръчва поемане на голямо количество течности ежедневно. Противовъзпалителният и антиоксидантен ефект на това лечебно растение, спомага за бързото оздравяване и изхвърлянето на развилите се в организма бактерии.

Котешка стъпка при инфекция на пикочните пътища

Инфекцията на пикочните пътища включва и споменатият по-горе фактор при възпаление на пикочния мехур. Като по-разпознат с името си „цистит“ на него винаги се обръща по-специално внимание, а необходимостта от хигиена и правилни грижи е наложителна.

Инфекцията на пикочните пътища (ИПП) е бактериална инфекция, която засяга част от пикочните канали. Когато засяга долните пикочни пътища, заболяването е познато като обикновен цистит (възпаление на пикочния мехур, който споменахме малко по-горе), а когато засяга горните пикочни пътища, заболяването е познато като пиелонефрит (възпаление на бъбреците). Симптомите за инфекция на долните пикочни канали включват болезнено уриниране и често уриниране или често усещане за необходимост от уриниране (или и двете).

Симптомите на пиелонефрита включват температура и болка в хълбока в допълнение към симптомите за инфекция на долните пикочни пътища. При по-възрастните и при много млади хора, симптомите могат да не бъдат така изразени или да не са конкретни. Основата причина и за двете отново е споменатата по-горе бактерия ешерихия коли, но в редки случаи причинители могат да бъдат и други бактерии, вируси или гъбички.

Най-разпространеното конвенционално лечение на тези възпаления са антибиотиците, предписвани при 94% от възпаленията на отделителната система, протичащи без усложнения. За да избегнете антибиотиците е важна профилактика с натуралните продукти, представени в статията. 

Котешка стъпка при кожни проблеми

Важно е да не забравяме, че кожата е огледало на организма. Както стана ясно по-горе, още от древни времена хората познават билката котешка стъпка, но в началото са я употребявали предимно като външен лек на възпаления, рани и проблеми с кожата. Освен вътрешен ефект, приемането на течната форма или капсула, съдържаща полезното растение, действа външно чрез пречистване на организма и решаването на редица кожни проблеми, които по правило са провокирани от проблем с имунитета и целия човешки организъм.

Котешка стъпка за благоприятно функциониране на кръвоносната система

Кръвоносната система е двигателят в човешкия организъм. Кръвта е движещата сила на всеки един орган и поддържането ѝ чиста и незасегната от токсини от изключителна важност за предпазването на всеки един орган в най-добрата му форма. Пречистването на кръвта е удачно да се извършва с безвредни за органите природни продукти. Именно такива се оказват билките. Както стана по-ясно в началото още от време оно, котешката стъпка е била използвана, като дезинфектант при отворени рани и в последствие не само външно, а и вътрешно.

Освен в червата и кухините в човешкия организъм, паразитите могат да се установят и в клетките на отделните органи в тялото. Много важно е да поддържаме в тялото си алкалния баланс и да стимулираме имунната система, за да не бъде допуснато разпространение на паразити по цялата кръвоносна система.

Противовъзпалителният ефект на билката, концентрирана в тинктурата и капсулите на “Мирта Медикус”, има силата да отстрани потенциален проблем още преди да се е превърнал в реален такъв. Редовната и профилактична употреба, подсилва организма и се отразява благоприятно на кръвоносната система. По този начин дори при възникване на предпоставка за проблем, организмът има силата да се пребори и да продължи да бъде в добро здраве.

Котешка стъпка за подсилване на имунната система

 

Сред чудесните свойства на тинктурата от котешка стъпка е способността ѝ да поддържа и стимулира всички регенеративни процеси в човешкия организъм. Специалистите на “Мирта Медикус” са концентрирали свойствата на тази лечебна билка във вид на сироп и капсули. Не е задължително наличието на здравословен проблем, за да се употребяват. Препоръчително е да бъдат взети мерки още преди да е налице конкретен проблем, за да бъде подпомагана устойчивостта на имунната система. Всички неблагоприятни въздействия от ежедневието налагат необходимостта от консумиране на този природен дар, който освен да помага, няма други отражения върху човешкия организъм.

Всяка жена е важно да полага възможно най-добрите усилия за своето цялостно състояние, а това непременно ще рефлектира върху хормоналното и здраве, самочувствие и хармония. Правилно хранене, приемане на хранителни добавки от природата, ограничаване на стреса и повече спорт са само сред препоръките на “Мирта Медикус” за по-добро здраве за всяка жена!

Добавки с котешка стъпка

Свойствата на тинктура с нея благоприятстват естествените имунни функции и дейността на левкоцитите. Огромно влияние оказва на Т-клетките. Стимулира регенеративните процеси в организма. Т-клетките или познати, като Т-лимфоцитите принадлежат към групата на белите кръвни клетки /лимфоцити/. Именно те играят ключова роля при клетъчно медиирания имунитет. Т-клетките са отговорни за елиминирането на голяма част от микробите и нетипичните /включително туморни/ клетки. Оказвайки влияние на точно тези клетки, билката котешка стъпка автоматично спомага за цялостното добро здраве на конкретния организъм.

Да, този природен дар, може да окаже мощно влияние върху вече възникнал конкретен проблем в човешкия организъм, но приемането превантивно намалява риска от поява на неразположение или по-сериозно заболяване. Във времена, в които медикаментите не са били фактор, билките са били тези, които са съхранили човечеството и са спомогнали за здравето на хора от целия свят. Поддържането на здрав имунитет в толкова рискова среда, в каквато сме принудени да живеем е от изключителна важност.

Висококачествени екстракти от котешка стъпка

Технолозите на “Мирта Медикус” са концентрирали свойствата ѝ в два основни продукта – капсули и сироп без захар. Продуктите помагат нормалното функциониране на имунната система и повишават устойчивостта на организма към редица физични,  химични и биологични фактори на рисковата външна среда. Тези природни продукти способстват за нормалното протичане на клетъчния цикъл.

Препоръчва се като профилактично средство и по време на епидемична обстановка, както и в процеса на лечение при вече настъпил проблем. Може да се комбинира с вече предписани медикаменти. Има и преки наблюдения за действието на сиропа и капсулите за по–бързо възстановяване след боледуване. Поддържайки доброто функциониране на имунната система, тя спомага за отделянето на токсините, натрупани с времето в човешкия организъм. При добро състояние на имунитета, задържането на бактерии в организма е почти невъзможно. Организмът има здрав имунитет, който предпазва от евентуални проблеми, усложнения, възпаления и др.

Противопоказания на котешката стъпка

Макар ѝ приемана в различна форма тя  има своите специфики на употреба. В миналото тинктури с нея, са били използвани с мярка и само от лечители. Противопоказания могат да бъдат налице особено, когато бъде приета в прекомерни количества, които при натрупване могат да окажат негативно влияние в организма, вместо да доведат до благоприятен ефект. По-високите дози засилват процеса по изхвърляне на токсините на тялото.

Неговият интензитет не отговаря на скоростта, с която протичат останалите процеси в тялото и това води до задържане на отделените токсини. Ето защо всяко предозиране води до смущения в дейността на системите в човешкия организъм. Това натрупване на отделени, но неизхвърлени токсини, усложнява чернодробната, бъбречната и сърдечната дейност. Потърпевши са и останалите системи. В резултат от това се появяват болки в различни части от тялото. Най-честото оплакване е болка в корема.

Противопоказанията за приема на това растение засягат пациентките по време на 9-те месеца от тяхната бременност, както и пациенти, при които са налице клапни процеси и друг вид сърдечни увреждания. От билката с нежни розови цветчета трябва да стоят далеч и жените, които кърмят, както и деца под 8-годишна възраст. Противопоказна е употребата на тинктура от пациенти под 12 години.

Котешка стъпка: приемане на нормални количества

Като всеки продукт, дори и той да е на билкова основа, трябва да бъде приеман в нормални количества и да не се превишава предварителното описаната от “Мирта Медикус” дозировка. Тинктурата или капсулите, за които четете тук, винаги трябва да бъдат вземани в правилната мярка. Наличието на определен здравословен проблем и предписано лечение, не изключват употребата им , тъй като хранителната добавка на “Мирта Медикус” доказано не пречи на действието на основния медикамент. Тъкмо напротив – тя го подпомага и усилва, за елиминирането на болестта. 

Котешка стъпка при бременност

За приемане на билка котешка стъпка от деца и бременни, количеството е важно да бъде обсъдено със специалист. В противен случай противопоказанията могат да бъдат сериозни. Вярно е, че билката е безвредно средство за употреба, но това не важи с пълна сила за бременните жени. Това дар от природата има свойства да отдели бактерии, възпаление и т.н. от организма, но не се знае в конкретния случай каква ще е посоката на това отделяне. За да бъде предотвратено неблагоприятно въздействие върху плода, приемането на билки  трябва да бъде прецизирано от лекар.

Кърмачки също не бива да употребяват билки, които действат противовъзпалително и прочистващо на организма

Не бива да се забравя, че кърмата отделя вещества от женското тяло, които при употреба на някои билки, могат да съдържат вредни за бебето бактерии и др. Всеки продукт, който се приема от бременни или кърмачки, е важно да бъде преценен и предписан от специалист. Не се препоръчват самонадеяни и рискови решения дори ако изглежда, че има нужда от приемане на билкови тинктури. Специалистите на “Мирта Медикус” също са на разположение за разрешат възникнали казуси или проблеми. Профилактично или с цел възстановяване, продуктите с котешка стъпка със сигурност ще доведат до цялостно укрепване на организма и елиминиране на вредните частици у него. 

Котешка стъпка – сироп на Мирта Медикус

Котешка стъпка-Сироп

 • Сиропът котешка стъпка стимулира регенеративните процеси в организма;
 • Допринася за поддържане на нормален физиологичен клетъчен цикъл и устойчива структура на ДНК;
 • Благоприятства естествените имунни функции и дейността на Т-клетките;
 • Благоприятно повлиява половата, отделителната и кръвоносната система.
 • Създадената със 100% билков екстракт, тинктура е природният дар, осигуряващ спокойствие, здраве и концентриращ всички необходими свойства за пречистване и подсилване на човешкия организъм.

  Котешка стъпка – капсули на Мирта Медикус

Котешка стъпка на капсули - снимка на опаковката

 

 • Капсулите котешка стъпка стимулират регенеративните процеси в организма;
 • Способства за поддържане на нормален физиологичен клетъчен цикъл и устойчива структура на ДНК;
 • Подкрепя естествените имунни функции и дейността на Т-клетките;
 • Допринася за намаляването на чувството на отпадналост и умора, и за нормалното протичане на метаболизма и производството на енергия;
 • Благоприятно повлиява половата, отделителната и кръвоносната системи.

Дали под формата на тинктура или капсули, приемането на това лечебно растение се определя от нуждата. Специалистите на „Мирта Медикус” съветват за предварителна консултация с цел постигане на максимално бърз и добър ефект. В минали времена котешката стъпка е била приемана външно или под различни други форми .

Използвали са я като чайове, тинктури, кисели сокове, миксове с други билки и др. В комбинация с други билки, тя има силата да се повлияе от тях и свойствата ѝ да се концентрират върху точно определен проблем. Самостоятелно тя има широкоспектърно благоприятно въздействие. То при всички случаи има силен ефект върху човешкия организъм, особено върху женския такъв. Може да се открие самостоятелно в почти всички части на България. Най-разпространена е в полите на Стара планина, Средна гора и Родопи.

Продуктите на Мирта Медикус можете да намерите в най-близката до Вас аптека.

Прочетете и останалите материали по темата за иммунната система и детоксикацията в блога на Мирта Медикус, като например:

One thought on “Котешка стъпка

 1. Албена Филипова says:

  Много сме слушали за доктор Пашкулев, Бог здраве да му дава, да не забряваме и какво ни казва професор Иларион Янчев за котешката стъпка,която е като основна четка за целия организъм.Лично аз съм предотвратила силни кръвоизливи с котешката стъпка по схемата на професора.Да не се стигне дотам, просто взимайте от хранителните добавки на Котешка стъпка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *