Отпадналост и умора: причини, симптоми и лечение

Otpadnalost i umora
-15%
Original price was: 17.94лв..Current price is: 15.25лв..

Всички чувстваме умора и отпадналост. Усещаме ги всеки ден преди лягане или след усилено натоварване. Но умората е нещо повече от просто сънливост. Можем например да изпитаме обща вялост след тежка настинка – имаме по-малко енергия, въпреки че сме спали добре.

Много хора се чувстват уморени – и често цитират това всеобхватно чувство на умора като основната причина да ограничат своята дейност. Поради обща отпадналост не намират сили и време, за да се виждат с приятели или да се занимават с обичайните си дейности. Това води до намалено качество на живот.

Много хора си обясняват чувството за отпадналост и умора като естествен процес с напредване на възрастта, но експертите категорично отблъскват тази идея. Ние също сме на мнение, че това не е адекватно обяснение.

Ето какво трябва да знаете за причините, симптомите и начините за преодоляване на чувството на умора и отпадналост.

otpadnalost umora rabota

Какво представлява умората

Умора и отпадналост често се използват за описване на едно и също нещо. Но те всъщност са различни.

 • Отпадналост е, когато силата е намалена и са необходими допълнителни усилия за придвижване на определена част от тялото или цялото тяло. Тя се дължи на загуба на мускулна сила.
 • Умора е, когато чувствате липса на енергия, което често се описва като изтощение.

Умората е екстремно, понякога непреодолимо, физическо и психическо изтощение, което не се подобрява значително при почивка или сън.

Това може да повлияе на вашата мотивация и способност за концентрация. Някои хора смятат, че това се отразява на емоционалното им благосъстояние, което ги кара да се чувстват раздразнителни или депресирани.

При отпадналост и умора е възможно да усещате грипоподобни симптоми като:

 • Усещане за тежки крайници и трудно движение;
 • Изтощение;
 • Липса на енергия.

Умората е непредсказуема. Може да започне внезапно по всяко време на деня. Някои дни може да се чувствате изтощени от момента, в който се събудите, дори ако смятате, че сте спали добре. Може да продължи час, ден, няколко дни или да трае по-дълго.

Може да ви накара да се почувствате така, сякаш нямате сили или енергия да извършвате дори прости ежедневни задачи. Избягвате да правите нещата, които обичате, за да спестите енергия за работа или ангажименти.

Състоянието на умора и отпадналост е по-дълготрайно от обикновеното изморяване. Има обаче начини, по които можете да ги управлявате и да намалите въздействието им върху живота ви.

otpadnalost umora san

Типове умора и отпадналост

Има два основни типа умора: физическа и психическа.

Човек с физическа умора може се затруднява физически да прави нещата, които обикновено прави, като например да се изкачи по стълбите. Симптомите включват мускулна слабост.

При умствена умора човек по-трудно да се концентрира върху нещата и се затруднява да остане съсредоточен. Хората изпитват сънливост и затруднение да останат будни през деня.

Физическата и психическата умора са различни, но често се появяват заедно. Многократното физическо изтощение може да доведе до умствена умора с течение на времето.

Как ни влияе чувството за умора и отпадналост

Умората засяга всеки по различен начин и може да причини много различни симптоми. При някои хора е много лека и не пречи на ежедневието им, обаче за други това е изключително разрушително. Ето какви ефекти може да има чувството за умора и отпадналост:

 • Трудности при извършване на най-леките домакински задължения; Ежедневните дейности като къпане или готвене може да изглеждат невъзможни;
 • Усещане за липса на енергия. Чувствате се така, сякаш бихте могли да прекарате цели дни в леглото;
 • Усещане, че нямате сили да направите нещо;
 • Липса на концентрация;
 • Проблеми с мисленето, говоренето или вземането на решения;
 • Трудности при запомнянето;
 • Чувство на задух след лека физическа активност;
 • Замайване или усещане за замаяност;
 • Затруднено заспиване или безсъние;
 • Загуба на сексуално желание;
 • Повишена емоционалност.

Продължителната умора и отпадналост могат да повлияят на начина, по който мислите и чувствате. Може да ви се струва невъзможно да се концентрирате върху нещо. Това може да повлияе на работата ви, но и да засегне нещата, които обикновено ви харесва да правите. Дори четенето или гледането на телевизия може да бъде трудно.

Умората може да повлияе на отношенията ви със семейството и приятелите, тъй като може да изпитвате нетърпимост към хората около вас или да ви накара да избягвате общуването, защото това са прекалено много усилия.

umora i otpadnalost

Какви са симптомите на отпадналост и умора

Основният симптом на умора и отпадналост е изтощението при физическа или умствена дейност. Човек не се чувства достатъчно отпочинал след почивка или сън. Хората се затрудняват да извършват ежедневните си дейности, включително работа, домакински задължения и грижи за другите.

Симптомите на умора и отпадналост могат да бъдат физически, психически или емоционални. Най-честите признаци, свързани с умората, могат да включват:

 • Болки в мускулите;
 • Апатия и липса на мотивация;
 • Дневна сънливост;
 • Затруднена концентрация или усвояване на нова информация;
 • Стомашно-чревни проблеми, като подуване на корема, коремна болка, запек или диария;
 • Главоболие:
 • Раздразнителност;
 • Забавено време за реакция;
 • Проблеми със зрението, като замъгленост.

Симптомите на умора и отпадналост обикновено се влошават след натоварване. Те се появят няколко часа след активност или на следващия ден.

Какви са причините за отпадналост и умора

Чувството на умора и отпадналост е реакцията на тялото ви към натрупване на стресови събития, преживявания, здравословни проблеми или чувства. Обикновено няма една единствена причина за това състояние, а се причинява от комбинация от фактори.

Причините за умора и отпадналост са различни за всеки човек и обикновено са резултат от:

Възпаление, което може да причини подуване, зачервяване, топлина и болка, докато тялото се опитва да излекува инфекция или нараняване чрез изпращане на повече кръв и течност в засегната област

Някои медицински състояния като: анемия; сърдечно заболяване; хронично белодробно заболяване; диабет и висока кръвна захар, други ендокринни нарушения, като хипотиреоидизъм и надбъбречна недостатъчност; заболяване на бъбреците; чернодробно заболяване; бактериални или вирусни инфекции, като грип; ревматологични състояния, като ревматоиден артрит и лупус; и неврологични състояния, като множествена склероза, мозъчно сътресение и инсулт.

nekachestven san umora otpadnalost

Някои от тези състояния идват с обезпокоителни симптоми, но при други – като анемия – неумолимата умора и отпадналост са първия признак, че нещо с тялото не е наред.

Депресия. Умора и отпадналост са често срещани и неразпознати симптоми на депресия и са свързани с тревожност, стрес, скръб и дори отегчение.

Някои лекарства – включително антихистамини, бета-блокери и бензодиазепини – могат да причинят умора и отпадналост. Лекарства за спиране на припадъци, антидепресанти и лекарства за безпокойство, болкоуспокояващи на основата на опиоиди, някои мускулни релаксанти, антибиотици и продължителна употреба на орални стероиди. Лечението с лекарства може да засегне хората по различни начини, говорете с вашия лекар или фармацевт, ако имате някакви притеснения.

Други причини за умора и отпадналост са:

 • Дългосрочни състояния, като възпалителен артрит или автоимунни състояния
 • Хронична болка;
 • Мускулна слабост, причинена от болка и бездействие;
 • Некачествен сън;
 • Стрес и безпокойство;
 • Лошо хранене и глад. Липсата на достатъчно храна и вода не осигурява на тялото ви необходимата енергия, на която да разчита;
 • Декондициониране. Излизането от форма може да доведе до по-лесно уморяване.

Видове умора и отпадналост

Знаете ли, че има различни видове умора и отпадналост и всеки от тях ни кара да се чувстваме по малко по-различен начин от останалите? Разновидностите са много, но тук ще засегнем някои от най-основните. Ето кои са най-често срещаните видове.

Хронична умора

Синдромът на хронична умора, известен също като миалгичен енцефаломиелит, е сложно заболяване, характеризиращо се с най-малко шест месеца силна умора, която не се облекчава от почивка, и група допълнителни симптоми, които също са постоянни в продължение на поне шест месеца.

 

При много хора със синдром на хронична умора (СХУ) разстройството започва внезапно, често след грипоподобна инфекция или епизод на физическа или психологическа травма, като операция, травматичен инцидент или смърт на близък човек. Много хора, които се чувстват уморени прекалено дълго време, не страдат от синдром на хронична умора. Депресията и преумората са много по-чести причини за хронична умора.

umora otpadnalost bolka

Пролетна умора

Това състояние често се описва като обратно-?! – без това!, сезонно, афективно разстройство. С удължаване на дните телата ни автоматично коригират нивата на хормоните. През зимата произвеждаме повече от хормон на съня – мелатонин. Когато настъпи пролетта, телата ни реагират на повишените нива на светлина и отделят повече серотонин – хормонът на активността. Промяната може да бъде тежко бреме върху тялото, което да ни накара да се чувстваме пролетна умора в продължение на няколко седмици, докато се приспособяваме.

Умора при бременност

Нормално е да се чувствате уморени и дори изтощени през първите месеци на бременността. Умората е ранен признак на бременност, който почти всички жени изпитват през първия триместър. Също така се наблюдава и при около 60% от всички бременни жени през третия триместър. Умората може да започне още в първите седмици на бременността. Някои жени чувстват отпадналост и изтощение една седмица след зачеването.

Отпадналост и болки в тялото

Когато отпадналостта се съпътства от интензивни болки по цялото тяло, тя може да ограничи вашата способност да изпълнявате ежедневни дейности. Този симптоматичен комплекс, свързан с болки по цялото тяло и отпадналост, може да бъде индикатор за различни заболявания като фибромиалгия или хронична умора. Лечението обикновено включва медикаментозна терапия, физическа активност и управление на стреса.

Причините за отпадналост и болки в тялото са изключително много. Те могат да бъдат, например:

 • Вирусни инфекции
 • Бактериални инфекции
 • Умора
 • Стрес
 • Ревматични заболявания
 • Недостатъчно хидратиране
 • Неврологични проблеми
 • Хронични заболявания
 • Постоянна активност и травми
 • Други неспецифични състояния

Важно е да се подчертае, че всяка ситуация е уникална и терапията трябва да бъде персонализирана спрямо специфичните нужди на пациента. За този тип състояния, важната роля на медицинския екип, включително ревматолози и физиотерапевти, е от първостепенно значение за успешното управление на симптомите и подобряване на качеството на живот на засегнатите хора.

Отпадналост и температура – сигнал за действие!

Когато усещате отпадналост, съпроводена от повишена температура на тялото, това обикновено е сигнал, че вируси или бактерии са атакували вашия организъм. Този симптоматичен комплекс често се среща при инфекции като грип, настинка, бронхит или дори при по-сериозни състояния като пневмония.

При възникване на тези симптоми, важно е да действате бързо и ефективно, за да се справите с инфекцията и да предотвратите нейното разпространение. Ето някои стъпки, които може да предприемете:

 • Почивката и сънят са от основно значение за възстановяване на вашия организъм. Отделете време за почивка и намалете физическата активност, за да дадете възможност на имунната ви система да се бори с инфекцията.
 • Важно е да се хидратирате добре, като пиете достатъчно вода и топли чайове. Това помага да се избегне дехидратацията, особено ако имате повишена температура и изпотяване.
 • Приемът на антипиретични лекарства като парацетамол или ибупрофен може да помогне да се намали температурата и да се облекчи болката. Винаги се консултирайте с лекар или фармацевт, преди да започнете приема на медикаменти, особено ако имате други здравословни състояния или приемате други лекарства.

Ако симптомите не се подобряват или дори се влошават, важно е да потърсите медицинска консултация. Лекарят ще може да направи точна диагноза, да предпише подходящо лечение и да ви даде съвети за управление на симптомите у дома.

Чувството на отпадналост и повишена температура на тялото не трябва да се пренебрегва. Тези симптоми могат да бъдат предупредителни знаци за инфекция, и реакцията ви към тях може да бъде ключът към бързото ви възстановяване и предотвратяването на по-сериозни здравословни проблеми.

Отпадналост след химиотерапия

Химиотерапията, като най-често използваната терапия при борбата с рака, играе решаваща роля в лечението, но същевременно може да доведе до сериозни побочни ефекти, като силна отпадналост и слабост. Пациентите, които преминават през химиотерапевтични курсове, се сблъскват с изключително тежки предизвикателства, като загуба на апетит, гадене и нервност. Тези симптоми не само ограничават тяхната способност за възстановяване, но и засягат качеството на тяхното ежедневие.

Важно е пациентите, подложени на химиотерапия, да бъдат внимателно следени от медицински специалисти. Специализираните онколози и медицински екипи имат опит в управлението на отпадналостта и нейните съпътстващи симптоми. Те могат да предложат персонализирани терапевтични стратегии, които включват управление на болката, подкрепа за психическото здраве и съвети относно храненето.

Важно е, също така да се подчертае ролята на семейството и близките на пациентите. Подкрепата и разбирателството от страна на близките играят важна роля в справянето с отпадналостта и психическото напрежение. Подходящата грижа и подкрепа в домашни условия също са ключът към успеха на лечението. Отговорните и нежни грижи, предоставяни от близките, могат да помогнат на пациентите да се чувстват по-добре физически и емоционално.

След химиотерапията, навременното и подходящо управление на отпадналостта и стреса може да подобри качеството на живот и да помогне на пациентите да се възстановят успешно. Този процес изисква сътрудничество между медицинския екип, пациента и техните близки, за да се създаде общност от подкрепа и грижи, необходима за успешното справяне с предизвикателствата на химиотерапията и възстановяването след нея.

Отпадналост и световъртеж

Симптомите на отпадналост и световъртеж могат да бъдат показатели за сериозни вътрешни ушни проблеми, като вестибуларен неурит или Мениеров синдром. Тези състояния засягат вестибуларния апарат в ухото, отговарящ за равновесието и координацията на движението. Когато този апарат е нарушен, това може да доведе до усещането, че Земята се върти или че сте в движещ се влак.

Физиотерапията често се използва за лечение на тези състояния. Специалистът по физиотерапия може да използва редица техники и упражнения, наречени вестибуларни рехабилитационни упражнения, за да помогне на пациента да се адаптира към тези симптоми. Тези упражнения помагат на вестибуларния апарат да компенсира балансиращите нарушения и да подобри равновесието.

Медикаментозната терапия е също толкова важна. Лекарите често предписват лекарства, които помагат да се контролират симптомите, като например антихолинергични лекарства, които намаляват вътрешния ушен напор и предотвратяват учестяването на епизодите на световъртеж.

Важно е пациентите да съобщават на лекарите си за всички симптоми на световъртеж и отпадналост, за да бъде диагностицирано и лекувано състоянието им ефективно. С правилната терапия и подходящите упражнения, пациентите могат да възвърнат равновесието си и да се изправят смело без да изпитват виене и дезориентация.

Главоболие и отпадналост – нетърпима комбинация

Отпадналост и главоболие може да са индикатори за редица заболявания, като например мигрена или невроцефалгия. Този симптоматичен комплекс е неприятно преживяване, където главоболието намалява жизнеността и енергията, а отпадналостта пречи на изпълнението на най-прости задачи.

Първо и най-важно е правилната диагностика. Лекарят трябва да установи причината за главоболието и отпадналостта, преди да предпише подходяща терапия. Медикаментите за облекчаване на болката могат да бъдат предпочтителни за лекарствена терапия, но най-често лекарите съветват и промени в начина на живот. Редовната физическа активност, здравословното хранене и управлението на стреса често се препоръчват, тъй като те могат да подпомогнат укрепването на организма и да подобрят съпротивителността му срещу болката и умората.

Също така, множеството техники за релаксация, включително йога и медитация, могат да помогнат на пациентите да намалят стреса и напрежението, които често са свързани с главоболието и отпадналостта. Правилната подкрепа от семейството и приятели също играе ключова роля в справянето с този симптоматичен комплекс. С разбирателство и подкрепа от близките, пациентите могат да се справят с тези симптоми по-лесно и да се върнат към активния и здравословен начин на живот, който заслужават.

Отпадналост и гадене: Борба с умора и липса на апетит

Отпадналостта и гаденето, познати като чувство на общо неразположение и неудовлетвореност от храната, често се появяват като неприятни спътници на много заболявания и медицински процедури, особено след химиотерапия или радикални лечебни методи. Този дуален симптом е показател за това, че организмът претърпява сериозни изменения и се бори със заболяването или лечението.

Основният фактор при борбата с отпадналостта и гаденето е поддържането на подходяща хидратация. Важно е неразположените лица да се уверят, че приемат достатъчно течности, за да избегнат дехидратацията, която може да усили неприятните симптоми. Освен това, лекарствата против гадене, предписани от медицински специалисти, са важни за контролиране на усещането на гадене и предотвратяване на повръщанията. Тези лекарства обикновено са специално предназначени, за да предоставят облекчение и комфорт на пациентите по време на тяхната борба с тежките етапи на болестта и лечението.

Напомняме колко е ключово да се спазва специфичната диета, която медицинският екип е препоръчал, за да се избегнат хранителни вещества и аромати, които могат да подсилят усещането на гадене. Леки, сухи закуски и хранителни добавки, богати на електролити и минерали, могат да помогнат за поддържането на енергийния баланс и предотвратяването на дехидратацията

Отпадналост при дете – Кога да се обърнем към педиатъра?

Отпадналостта при децата може да бъде деликатен и притеснителен за родителите симптом, който може да настъпи поради различни причини. Въпреки че умората е най-очевидната причина за отпадналост при детето, вирусни инфекции, неравномерно хранене или по-сериозни заболявания могат също да бъдат източници на проблема.

Родителите трябва да обръщат внимание на промените в поведението и енергията на детето си. Когато отпадналостта стане систематична или се придружава от други необичайни симптоми като висока температура, главоболие, болки в гърлото или сърцебиене, е важно да се консултира с педиатър. Тези професионалисти имат най-добрата квалификация да направят оценка на общото здравословно състояние на детето и да предоставят необходимите насоки за лечение.

Родителите трябва да бъдат бдителни и да наблюдават реакциите и състоянието на детето си. Ако отпадналостта продължава или се задълбочи, не се колебайте да потърсите медицинска помощ. Бързата и точна диагноза е ключът към успешното лечение и възстановяване на децата ни!

Как да се справим с умората

Има редица неща, които можете да направите, за да се справите с чувството на умора и отпадналост. Ето от къде да започнете:

 1. Хранете се пълноценно

Добрите навици на хранене и питателната храна ще осигурят на тялото ви необходимата му енергия. Гладът, както и липсата на важни за организма хранителни вещества, може да ви накара да се чувствате уморени и отпаднали. Яжте както храни, богати на белтъчини и мазнини, така и плодове и зеленчуци, защото те съдържат жизненоважни витамини и минерали.

otpadnalost umora hrana

 1. Увеличете физическата си активност

Редовните физически упражнения увеличават количеството енергия, която имате. Поддържането на активност ви прави жизнени и укрепва мускулите ви. Слабите мускули използват повече енергия, така че бездействието може да бъде толкова вредно, колкото и прекомерното натоварване.

Упражненията също така увеличават кръвообращението и подобряват здравето на жизненоважни органи, като сърцето и белите дробове, което също може да ви даде повече енергия. Важно е да си дадете време за възстановяване след тренировка, като си направите почивка, преди да преминете към следващото си занимание.

 1. Спете достатъчно

Важно е да се опитате да си починете добре през нощта, защото лошият режим на съня е причина за умора и отпадналост. Ако имате проблеми със съня или редовно се събуждате, разгледайте начините, по които бихте могли да спите по-добре. Здравните специалисти говорят за принцип, наречен хигиена на съня, който обхваща нещата, които можете да направите, за да подобрите шансовете си за добър нощен сън. Твърде много сън също може да причини умора.

 1. Контролирайте стреса и безпокойството

Повишеният стрес и тревожност могат да причинят умора и отпадналост.
Ако има нещо, което ви притеснява, най-добре е да се опитате да се справите с него по-скоро. Помислете как можете да промените ситуацията, без това да ви кара да се тревожите твърде много.

Опитайте се да намерите най-лесния и най-добрия начин за решаване на проблема. Разбиването му на по-малки задачи или части може да ви накара да се почувствате по-добре.

Важно е да си давате време за почивка. Понякога нещо толкова просто като разходка, градинарство, къпане или четене на книга може да помогне. Техниките за релаксация, като медитация, могат да намалят физическата ви реакция към стреса.

Витамини за отпадналост и умора

Едно от най-популярните и ефективни лечения е приемът на витамини за отпадналост и умора. Витамините от група В са от съществено значение за организма да метаболизира хранителните вещества и да произвежда енергия. Някои от най-важните са:

 • Фолат (витамин В9 или фолиева киселина);
 • Тиамин (витамин В1)
 • Ниацин (витамин В3);
 • Рибофлавин (витамин В2);
 • Пантотенова киселина (витамин В5);
 • Витамин В6;
 • Витамин В12.

Витамин B12 е важен за веганите и вегетарианците, тъй като основните източници на B12 идват от месо и млечни продукти. Витамин С и биотин допринасят за нормалния метаболизъм на организма и могат да помогнат за намаляване на чувството на умора и отпадналост. Най-много витамини от група В може да си набавите от пълнозърнести храни, месо, риба, яйца, млечни продукти, бобови растения, семена и ядки, тъмни и листни зелени зеленчуци и плодове.

bilki umora otpadnalost

Билки при отпадналост и умора

Доказано е, че някои билки повишават вашата енергия и когнитивно здраве. Ето 10 от най-добрите билки при отпадналост и умора, които могат да помогнат за повишаване на бдителността и енергийните нива:

 • Женшен;
 • Гуарана;
 • Брахми;
 • Мента;
 • Розмарин;
 • Розов златовръх;
 • Ашваганда;
 • Азиатска центела (готу кола);
 • Мака (перуански женшен).

Заключение

Редица здравословни състояния и фактори на начина на живот – като диабет, депресия и хронична болка, наред с други – могат да доведат до умора и отпадналост. Ако изтощението и сънливостта засягат ежедневието ви и никой от съветите в тази статия не ви помага, е необходима консултация с лекар.

Водете си дневник за своите навици и симптоми, за да помогнете при диагностицирането. Благодарение на него, докторът ще може по-лесно да постави диагноза и да предложи адекватно лечение на вашата отпадналост и умора. След като постави диагноза, лекарят ще може да предложи някои подходящи мерки.

-15%
Original price was: 17.94лв..Current price is: 15.25лв..

За още информация от същата категория, посетете

17.94 лв.
Депревитал (40 капсули х 475mg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *