Болки в колената – причини, симптоми и лечение

Болки в колената - причини, симптоми и лечение

Всичко за болките в колената – научете повече за причините, симптомите и лечението. Всичко, което трябва да знаете, както и съвети за по-бързо възстановяване.

Симптоми на болки в колената

Болката в коляното е често срещано оплакване, което може да бъде причинено от различни фактори. Симптомите са болка, подуване, скованост и затруднено ходене. Лечението зависи от основната причина за проблема, но в повечето случаи включва почивка, пакети с лед, лекарства и физиотерапия.

Нараняването на връзките, хрущялите или мускулите около коляното може да причини болка. Артритът също е честа причина за болки в коляното. Други състояния, които могат да причинят болка в коляното, включват бурсит, подагра и синдром на илиотибиалната лента.

Причини за болки в колената

Има няколко различни вида болки в коляното, включително:

Остеоартрит

Това е най-често срещаният тип болка в коляното и се появява, когато хрущялът, който огражда ставата, започне да се износва. Симптомите могат да включват болка, подуване и скованост. Лечението обикновено включва лекарства, пакети с лед и физиотерапия.

Ревматоиден артрит

Това е автоимунно състояние, което причинява възпаление в ставите. Може да засегне всяка става в тялото, но най-често се среща в коленете. Симптомите могат да включват болка, подуване, скованост и намален обхват на движение.

Разкъсване на менискуса

Разкъсването на менискуса се случва, когато цялостта на един или повече от хрущялните дискове на менискуса е нарушена. Тези хрущялни дискове намаляват стресовото натоварване във вътрешността на колянната става. Симптомите могат да включват болка, подуване и затруднено ходене. Лечението обикновено включва основно физиотерапия. В някои случаи може да се наложи и операция.

Бурсит на коляното

Това е възпаление на бурсата, малка торбичка с течност, която омекотява колянната става. Симптомите могат да включват болка, подуване и топлина около коляното. Лечението обикновено включва почивка, пакети с лед и лекарства.

Пателарен тендинит

Това е възпаление на сухожилието, което свързва капачката на коляното (патела) с пищяла. Симптомите могат да включват болка и подуване около капачката на коляното.

Ако изпитвате болка в коляното, важно е да посетите лекар, за да определите основната причина. Обикновено се препоръчва ранно лечение за най-добри резултати.

Лечение на болки в колената

Студен компрес за болки в колената

Прилагането на студен компрес може да помогне за намаляване на възпалението и отока. Увийте пакет с лед в кърпа и го поставете върху засегнатата област за 10-15 минути. Повторете това няколко пъти на ден.

Повдигане на крака

Това ще помогне за намаляване на отока, като позволи на течността да се оттича от коляното. Подпрете крака си на възглавници, когато си почивате.

Прием на лекарства без рецепта

Ибупрофен и други противовъзпалителни лекарства могат временно да помогнат за облекчаване на болката и възпалението. Не забравяйте да следвате внимателно инструкциите на опаковката.

Упражнения

Упражненията могат да помогнат за подобряване на обхвата на движение и силата в коляното. Консултирайте се с физиотерапевт или друг здравен специалист, за да разработите подходяща програма за упражнения.

Естествена помощ в лечението на болки в колената

Болката в коляното е често срещано оплакване и може да има много причинители. Коляното е сложна става, с много структури, които могат да бъдат засегнати.

Едно от нещата, които е добре да имате предвид, е възможността за коригиране на вашата диета. Има някои храни, които могат да допринесат за усещането на болка в коляното, като тези, които са с високо съдържание на наситени мазнини.

Същевременно, обаче, има някои добавки, които могат да помогнат за облекчаване на болката в коляното, като глюкозамин и хондроитин сулфат. Друго, което се препоръчва за облекчение на дискомфорта е природни добавки като Ставолек, които помагат да се движите свободно и уверено благодарение на природния си състав:

Хондроитин сулфат

Използва се за лечение на остеоартрит, намалява възпалението и потиска апоптотичния процес.

Бромелаин (екстракт от ананас)

Противовъзпалително, което подпомага борбата с проблемите в ставите, мускулите и сухожилията.

DL-Фенилаланин

Аминокиселина, която блокира разграждащите ензими и облекчава болката.

Коприва, Блатен тъжник, Златна пръчица и Червен лук

Богати на полезни вещества, които подпомагат доброто състояние на ставите и колената ви, имат антиоксидантен и противовъзпалителен ефект. Съставките поддържат идеалното състояние на опорно-двигателния апарат за безпроблемно движение.

Ставолек – 30 капсули х 425mg

Original price was: 14.94лв..Current price is: 12.70лв..

Ставолек от Мирта Медикус.

За свободно движение на ставите, мускулите и сухожилията.

Още

14.94 лв.
Ставолек (капсули х30)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *