Билки при менопауза – 17 растения и билки при менопауза

билки при менопауза

Акценти

Независимо дали става въпрос за пубертет, менструация, или бременност, жените са свикнали да бъдат предизвиквани от техните тела.

Горещи вълни, нощно изпотяване и промени в настроението са само някои от симптомите, с които жените трябва да се борят, когато остаряват. Но не се отчайвайте, ние сме тук, за да ви покажем, че менопаузата не е повод за притеснение.

Още от древни времена жените са намирали начини да впрегнат природата, за да си помогнат при климактериум и дискомфорта, който той може да донесе. Някои билки при менопауза се основават на традиционната употреба, а други са подкрепени от медицински изследвания.

Така или иначе, как да подходите към това време на промяна, е ваш избор.

Прочетете, за да откриете приемът на кои билки при менопауза облекчават симптомите на климакс и менопауза, както и наличните доказателства зад тях.

Какво представлява менопаузата

Менопаузата се определя като момент във времето, когато менструалният цикъл окончателно спира, поради естественото изчерпване на яйчниковите овоцити при стареенето. Това обикновено става ясно ретроспективно, след като жената няма менструация в продължение на 12 последователни месеца. Това отбелязва край на плодовитостта. Средната възраст на менопаузата е 51 години (нормално от 45 до 55-годишна възраст).

разтревожена жена инсомниа менопауза

Какви са първите симптоми на менопаузата

Тъй като менопаузата се дължи на изчерпването на яйчниковите овоцити и силно намаленото функциониране на яйчниците, тя е свързана с по-ниски нива на репродуктивни хормони, особено естроген и прогестерон. Ниските им нива може да доведат до вазомоторна нестабилност, психологически промени, безсъние, атрофия на гениталните пътища, кожни промени.

По-ниските нива на андроген (мъжки хормони) могат да допринесат за загубата на полово влечение. Всяко необичайно вагинално кървене трябва да бъде докладвано незабавно на вашия лекар, тъй като това може да представлява предраково или раково състояние на матката или лигавицата на ендометриума.

Жените в предменопауза и менопауза имат поне някои от следните симптоми:

 • Горещи вълни;
 • Чувствителност и болка в гърдите;
 • Понижено либидо;
 • Нередовна менструация;
 • Вагинална сухота, дискомфорт по време на секс;
 • Често уриниране;
 • Промени в настроението;
 • Проблеми със съня;
 • Напълняване;
 • Депресия и безпокойство;
 • Затруднена концентрация;
 • Проблеми с паметта;
 • Сухота на кожата, устата и очите;
 • Болезнени или сковани стави;
 • Оредяване или загуба на косата.
 • Засилване на болките и кървене при жени с цистит по време на менопауза.

Кога да потърсим лекарска помощ при менопауза

Много жени пренебрегват симптомите, поради социални табута или дори отричане. Можете обаче да се обърнете към лекар, само за рутинен преглед и да поговорите с него за рисковете и притесненията си. Вашият лекар вероятно ще ви насрочи някои превантивни процедури за скрининг, като колоноскопия и мамография, когато започне менопаузата. Ниските нива на хормони и стареенето вървят ръка за ръка и някои видове рак и сърдечни заболявания представляват по-голяма заплаха, колкото по-възрастни ставате.

Задължително е да потърсите лекарска помощ в случай, че имате вагинално кървене след менопаузата. Лекарите също могат да помогнат при някои от дългосрочните симптоми, като напълняване, сексуална дисфункция и инконтиненция. Вашето здраве, безопасност и комфорт са жизненоважни за качеството ви на живот. Посетете лекар, за да поддържате това качество високо.

Как да облекчим симптомите на менопауза

Заместващата хормонална терапия от естроген, прогестерон и евентуално тестостерон може да помогне за облекчаване или намаляване на симптомите на менопаузата. Препоръчва се обаче да се използва възможно най-ниската доза за възможно най-кратката продължителност, за да се намалят рисковете от рак на гърдата, кръвни съсиреци, миокарден инфаркт и инсулт.

Нехормоналните лекарства за вазомоторна нестабилност включват антидепресанти с ниски дози селективен инхибитор на обратното поемане на серотонин (SSRI) (като флуоксетин, пароксетин, циталопрам и сертралин), габапентин и клонидин. Ефектите от увеличения хранителен прием на фитоестрогени (като соя, нахут и ленено семе) върху облекчаването на симптомите са противоречиви и има известна загриженост относно риска от рак поради слаби естроген-подобни ефекти.

Остеопорозата също може да бъде лекувана с нехормонални бифосфонати (като алендронат, ризедронат и ибандронат) или селективни модулатори на естрогенните рецептори. Моля, обсъдете тези възможности за лечение с вашия лекар, преди да започнете какъвто и да е специализиран план за лечение.

билки

Билково лечение на менопауза

За да се облекчат симптомите на менопаузата като горещи вълни и нощно изпотяване, първата стъпка на много лекари е да предпишат хормонална терапия с естроген. Въпреки че в повечето случаи хормоналната терапия е правилният избор за някои пациенти, алтернативните подходи може да са по-подходящи. Жените имат много различни симптоми по време на климакс, но повечето могат да бъдат подобрени с използването на билки при менопауза. Котешката стъпка е една от билките, която помага при кървене след менопауза при жени с миома.

Много жени, преминаващи през естествена менопауза, не се нуждаят от лечение, тъй като симптомите са незначителни. Ако обаче те засягат качеството на живот, могат да се приемат редица билки и растения за облекчаване.

Следващите редове ви предоставят информация за това как можете да използвате билки при менопауза за качествено лечение. Ако обаче се притеснявате за здравето си или страдате от тежки симптоми, трябва да се консултирате с вашия лекар.

Много симптоми могат да се повлияят от вашата диета или начин на живот.

Билки при ранна менопауза

соя

Соя

Екстракт от соя се използва от много години за подкрепа на жените в климакс. Това растение е удачно да се използва през всички етапи на менопаузата и е особено полезно, когато жената изпитва широк спектър от симптоми като умора, раздразнителност, лоша памет и общо неблагоразположение. Добавките, направени от ферментирали соеви зърна, съдържат изофлавони, които се усвояват по-добре от организма и следователно действат по-добре.

витексВитекс (агнус кастус, аврамово дърво)

Екстрактите, получени от плодовете на растението, имат дълга история на употреба за лечение на менструални симптоми при жени, които все още имат месечен цикъл. Билката не трябва да се използва едновременно с други предписани хормонални лекарства или орални контрацептиви.

Билки за горещи вълни и нощно изпотяване при менопауза

градински чайГрадински чай

Тази билка за менопауза се използва в продължение на стотици години като естествен лек. Смята се, че градинският чай помага за облекчаване на редица симптоми, включително горещи вълни и нощно изпотяване. Сега има някои научни доказателства в подкрепа на тези твърдения.

През 2011 г. швейцарски изследователи доказват, че жените, приемащи листа от градински чай, са имали намаляване на горещите вълни с 50% за четири седмици. Според същото проучване върху градинския чай, полезната билка за менопауза също може да намали психологическите симптоми, като например промени в настроението, с 47%.

черен кохош

Черен кохош

Черният кохош е билка за менопауза, която се използва най-често за симптоми като горещи вълни и нощно изпотяване. Въз основа на текущите изследвания, черният кохош е билка, облекчаваща признаците, свързани с намаляване или дисбаланс на хормона естроген.

Билки за отслабване при менопауза

кафяви водораслиМорски водорасли

Морските водорасли са група растения, известни като кафяви водорасли. Въпреки че името им звучи малко неприятно, тази група растения има много специфични и многостранни свойства.

Водораслите съдържат йод – вещество, важно за нормалната функция на щитовидната жлеза, което от своя страна ви помага да поддържате здравословно тегло и жизненост.

зелен чайЗелен чай

Зеленият чай е билка, която може да ви помогне за отслабване при менопауза. Кофеинът и EGCG в растението помагат за изгарянето на мазнини, особено когато се комбинира с физически упражнения.

Билки при менопауза за женските полови органи

морски зърнастецРакитник (облепиха, морски зърнастец)

Това растение може да бъде ефективно средство при вагинална сухота при менопауза, особено при жени, които не могат да използват естрогенни кремове или супозитории.

Маслото от морски зърнастец е богато на мастни киселини, които могат да помогнат за поддържането на здрави клетъчни бариери и да насърчат еластичността.

В контролирано проучване от университета в Турку, Финландия, жени, приемащи масло от морски зърнастец всеки ден в продължение на три месеца, заявяват, че изпитват по-малко вагинална сухота, сърбеж и парене. Допълнителни тестове показват, че маслото може да помогне за подобряване на атрофията.

кокос

Кокосово масло

Много жени използват кокосово масло като средство за незабавно облекчение при вагинална сухота. Това гъсто, естествено масло е безопасно за употреба и съдържа омекотяващи свойства. Разбира се, ако сте алергични към него, не бива да го поставяте на кожата си!

Билки при раздразнителност и менопауза

валерианаВалериана за стрес, безпокойство и нарушен сън

Частта от растението валериана, която има лечебни свойства за менопауза, е коренът. Valeriana officinalis се използва от много десетилетия за лечение на стрес и тревожност. Валериана се използва и за подпомагане на съня, тъй като успокоява ума и отпуска тялото.

жълт кантарионЖълт кантарион

Това е друга популярна билка за менопауза, за лечение на симптоми като лошо настроение и безпокойство. Някои от ключовите активни съставки на растението, вещества, известни като хиперицин и хиперфорин, допринасят за действието на билката.

Билки при продължително кървене при менопауза

джинджифилДжинджифил

Джинджифилът е отлична билка, която помага за лечение на болезнени менструални периоди.

мирта билка

Мирта

Миртата е билка, използвана в иранската традиционна медицина като лечение за абнормно маточно кървене – менометрорагия, по време на менопауза.

Билки против косопад при менопауза

Въпреки че е най-добре първо да се консултирате с лекар, има няколко растения и билки, които помагат за борба с косопада при менопауза:

цвеклоЦвекло

Пийте сок от цвекло, който допринася за пигментацията, ще стимулира растежа на косата и ще предотврати оплешивяването. Цвеклото може да се използва и като маска за коса за подобряване на цвета и блясъка.

малини и къпиниБоровинки, къпини, малини

Съдържащите се антиоксиданти в горските плодове ще детоксикират черния дроб, намалявайки свободните радикали, и ще пречистят кръвта ви.

Билки за памет и концентрация при менопауза

гинко билоба

Гинко билоба

Гинко билоба е една от най-изследваните билки и като такава, знаем, че помага да се поддържа нормално кръвообращение, особено циркулацията в мозъка. Това помага за подобряване на концентрацията и паметта при менопауза – и като цяло.

Билки за болки в мускулите и ставите при менопауза

арникаАрника за мускулни болки

Много хора са запознати с употребата на арника за натъртване. Въпреки това, когато се използва като билкова разтривка, арниката, приложена външно, има свойства за облекчаване на болката и помага за болки в мускулите и скованост на ставите.

дяволски нокътДяволски нокът за сковани стави

Растението получава името заради плодовете, подобни на нокти. Въпреки това не плодът, а коренът от дяволския нокът се използва като лечебно растение при менопауза. Растението е подходящо за жени, страдащи от менопаузални болки в мускулите и ставите, които установят, че арниката не осигурява достатъчно облекчаване.

В блогът ни ще откриете и други постове от същата категория, сред които:

16.80лв.
Клима Форте (40 капсули)

One thought on “Билки при менопауза – 17 растения и билки при менопауза

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *