Износени стави и хрущяли: Причини и лечение

здрави стави

Много е лесно да се наслаждаваме на безгрижен, спокоен и динамичен живот без болка. В някакъв момент от живота си обаче се сблъскваме с един много често срещан физически дискомфорт, а именно износването на ставите и хрущялите ни, съпътствано с по-ниска и болезнена физическа активност.

Какво са износени стави и хрущяли?

Здравето на нашите стави е изключително важно. Изграждането на здрави стави и хрущяли е процес, който изисква системни усилия и внимание от ранна детска възраст и особено с напредване на годините.

Функцията на здравите стави и хрущяли е да осигурят намалено триене между краищата на костите. Те работят като здрава връзка между костите като не позволява усукване на жили и връзки между костите.

Износените стави и хрущяли са резултат от много и различни фактори. Износените стави и хрущяли могат да бъдат много и различни видове, като най-често става дума за нарушаване на плътността, еластичността и общото състояние на ставите и хрущялите.

Симптоми на износени стави и хрущяли

simptomi-na-iznosena-stava

Симптомите на износени стави и хрущяли са типични и рядко се различават при различните пациенти. Износените стави и хрущяли създават изключително неприятно усещане в болния.

Ако състоянието на износени стави и хрущяли бъде хванато в начален етап, то е лечимо, а симптомите доста по-леки. Именно този момент в развитието на проблема, свързан с износени стави и хрущяли може да наблюдаваме усещане за слабост и халтавост в ставните връзки, както и болка при по-силно физическо натоварване.

Ако състоянието на износени стави и хрущяли не бъде установено в ранен етап или просто е третирано с пренебрежение, когато е било време да бъдат предприети подходящи мерки, състоянието на пациента може да се влоши кардинално. Симптоматиката при силно износени стави и хрущяли се характеризира със силна болка в областта и обездвижване.

Ако се стигне до възпаление в областта на износени стави и хрущяли, може да се наблюдава подуване и посиняване на локацията. Това толкова тежко и мъчително състояние е лечимо в много от случаите. За жалост обаче, в някои крайни ситуации се налага хирургична намеса с цел подмяна на ставата.

Причини за износени стави и хрущяли

Причините за износени стави могат да бъдат много и разнообразни. Най-често може да говорим за травма, нараняване на тъканта на вече износените стави и хрущяли. Неправилното движение също може да се превърне в причинител на този физически дискомфорт. Претоварването с физически труд, както и наднорменото тегло могат да бъдат отговорни за износени стави и хрущяли. Някои хронични заболявания като ревматоидния артрит и подаграта също могат да са предпоставки за създаване на проблем в областта и последващо състояние на износени стави и хрущяли.

Със сигурност е добре да имаме предвид че щом става дума за състоянието на костите, ставните връзки и хрущялите, съществува генетична наследственост. Ако наш родител или прародител страда от износени стави и хрущяли, е добре го вземем предвид и редовно на млади години, да проверяваме състоянието на нашите.

Лечение на износени стави и хрущяли

lechenie-na-iznosena-stava

Особено за хората с генетична обусловеност и предразположеност към проблем с износени стави и хрущяли е изключително важна превенцията, а хората, които страдат от износени стави и хрущяли в начален етап на проблема е добре да вземат навременни мерки за лечение.

При лечение на износени стави и хрущяли обикновено се насърчава поддържането на активен начин на живот по разумен начин. Това се изисква за поддържане на здравословна телесна маса. Обикновено се предписва здравословна балансирана диета, която да набавя всички нужни макронутриенти за доброто здраве на ставните връзките.

Движението пък е задължителна част от лечението. Препоръчва се да се избягват силно натоварващи ставите физически дейности като тичане и вдигане на тежести във фитнес залата. По-скоро се препоръчват леки спортове със плавни движения като плуването, йогата и колоезденето. При по-възрастни пациенти, които нямат физическата възможност за извършване на тези спортове и дейности се препоръчват сесии с физиотерапевт с цел раздвижване на ставните връзки.

Съществуват и бабини лекове за износени стави и хрущяли. Един от най-известните е този на Петър Димков. Според него се настъргва около килограм пресни моркови. С тях се покрива изцяло и плътно болното място и се пристяга в компрес, така че да издържи поне едно пълно денонощие. Доколко това е лечение, на което може да разчитаме, не е съвсем сигурно, но е факт, че възрастните хора по селата все още го използват при болка в ставите.

В някои по-сериозни случаи е възможно назначаването на медикаментозно лечение за предотвратяване или справяне с възпаление в областта, както и системен прием на болкоуспокояващи за справяне със силните симптоми. С болката като симптом може да се справим и с различни гелове със загряващи ефекти.

В някои много крайни ситуации, когато положението е твърде сериозно, за да бъде приложена медикаментозна терапия и физиотерапие, се налага хирургична намеса за подмяна на ставата.

Ставолек – 30 капсули х 425mg

Лечение на износени стави и хрущяли с природни продукти от Mirta Medicus

Ставолек е природна хранителна добавка, създадена от Mirta Medicus с любов към здравето и природата. Букетът от екстрактите от червен лук, блатен тъжник, коприва и златна пръчица доставя на тялото комплекс аминокиселини и минерали, които подпомагат възстановителните механизми и функции на ставния апарат. Тези екстракти спомагат за мобилността и свободата на движение, както на ставите и хрущялите, така и на мускулите и сухожилията.

Съставът на Ставолек е изграден и за антиоксидантните желани ефекти, които са важни за доброто състояние на тъканите в опорно-двигателния апарат при тежко физическо натоварване.  Ставолек е напълно естествен природен продукт от Mirta Medicus, който може да се използва като превенция, но и като допълващо лечение на износени стави и хрущяли, като подобрява състоянието им и облекчава неприятните симптоми, които ги съпътстват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *