Главоболие по време на менопауза – симптоми, диагностика, лечение

Главоболие по време на менопауза

Нормално ли е да изпитаме главоболие по време на менопауза и какви са причините за това? Симптоми на менопауза, диагностика и безопасние лечение. Научете как да разпознаете първите признаци за настъпване на менопауза.

Терминът “менопауза” обикновено се отнася до периода, когато менструацията спира. Това е съвсем естествен етап от развитието на организма, като се среща при повечето жени на възраст между 45 и 55 години. Възможно е да се достигне менопауза и на възраст под 40 или след 60 години.

Главоболие по време на менопауза

По време на прехода към менопаузата женското тяло преминава през поредица от трансформации. Една от тях е продължителна промяна в хормоналните нива, която може да доведе до различни симптоми, включително главоболие. Повечето жени изпитват тези промени без дискомфорт; но за жалост около 10-20% са предразположени към развитие на силно главоболие – процент, който изобщо не е за пренебрегване в глобален аспект.

Симптомите на менопаузата: Видове главоболие

Лекарите идентифицират два основни типа главоболие при жените:

Менструална мигрена

Този вид главоболие протича с гадене, възникващо в средата на цикъла или малко преди овулацията (около 14 дни преди менструацията). Този тип главоболие отзвучава в деня на овулацията или след менструация;

Хормонални главоболия

Главоболието не е свързано с менструацията, но може да се появява периодично (често на месечни интервали), особено при жени с високи нива на естроген и ниски нива на прогестерон. Този тип главоболие обикновено не се повлиява от лекарства за мигрена или хормонална терапия. Всяко лечение само съкращава продължителността му, но не намалява честотата му.

Хормонално предизвиканите главоболия са свързани с по-ниска честота на гадене в сравнение с менструалните мигрени, които често се проявяват с повръщане. Тъй като хормоните влияят върху съдовия тонус, кръвното налягане намалява по време на преходния период на менопаузата (този ефект може да продължи години след менопаузата). Понижаването на кръвното налягане може да причини симптоми, свързани с ортостатична хипотония, включително главоболие, виене на свят, зрителни нарушения и сърцебиене. Всички тези симптоми се изострят, когато човекът се изправи или извършва резки движения. Усещането за дискомфорт е истински неприятно, което може да повлияе и на настроението.

Мигрена и менопауза

Повишената честота на нарушения на съня при жените в менопауза може да се прояви заедно с оплаквания от безсъние или прекомерна сънливост през деня, които могат да бъдат свързани с мигрена. Жените в менопауза са по-склонни да имат нарушена функция на паметта в сравнение с по-младите жени, но това не означава непременно аномалия в когнитивните функции. Тази загуба на памет обикновено е свързана със субективни проблеми с концентрацията, които се увеличават с възрастта.

Също така през този период е важно да се имат предвид уязвимостите към психиатрични разстройства като депресия или тревожност, които могат да се проявят с главоболие –  част от комплекса от симптоми.

Диагностика и лечение на менопауза с главоболие

Откриването на конкретна причина за главоболие изисква допълнително изследване и разглеждане от лекар. Съветваме ви, ако се припознавате към изброените симптоми и състояние, незабавно да се свържете със специалист за консултация. Експертът ще може да направи правилна диагностика, за да ви изпише медикаменти и план за лечение на главоболието и облекчаване на всички дискомфортни симптоми, свързани с менопаузата.

Главоболието може ефективно да бъде предотвратено чрез приемане на хормонална терапия, подходяща за симптомите на менопаузата. В идеалния случай това трябва да започне в самото начало на “климактеричния период” (времето, когато менструацията спира). Въпреки това, дори при жени, които вече изпитват силно главоболие, докато приемат хормони за облекчаване на други симптоми на менопаузата, лечението на главоболието може да бъде успешно постигнато с допълнителни лекарства и прием на хранителни добавки.

Използването на тествани и доказани продукти за облекчение на това състояние може да осигури много силно подобрение без странични ефекти:

Клима Форте – 40 капсули х 475mg

17.94лв.

Клима Форте от Мирта Медикус.

Подкрепя хормоналния баланс в организма на жената!

Още

Клима Форте е добавка с природна формула срещу неприятните симптоми на климакса и менопаузата. Силното му въздействие е възможно благодарение на естествените съставки, които са подбрани специално за целта, а именно – натурални екстракти от червена детелина, полски хвощ, цариче, магнезиев оксид, цинков цитрат и Витамин В6. Скоро след приема ще усетите, че се чувствате по-добре, тъй като ще се възвърне и баланса в тялото ви, хормоните ще бъдат регулирани, настроението също се подобрява.

17.94 лв.
Клима Форте (40 капсули)

One thought on “Главоболие по време на менопауза – симптоми, диагностика, лечение

  1. Юлия Начева says:

    Претърпях мастектомия на 33 години. Сега съм на 60 и чувствам много силно признака главоболие със световъртеж. Личната лекарка ми казва, че трябва да си го търпя, тъй като съм обременена и не трябва да вземам нищо за менопаузата. За такива хора като мен какво да прилагаме за облекчаване на симптомите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *