Болки в тазобедрената става – причини, симптоми и лечение

Болки в тазобедрената става - причини, симптоми и лечение

Болката в тазобедрената става може да бъде инвалидизиращо състояние, което значително намалява качеството Ви на живот. Тя може да бъде причинена от различни фактори, включително артрит, наранявания и други медицински състояния. В тази публикация в блога ще обсъдим причините, симптомите и възможностите за лечение на болки в тазобедрената става.

Къде се намира тазобедрената става?

Къде се намира тазобедрената става

Бедрото е страничната област на тялото, където се срещат бедрената кост и таза. Тазобедрената става е шарнирна става, която позволява да се движим свободно и служи за регулиране на обхвата на движение на краката. Болката в тазобедрената става може да бъде причинена от много неща, включително инциденти, пренатоварвания, застоявания или други здравословни състояния.

Ако изпитвате болка в тазобедрената става, важно е да посетите лекар, за да определите причината и да получите подходящо лечение. Въпреки това, има и много естествени начини за лечение на болки в тазобедрената става, които могат да бъдат също толкова ефективни.

Какво представлява болката в тазобедрената става?

Болката в тазобедрената става е състояние, което причинява дискомфорт и болка в страничната област на бедрата и ханша.

Бедрата са шарнирна става, която позволява широк спектър на движение – а състоянието, болки в тазобедрената става, ограничава подвижността. Болката в тазобедрената става може да бъде причинена от различни фактори, включително артрит, наранявания и други медицински състояния.

Какви са симптомите на болка в тазобедрената става?

Къде се намира тазобедрената става

Симптомите на болка в тазобедрената става могат да варират в зависимост от причината за проблема. Въпреки това, общите симптоми включват:

 • Болка в бедрата и ханша, която се влошава, когато движите бедрото или крака си по определен начин
 • Затруднено ходене
 • Болки при застояване, стоене
 • Подуване или скованост в областта на бедрата
 • Болка в слабините
 • Болезненост, придружено от подуване, скованост и затруднено ходене или усещане за тежест върху засегнатия крак.

Ако разпознавате някой от тези симптоми, важно е да потърсите медицинска помощ. Болката в тазобедрената става може значително да намали качеството на живот, ако не се лекува.

Фактори и причини за болки в тазобедрената става

Болката в тазобедрената става може да бъде причинена от различни фактори, включително:

 • Прекалено много натоварване на зоната, водещо до износване
 • Липса на физическа активност, застояване
 • Наранявания
 • Други медицински състояния и възпаления

Видове болки и проблеми с тазобедрената става

Къде се намира тазобедрената става

Има редица различни видове болки в тазобедрената става, които могат да бъдат причинени от различни фактори. Някои често срещани видове включват:

 • Бурсит на тазобедрената става: Бурситът е състояние, което причинява възпаление и подуване в тазобедрената бурса, представлява, пълна с течност торбичка, разположена близо до ставата. Бурситът може да бъде причинен от прекомерна употреба или наранявания в областта на тазобедрената става.
 • Тазобедрен артрит: Артритът е състояние, което причинява възпаление и увреждане на хрущяла и костите. Това е най-често срещаният тип артрит и засяга милиони хора по света.
 • Фрактура на тазобедрената става: Фрактурата е счупвания на една или и двете кости в тазобедрената става. Най-често се причиняват от падания или други злополуки.
 • Разкъсване на тазобедрената става: Състояние, което причинява увреждане на хрущяла, който обвива тазобедрената става. Разкъсването може да бъде причинено от различни фактори, включително наранявания и прекомерна употреба се получава “износване” и т.н.
 • Болката от удар в тазобедрената става: Състояние, което възниква, когато костите в тазобедрената става се трият една в друга, което може да предизвика възпаление. Често се причинява от прекомерна употреба, свръхнатоварване или наранявания в областта на бедрата.

Лечение на болки в тазобедрената става

Има редица възможности за лечение на болка в тазобедрената става, които включват:

 • Почивка на ставата и терапия чрез полагане на пакети с лед за намаляване на отока и възпалението;
 • Прием на лекарства без рецепта като ибупрофен за облекчаване на болката и възпалението;
 • Топлина: Топлината може да се използва и за облекчаване на болката в тазобедрената става. Подгряващи подложки или затоплящи масажи могат да се прилагат на зоната за 15-20 минути до три пъти на ден;
 • Редовни упражнения за подобряване на обхвата на движение и сила;
 • Физическа терапия и раздвижване от терапевт за подобряване на обхвата на движение и сила в тазобедрената става;
 • Операция за възстановяване или замяна на увредената тазобедрена става. Хирургията за смяна на тазобедрената става е често срещано лечение при тежки случаи на болка в зоната.

Натурално, природно лечение на болките в тазобедрената става

Болката в тазобедрената става е много често срещано състояние, което може да засегне хора от всички възрасти. Често е резултат от нараняване или прекомерна употреба и може да причини значителен дискомфорт. Въпреки че има много налични лечения за болки в тазобедрената става, много хора предпочитат да използват естествени средства. Тези средства могат да бъдат ефективни за облекчаване на болката в тазобедрената става и също така са безопасни за другите органи и системи в човешкия организъм, даже ги подкрепят. Някои от най-популярните природни средства за болки в тазобедрената става включват:

 • Джинджифил: Джинджифилът отдавна се използва като естествен лек за различни състояния. Спомага за намаляване на възпалението и болката, което го прави идеален избор за тези, които страдат от болки. Можете да пиете чай от джинджифил или да приемате капсули от джинджифил, за да облекчите симптомите си.
 • Куркума: Куркуминът, активната съставка в куркумата, е доказано ефективен за намаляване на възпалението и болката. Това прави куркумата чудесен избор за тези, които страдат от болки в тазобедрената става. Можете да пиете чай от куркума или да приемате добавки с куркума, за да облекчите симптомите.
 • Акупунктура: Акупунктурата е традиционна китайска медицина, която се използва от векове за лечение на различни състояния. Смята се, че действа чрез стимулиране на определени точки по тялото, което помага за намаляване на възпалението и болката.
 • Масаж: Друго естествен начин за облекчаване на болка в тазобедрената става е масажната терапия. Масажирането на зоната около бедрото може да помогне за облекчаване на напрежението и подобряване на кръвообращението. Това от своя страна може да помогне за намаляване на възпалението и облекчаване на дискомфорта. Друг вариант е да използвате студен компрес върху засегнатата област. Това може да помогне за намаляване на отока и възпалението.
 • Билки златна пръчица и червен лук: Друг естествен лек за болки в тазобедрената става са билките златна пръчка и червен лук. Тези билки имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на отока и болката. Те могат да се приемат под формата на добавки.

В случай, че търсите алтернативно лечение на болките в тазобедрената става, ви препоръчваме прием на добавки.

Добавките на Мирта Медикус са страхотна възможност да дадете шанс на тялото си. Продуктът Ставолек за здрави стави и сухожилия се грижи за проблемната зона по 100% безопасен и природосъобразен начин. Това е възможно благодарение на съставките му, които поддържат опорно-двигателната система:

 • Коприва
 • Блатен тъжник
 • Златна пръчица
 • Червен лук
 • Бромелаин
 • DL-Фенилаланин
 • Хондроитин сулфат

Всички тези билки, витамини, минерали и микроелементи са доказали, че имат оздравителен ефект върху ставите. Съставките са богати на аминокиселини и минерали, подкрепящи нормалните функции на ставния апарат и подкрепят функционалното състояние на тъканите на опорно-двигателния апарат при натоварване. Не бива да се пренебрегва и Хондроитин сулфатът, който се използва именно за лечение на остеопороза.

Ставолек – 30 капсули х 425mg

Original price was: 14.94лв..Current price is: 12.70лв..

Ставолек от Мирта Медикус.

За свободно движение на ставите, мускулите и сухожилията.

Още

13.10 лв.
Ставолек (капсули х30)

One thought on “Болки в тазобедрената става – причини, симптоми и лечение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *