Здрави стави: 9 практични съвета за по-здрави стави

Как да премахнем болките в ставите - 9 съвета за по-здрави стави
-15%
Original price was: 14.94лв..Current price is: 12.70лв..

Амбицирали сте се да влезете във форма, местили сте мебели или просто се събуждате сковани и с болка в ставите? Трябва да имате предвид, че около една трета от хората изпитват болки в ставите поне веднъж месечно. Тъй като това се случва често, сме свикнали да пренебрегваме този момент, но постоянното неглижиране на симптомите може да доведе до хронични и сериозни последици. За какво точно да следим и какво можем да направим за здрава костна система? Няма как да се справим с проблема, без да знаем как и защо възниква той. В статията по-долу ще намерите кратко описание на структурата на човешките стави. След това ще преминем и през 9 супер изпълними и полезни съвета за по-здрава опорно-двигателна система.

Как да премахнем болките в ставите - 9 съвета за по-здрави стави - 2

Стави – структура и устройство

Телата ни са устроени като брилянтно механично произведение на изкуството. Като се замислим за сложните системи, които ги изграждат и още по-невероятните процеси, които колективно работят в тях, не можем да не се възхитим. Един пример за такава работеща система е опорно-двигателната. Кости, връзки между тях, мускули и всичко това, свързано някак съвършено. Мускулите ни дават възможността да се движим, костите ни дават здравината и структурата. Хубаво е обаче да обсъдим и техните връзки.

Основната функция на ставите е да правят връзка между костите в тялото ни. Въпреки своята гъвкавост и еластичност тези връзки не са разтегливи. Това ги прави здрави и осигурява стабилността, от която имаме нужда. При подвижно свързване на две или повече кости между тях има повърхност, покрита с хрущял. За намаляване на триенето между хрущялите спомага синовиалната течност. Тя е с консистенцията на масло и действа като лубрикант. Пространството около свръзката е обхванато от синовиална мембрана, задържаща течността вътре. Хрущялите нямат кръвоносни тъкани и се захранват чрез синовиалната течност. За по-голяма стабилност механичните връзки между костите са подсилени с фиброзна съединителна тъкан. Това са ставни връзки или така наречените лигаменти.

Как да премахнем болките в ставите - 9 съвета за по-здрави стави - 3

Да обобщим:

Дотук накратко разбрахме, че:

 • Костните връзки са изградени от хрущяли, които са смазани с течност и обвити в капсула.
 • Има различни видове ставни връзки. Някои са по-гъвкави от други, в зависимост от разположението им в тялото.

Например:

 • Тези, които са в гръбначния стълб – междупрешленни дискове, са частично подвижни хрущялни стави.
 • Свободно подвижни са синовиалните връзки, като коленните или тези на пръстите.
 • Съществуват и фиксирани връзки между костите – без движение. Но за съжаление болезненост се усеща и в тях.

Какво представляват хрущялите?

Хрущялите са изградени от мукополизахариди, които също участват в състава на ставните връзки и ставната течност. Мукополизахаридите са с особено значение при калцификацията на съединителни тъкани. Тялото ги произвежда само докато расте, а в последствие ги усвоява от храната. Ето защо, когато нивото им е ниско, се усещат болки в мястото на свързване.

Как да премахнем болките в ставите - 9 съвета за по-здрави стави - 4

Една от основните съставки на мукополизахаридите е глюкозаминът. Той е съставен от глюкоза и глутамин и служи за поддържането на съединителната тъкан и здрави костни връзки. Има противовъзпалително действие и потиска болката. С напредване на възрастта организмът намалява способността си да го синтезира. Това е и една от основните причини, поради които мобилността намалява, а сковаността и болките в ставите се превръщат в ежедневиеТъй като организмът не произвежда глутамина в нужните количества, трябва да се приема допълнително, за да бъдат връзките между костите здрави и подхранени и да се предпазим от болка. Какво я предизвиква ще разгледаме в следващата секция.

Как да премахнем болките в ставите - 9 съвета за по-здрави стави - 5

Болка в ставите: наранявания и възпаления

Както установихме, статистически погледнато няма как да не сме усетили болки в костната система, дори да сме в оптимално здраве. Но поради какви причини се появяват и изчезват?

Факторите, които предизвикват болка в местата на свързване на костите, може да са много и различни. Ако основно ги разделим на вътрешни и външни, то вътрешните биха били:

 • завишени нива на възпалителни субстанции;
 • недостатъчна лубрикация;
 • намалена дебелина на ставния хрущял;
 • минерализация на костите (особено в напреднала възраст);
 • износване на хрущяла;
 • болести (артрит, рахит, подагра, остеопороза, алгодистрофия, хашимото и др.).

Докато за външни фактори приемаме:

 • екстремно натоварване от активен спорт;
 • наднормено тегло;
 • ежедневна работа с физическо натоварване;
 • нараняване или луксация;

Болезненото чувство в опорно-двигателната система често е комплексно, а ние не винаги се консултираме със специалист. Истината е, че рядко се стига до болница и лекарска намеса, освен при нараняване или извънредно силни болки и невъзможност за движение. В такива крайни случаи може да бъде инжектиран стероид вътреставно, но освен че тази процедура е периодична, често води до инфекции или има обратен ефект и задълбочава проблема.

Здравият хрущял е с особено важна механична функция, която подпомага движението в местата на свързване. Болки в костните връзки могат да се усетят от недостиг на определени вещества в организма или от невъзможност за тяхното коректно усвояване.

Как да премахнем болките в ставите - 9 съвета за по-здрави стави - 6

Тоест: Правим всичко правилно, но просто имаме нужда да добавим нещо към диетата си или да предприемем навременни мерки за по-здрави стави!

-15%
Original price was: 14.94лв..Current price is: 12.70лв..

9 съвета за здрави стави

Ето и нашия списък с полезни съвети:

1. Витамини и минерали за по-здрави стави

Как да премахнем болките в ставите - 9 съвета за по-здрави стави - 7

Разбира се, приемът на витамини е важен, но каква е правилната комбинация за здрави механични връзки между костите?

Витамин B6 благоприятства не само връзките и мускулите, но и обмяната на веществата и лесното усвояване на аминокиселините. Липсата му може да доведе до спад на имунната система, липса на концентрация и затруднено справяне на организма с възпалителните процеси. Калцият, манганът и минералните соли също благоприятстват здравината на костната и ставната система. Не винаги можем да ги усвоим в достатъчно количество от храната, ето защо и съществуват като добавки. Слънчевите бани са работещ метод за справяне със ставните болки. Препоръчва се напичането на цялото тяло ежедневно, като дори час на ден води до добри резултати. Този прекрасен навик укрепва цялостната опорно-двигателна система и спомага предпазването от ракови заболявания. Внимание: Избягвайте силните обедни часове и винаги използвайте слънцезащитен крем.

2. Движение и активни спортове за здрави стави

 

Движението е един най-оптималните начини за по-здрави стави и превенция на болката в тях. То помага на смазващата течност да се разнесе по хрущялите и да ги лубрикира. Така движенията след това са по-безболезнени и предпазващи хрущялната тъкан. Препоръчва се раздвижване на всеки час при заседнал начин на живот. Активно коригирайте стойката си особено, ако прекарвате дълго време зад бюро. Винаги избирайте удобни обувки, защото носенето на неподходящи предизвиква необратими промени в опорната система и ставния апарат. Последиците се усещат по-силно с напредване на възрастта.

Костните връзки може да бъдат разгрявани с кръгообразни движения и без допълнително натоварване преди физическа дейност. Водните спортове са чудесен вариант за раздвижване на ставите и мускулатурата. Тъй като във водата сме в състояние на безтегловност, отпадат допълнителните напрежения от тежести или собствено (наднормено) тегло. Ето защо се препоръчва да бъдат практикувани водна аеробика и плуване. Хора в напреднала възраст или с наднормено тегло могат да усетят ползите от раздвижването без да натоварват опорната система. Вземете под внимание температурата на басейна. Ако е твърде ниска, могат да се получат мускулни спазми и крампи. При спазми и крампи – пийте много течности и ако е възможно избирайте басейни със затоплена вода.  

А след толкова раздвижване и активности следват…

3. Масажи и компреси за по-здрави стави

 

Как да премахнем болките в ставите - 9 съвета за по-здрави стави - 9

Редовното ходене на масажи има изключително благоприятни действия върху ставния апарат и мускулатурата. То:

 • подпомага кръвообращението;
 • засилва оросяването в крайниците;
 • раздвижва лимфата и така тялото се чувства по-отпочинало и готово за движение.

Има различни типове масаж, някои от които са специално насочени, за да намалят болката в местата на свързване на костите. Подводният масаж също благоприятства раздвижването на костните връзки, като лубрикацията между хрущялите се раздвижва и намалява триенето. Е, не всеки може да ходи често на масаж. За това пък винаги може да използвате уред за масажи в дома си и то ежедневно! Ако болезненото чувство не намалява, може да бъде назначена рехабилитация. Това е по-интензивен вариант, в който освен масажите има и нагревки и компреси. 

Топлите компреси подпомагат да се раздвижат ставните връзки по-лесно и има смисъл да се правят при болка и скованост.

Как?

Може да намокрите памук с вода и алкохол и да приложите на мястото с болка, след което да обвиете компреса с кухненско фолио. Около 15 минути са достатъчни. Намажете с крем след това, защото алкохолът в компреса ще изсуши кожата ви.

Студени компреси се правят при наранявания и отоци.

Как?

Може да използвате пликче лед или пакет замразен грах, приложен върху проблемната зона. Прилагайте за 15 минути през три часа и дръжте наранената става над нивото на сърцето.

И като заговорихме за замразен грах…

4. Балансирано хранене и храни за здрави стави

 

Как да премахнем болките в ставите - 9 съвета за по-здрави стави - 10

Диетата и режимът на хранене са изключително важни за здравето на опорно-двигателната система. Чрез храната ние добиваме нужните нутриенти, за да подхраним костната система. Също така излишното тегло добавя допълнителен стрес и е един от основните фактори за болка в ставите. Вижте как бързо да се справите с наднорменото тегло тук: 4 основни принципа за лесно и бързо отслабване.

Но нека се върнем към храната…

В месото, зърнените храни, зеленчуците, бирената мая, жълтъците от яйца се съдържа витамин B6. За жалост след термична обработка се губи до 40% от съдържанието му в съответната храна. Тоест: понякога не е достатъчно количеството, което приемаме с храната и е нужно допълнително. Смело прибавяйте повече риба в ежедневната си диета. Омега 3 мастните киселини намаляват ставните неразположения. А ако рибките са малки, а костиците фини, то не пропускайте да добавите и този естествен източник на фолиеви киселини. Сдъвквайте добре малките костици, за да предотвратите евентуално нараняване по гърлото.

Едно изненадващо блюдо…

… с доказани положителни ефекти върху костната система са охлювите. Тяхната слуз подпомага обогатяването на ставната течност. Други силно препоръчителни храни са спанак и зеле, които са богати на калций и минерали благоприятстващи регенерирането ставните връзки.

И не е нужно храната да е безвкусна…

5. Билки за здрави стави

 

Как да премахнем болките в ставите - 9 съвета за по-здрави стави - 11

Благодатността на билките и подправките е известна още от далечно минало. Разбира се, има такива, които въздействат върху здравината на костните връзки и имат противовъзпалителни действия. Подправяйте храната си с кромид лук, сусам и лют червен пипер (съдържа капсацин, който облекчава ставната болка). Блатния тъжник е билка, която има антибактериални действия и се отразява добре и на стомашната дейност. Тя е естествен заздравител на рани, като действа като дезинфектант. Използва се за артритни и ред други болки.

Златна пръчица пък има диуретичен ефект, с който се подобрява цялостната обмяна на веществата. Едно от свойствата и е да успокоява нервната система и да подпомага симптомите на артрит, подагра и ревматизъм. Намалява болката в костните връзки по естествен начин. Противовъзпалителни свойства има и джинджифилът, популярно помощно средство при болки в ставите в Китай. Дали суров, маринован, на прах или на чай действието му е положително. Също така подпомага за забързването на метаболизма. Копривата  е мощен антиоксидант, който силно се препоръчва при артрит, ревматизъм и ставни болки. Има противовъзпалителни функции и е любима на мнозина, поради високото си съдържание на желязо. Подхранва механичните костни връзки с аминокиселини и минерали.

6. Антиоксиданти за здрави стави

 

Как да премахнем болките в ставите - 9 съвета за по-здрави стави - 12

Те имат цялостно благодатно действие върху организма. Освобождават тялото от свободни радикали и повишават имунитета му. Повишава се резистентността към възпаления, а случат ли се такива минават по-бързо. Приемането на повече анитоксиданти е превантивна мярка срещу болка и за здрави кости. Мощни и сладки антиоксиданти са боровинката и аронията. За по-добър ефект използвайте пресни или соковете им. Куркумата има и противовъзпалителни свойства, а броколите са богати и на калций. Суровите бадеми също са добър източник на антиоксиданти, като същевременно спомагат и подхранването с незаменими минерали. Подхранихме тялотo, a с какво можем да подхраним структурата на ставния апарат?

7. Хондроитин за подхранени и здрави стави

Как да премахнем болките в ставите - 9 съвета за по-здрави стави - 13

Хондроитинът е мукополизахарид и е основен компонент на нормалния хрущял. Той е от изключително значение за ставите и сухожилията. Играе ролята на бариера, като:

 • допуска важни вещества за подхранването на хрущялите;
 • не пропуска вода в местата на свързване на костите.
 • инхибира ензимите, увреждащи хрущялните тъкани.

Произвежда се от организма, но по време на възпаление нивото му спада и е добре да се приема допълнително. Добива се от хрущяли на акула и говежди сухожилия.

Положителни ефекти:

Приемането на хондроитин подобрява състоянието на костната маса, заздравяването на костите и облекчава ставните болки. Също така има благ ефект по укрепването на артериалните и пикочните стени, като е основна съставка в тяхната структура.

8. DL-фенилаланин за по-здрави стави

 

 

Как да премахнем болките в ставите - 9 съвета за по-здрави стави - 14

DL-фенилаланинът е есенциална аминокиселина, която е комбинация от естествено и лабораторно синтезиран фенилаланин. Тялото не може да я синтезира и трябва да бъде приемана допълнително. Намира се в богати на протеини храни и има силно успокояващ нервната система ефект. Препоръчва се на активно спортуващи или хора със ставни болки.

Положителни ефекти:

Приема се, че блокира ензимите, сигнализиращи увеличение на болка. Помага при хронични неразположения и се използва при артрит и мускулни разтежения. Участва в регулирането и производството на ред хормони. Тялото се чувства ободрено и настроението се подобрява, като активно бори меланхолията и депресията. А влияе ли настроението и емоционалното състояние върху ставите? Изненадващо ⎼ да!

9. По-малко стрес и депресия за здрави стави

Как да премахнем болките в ставите - 9 съвета за по-здрави стави - 16

Смята се, че стресът е фактор подтикващ към депресия и депресивни състояния. В комбинация с недостатъчно светлина и студ не бива да бъде пренебрегван. Често хората подложени на силен стрес изпитват напрежение в костите и  мускулите. Това явление се проявява, тъй като кортизолът, хормонът на стресът, има негативен ефект върху опорно-двигателната система. Дискомфортът в ставните връзки, предизвикан от емоционални състояния, може да задълбочи проблемите или да удължи времето за възстановяване.

Различни начини за борба със стреса са:

 • по-чести срещи със слънцето;
 • периодична и честа активност;
 • спорт и чист въздух;
 • и най-вече намаляване на стресовите фактори.

Алкохолът и тютюнопушенето не помагат, а по-скоро вредят. Намалете кофеина и спете поне по 8 часа. Бромелаинът има антидепресантен ефект и спомага храносмилането и по-бързото усвояване на веществата. Той запазва мускулите от разпад и има противовъзпалително действие. За здрави стави използвайте различни методи за превенция и се радвайте на активен и пълноценен живот по-дълго!

Ставолек от Мирта Медикус – решение от природата

Не пропускайте да се запознаете със Ставолек на Мирта Медикус и да пробвате невероятната комбинация от помощни средства, специално подбрани за борбата и превенция на болки в ставите и ставните проблеми. Продуктите на Мирта Медикус ще откриете в най-близката аптека.

Ставолек (капсули х30) - За здрави стави, мускули и сухожилия и опорно-двигателна система.
Разгледай продукта

Имате и други съвети за по-здрави костни връзки? Споделете ги с нас в коментар!

Не пропускайте да видите и останалите статии в нашия блог.

14.94 лв.
Ставолек (капсули х30)

One thought on “Здрави стави: 9 практични съвета за по-здрави стави

 1. Марчела Петрова says:

  Много благодаря за ясната, проста и изчерпателна статия и съвети! Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *