Отпадналост и умора: причини, симптоми и лечение

Otpadnalost i umora

Акценти

Всички чувстваме умора и отпадналост. Усещаме ги всеки ден преди лягане или след усилено натоварване. Но умората е нещо повече от просто сънливост. Можем например да изпитаме обща вялост след тежка настинка – имаме по-малко енергия, въпреки че сме спали добре.

Много хора се чувстват уморени – и често цитират това всеобхватно чувство на умора като основната причина да ограничат своята дейност. Поради обща отпадналост не намират сили и време, за да се виждат с приятели или да се занимават с обичайните си дейности. Това води до намалено качество на живот.

Много хора си обясняват чувството за отпадналост и умора като естествен процес с напредване на възрастта, но експертите категорично отблъскват тази идея. Ние също сме на мнение, че това не е адекватно обяснение.

Ето какво трябва да знаете за причините, симптомите и начините за преодоляване на чувството на умора и отпадналост.

otpadnalost umora rabota

Какво представлява умората

Умора и отпадналост често се използват за описване на едно и също нещо. Но те всъщност са различни.

 • Отпадналост е, когато силата е намалена и са необходими допълнителни усилия за придвижване на определена част от тялото или цялото тяло. Тя се дължи на загуба на мускулна сила.
 • Умора е, когато чувствате липса на енергия, което често се описва като изтощение.

Умората е екстремно, понякога непреодолимо, физическо и психическо изтощение, което не се подобрява значително при почивка или сън.

Това може да повлияе на вашата мотивация и способност за концентрация. Някои хора смятат, че това се отразява на емоционалното им благосъстояние, което ги кара да се чувстват раздразнителни или депресирани.

При отпадналост и умора е възможно да усещате грипоподобни симптоми като:

 • Усещане за тежки крайници и трудно движение;
 • Изтощение;
 • Липса на енергия.

Умората е непредсказуема. Може да започне внезапно по всяко време на деня. Някои дни може да се чувствате изтощени от момента, в който се събудите, дори ако смятате, че сте спали добре. Може да продължи час, ден, няколко дни или да трае по-дълго.

Може да ви накара да се почувствате така, сякаш нямате сили или енергия да извършвате дори прости ежедневни задачи. Избягвате да правите нещата, които обичате, за да спестите енергия за работа или ангажименти.

Състоянието на умора и отпадналост е по-дълготрайно от обикновеното изморяване. Има обаче начини, по които можете да ги управлявате и да намалите въздействието им върху живота ви.

otpadnalost umora san

Типове умора и отпадналост

Има два основни типа умора: физическа и психическа.

Човек с физическа умора може се затруднява физически да прави нещата, които обикновено прави, като например да се изкачи по стълбите. Симптомите включват мускулна слабост.

При умствена умора човек по-трудно да се концентрира върху нещата и се затруднява да остане съсредоточен. Хората изпитват сънливост и затруднение да останат будни през деня.

Физическата и психическата умора са различни, но често се появяват заедно. Многократното физическо изтощение може да доведе до умствена умора с течение на времето.

Как ни влияе чувството за умора и отпадналост

Умората засяга всеки по различен начин и може да причини много различни симптоми. При някои хора е много лека и не пречи на ежедневието им, обаче за други това е изключително разрушително. Ето какви ефекти може да има чувството за умора и отпадналост:

 • Трудности при извършване на най-леките домакински задължения; Ежедневните дейности като къпане или готвене може да изглеждат невъзможни;
 • Усещане за липса на енергия. Чувствате се така, сякаш бихте могли да прекарате цели дни в леглото;
 • Усещане, че нямате сили да направите нещо;
 • Липса на концентрация;
 • Проблеми с мисленето, говоренето или вземането на решения;
 • Трудности при запомнянето;
 • Чувство на задух след лека физическа активност;
 • Замайване или усещане за замаяност;
 • Затруднено заспиване или безсъние;
 • Загуба на сексуално желание;
 • Повишена емоционалност.

Продължителната умора и отпадналост могат да повлияят на начина, по който мислите и чувствате. Може да ви се струва невъзможно да се концентрирате върху нещо. Това може да повлияе на работата ви, но и да засегне нещата, които обикновено ви харесва да правите. Дори четенето или гледането на телевизия може да бъде трудно.

Умората може да повлияе на отношенията ви със семейството и приятелите, тъй като може да изпитвате нетърпимост към хората около вас или да ви накара да избягвате общуването, защото това са прекалено много усилия.

umora i otpadnalost

Какви са симптомите на отпадналост и умора

Основният симптом на умора и отпадналост е изтощението при физическа или умствена дейност. Човек не се чувства достатъчно отпочинал след почивка или сън. Хората се затрудняват да извършват ежедневните си дейности, включително работа, домакински задължения и грижи за другите.

Симптомите на умора и отпадналост могат да бъдат физически, психически или емоционални. Най-честите признаци, свързани с умората, могат да включват:

 • Болки в мускулите;
 • Апатия и липса на мотивация;
 • Дневна сънливост;
 • Затруднена концентрация или усвояване на нова информация;
 • Стомашно-чревни проблеми, като подуване на корема, коремна болка, запек или диария;
 • Главоболие:
 • Раздразнителност;
 • Забавено време за реакция;
 • Проблеми със зрението, като замъгленост.

Симптомите на умора и отпадналост обикновено се влошават след натоварване. Те се появят няколко часа след активност или на следващия ден.

Какви са причините за отпадналост и умора

Чувството на умора и отпадналост е реакцията на тялото ви към натрупване на стресови събития, преживявания, здравословни проблеми или чувства. Обикновено няма една единствена причина за това състояние, а се причинява от комбинация от фактори.

Причините за умора и отпадналост са различни за всеки човек и обикновено са резултат от:

Възпаление, което може да причини подуване, зачервяване, топлина и болка, докато тялото се опитва да излекува инфекция или нараняване чрез изпращане на повече кръв и течност в засегната област

Някои медицински състояния като: анемия; сърдечно заболяване; хронично белодробно заболяване; диабет и други ендокринни нарушения, като хипотиреоидизъм и надбъбречна недостатъчност; заболяване на бъбреците; чернодробно заболяване; бактериални или вирусни инфекции, като грип; ревматологични състояния, като ревматоиден артрит и лупус; и неврологични състояния, като множествена склероза, мозъчно сътресение и инсулт.

nekachestven san umora otpadnalost

Някои от тези състояния идват с обезпокоителни симптоми, но при други – като анемия – неумолимата умора и отпадналост са първия признак, че нещо с тялото не е наред.

Депресия. Умора и отпадналост са често срещани и неразпознати симптоми на депресия и са свързани с тревожност, стрес, скръб и дори отегчение.

Някои лекарства – включително антихистамини, бета-блокери и бензодиазепини – могат да причинят умора и отпадналост. Лекарства за спиране на припадъци, антидепресанти и лекарства за безпокойство, болкоуспокояващи на основата на опиоиди, някои мускулни релаксанти, антибиотици и продължителна употреба на орални стероиди. Лечението с лекарства може да засегне хората по различни начини, говорете с вашия лекар или фармацевт, ако имате някакви притеснения.

Други причини за умора и отпадналост са:

 • Дългосрочни състояния, като възпалителен артрит или автоимунни състояния
 • Хронична болка;
 • Мускулна слабост, причинена от болка и бездействие;
 • Некачествен сън;
 • Стрес и безпокойство;
 • Лошо хранене и глад. Липсата на достатъчно храна и вода не осигурява на тялото ви необходимата енергия, на която да разчита;
 • Декондициониране. Излизането от форма може да доведе до по-лесно уморяване.

Видове умора

Знаете ли, че има различни видове умора и отпадналост и всеки от тях ни кара да се чувстваме по малко по-различен начин от останалите? Разновидностите са много, но тук ще засегнем някои от най-основните. Ето кои са най-често срещаните видове.

Хронична умора

Синдромът на хронична умора, известен също като миалгичен енцефаломиелит, е сложно заболяване, характеризиращо се с най-малко шест месеца силна умора, която не се облекчава от почивка, и група допълнителни симптоми, които също са постоянни в продължение на поне шест месеца.

 

При много хора със синдром на хронична умора (СХУ) разстройството започва внезапно, често след грипоподобна инфекция или епизод на физическа или психологическа травма, като операция, травматичен инцидент или смърт на близък човек. Много хора, които се чувстват уморени прекалено дълго време, не страдат от синдром на хронична умора. Депресията и преумората са много по-чести причини за хронична умора.

umora otpadnalost bolka

Пролетна умора

Това състояние често се описва като обратно-?! – без това!, сезонно, афективно разстройство. С удължаване на дните телата ни автоматично коригират нивата на хормоните. През зимата произвеждаме повече от хормон на съня – мелатонин. Когато настъпи пролетта, телата ни реагират на повишените нива на светлина и отделят повече серотонин – хормонът на активността. Промяната може да бъде тежко бреме върху тялото, което да ни накара да се чувстваме пролетна умора в продължение на няколко седмици, докато се приспособяваме.

Умора при бременност

Нормално е да се чувствате уморени и дори изтощени през първите месеци на бременността. Умората е ранен признак на бременност, който почти всички жени изпитват през първия триместър. Също така се наблюдава и при около 60% от всички бременни жени през третия триместър. Умората може да започне още в първите седмици на бременността. Някои жени чувстват отпадналост и изтощение една седмица след зачеването.

Как да се справим с умората

Има редица неща, които можете да направите, за да се справите с чувството на умора и отпадналост. Ето от къде да започнете:

 1. Хранете се пълноценно

Добрите навици на хранене и питателната храна ще осигурят на тялото ви необходимата му енергия. Гладът, както и липсата на важни за организма хранителни вещества, може да ви накара да се чувствате уморени и отпаднали. Яжте както храни, богати на белтъчини и мазнини, така и плодове и зеленчуци, защото те съдържат жизненоважни витамини и минерали.

otpadnalost umora hrana

 1. Увеличете физическата си активност

Редовните физически упражнения увеличават количеството енергия, която имате. Поддържането на активност ви прави жизнени и укрепва мускулите ви. Слабите мускули използват повече енергия, така че бездействието може да бъде толкова вредно, колкото и прекомерното натоварване.

Упражненията също така увеличават кръвообращението и подобряват здравето на жизненоважни органи, като сърцето и белите дробове, което също може да ви даде повече енергия. Важно е да си дадете време за възстановяване след тренировка, като си направите почивка, преди да преминете към следващото си занимание.

 1. Спете достатъчно

Важно е да се опитате да си починете добре през нощта, защото лошият режим на съня е причина за умора и отпадналост. Ако имате проблеми със съня или редовно се събуждате, разгледайте начините, по които бихте могли да спите по-добре. Здравните специалисти говорят за принцип, наречен хигиена на съня, който обхваща нещата, които можете да направите, за да подобрите шансовете си за добър нощен сън. Твърде много сън също може да причини умора.

 1. Контролирайте стреса и безпокойството

Повишеният стрес и безпокойство могат да причинят умора и отпадналост.
Ако има нещо, което ви притеснява, най-добре е да се опитате да се справите с него по-скоро. Помислете как можете да промените ситуацията, без това да ви кара да се тревожите твърде много.

Опитайте се да намерите най-лесния и най-добрия начин за решаване на проблема. Разбиването му на по-малки задачи или части може да ви накара да се почувствате по-добре.

Важно е да си давате време за почивка. Понякога нещо толкова просто като разходка, градинарство, къпане или четене на книга може да помогне. Техниките за релаксация, като медитация, могат да намалят физическата ви реакция към стреса.

Витамини за отпадналост и умора

Едно от най-популярните и ефективни лечения е приемът на витамини за отпадналост и умора. Витамините от група В са от съществено значение за организма да метаболизира хранителните вещества и да произвежда енергия. Някои от най-важните са:

 • Фолат (витамин В9 или фолиева киселина);
 • Тиамин (витамин В1)
 • Ниацин (витамин В3);
 • Рибофлавин (витамин В2);
 • Пантотенова киселина (витамин В5);
 • Витамин В6;
 • Витамин В12.

Витамин B12 е важен за веганите и вегетарианците, тъй като основните източници на B12 идват от месо и млечни продукти. Витамин С и биотин допринасят за нормалния метаболизъм на организма и могат да помогнат за намаляване на чувството на умора и отпадналост. Най-много витамини от група В може да си набавите от пълнозърнести храни, месо, риба, яйца, млечни продукти, бобови растения, семена и ядки, тъмни и листни зелени зеленчуци и плодове.

bilki umora otpadnalost

Билки при отпадналост и умора

Доказано е, че някои билки повишават вашата енергия и когнитивно здраве. Ето 10 от най-добрите билки при отпадналост и умора, които могат да помогнат за повишаване на бдителността и енергийните нива:

 • Женшен;
 • Гуарана;
 • Брахми;
 • Мента;
 • Розмарин;
 • Розов златовръх;
 • Ашваганда;
 • Азиатска центела (готу кола);
 • Мака (перуански женшен).

Заключение

Редица здравословни състояния и фактори на начина на живот – като диабет, депресия и хронична болка, наред с други – могат да доведат до умора и отпадналост. Ако изтощението и сънливостта засягат ежедневието ви и никой от съветите в тази статия не ви помага, е необходима консултация с лекар.

Водете си дневник за своите навици и симптоми, за да помогнете при диагностицирането. Благодарение на него, докторът ще може по-лесно да постави диагноза и да предложи адекватно лечение на вашата отпадналост и умора. След като постави диагноза, лекарят ще може да предложи някои подходящи мерки.

За още информация от същата категория, посетете

17.94 лв.
Депревитал (40 капсули х 475mg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *