Менопауза – Всичко, което трябва да знаете

менопауза жена всичко което трябва да знаете

Акценти

Менопаузата настъпва, когато жената не е имала менструация в продължение на 12 последователни месеца и вече не може да забременее по естествен път. Обикновено започва на възраст между 45 и 55 години, но може да се развие преди или след този възрастов диапазон.

Менопаузата може да причини дискомфорт и симптоми, като горещи вълни и напълняване. При повечето жени не е необходимо медицинско лечение за менопауза.

Прочетете, за да научите всичко което трябва да знаете за менопаузата.

Какво представлява менопаузата

Това е състояние, наричано още климактериум или климакс, което настъпва при всяка жена около 50-та ѝ годишнина. Естествената менопауза, която не е причинена от операция или друга медицинска интервенция, е нормална част от стареенето.

За климактериум говорим когато липсва менструално кървене за период от една година (при липса на хирургическа намеса, което да е довело до изкуствено спиране на кървенето).

С напредване на възрастта репродуктивният цикъл започва да се забавя и се подготвя да спре. Този цикъл функционира непрекъснато от пубертета. С наближаването на менопаузата яйчниците произвеждат по-малко хормон, наречен естроген.

Когато това започне да се случва, вашият менструален цикъл започва да се променя. Той може да стане нередовен и след това окончателно да спре.

Физическите промени също не са изключени, защото тялото ви се адаптира към хормоналните промени. Симптомите, които изпитвате по време на всеки етап от климактериума (пременопауза, менопауза и постменопауза), са част от адаптацията на тялото ви към тези промени.

Причини за менопаузата

Всяка жена, още от раждането си, разполага с определен брой яйцеклетки, които се съхраняват в яйчниците. Яйчниците са репродуктивните жлези, които съхраняват яйцеклетките и ги освобождават във фалопиевите тръби. Те също така произвеждат женските хормони естроген и прогестерон, както и тестостерон.

Естрогенът и прогестеронът контролират менструацията и овулацията. Естрогенът също влияе върху това как тялото използва калция и поддържа нивата на холестерола в кръвта. Менопаузата се случва, когато яйчниците вече не освобождават яйцеклетка всеки месец във фалопиевите тръби и менструацията спира.

Причините за това могат да бъдат:

 • Естествено намаляващи репродуктивни хормони

С наближаването на 40-тата годишнина яйчниците започват да произвеждат по-малко естроген и прогестерон – хормоните, които регулират менструацията – и плодовитостта намалява. Между 40- и 50-годишна възраст менструацията може да стане по-дълга или по-кратка, по-тежка или по-лека или по-рядка, докато накрая – средно до 51-годишна възраст – яйчниците ви престават да отделят яйцеклетки.

 • Премахване на яйчниците (оофоректомия)

Вашите яйчници произвеждат хормони, включително естроген и прогестерон, които регулират менструалния цикъл. Операцията по тяхното отстраняване причинява незабавна менопауза. Вашият месечен цикъл спира и е вероятно да имате горещи вълни и да изпитате други признаци и симптоми. Признаците и симптомите могат да бъдат тежки, тъй като хормоналните промени настъпват внезапно, а не постепенно в продължение на няколко години.

 • Премахване на матката (хистеректомия)

Тази интервенция обикновено не причинява незабавна менопауза. Въпреки че вече нямате менструация, вашите яйчници все още отделят яйцеклетки и произвеждат естроген и прогестерон.

 • Химиотерапия и лъчетерапия

Тези ракови терапии могат да предизвикат менопауза, причинявайки симптоми, като горещи вълни, по време или малко след курса на лечение. Спирането на менструацията не винаги е за постоянно след химиотерапия. Лъчевата терапия засяга функцията на яйчниците, само ако лъчението е насочено към яйчниците. Лъчевата терапия на други части на тялото, като тъканите на гърдата или главата и шията, няма да повлияе на климакса.

 • Първична недостатъчност на яйчниците

Около 1% от жените изпитват климактериум преди 40-годишна възраст (преждевременна менопауза). Преждевременната менопауза може да е резултат от неуспеха на яйчниците да произвеждат нормални нива на репродуктивни хормони (първична яйчникова недостатъчност), което може да произтича от генетични фактори или автоимунно заболяване. За тези жени обикновено се препоръчва хормонална терапия до достигане на естествената възраст за менопаузата, за да се предпазят мозъкът, сърцето и костите.

Етапи на менопаузата

Естествената менопауза е окончателното прекратяване на менструацията, което не е предизвикано от никакъв вид медицинско лечение. Климаксът при жените настъпва плавно и постепенно, като преминава през три етапа:

Перименопауза (менопаузален преход)

Перименопаузата се отнася до времето, предхождащо менопаузата, когато жената започва да изпитва промени, като нередовен менструален цикъл. Менструацията може да бъде по-кратка или по-дълга. Симптомите могат да включват горещи вълни и нощно изпотяване, болки, умора или раздразнителност, както и предменструални симптоми, като болки в гърдите.

Тези промени могат да бъдат причинени от колебания в производството на хормони от яйчниците. Някои жени изпитват симптоми в продължение на 5-10 години преди последния си менструален цикъл. Няма начин да се предскаже възрастта, при която симптомите на климакс при жената ще започнат или колко дълго ще продължат.

Менопауза (Климактериум)

Менопаузата е етапът, при който спира менструацията. Яйчниците са спрели да отделят яйцеклетки, а производството на естроген е намаляло. Климактериумът се диагностицира, когато жената не е имала менструален цикъл в продължение на 12 последователни месеца.

Постменопауза

Това е името дадено на периода от време след като една жена не е имала месечен цикъл повече от година (остатъка от живота ви след преминаване през менопаузата). По време на този етап симптомите на менопауза, като горещи вълни, изчезват. Някои жени обаче продължават да изпитват симптоми в продължение на десетилетие или по-дълго след прехода.

В резултат на по-ниското ниво на естроген и прогестерон, жените в постменопауза са изложени на повишен риск от редица здравословни състояния, като остеопороза и сърдечни заболявания. Лекарствата, като хормонална терапия и / или промени в начина на живот, могат да намалят риска от някои от тези състояния. Тъй като рискът при всяка жена е различен, говорете с вашия лекар, за да научите какви стъпки можете да предприемете.

Кога настъпва менопаузата

Менопаузата настъпва между 45- и 58-годишна възраст (средно около 51-годишна възраст). Има много фактори, които помагат да се определи кога ще започне, включително генетика и здраве на яйчниците. Един от начините да разберете кога може да преминете през климакс е възрастта, през която е преминала майка ви.

Менопаузата може да се случи по-рано, ако:

 • Никога не сте имали деца. Бременността, особено повече от една бременност, може да забави климактериума;
 • Пушите. Проучванията показват, че пушенето може да доведе до предизвикване на менопаузата до две години по-рано спрямо жените, които не пушат.

Ранна менопауза

Менопаузата, когато настъпва на възраст между 45 и 55 години, се счита за „естествена“ и е нормална част от стареенето. Но някои жени могат да преминат през нея по-рано, в резултат на хирургическа интервенция (като премахване на яйчниците) или увреждане на яйчниците. Когато климактериума настъпва преди 45-годишна възраст, независимо от причината, се нарича ранна менопауза.

При около 1% от жените климаксът започва преди 40-годишна възраст, което се нарича преждевременна менопауза или първична яйчникова недостатъчност. При около 5 % от жените на възраст между 40 и 45 се наблюдава ранна менопауза.

Колко време продължава менопаузата

Перименопаузата, преходът към менопауза, може да продължи между две и осем години, преди менструациите ви да спрат окончателно. За повечето жени, този преход продължава около четири години. Ще разберете, че сте достигнали климакс едва след като е минала цяла година от последния ви менструален цикъл. Това означава, че не сте имали кървене, включително зацапване, в продължение на 12 месеца подред.

Повечето жени наблюдават признаци на менопаузата около 4 години преди последния си цикъл. Симптомите често продължават до около 4 години след последната менструация.

Малък брой жени изпитват симптоми до 10 години преди действително да настъпи климактериума, а 1 на 10 жени продължава да изпитва симптоми в продължение на 12 години след последния си цикъл.

Какви са симптомите на менопауза

При всяка жена климаксът протича по индивидуален начин, за това и признаците са различни. Симптомите обикновено са по-тежки, когато менопаузата настъпи внезапно или за по-кратък период от време.

Условия, които оказват влияние върху здравето на яйчниците, като рак или хистеректомия, или тютюнопушенето, обикновено увеличават тежестта и продължителността на симптомите.

Освен промените в менструацията, симптомите на перименопаузата, менопаузата и постменопаузата могат да са сходни.

Физически симптоми на менопаузата

Около 60% от жените имат леки физически симптоми за период от около 4-8 години. 20% от жените изобщо нямат признаци, докато други 20% са сериозно засегнати, като симптомите продължават през 60-те години и или до по-късно.

Физическите симптоми, които често се съобщават от жени в климакс включват:

Горещи вълни и нощно изпотяване

Горещите вълни са един от най-честите симптоми на менопаузата – при около 75 % от жените. Това е кратко усещане за топлина. Горещите вълни не са еднакви за всички и няма категорична причина да се случат. Топлите вълни могат да са придружени с:

 • Зачервяване на лицето;
 • Изпотяване;
 • Усещане за студ след топлината.

Горещите вълни не само се усещат по различен начин от всеки. Те също могат да бъдат с различна продължителност. Някои жени биват обляни от горещи вълни за кратък период от време, докато други ги изпитат до края на живота си. Обикновено интензитетът намалява с течение на времето.

Болки в тялото при менопауза

Мускулните болки са често наблюдавани по време на климакс и могат да варират от лек дискомфорт до хронична болка. Хормоналните промени, през които преминава тялото ви, са причина за това. Болките по време на менопаузата най-често се усещат в гърба, врата и раменете и могат да доведат до главоболие при напрежение.

Суха кожа

Много малко жени свързват тази сухота с менопауза, въпреки изследванията, които показват, че кожните промени са в резултат на нея. Тези промени могат да доведат до изтъняване на кожата, загуба на еластичност и влошена способност за възстановяване.

С понижаване на нивата на естроген кожата става по-тънка и по-лесна за натъртвания. Появяват се старчески петна по лицето, ръцете, шията и гърдите.

Вагинална сухота при менопауза

Вагиналната сухота е проблем за много жени в менопауза. Вагиналната сухота е отличителен белег на генитоуринарния синдром, известен също като атрофичен вагинит или вагинална атрофия. При това състояние вагиналните тъкани изтъняват и стават по-лесно раними, в резултат на естествения спад в нивата на естроген в тялото.

Понижено либидо

Менопаузата може да повлияе негативно на либидото по няколко начина. По време на климакс нивата на тестостерон и естроген намаляват, което може да затрудни постигането на сексуална възбуда.

Често уриниране и проблеми със съня

Промените в пикочните функции на жената често придружават менопаузата. Основна причина е урогениталната атрофия, която води до влошаване състоянието на пикочните пътища и влагалището.

61% от жените в климактериум съобщават за симптоми на безсъние. Установено е също, че хъркането е по-често и по-тежко при жени в постменопауза.

Оредяване на скалпа и срамното окосмяване

Този симптом е преди всичко отражение на намалената секреция на тестостерон.

Нежелано лицево окосмяване при менопауза

Увеличеният растеж на окосмяването по лицето може да бъде промяна, свързана с менопаузата. Хормоналната промяна, през която преминава тялото, може да доведе до няколко физически промени, включително повече косми по лицето, отколкото сте имали в миналото.

Болки в зърната на гърдите при менопауза

Променящите се нива на хормоните естроген и прогестерон са обичайната причина за болка в гърдите по време на перименопаузата и менопаузата. С навлизането в перименопаузата нивата на естроген и прогестерон те се повишават и спадат по непредсказуеми модели, преди да започнат да намаляват. Скоковете в нивата на хормоните могат да повлияят на тъканите на гърдата, което бива причина за болки в зърната.

Главоболия

Ако главоболието ви има хормонален характер, може да намерите облекчение с настъпването на менопаузата. То се изразява в по-редки и по-слаби пристъпи на главоболие. Това е така, защото нивата на хормоните ви остават ниски, с малки колебания, след като менструацията ви спре окончателно.

Сърцебиене

По време на менопаузата нивата на естроген се повишават и намаляват, докато тялото ви не спре да произвежда този хормон. Промяната на нивата на естроген може да предизвика сърцебиене.

Болки в ставите при менопауза

Болката в ставите е един от най-често срещаните симптоми на климактериума и може да бъде един от по-изтощителните, тъй като намалява мобилността и гъвкавостта.

Изтъняване на костите

С навлизането на жените в менопауза, нивата на естроген и прогестерон започват да падат. Те действат като естествен протектор и защитник на костната здравина и плътност. Липсата му допринася за развитието на остеопороза (намалена костна плътност).

Психологически симптоми на менопаузата

Ниските нива на естроген са свързани с по-ниски нива на серотонин, химикал, който регулира настроението, емоциите и съня. Хормоналните промени и липсата на сън могат да допринесат за промени в настроението, безпокойство, раздразнителност, загуба на паметта и проблеми с концентрацията или вземането на решения.

Депресията не е по-често срещана при менопаузата, отколкото в други етапи от живота, но стресът по време на перименопаузата може да накара жената да се поддаде на проблеми с настроението.

Нарушена концентрация и памет при менопауза

За съжаление, концентрацията и незначителните проблеми с паметта могат да бъдат нормална част от климакса. Въпреки че това не е повсеместно срещан проблем, все пак може да се случи.

Депресия и тревожност при менопауза

Приближаването на критическата възраст често води до повишен стрес, безпокойство и страх. Това може частично да се отдаде на физически промени, като намаляващи нива на естроген и прогестерон.

За някои жени климаксът е време на изолация или фрустрация. Семейството и приятелите не винаги могат да разберат през какво преминавате или да ви окажат необходимата подкрепа. Ако имате проблеми със справянето, възможно е да развиете тревожност или депресия.

Странни симптоми на менопауза

Следните симптоми на менопаузата не са толкова чести, но обикновено са причинени от същите хормонални промени:

Леко кървене при менопауза

Ако сте преминали през менопаузата, не трябва да имате менструално кървене. Климаксът означава, че не сте имали менструален цикъл от поне една година.

Ако имате някакво кървене, дори ако това е само зацапване, трябва да посетите лекар. Той ще иска да изключи сериозни причини, като рак.

Гадене при менопауза

Гаденето е по-често свързано с бременността, а не с климактериума. И в двата случая гаденето се предизвиква от понижаване на нивата на прогестерон.

Напълняване при менопауза

Хормоналните промени могат да накарат тялото ви да трупа килограми по-бързо от обикновено, особено в областта на корема. Това не е само признак на менопауза. Може да напълнявате и заради остаряването, начина ви на живот и семейната наследственост.

Подуване на корема

По време на перименопаузата и ранната менопауза, промяната в хормоните причинява подуване на корема. То често изчезва, когато нивата трайно се стабилизират.

Парене на езика

Това състояние се наблюдава при около 40% от жените в менопауза. То може да е съпроводено от метален вкус, сухота, болезненост и изтръпване на езика и се смята, че се активира от спад в естрогена.

Храносмилателни проблеми

Запекът, лошото храносмилане и газовете могат да се отдадат на повишените нива на кортизол.

Световъртеж при менопауза

Хормоналните колебания могат да нарушат ефективната функция на тялото и органите, включително способността на вътрешното ухо да осигурява баланс.

Усещане за изтръпване по цялото тяло (парестезия)

Усещания като боцкане, „пълзене“ или изтръпване са свързани с ниското ниво на естроген.

Промени в гласа при менопауза

Тъй като естрогенът и прогестеронът намаляват, а тестостеронът се повишава, дрезгавостта, понижената височина на гласа и гласовата умора след твърде дълго говорене, могат да са симптоми на климактериума.

Как да разпознаем първите признаци на менопауза

Повечето жени, наближаващи менопаузата, изпитват горещи вълни. Това са внезапни усещания за топлина, които се разпространяват в горната част на тялото, придружени от зачервяване и изпотяване.

Можете също така да забележите:

 • Нередовен цикъл;
 • Вагинална сухота;
 • Болки в гърдите;
 • Често уриниране;
 • Проблеми със съня;
 • Емоционални промени;
 • Суха кожа, очи и уста.

Какви промени настъпват при менопауза

След менопаузата вече няма да можете да забременеете и няма да имате менструация. Ако имате някакъв вид вагинално кървене след климакс, трябва да посетите лекар възможно най-скоро. Вагиналното кървене на този етап не е нормално и може да означава, че имате сериозен здравословен проблем.

Типичните промени в тялото при менопауза са:

 • Ниски хормонални нива. Вашите яйчници произвеждат по-малко количество от хормоните естроген и прогестерон. Поради променящите се нива на хормоните може да развиете определени заболявания, включително остеопороза, сърдечни заболявания и инсулт.
 • Отшумяване на симптомите на менопаузата. След климакс повечето жени получават облекчение от проблемите с менструацията или симптомите на менопауза. Все пак може да усещате горещи вълни поради променящите се нива на естроген. Проучвания сочат, че горещите вълни могат да продължат до 14 години след менопаузата.
 • Вагинална сухота. Вагиналната сухота е по-често срещана след менопаузата.

Усложнения при менопауза

С настъпване на менопаузата рискът от някои медицински състояния се увеличава. Примерите включват:

 • Сърдечно-съдови заболявания. Когато нивата на естроген намаляват, рискът от сърдечно-съдови заболявания се увеличава. Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт при жените, както и при мъжете. Затова е важно да се упражнявате редовно, да се храните здравословно и да поддържате нормално тегло.
 • Остеопороза. Това състояние кара костите да станат крехки и слаби, което води до повишен риск от фрактури. През първите няколко години след менопаузата може да загубите бързо костна плътност, което увеличава риска от остеопороза. Жените в постменопауза с остеопороза са особено податливи на фрактури на гръбначния стълб, бедрата и китките.
 • Уринарна инконтиненция. Тъй като тъканите на вагината и уретрата губят еластичност, може да изпитате чести, внезапни, силни позиви за уриниране, последвани от неволно изпускане на урина при кашляне или смях. Укрепването на мускулите на тазовото дъно с упражнения на Кегел и използването на локален вагинален естроген може да помогне за облекчаване на симптомите на инконтиненция. Хормоналната терапия може също да бъде ефективна възможност за лечение на проблемите с пикочните пътища и вагината, които могат да доведат до уринарна инконтиненция.
 • Сексуална функция. Сухотата на вагината от намаленото производство на влага и загубата на еластичност може да причини дискомфорт и леко кървене по време на полов акт. Също така намаленото усещане може да намали желанието (либидото) за сексуална активност. При такъв проблем могат да помогнат вагиналните овлажнители и лубриканти на водна основа.
 • Напълняване. Много жени напълняват по време на менопаузалния преход, тъй като метаболизмът се забавя. Може да се наложи да ядете по-малко и да спортувате повече, само за да поддържате текущото си тегло.

Лечение на менопауза

Менопаузата е естествен процес. Много симптоми ще изчезнат с течение на времето, но ако причиняват проблеми, лечението може да ви помогне да се почувствате по-добре. Методите включват:

 • Хормонозаместителна терапия (ХЗТ). Това се нарича още менопаузална хормонална терапия. Вземате лекарства, за да замените хормоните, които тялото ви вече не произвежда. Някои лекарства, или комбинации от такива, могат да помогнат при горещи вълни и вагинални симптоми, както и да направят костите ви по-здрави. Но те също могат да ви изложат на по-висок риск от здравословни проблеми, като сърдечни заболявания или рак на гърдата, така че трябва да приемате най-ниската доза за възможно най-кратко време.
 • Локална хормонална терапия. Това е естрогенов крем или гел, който поставяте във влагалището си, за да помогнете при сухота.
 • Нехормонални лекарства. Лекарствата, наречени селективни модулатори на естрогенните рецептори (SERM), помагат на тялото ви да използва естрогена си за лечение на горещи вълни и вагинална сухота.
 • Лекарства за остеопороза. Може да приемате лекарства или добавки с витамин D, за да поддържате костите си здрави.

Как да се справите със симптомите на менопауза

Има няколко начина за естествено намаляване на незначителните до умерени симптоми на менопаузата. Те идват под формата на домашни средства, промени в начина на живот и алтернативни лечения.

Ето няколко съвета за намаляване на симптомите на менопаузата:

Носете широки и удобни дрехи

Обличайте се с широки дрехи, особено през нощта и по време на топло или непредсказуемо време. Това може да ви помогне да контролирате горещите вълни. Избягвайте да се завивате с дебели одеяла през нощта, за да намалите шансовете за нощно изпотяване.

Упражнявайте се и контролирайте теглото си

Намалете дневния прием на калории с 400 до 600 kcal, за да не качвате килограми. Също така е важно да се упражнявате в продължение поне на 20 до 30 минути всеки ден.

Говорете за своите нужди

Говорете с терапевт или психолог за всякакви чувства на депресия, безпокойство, тъга, изолация, безсъние и промени в настроението.

Обсъдете проблемите си с вашето семейство, близки или приятели, така че те да познават вашите нужди.

Диета при менопауза

Взимайте добавки с калций, витамин D и магнезий, за да намалите риска от остеопороза и да подобрите енергийните нива и съня си. Попитайте вашия лекар за добавки, които могат да ви помогнат за вашите индивидуални здравни нужди.

Практикувайте техники за релаксация

Изпробвайте различни техники за релаксация и дишане, като например йога и медитация.

Грижете се за вашата кожа

Нанасяйте овлажнители всеки ден, за да намалите сухотата на кожата. Също така трябва да избягвате прекомерно къпане или плуване, което може да изсуши или раздразни кожата ви.

Откажете цигарите

Спрете пушенето и избягвайте излагането на цигарен дим.

Ограничете алкохола

Трябва да ограничите приема на алкохол, за да намалите влошаващите се симптоми. Прекомерната употреба на алкохол по време на менопаузата може да увеличи риска от здравословни проблеми.

Билки за менопауза

Жените често използват лечебни билки за справяне със симптомите на менопауза и подобряване на цялостното им благосъстояние. Билковите хранителни добавки са отлично средство за лечение на симптомите на менопауза, включително горещи вълни, нощно изпотяване, промени в настроението, безсъние, умора, сексуална дисфункция и вагинална сухота.

Някои билки се използват по-специално за понижено либидо, като трибулус (бабини зъби), докато други се използват по-често при безсъние, безпокойство и умора, като маточина, валериана и пасифлора. Билки или билкови смеси могат да се сушат и запарят с вряща вода, за да се приготвят чайове (настойки или отвари), или да се накиснат в смес от алкохол и вода, за да се получат тинктури или да се ползват прахове или екстракти, които могат да бъдат вложени в таблетки или капсули.

Още статии от същата категория:

16.80лв.
Клима Форте (40 капсули)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *